Artykuły

Zielone algi dla zdrowia – szerokie zastosowanie

Zielone algi dla zdrowia – szerokie zastosowanie

Morskie glony zyskały sobie grono zwolenników dzięki szerokim właściwościom odżywczym oraz nawilżającym. Dziś, znane jako algi, zyskują popularność w przemyśle spożywczym i kosmetycznym, spełniając nawet najbardziej wymagające potrzeby organizmu. Algi to w rzeczywistości glony, niepozorne organizmy rosnące na dnie zbiorników wodnych. W czym tkwi tajemnica ich niezwykłych właściwości? Algi mają zdolność do gromadzenia zawartych w wodzie składników i minerałów, które są z kolei doskonale przyswajane przez ludzki organizm. Nie dziwi zatem, że zdobyły ogromną popularność w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym oraz spożywczym. 

Algi z morskich głębin

Za najcenniejsze algi uważa się te rosnące na dnie dna morskiego, ponieważ właśnie w słonej wodzie znajduje się całe mnóstwo przyswajalnych mikro- oraz makroelementów. Ale równie cenne są algi pozyskiwane z pozostałych, czystych zbiorników wodnych. To przede wszystkim bogate źródło witamin – korzystnej dla skóry witaminy E, wzmacniających odporność witamin A i C, a także witamin z grupy B, niezbędnych do prawidłowej pracy całego organizmu. Poza tym algi obfitują w potrzebne człowiekowi minerały – związki cynku, żelaza, potasu, wapnia, kobaltu, jodu, selenu, niklu czy magnezu. Jak widać, te niepozorne glony to prawdziwa witaminowa i minerałowa bomba.

Algi nie tylko w kosmetykach

Zastosowanie alg w przemyśle kosmetycznym jest dziś dość powszechne. Rośliny te znane są z działania nawilżającego. W skład substancji czynnych wchodzą przede wszystkim polisacharydy, z których wyróżnia się kwas hialuronowy, znany ze swych właściwości odmładzających i ujędrniających. Nie dziwi zatem, że algi coraz częściej wchodzą w skład kremów, żeli i balsamów. Jednak wykorzystanie alg nie kończy się na kosmetykach. Sporą popularnością cieszą się produkty spożywcze.

Spirulina – „zielone mięso”

Spośród szerokiej oferty produktów warto sięgnąć po algi w formie sproszkowanej lub suszonej. Nierzadko można spotkać się również z algami w tabletkach, traktowanymi jako suplement codziennej, zbilansowanej diety. Oprócz bogactwa witamin i minerałów algi należy docenić ze względu na sporą zawartość błonnika oraz białka. Na uwagę zasługuje przede wszystkim spirulina, zwana przed dietetyków „zielonym mięsem”. Skąd ta nazwa? Okazuje się, że w spirulinie znajduje się trzy razy więcej białka niż w mięsie. Do tego bogata jest w beta-karoten, magnez oraz witaminę D i K. To jeden z ważniejszych, silniejszych antyoksydantów, stąd dietetycy zalecają spożywanie zielonych alg na co dzień. 

Zielony proszek na zdrowie

Spirulinę otrzymuje się z sinic morskich. Najczęściej można ją nabyć w formie zielono-niebieskiego proszku, który następnie rozpuścić należy w wodzie i pić kilka razy dziennie. To doskonały dodatek do koktajli lub dipów. Spiruliny można śmiało użyć do wyrobienia maseczki, którą następnie nakłada się na twarz, dekolt i szyję. Dla osób, które na co dzień wolą suplementy diety, spirulina dostępna jest również w formie tabletek. Spożywanie spiruliny zaleca się osobom dbającym o linię, chcącym oczyścić organizm z toksyn oraz pobudzić trawienie. To również świetne rozwiązanie dla osób uprawiających sport, ponieważ zielone algi dostarczają potrzebną porcję łatwo przyswajalnego białka.

Powszechnie występująca chlorella 

Do grupy pożytecznych i niezwykle zdrowych alg zaliczyć należy również chlorellę, glon z gromady zielenic, który posiada niespotykane właściwości lecznicze. Stosuje się ją przede wszystkim jako ochronę przed chorobotwórczymi bakteriami, a także jako świetny środek do wykonania detoksu. Warto zaznaczyć, że chlorella należy do jednej z najlepiej zbadanych i docenionych przez lekarzy alg zielonych. Jest cennym źródłem beta-karotenu, białka i błonnika. Oprócz pobudzania odporności organizmu, chlorella okazuje się skuteczna w leczeniu ran, przyspieszając ich gojenie. Po chlorellę powinny sięgnąć również kobiety – algi łagodzą nieprzyjemne objawy miesiączkowe.

Efektowne odtruwanie organizmu

Mówiąc o tym rodzaju alg morskich nie sposób wskazać na niespotykane właściwości detoksykacyjne. Za efektowne odtruwanie organizmu z toksyn odpowiedzialna jest budowa komórkowa chlorelli – ściana komórkowa zawiera sporopolleinę, która przyciąga szkodliwe substancje, hamując dostanie się metali ciężkich do organizmu. Po chlorellę powinny zatem sięgnąć osoby, które na co dzień nie odżywiają się zdrowo lub nie mają czasu na przygotowywanie zbilansowanych posiłków. Chlorella dostępna jest w formie proszku oraz tabletek.

W dbaniu o zdrowie ważna jest zbilansowana, urozmaicona dieta. Oprócz zielonych alg warto sięgnąć po produkty bogate w witaminy i minerały. Jednym z nich jest z pewnością syrop z czarnego bzu, który wzmacnia odporność. By dodać sobie nieco energii i pozytywnie zacząć dzień, przyda się mielona guarana, która jest naturalnym środkiem energetycznym. Suplementem diety uzupełniającym niedobór witamin z grupy B jest natomiast młody jęczmień w tabletkach. W prawidłowej przemianie materii pomoże z kolei sok ze skrzypu polnego.

Źródło zdjęć:

https://www.instagram.com/anastasimiz/
https://www.instagram.com/leldeliepa/
https://www.instagram.com/natasha_k_t/
https://www.instagram.com/p/BCcYa3PETQN/

Treści znajdujące się w serwisie supple.pl powstały po to, aby polepszyć kontakt jego Użytkownika z lekarzem, a nie po to, aby go zastąpić. Wynika to z informacyjno-edukacyjnego charakteru serwisu. Jeszcze przed zastosowaniem się do porad opartych na wiedzy specjalistycznej, w tym zwłaszcza medycznej, a zawartych w prowadzonym przez nas Serwisie wskazane jest bezwzględne zasięgnięcie opinii lekarza. Administrator nie ponosi konsekwencji wynikających z praktycznego wykorzystania zawartych w Serwisie informacji.

Thumb custom

Rivanol

5.0
opinii: 1

Thumb custom

Skinsept Pur

5.0
opinii: 1

Thumb custom

Acodin

5.0
opinii: 1

Thumb custom

Lipomal

5.0
opinii: 3

Thumb custom

Olej Z Pestek Dyni

5.0
opinii: 1

Thumb custom

UroFuraginum

5.0
opinii: 2