Szkodliwe dodatki do żywności

Szkodliwe dodatki do żywności

zdrowe odżywianie

W żywności praktycznie wszędzie możemy spotkać różnorakie dodatki. Dlatego warto dbać o to, by kupować świadomie i wiedzieć co kupujemy. Powinniśmy badać co znajduje się w składzie żywności, czytać etykiety, by zawsze wybierać dla siebie zdrowe produkty. Obecnie coraz częściej unikamy produktów, w których znajduje się masa składników z początkiem E i innymi dodatkowymi nazwami, które same w sobie odstraszają. Czy są one tak bardzo niebezpieczne? Trzeba wiedzieć co znajduje się pod nieco tajemniczym skrótem E. 

Dodatki do żywności E dzielimy na:

•    Elementy barwiące żywność 
•    Dodatki o charakterze smakowym i zapachowym 
•    Elementy, które mają wpływać na trwałość produktu mogą to być stabilizatory, konserwanty, przeciwutleniacze, zagęstniki czy emulgatory 

Same skomplikowane nazwy nie zawsze powinny nas odstraszać. Nie zawsze bowiem oznaczają, że tam jest tylko chemia. Duża część mimo skomplikowanej nazwy powstaje w sposób naturalny. Doskonałym przykładem może być skrobia modyfikowana, której nazwa nie brzmi najlepiej. Jej oznaczenie to E1422, które czasami jest wykorzystywane przez producentów. Stosują się ją przy produkcji pasztetów z soi czy paprykarzy. Powstaje jako pochodna skrobi ziemniaczanej bądź kukurydzianej. Słowo modyfikowana odnosi się do tego jak jest ona produkowana a nie ma związku z modyfikacją genetyczną, która nas odstrasza. Można ją spokojnie zjadać przy diecie wegańskiej i wegetariańskiej oraz przez te wszystkie osoby, które dbają o to, by odżywiać się zdrowo. Mamy również inne składniki o określeniu E, które także nazywają się groźnie ale nie są niebezpieczne. Można tutaj wspomnieć między innymi karotenoidy z marchewki określane jako E160 czy kurkuminę określaną jako E100 oraz kwas alginowy wywodzący się z naturalnych alg o określeniu E400.

Glutaminian sodu

Takim składnikiem o którym często słyszymy będzie glutaminian sodu, który używa się by poprawiać smak potraw. Niestety może wpływać nieco na to, że potrawy będą smakować podobnie. Powstaje w dziwny nieco sposób. Hoduje się bakterie, z których powstaje kwas glutaminowy. A z niego dopiero powstaje właściwy glutaminian sodu. Mimo, że jest on niezdrowy jest bardzo często spotykany w żywności. Oczywiście jeśli mamy taką możliwość warto wybierać posiłki, w których się on nie znajduje. Gdy takiej możliwości nie ma powinniśmy spożywać go bez większych obaw. Nie można bowiem dodawać go w nieograniczonych ilościach. Dzienne pobranie jest wyraźne określone i dopuszcza takie tylko ilości, które nie będą powodować skutków ubocznych. W ciągu roku przeciętnie spożywamy nawet około 2 kilogramy różnych dodatków do żywności. Nie można więc dać się zwariować i trzeba do tego tematu podchodzić bez większego stresu. 

Obecnie można zauważyć, że zaczyna panować moda na zdrową żywność i przywiązujemy coraz większą wagę do tego, by kupować produkty bez dodatków. Jeśli jesteśmy w sklepie warto poświęcić nieco czasu, na to by na etykietach przeczytać co znajduje się w składzie. Warto, by robiły to szczególnie kobiety w ciąży, które muszą dbać wyjątkowo o swoje zdrowie dla siebie i dziecka, które się w nich rozwija. Taki składnik jak E211 - Benzoesan sodu może mieć wpływ na rozwój alergii u dzieci, dlatego trzeba go unikać. Także sorbinianu potasu E202, który działa konserwującą na posiłki, jednak również może powodować alergiczne reakcje. 

Wszelkie dodatki do żywności są oczywiście objęte przepisami prawa. W naszym kraju odnosi się do tego Rozporządzenie Ministra Zdrowia z 2000 roku, w którym znajdziemy wykaz wszystkich dodatków, które mogą być używane przy żywności. Nie ma do tej pory jednak instytucji, która zajmowała by się badaniem żywności i kontrolowaniem jak przestrzegane są przepisy.

Ranking zamienników Najlepsze produkty - zdrowe odżywianie

Olej Kokosowy VIRGIN

4.899 opinii:
Olej kokosowy virgin potocznie nazywany jest bombą kaloryczną. Kalorie z reguły kojarzą nam się z...
Zobacz ofertę

Miód Wielokwiatowy Z Malinami

4.836 opinii:
Miód wielokwiatowy z malinami to świetny wybór dla osób, które cenią...
Zobacz ofertę

Miód Kremowany Z Propolisem

4.836 opinii:
Właściwości miodu kremowanego Naturalny miód pszczeli z upływem czasu zmienia...
Zobacz ofertę

Olej Kokosowy Rafinowany

4.758 opinii:
Czym tak naprawdę różni się olej rafinowany od nierafinowanego? Oleje nierafinowane...
Zobacz ofertę

Mieszanka studencka

4.717 opinii:
Dlaczego warto sięgać po mieszankę studencką? Mieszanka studencka to przekąska dobrze znana...
Zobacz ofertę

Sok Z Dzikiej Róży

4.717 opinii:
Dzika róża – zdrowy skarb jesieni Zwany przez Słowian szypszyną, krzew dzikiej...
Zobacz ofertę

Masło Orzechowe

4.717 opinii:
Masło orzechowe – warto je jeść? Masło orzechowe to produkt, który popularny jest...
Zobacz ofertę

Łuskane Pestki Dyni

4.679 opinii:
Właściwości pestek z dyni Pestki z dyni to niezwykle smaczna przekąska, która zachwyca...
Zobacz ofertę

Syrop Owocowy Z Hibiskusem

4.676 opinii:
Cenne właściwości “kwiatu jednego dnia” Hibiskus to utarte w Polsce, łacińskie...
Zobacz ofertę

Mąka Jaglana

4.6712 opinii:
Kasza jaglana oraz mąka jaglana – jedz na zdrowie! Kasza jaglana to kasza z łuskanego...
Zobacz ofertę

Treści znajdujące się w serwisie supple.pl powstały po to, aby polepszyć kontakt jego Użytkownika z lekarzem, a nie po to, aby go zastąpić. Wynika to z informacyjno-edukacyjnego charakteru serwisu. Jeszcze przed zastosowaniem się do porad opartych na wiedzy specjalistycznej, w tym zwłaszcza medycznej, a zawartych w prowadzonym przez nas Serwisie wskazane jest bezwzględne zasięgnięcie opinii lekarza. Administrator nie ponosi konsekwencji wynikających z praktycznego wykorzystania zawartych w Serwisie informacji.