Gałka Muszkatołowa Cała

miejsce
w rankingu

--

Gałka Muszkatołowa Cała
4.2
opinii: 5

Gałka Muszkatołowa Cała znajduje się w rankingach Najlepsze produkty - odżywianie

Zapoznaj się z ulotką Gałka Muszkatołowa Cała

Nasiona muszkatołowca korzennego

Gałka muszkatołowa to w rzeczywistości nasiona rośliny zwanej muszkatołowcem korzennym, wiecznie zielonego drzewa, które rośnie na Wyspie Banda będącej częścią Archipelagu Malajskiego. Właśnie dzięki niemu wyspy nazywa się Korzennymi. Początkowo przyprawa nie była znana w Europie, dotarła do niej wskutek wypraw krzyżowych na przełomie XI i XII wieku. Od tego momentu wiodła prym wśród innych znanych przypraw. Z czasem odkryto również właściwości zdrowotne.

Zastosowanie muszkatu w kuchni

Gałka muszkatołowa zdobyła serca kucharzy dzięki swemu słodkiemu, korzennemu aromatowi. Najczęściej dodawana jest do mięs, ryb oraz skorupiaków, w kuchni polskiej idealnie wiąże się ze smakiem bigosu i gulaszu. Cukiernicy chwalą gałkę muszkatołową ze względu na korzenny zapach, który podkreśla smak piernika i innych deserów. To również dobry dodatek do grzanych alkoholi, ponieważ nadaje im korzenny posmak. Muszkat świetnie wiąże się ze smakiem jajek, serów, pomidorów, a także warzyw strączkowych. Przy tym niweluje nieco ich niekorzystne działanie na układ pokarmowy. Z gałką muszkatołową najczęściej można spotkać się w formie zmielonego proszku, ale znacznie więcej aromatu uzyskuje się ze świeżo startej gałki.

Gałka muszkatołowa na zdrowie

Tę kulistą i twardą przyprawę ceni się nie tylko ze względów smakowych. Gałka muszkatołowa zawiera olejki eteryczne, które nadają nasionom ciepły orzechowy aromat, a co więcej, mogą działać łagodząco na bóle głowy lub problemy z koncentracją. Nie bez przyczyny gałka muszkatołowa bywa składnikiem perfum oraz kosmetyków. Olejki eteryczne służą również aromatyzowaniu potraw. Szczypta ziarna w gorącym napoju skutecznie rozgrzeje i ukoi nerwy, warto więc sięgnąć po gałkę w okresie jesienno-zimowym. Odrobina gałki muszkatołowej poradzi sobie z dolegliwościami żołądkowymi o słabym i średnim nasileniu, pozwoli pozbyć się wzdęć oraz nudności, sprzyja również trawieniu.

Niebezpieczna przyprawa?

Należy jednak wiedzieć, że gałka muszkatołowa kryje w sobie tajemnicę – w jej skład wchodzi mirystycyna, związek chemiczny o działaniu psychoaktywnym. Zjedzenie przyprawy w zbyt dużej ilości może spowodować omamy oraz trudności z poruszaniem się. Jednak mowa tutaj nie o szczypcie przyprawy dodawanej do potraw, ale naprawdę sporej dawce tego ziarna, zatrucie jest więc mało prawdopodobne. Mimo to należy mieć na uwadze, że w gałce muszkatołowej kryje się niewielkie niebezpieczeństwo.

Gałka muszkatołowa to nieodzowny element każdej polskiej kuchni. Obok niej z pewnością powinien znaleźć się świeżo mielony pieprz Cayenne. O potrzebną dawkę witamin zadba sok z gravioli, a jako przekąska sprawdzą się chrupiące suszone migdały. W poprawie odporności pomoże smakowity miód spadziowy.

