Palona Kasza Gryczana

Palona Kasza Gryczana

miejsce
w rankingu

--

Palona Kasza Gryczana
3.8
opinii: 5

Palona Kasza Gryczana znajduje się w rankingach Najlepsze produkty - odżywianie

Zapoznaj się z ulotką Palona Kasza Gryczana

Producent:

VIVIO

Thumb vivio

Postać:

Opis:

Kasza gryczana w codziennym menu

Kasza gryczana to nie tylko jedna z najbardziej znanych, ale i najbardziej popularnych kasz. Może pochwalić się sporym gronem zwolenników, choć nie brakuje również osób, którym przeszkadza jej intensywny smak. W zdecydowanej większości przypadków gości na naszych stołach w towarzystwie sosów oraz mięsa, choć jednak kojarzymy ją przede wszystkim z tradycyjnymi smakami, powinniśmy mieć na uwadze to, że jesteśmy w stanie wykorzystać ją także na inne sposoby.

Kasza gryczana powstaje z wykorzystaniem ziaren gryki i już w tym miejscu wypada podkreślić jej ogromną zaletą. Nie zawiera glutenu, a jednak charakterystyczne są dla niej właściwości sklejające, trudno się zatem dziwić, że mamy w jej przypadku jeden z najczęstszych dodatków do chlebów bezglutenowych. O kaszy gryczanej często wspomina również medycyna ludowa doceniająca zarówno jej właściwości rozgrzewające, jak i to, że bez obaw można ją serwować przy biegunkach. Mówimy o rozwiązaniu odżywczym i lekkostrawnym stanowiącym wartościowe źródło węglowodanów.

Dość powszechne jest przekonanie, że to właśnie niepalona kasza gryczana jest rozwiązaniem zdrowszym, ponieważ jednak to kasza palona ma charakterystyczny zapach i smak, często to właśnie ona cieszy się większą popularnością. Różnice nie są jednak duże, najlepiej jest zatem wybrać tą, która w danym momencie bardziej nam smakuje zwracając uwagę na to, aby była dobrej jakości i aby gotować ją we właściwy sposób.

Kilka słów o gotowaniu

Mówiąc o prawidłowym sposobie gotowania kaszy gryczanej nie można zapomnieć o samej jej formie. Już na wstępie warto więc podkreślić, że w trosce o własne zdrowie powinniśmy zrezygnować z kaszy sprzedawanej w torebkach. Powód jest prozaiczny – wylewając wodę po gotowaniu pozbywamy się wielu cennych składników. Sama kasza powinna zostać najpierw wypłukana, a następnie zalana wodą w proporcjach dwie szklanki wody na jedną szklankę kaszy. Najlepiej gotować ją na małym ogniu pamiętając, że czas gotowania wynosi od dziesięciu do piętnastu minut. Lepiej jej nie mieszać, zawsze można jednak dodać do niej łyżeczkę oleju. Już po zestawieniu jej z ognia kaszę najlepiej jest przykryć, a następnie odłożyć w ciepłe miejsce. Pozwoli jej to na wchłonięcie reszty wody i odpoczynek. Jeśli podczas gotowania zdamy sobie sprawę z tego, że kasza wchłonęła całą wodę, a mimo to jest twarda, możemy dodać jej nieco więcej.

Pomysły na wykorzystanie kaszy gryczanej

Kasza gryczana może być wykorzystana na wiele sposobów, najczęściej jednak okazuje się być wysoko cenionym dodatkiem do obiadu. Może być podsmażana na maśle lub wzbogacona o olej rzepakowy, podawana z sosem lub bez niego – za każdym razem świetnie smakuje. Na tym zresztą wcale nie kończą się jej właściwości mówimy bowiem o niej również jako o składniku farszy. Te mogą być dodawane zarówno do pierogów, jak i naleśników – wszystko zależy od naszej pomysłowości. Gryka jest również częścią składową wyśmienitego chleba bezglutenowego, warto przy tym wspomnieć o pasztecie gryczanym smakującym znakomicie zwłaszcza, gdy jest podawany w towarzystwie suszonych śliwek oraz grzybów.

