Syrop Z Bzu Czarnego

miejsce
w rankingu

--

Syrop Z Bzu Czarnego
3.67
opinii: 3

Syrop Z Bzu Czarnego znajduje się w rankingach Najlepsze produkty - odżywianie

Zapoznaj się z ulotką Syrop Z Bzu Czarnego

Czarny bez to nie tylko owoce

Znany ze swych właściwości przeciwbakteryjnych czarny bez stosowany jest do produkcji syropów, soków oraz dżemów. Ale na szacunek zasługują nie tylko kiście czarnych, przypominających jagody owoców. Równe smaczne i zdrowe są drobne białe kwiaty, nadające się do przyrządzania słodkiego i gęstego soku. Rozcieńczony w letniej wodzie zastąpi zalecany przez dietetyków napój z miodem, który dodaje energii. Sprawdzi się również jako syrop do naleśników, przypomina bowiem w smaku syrop klonowy lub melasę. Właściwości czarnego bzu ceni się od wieków. A ponieważ krzewy rosły dziko i powszechnie, zbieranie owoców należało do jednego z częstych obowiązków naszych babć i dziadków.

Owoce czarnego bzu wyłącznie w przetworach

Czarny bez należy stosować wyłącznie w przetwórstwie, do przyrządzania dżemów, soków, syropów i powideł lub jako składnik suplementów diety. Ze względu na zawartość pochodnego składnika cyjanowodoru, owoce nie nadają się do spożycia w stanie surowym. Należy zatem pamiętać, by nie jeść owoców prosto z gałęzi, bo może to skutkować zatruciem i poważnymi dolegliwościami. Owoce tracą swe toksyczne właściwości po podgrzaniu, bez obaw można je zatem przyrządzać w kuchni. Podobnie jest w przypadku kwiatów bzu czarnego. Do spożycia nadają się wyłącznie po uprzedniej obróbce termicznej.

Jak wykorzystać moc czarnego bzu?

Nasi przodkowie wierzyli w magiczną moc krzewów czarnego bzu, nie dziwi zatem, że owoce i kwiaty stały się nieodzownym elementem ludowych apteczek. Kwiaty zbierano na przełomie maja i czerwca, kiedy były w niepełnym rozkwicie, dojrzałe baldachy owoców ścinano zaś w sierpniu lub wrześniu. Zarówno kwiaty, jak i owoce suszono w ciemnych pomieszczeniach, by zachowały jak najwięcej wartości odżywczych. Następnie przyrządzano z nich soki, syropy i wywary poprzez zalanie wodą i gotowanie. By pozbyć się cierpkiego smaku dodawano do nich miód i zalecano picie podczas przeziębienia, grypy lub w stanach osłabienia odporności. Wyciąg z czarnego bzu działał też uspokajająco, dodawał energii zapracowanym i koił nerwy tych, którzy potrzebowali chwili spokoju.

Przepis na olej z kwiatów bzu

Dziś owoce i kwiaty to przede wszystkim środek wspomagający leczenie przeziębienia, który działa napotnie, przeciwzapalnie i wykrztuśnie. Wystarczy pić 2-3 łyżki syropu dziennie, by poczuć wyraźną różnicę, wzmocnić odporność i pozbyć się męczącego kaszlu. Sok z kwiatów stosuje się jako naturalny napój energetyczny, dostarczający witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Popularność zyskują obecnie inne niż dotychczas produkty z czarnego bzu. Zdrowy i aromatyczny olej z kwiatów służy jako środek na dolegliwości układu pokarmowego, a także w aromaterapii jako olejek do masażu. By przyrządzić kwiatowy olej, wystarczy zalać baldachy olejem roślinnym (rzepakowym lub lnianym), a następnie zatkać przepuszczającym powietrze materiałem i odstawić w dobrze oświetlone słońcem miejsce. Po około trzech tygodniach i regularnym mieszaniu olej będzie gotowy.

Do przyrządzania syropu lub dżemu z czarnego bzu polecamy naturalny cukier brzozowy ksylitol. Równie zdrowym produktem jest nieco egzotyczny miód manuka. Jako przyprawia sprawdzą się aromatyczne płatki czosnku. Na pamięć i koncentrację skuteczna jest morwa biała bez pestek.