Nowa obudowa w iPhone 8

Nowa obudowa w iPhone 8

Kiedy tylko iPhone 8 został oficjalnie zapowiedziany, od razu pojawiły się liczne plotki mówiące o tym, że model ma posiadać zupełnie nową obudowę.... Czytaj więcej

Producent:

Thumb vivio

Postać:

inne

Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

czytaj więcej

Read more icon

Kup w sklepie

Artykuły wybrane dla Ciebie

Dodaj opinię

Opinie użytkowników Supple.pl zawarte w komentarzach stanowią ich subiektywną ocenę i nie mogą być traktowane jako profesjonalne porady medyczne

  • Salix 2017-05-22 11:24

    To jest to! Gałka muszkatołowa w całości, do samodzielnego starcia jest o niebo lepsza od takiej zwykłej torebkowej - marketowej wersji.

  • Waldek 2017-05-11 10:37

    Muszkat jest wprost idealny do brokuła. Próbowaliście takiego połączenia?

  • Roman 2015-08-30 21:31

    Dostałem chyba jakieś resztki, bo od środka była już prawie zgnita. Jak za taką cenę myślałam że wszystko będzie ok ..

  • Oli 2015-08-30 21:29

    Dobra w smaku i wspomaga nasz organizm! Jak najbardziej polecam. Do tego można ją dowolnie wykorzystać podczas robienia dania

  • Daniel 2015-08-30 21:26

    Polecam! Jest znacznie zdrowsza od tej która jest już posiekana

  • pokaż więcej opinii Read more icon

    Zapoznaj się z ulotką Gałka Muszkatołowa Cała

    Nasiona muszkatołowca korzennego

    Gałka muszkatołowa to w rzeczywistości nasiona rośliny zwanej muszkatołowcem korzennym, wiecznie zielonego drzewa, które rośnie na Wyspie Banda będącej częścią Archipelagu Malajskiego. Właśnie dzięki niemu wyspy nazywa się Korzennymi. Początkowo przyprawa nie była znana w Europie, dotarła do niej wskutek wypraw krzyżowych na przełomie XI i XII wieku. Od tego momentu wiodła prym wśród innych znanych przypraw. Z czasem odkryto również właściwości zdrowotne.

    Zastosowanie muszkatu w kuchni

    Gałka muszkatołowa zdobyła serca kucharzy dzięki swemu słodkiemu, korzennemu aromatowi. Najczęściej dodawana jest do mięs, ryb oraz skorupiaków, w kuchni polskiej idealnie wiąże się ze smakiem bigosu i gulaszu. Cukiernicy chwalą gałkę muszkatołową ze względu na korzenny zapach, który podkreśla smak piernika i innych deserów. To również dobry dodatek do grzanych alkoholi, ponieważ nadaje im korzenny posmak. Muszkat świetnie wiąże się ze smakiem jajek, serów, pomidorów, a także warzyw strączkowych. Przy tym niweluje nieco ich niekorzystne działanie na układ pokarmowy. Z gałką muszkatołową najczęściej można spotkać się w formie zmielonego proszku, ale znacznie więcej aromatu uzyskuje się ze świeżo startej gałki.

    Gałka muszkatołowa na zdrowie

    Tę kulistą i twardą przyprawę ceni się nie tylko ze względów smakowych. Gałka muszkatołowa zawiera olejki eteryczne, które nadają nasionom ciepły orzechowy aromat, a co więcej, mogą działać łagodząco na bóle głowy lub problemy z koncentracją. Nie bez przyczyny gałka muszkatołowa bywa składnikiem perfum oraz kosmetyków. Olejki eteryczne służą również aromatyzowaniu potraw. Szczypta ziarna w gorącym napoju skutecznie rozgrzeje i ukoi nerwy, warto więc sięgnąć po gałkę w okresie jesienno-zimowym. Odrobina gałki muszkatołowej poradzi sobie z dolegliwościami żołądkowymi o słabym i średnim nasileniu, pozwoli pozbyć się wzdęć oraz nudności, sprzyja również trawieniu.

    Niebezpieczna przyprawa?

    Należy jednak wiedzieć, że gałka muszkatołowa kryje w sobie tajemnicę – w jej skład wchodzi mirystycyna, związek chemiczny o działaniu psychoaktywnym. Zjedzenie przyprawy w zbyt dużej ilości może spowodować omamy oraz trudności z poruszaniem się. Jednak mowa tutaj nie o szczypcie przyprawy dodawanej do potraw, ale naprawdę sporej dawce tego ziarna, zatrucie jest więc mało prawdopodobne. Mimo to należy mieć na uwadze, że w gałce muszkatołowej kryje się niewielkie niebezpieczeństwo.