Mąka gryczana i jej zalety

Jeśli kasza gryczana nie została jeszcze przez nas ugotowana, możemy zemleć ją w młynku. Mąka gryczana sprawdza się znakomicie jako część składowa wypieków bez dodatku glutenu, sprawdza się przy tym nawet w przypadku tych z nich, które podaje się na słodko.

Jak widać kasza gryczana ma szerokie zastosowanie w kuchni. Doskonałym dodatkiem do kasz na słodko będą duże suszone rodzynki. Ze słodkich, sycących dodatków polecamy także złocisty miód wielokwiatowy. Z przypraw warto spróbować niezwykle aromatycznego czosnku niedźwiedziego, natomiast do makaronów idealnie nadają się suszone pomidory z chili i oregano.

 

Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

czytaj więcej

Read more icon

Kup w sklepie

Artykuły wybrane dla Ciebie

Czy suplementy na bazie zielonej kawy mogą powodować skutki uboczne?

Czy suplementy na bazie zielonej kawy mogą powodować skutki uboczne?

Czytaj artykuł
Jak zdrowo i bezpiecznie grillować?

Jak zdrowo i bezpiecznie grillować?

Czytaj artykuł
Dieta w wielkim mieście

Dieta w wielkim mieście

Czytaj artykuł

Dodaj opinię

Opinie użytkowników Supple.pl zawarte w komentarzach stanowią ich subiektywną ocenę i nie mogą być traktowane jako profesjonalne porady medyczne

  • Karina 2016-03-21 12:11

    Lubię kaszę gryczana niepaloną. Ta ma dla mnie zbyt intensywny smak.

  • Marta 2016-03-13 20:46

    lubie palona kasze gryczana ze wzgledu na jej wyrazisty smak. niestety niepalona kasza gryczana ma zdecydowanie wiecej substancji odzywczych... generalnie polecam ten produkt.

  • Olak 2015-08-18 08:37

    Wydaje mi się, że jakoś niepalona jest o wiele lepsza i ma więcej składników zdrowszych. Ta mniej mi smakuje o wiele!

  • Trądzik różowaty – najważniejsze informacje

    Trądzik różowaty – najważniejsze informacje

    Czytaj artykuł
    Głównym wyznacznikiem płodności jest wiek

    Głównym wyznacznikiem płodności jest wiek

    Czytaj artykuł
    Domowe sposoby na ból głowy

    Domowe sposoby na ból głowy

    Czytaj artykuł
  • Mika 2015-08-18 08:36

    Dawno nie próbowałem takiej świetnej kaszy. Smakuje idealnie i warto jest zbilansować wkońcu swoje makro i mikro składniki!

  • Andrzej W. 2015-08-18 08:36

    Jeżeli chce się przejść na zdrowe odżywianie to palona kasza gryczana to podstawa. Warto jest się zastanowi nad nią i cieszyć się zdrowiem .Mi smakuje świetnie!

  • pokaż więcej opinii Read more icon

    Zapoznaj się z ulotką Palona Kasza Gryczana

    Producent:

    VIVIO

    Thumb vivio

    Postać:

    Opis:

    Kasza gryczana w codziennym menu

    Kasza gryczana to nie tylko jedna z najbardziej znanych, ale i najbardziej popularnych kasz. Może pochwalić się sporym gronem zwolenników, choć nie brakuje również osób, którym przeszkadza jej intensywny smak. W zdecydowanej większości przypadków gości na naszych stołach w towarzystwie sosów oraz mięsa, choć jednak kojarzymy ją przede wszystkim z tradycyjnymi smakami, powinniśmy mieć na uwadze to, że jesteśmy w stanie wykorzystać ją także na inne sposoby.

    Kasza gryczana powstaje z wykorzystaniem ziaren gryki i już w tym miejscu wypada podkreślić jej ogromną zaletą. Nie zawiera glutenu, a jednak charakterystyczne są dla niej właściwości sklejające, trudno się zatem dziwić, że mamy w jej przypadku jeden z najczęstszych dodatków do chlebów bezglutenowych. O kaszy gryczanej często wspomina również medycyna ludowa doceniająca zarówno jej właściwości rozgrzewające, jak i to, że bez obaw można ją serwować przy biegunkach. Mówimy o rozwiązaniu odżywczym i lekkostrawnym stanowiącym wartościowe źródło węglowodanów.