Niezawodne sposoby na uspokojenie i pozbycie się stresu

Niezawodne sposoby na uspokojenie i pozbycie się stresu

Nerwy i stres są obecne w naszym życiu niemal na każdym kroku. Wyeliminowanie stresujących sytuacji nie jest możliwe, ale za to możemy zrobić... Czytaj więcej

Producent:

Thumb vivio

Postać:

inne

Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

czytaj więcej

Read more icon

Kup w sklepie

Artykuły wybrane dla Ciebie

Dodaj opinię

Opinie użytkowników Supple.pl zawarte w komentarzach stanowią ich subiektywną ocenę i nie mogą być traktowane jako profesjonalne porady medyczne

  • Renia 2017-04-24 10:39

    Dobry na przeziębienie...

  • Luiza 2017-04-19 14:08

    Skoncentrowana moc czarnego bzu, w sam raz do herbaty.

  • Arek 2016-03-20 11:06

    rozczarowalem się tym produktem. myslalem, ze smak bzu czarnego bedzie bardziej wyrazisty. w dodatku cena nie zacheca do ponownego zakupu .....

  • pokaż więcej opinii Read more icon

    Zapoznaj się z ulotką Syrop Z Bzu Czarnego

    Czarny bez to nie tylko owoce

    Znany ze swych właściwości przeciwbakteryjnych czarny bez stosowany jest do produkcji syropów, soków oraz dżemów. Ale na szacunek zasługują nie tylko kiście czarnych, przypominających jagody owoców. Równe smaczne i zdrowe są drobne białe kwiaty, nadające się do przyrządzania słodkiego i gęstego soku. Rozcieńczony w letniej wodzie zastąpi zalecany przez dietetyków napój z miodem, który dodaje energii. Sprawdzi się również jako syrop do naleśników, przypomina bowiem w smaku syrop klonowy lub melasę. Właściwości czarnego bzu ceni się od wieków. A ponieważ krzewy rosły dziko i powszechnie, zbieranie owoców należało do jednego z częstych obowiązków naszych babć i dziadków.

    Owoce czarnego bzu wyłącznie w przetworach

    Czarny bez należy stosować wyłącznie w przetwórstwie, do przyrządzania dżemów, soków, syropów i powideł lub jako składnik suplementów diety. Ze względu na zawartość pochodnego składnika cyjanowodoru, owoce nie nadają się do spożycia w stanie surowym. Należy zatem pamiętać, by nie jeść owoców prosto z gałęzi, bo może to skutkować zatruciem i poważnymi dolegliwościami. Owoce tracą swe toksyczne właściwości po podgrzaniu, bez obaw można je zatem przyrządzać w kuchni. Podobnie jest w przypadku kwiatów bzu czarnego. Do spożycia nadają się wyłącznie po uprzedniej obróbce termicznej.

    Jak wykorzystać moc czarnego bzu?

    Nasi przodkowie wierzyli w magiczną moc krzewów czarnego bzu, nie dziwi zatem, że owoce i kwiaty stały się nieodzownym elementem ludowych apteczek. Kwiaty zbierano na przełomie maja i czerwca, kiedy były w niepełnym rozkwicie, dojrzałe baldachy owoców ścinano zaś w sierpniu lub wrześniu. Zarówno kwiaty, jak i owoce suszono w ciemnych pomieszczeniach, by zachowały jak najwięcej wartości odżywczych. Następnie przyrządzano z nich soki, syropy i wywary poprzez zalanie wodą i gotowanie. By pozbyć się cierpkiego smaku dodawano do nich miód i zalecano picie podczas przeziębienia, grypy lub w stanach osłabienia odporności. Wyciąg z czarnego bzu działał też uspokajająco, dodawał energii zapracowanym i koił nerwy tych, którzy potrzebowali chwili spokoju.

    Przepis na olej z kwiatów bzu

    Dziś owoce i kwiaty to przede wszystkim środek wspomagający leczenie przeziębienia, który działa napotnie, przeciwzapalnie i wykrztuśnie. Wystarczy pić 2-3 łyżki syropu dziennie, by poczuć wyraźną różnicę, wzmocnić odporność i pozbyć się męczącego kaszlu. Sok z kwiatów stosuje się jako naturalny napój energetyczny, dostarczający witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

    Popularność zyskują obecnie inne niż dotychczas produkty z czarnego bzu. Zdrowy i aromatyczny olej z kwiatów służy jako środek na dolegliwości układu pokarmowego, a także w aromaterapii jako olejek do masażu. By przyrządzić kwiatowy olej, wystarczy zalać baldachy olejem roślinnym (rzepakowym lub lnianym), a następnie zatkać przepuszczającym powietrze materiałem i odstawić w dobrze oświetlone słońcem miejsce. Po około trzech tygodniach i regularnym mieszaniu olej będzie gotowy.