    Gałka muszkatołowa to nieodzowny element każdej polskiej kuchni. Obok niej z pewnością powinien znaleźć się świeżo mielony pieprz Cayenne. O potrzebną dawkę witamin zadba sok z gravioli, a jako przekąska sprawdzą się chrupiące suszone migdały. W poprawie odporności pomoże smakowity miód spadziowy.

    Nowa obudowa w iPhone 8

    Nowa obudowa w iPhone 8

    Kiedy tylko iPhone 8 został oficjalnie zapowiedziany, od razu pojawiły się liczne plotki mówiące o tym, że model ma posiadać zupełnie nową obudowę.... Czytaj więcej

    Producent:

    Thumb vivio

    Postać:

    inne

    Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

    Ranking zamienników Najlepsze produkty - przyprawy

    Czarnuszka Nasiona

    4.836 opinii:
    Czarnuszka i jej właściwości Czarnuszka to jeden z tych środków, dla których...
    czytaj dalej »

    Czarnuszka i jej właściwości Czarnuszka to jeden z tych środków, dla których... czytaj dalej »

    Cynamon Laski

    4.638 opinii:
    Cynamon nie tylko do wypieków Lody, desery, ciasteczka – smaczne i sycące,...
    czytaj dalej »

    Cynamon nie tylko do wypieków Lody, desery, ciasteczka – smaczne i sycące,... czytaj dalej »

    Kurkuma Mielona

    4.4511 opinii:
    Kurkuma to niezwykle aromatyczna, popularna potrawa kuchni indyjskiej, której walory...
    czytaj dalej »

    Kurkuma to niezwykle aromatyczna, popularna potrawa kuchni indyjskiej, której walory... czytaj dalej »

    Czosnek Niedźwiedzi

    4.410 opinii:
    Czosnek niedźwiedzi to coś więcej Czosnek niedźwiedzi ze względu na nazwę kojarzony bywa...
    czytaj dalej »

    Czosnek niedźwiedzi to coś więcej Czosnek niedźwiedzi ze względu na nazwę kojarzony bywa... czytaj dalej »

    Pieprz Kolorowy Ziarno

    4.336 opinii:
    Kolorowy pieprz to nie tylko bogactwo aromatów, ale także miły dla oka dodatek,...
    czytaj dalej »

    Kolorowy pieprz to nie tylko bogactwo aromatów, ale także miły dla oka dodatek,... czytaj dalej »

    Estragon Mielony

    4.336 opinii:
    Bylica draganek, czyli popularny estragon Estragon to roślina stosowana w wielu...
    czytaj dalej »

    Bylica draganek, czyli popularny estragon Estragon to roślina stosowana w wielu... czytaj dalej »

    Papryka Słodka Wędzona

    4.336 opinii:
    Słodka wędzona papryka idealnie pasuje do mięs, nadając im dodatkowego, mocnego aromatu. Na...
    czytaj dalej »

    Słodka wędzona papryka idealnie pasuje do mięs, nadając im dodatkowego, mocnego aromatu. Na... czytaj dalej »

    Karob Proszek

    4.310 opinii:
    Właściwości chleba świętojańskiego Pochodzący z terenów śródziemnomorskich...
    czytaj dalej »

    Właściwości chleba świętojańskiego Pochodzący z terenów śródziemnomorskich... czytaj dalej »

    Czosnek Granulowany

    4.297 opinii:
    Świeży, mielony, w płatkach... czosnek dobry w każdej postaci Kucharze zachwalają...
    czytaj dalej »

    Świeży, mielony, w płatkach... czosnek dobry w każdej postaci Kucharze zachwalają... czytaj dalej »

    Kardamon Ziarno

    4.297 opinii:
    Intensywnie pachnący kardamon Ta indyjska, dziko rosnąca bylina skrywa w sobie niezwykle...
    czytaj dalej »

    Intensywnie pachnący kardamon Ta indyjska, dziko rosnąca bylina skrywa w sobie niezwykle... czytaj dalej »