    Dość powszechne jest przekonanie, że to właśnie niepalona kasza gryczana jest rozwiązaniem zdrowszym, ponieważ jednak to kasza palona ma charakterystyczny zapach i smak, często to właśnie ona cieszy się większą popularnością. Różnice nie są jednak duże, najlepiej jest zatem wybrać tą, która w danym momencie bardziej nam smakuje zwracając uwagę na to, aby była dobrej jakości i aby gotować ją we właściwy sposób.

    Kilka słów o gotowaniu

    Mówiąc o prawidłowym sposobie gotowania kaszy gryczanej nie można zapomnieć o samej jej formie. Już na wstępie warto więc podkreślić, że w trosce o własne zdrowie powinniśmy zrezygnować z kaszy sprzedawanej w torebkach. Powód jest prozaiczny – wylewając wodę po gotowaniu pozbywamy się wielu cennych składników. Sama kasza powinna zostać najpierw wypłukana, a następnie zalana wodą w proporcjach dwie szklanki wody na jedną szklankę kaszy. Najlepiej gotować ją na małym ogniu pamiętając, że czas gotowania wynosi od dziesięciu do piętnastu minut. Lepiej jej nie mieszać, zawsze można jednak dodać do niej łyżeczkę oleju. Już po zestawieniu jej z ognia kaszę najlepiej jest przykryć, a następnie odłożyć w ciepłe miejsce. Pozwoli jej to na wchłonięcie reszty wody i odpoczynek. Jeśli podczas gotowania zdamy sobie sprawę z tego, że kasza wchłonęła całą wodę, a mimo to jest twarda, możemy dodać jej nieco więcej.

    Pomysły na wykorzystanie kaszy gryczanej

    Kasza gryczana może być wykorzystana na wiele sposobów, najczęściej jednak okazuje się być wysoko cenionym dodatkiem do obiadu. Może być podsmażana na maśle lub wzbogacona o olej rzepakowy, podawana z sosem lub bez niego – za każdym razem świetnie smakuje. Na tym zresztą wcale nie kończą się jej właściwości mówimy bowiem o niej również jako o składniku farszy. Te mogą być dodawane zarówno do pierogów, jak i naleśników – wszystko zależy od naszej pomysłowości. Gryka jest również częścią składową wyśmienitego chleba bezglutenowego, warto przy tym wspomnieć o pasztecie gryczanym smakującym znakomicie zwłaszcza, gdy jest podawany w towarzystwie suszonych śliwek oraz grzybów.

    Mąka gryczana i jej zalety

    Jeśli kasza gryczana nie została jeszcze przez nas ugotowana, możemy zemleć ją w młynku. Mąka gryczana sprawdza się znakomicie jako część składowa wypieków bez dodatku glutenu, sprawdza się przy tym nawet w przypadku tych z nich, które podaje się na słodko.

    Jak widać kasza gryczana ma szerokie zastosowanie w kuchni. Doskonałym dodatkiem do kasz na słodko będą duże suszone rodzynki. Ze słodkich, sycących dodatków polecamy także złocisty miód wielokwiatowy. Z przypraw warto spróbować niezwykle aromatycznego czosnku niedźwiedziego, natomiast do makaronów idealnie nadają się suszone pomidory z chili i oregano.

     

    Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

    Artykuły wybrane dla Ciebie

    Czy suplementy na bazie zielonej kawy mogą powodować skutki uboczne?

    Czy suplementy na bazie zielonej kawy mogą powodować skutki uboczne?

    Czytaj artykuł
    Jak zdrowo i bezpiecznie grillować?

    Jak zdrowo i bezpiecznie grillować?

    Czytaj artykuł
    Dieta w wielkim mieście

    Dieta w wielkim mieście

    Czytaj artykuł

    Ranking zamienników Najlepsze produkty - kasze

    Kategoria:
    Zdrowie
    Producent:
    VIVIO
    Ulotka:
    Brak ulotki
    Na receptę:
    Nie