    Do przyrządzania syropu lub dżemu z czarnego bzu polecamy naturalny cukier brzozowy ksylitol. Równie zdrowym produktem jest nieco egzotyczny miód manuka. Jako przyprawia sprawdzą się aromatyczne płatki czosnku. Na pamięć i koncentrację skuteczna jest morwa biała bez pestek.

    Niezawodne sposoby na uspokojenie i pozbycie się stresu

    Niezawodne sposoby na uspokojenie i pozbycie się stresu

    Nerwy i stres są obecne w naszym życiu niemal na każdym kroku. Wyeliminowanie stresujących sytuacji nie jest możliwe, ale za to możemy zrobić... Czytaj więcej

    Producent:

    Thumb vivio

    Postać:

    inne

    Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

    Ranking zamienników Najlepsze produkty - zdrowe odżywianie

    Olej Kokosowy VIRGIN

    4.899 opinii:
    Olej kokosowy virgin potocznie nazywany jest bombą kaloryczną. Kalorie z reguły kojarzą nam...
    czytaj dalej »

    Olej kokosowy virgin potocznie nazywany jest bombą kaloryczną. Kalorie z reguły kojarzą nam... czytaj dalej »

    Miód Wielokwiatowy Z Malinami

    4.836 opinii:
    Miód wielokwiatowy z malinami to świetny wybór dla osób, które...
    czytaj dalej »

    Miód wielokwiatowy z malinami to świetny wybór dla osób, które... czytaj dalej »

    Miód Kremowany Z Propolisem

    4.836 opinii:
    Właściwości miodu kremowanego Naturalny miód pszczeli z upływem czasu zmienia...
    czytaj dalej »

    Właściwości miodu kremowanego Naturalny miód pszczeli z upływem czasu zmienia... czytaj dalej »

    Olej Z Pestek Moreli

    4.836 opinii:
    Pestki z moreli uznawane są za naturalny lek, który skutecznie walczy z...
    czytaj dalej »

    Pestki z moreli uznawane są za naturalny lek, który skutecznie walczy z... czytaj dalej »

    Olej Kokosowy Rafinowany

    4.758 opinii:
    Czym tak naprawdę różni się olej rafinowany od nierafinowanego? Oleje nierafinowane...
    czytaj dalej »

    Czym tak naprawdę różni się olej rafinowany od nierafinowanego? Oleje nierafinowane... czytaj dalej »

    Masło Orzechowe

    4.758 opinii:
    Masło orzechowe – warto je jeść? Masło orzechowe to produkt, który popularny...
    czytaj dalej »

    Masło orzechowe – warto je jeść? Masło orzechowe to produkt, który popularny... czytaj dalej »

    Sok Z Dzikiej Róży

    4.717 opinii:
    Dzika róża – zdrowy skarb jesieni Zwany przez Słowian szypszyną, krzew...
    czytaj dalej »

    Dzika róża – zdrowy skarb jesieni Zwany przez Słowian szypszyną, krzew... czytaj dalej »

    Mieszanka studencka

    4.717 opinii:
    Dlaczego warto sięgać po mieszankę studencką? Mieszanka studencka to przekąska dobrze...
    czytaj dalej »

    Dlaczego warto sięgać po mieszankę studencką? Mieszanka studencka to przekąska dobrze... czytaj dalej »

    Łuskane Pestki Dyni

    4.679 opinii:
    Właściwości pestek z dyni Pestki z dyni to niezwykle smaczna przekąska, która...
    czytaj dalej »

    Właściwości pestek z dyni Pestki z dyni to niezwykle smaczna przekąska, która... czytaj dalej »

    Syrop Owocowy Z Hibiskusem

    4.676 opinii:
    Cenne właściwości “kwiatu jednego dnia” Hibiskus to utarte w Polsce, łacińskie...
    czytaj dalej »

    Cenne właściwości “kwiatu jednego dnia” Hibiskus to utarte w Polsce, łacińskie... czytaj dalej »