Dlaczego warto pić Yerba Mate?

Dlaczego warto pić Yerba Mate?

Od kilku lat Yerba Mate cieszy się niesłabnącą popularnością, nie tylko ze względu na kulturę picia, ale przede wszystkim swe właściwości zdrowotne. Spożywanie Yerba Mate wpływa na prawidłową pracę całego organizmu, a ponadto dodaje mnóstwo energii. Co jeszcze wiadomo o tej południowoamerykańskiej herbacie?

Yerba Mate – herbata o wielu twarzach

Yerba Mate należy do wyjątkowych napojów. To mocna, pobudzająca herbata, którą uzyskuje się z suszonych liści ostrokrzewu paragwajskiego. Korony lasów deszczowych Ameryki Południowej bardzo długo skrywały tajemnicę istnienia tego napoju. Indianie z plemiona Guarani cenili sobie napar ze względu na skuteczne, pobudzające działanie. Stosunkowo niedawno suszone liście przybyły do Europy dzięki staraniom jezuitów i od tego czasu wyrazisty smak i silny aromat Yerba Mate zyskał grono zagorzałych zwolenników. Walory smakowe to jednak nie wszystko. Dietetycy i lekarze są zgodni co do tego, że herbata charakteryzuje się niezwykłymi właściwościami odchudzającymi i pobudzającymi organizm. 

Zastrzyk energii zaklęty w liściach Yerba Mate

Yerba Mate zawdzięcza swe właściwości sporej dawce mateiny – odmianie kofeiny. Skutkuje to niemal natychmiastowym przypływem energii i stymulacją organizmu, oddziałując na ośrodkowy układ nerwowy. Należy przy tym pamiętać, że kofeina wykazuje działanie przeciwbólowe. Picie Yerba Mate łagodzi bóle o małym i średnim natężeniu, pobudza krążenie i wspomaga metabolizm. Południowoamerykański napój jest idealnym rozwiązaniem dla osób walczących z otyłością – naukowcy udowodnili, że związki zawarte w Yerba Mate w znacznym stopniu przyczyniają się do problemu otyłości, przyspieszając spalanie tłuszczów, wspomagając wydzielanie soków trawiennych i obniżających poziom „złego” cholesterolu. 

Niezastąpione antyoksydanty Yerba Mate

Naukowcy są zgodni również w innej kwestii – Yerba Mate jest nieocenionym źródłem polifenoli, czyli antyoksydantów. Ich obecność w organizmie chroni przed powstawaniem mutacji genowych, rozwojem nowotworów oraz chorób wieńcowych. To jeden ze związków, który należy dostarczać organizmowi w codziennej diecie. Ale to wciąż nie wszystko. Lekarze zalecają picie Yerba Mate nie tylko osobom, które zmagają się z nadwagą oraz pragną wzmocnić swoją odporność. Herbata z liści ostrokrzewu paragwajskiego działa moczopędnie dzięki zawartości teobrominy – rozszerza naczynia krwionośne, wspomaga filtrowanie nerek i w rezultacie oczyszcza organizm ze szkodliwych pozostałości po przemianie materii. 

Kultura picia Yerba Mate

Patrząc na listę zalet wynikających z picia Yerba Mate, nie dziwi jej niezwykła popularność. Wiąże się z tym również styl picia – wyjątkowa ceremonia zaparzania liści oraz picia gotowego naparu. Odpowiedni sposób przyrządzenia Yerba Mate gwarantuje dobrą jakość i jej zdrowotne działanie, stąd należy wiedzieć, w jaki sposób i przy użyciu jakich przyrządów należy zaparzyć prawdziwą Yerba Mate. Herbatę można pić na dwa sposoby – na zimno lub na ciepło. Do przyrządzenia herbaty potrzebne jest specjalne naczynie zwane matero. Najlepiej, jeśli będzie wykonane z tykwy, można jednak spotkać się z naczyniami drewnianymi. Drugim ważnym elementem jest bombilla, rurka, przez którą sączy się gotowy napój. W przygotowaniu Yerba Mate ważne jest, by nie zalewać liści wrzącą wodą, która zabija ich charakterystyczny smak. 

Wiele odmian, to samo działanie

Na rynku można spotkać się z wieloma odmianami Yerba Mate – w zależności od miejsca występowania oraz czasu zbioru liści. Najlepszej jakości uprawy można spotkać w Brazylii, Argentynie oraz Paragwaju. Herbatę z największą dawką kofeiny uzyskuje się z młodych, zielonych liści  ostrokrzewu paragwajskiego. Dostępne są herbaty z dodatkiem owoców (na przykład guarany, jagód goji lub porzeczek), ziół lub mieszanki Yerba Mate z innymi herbatami. Przy wyborze najlepiej kierować się smakiem lub indywidualnymi predyspozycjami, dobrze jednak przynajmniej raz spróbować prawdziwej, czystej Yerba Mate i przekonać się do jej mocnego, charakterystycznego smaku. Często spotykanym dodatkiem do Yerba Mate jest catuaba – kora brazylijskiego drzewa Catuaba, znana w Ameryce Południowej jako afrodyzjak. Catuabę dodaje się w celu lepszego zaparzenia liści, choć stosuje się ją również po to, by podnieść walory smakowe i dodać herbacie nieco egzotyczny aromat.

Yerba Mate, dzięki swym niezwykłym właściwościom, dostarcza organizmowi niezbędnych do prawidłowej pracy mikroelementów. Zwolennicy liściastych napojów powinni również zasmakować w zielonej herbacie, która również bogata jest w antyoksydanty. Dla osób ceniących delikatniejszy smak poleca się z kolei afrykańską herbatę rooibos. Nie od dziś wiadomo, że do napojów, takich jak herbata, warto dodać nieco przypraw – w tej roli świetnie sprawdzi się mielona ostra papryka lub zmielony imbir, które rozgrzewają organizm i wzmacniają odporność.

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.