Artykuły

Kwiaty w Twojej codziennej... diecie!

Kwiaty w Twojej codziennej... diecie!

Większość z nas chyba nie wyobraża sobie jakichkolwiek jadalnych potraw z dodatkiem kwiatów takich jak czarny bez, mniszek lekarski czy nasturcja. Tymczasem okazuje się, że są one w stu procentach jadalne; lista możliwych ich zastosowań wykracza zatem daleko poza stosowanie ich jako zwykłą dekorację. Kwiaty mogą być ponadto przygotowywane na wiele różnych sposobów – możemy je gotować, suszyć, zjadać na surowo lub kandyzować. Warto docenić ich właściwości, bowiem doskonale wpływają one na nasze zdrowie; są przede wszystkim bogatym źródłem cennych dla nas witamin. 

Oprócz naszego oka, kwiaty mogą doskonale cieszyć również nasze podniebienie. Przy odpowiednim zastosowaniu będą one świetnym uzupełnieniem i wzbogaceniem całego naszego codziennego jadłospisu. Stokrotka, mniszek lekarski, nasturcja czy koniczyna łąkowa to fantastyczne uzupełnienie każdej smacznej sałatki.

Stokrotki są bogatym źródłem flawonoidów. Zawierają także białko, zdrowe dla naszego organizmu cukry oraz beta-karoten; nie brakuje w nich również witaminy C oraz soli mineralnych. Jeśli ktoś potrzebuje z kolei bogatego źródła witamin z grupy B, to powinien sięgnąć po mniszek lekarski. Oprócz tego zawiera on inne witaminy – między innymi C, D oraz A. Nie brakuje w nim beta-karotenu oraz licznych minerałów, takich jak potas. Ma działanie moczopędne, często zaleca się go również przy dolegliwościach wątroby oraz związanych z układem trawiennym. Nasturcja także posiada wiele doskonałych wartości odżywczych. Zawiera przede wszystkim wiele mikroelementów, a także witaminę C i sole mineralne. Liczne badania wykazały również jej działanie bakteriobójcze oraz przeciwgrzybiczne. Doskonale wpływa także na nerki, woreczek żółciowy, wątrobę oraz drogi moczowe. Koniczyna łąkowa jest zdaniem niektórych ludzi najsmaczniejszym kwiatem jadalnym. W jej składzie znajdziemy między innymi olejki eteryczne, karoten, garbniki oraz witaminy C i E. Świetnie wpływa na ludzki układ trawienny. Bratki to natomiast fantastyczne źródło związków o właściwościach przeciwutleniających, takich jak flawonoidów, witaminy C, karotenoidów oraz polifenoli. 

Istnieje bardzo wiele ciekawych pomysłów na dania z kwiatów. Fiołki mogą być na przykład składnikiem doskonałego syropu do herbaty, stokrotki można kandyzować, magnolie zaś nadają się do marynowania. Wielu z nas pewnie nie zdaje sobie z tego sprawy, ale kwiaty w sztuce kulinarnej obecne są już od bardzo długiego czasu. Stosowane są powszechnie na wielu kontynentach – w Europie szczególną popularnością cieszą się między innymi we Francji.

Treści znajdujące się w serwisie supple.pl powstały po to, aby polepszyć kontakt jego Użytkownika z lekarzem, a nie po to, aby go zastąpić. Wynika to z informacyjno-edukacyjnego charakteru serwisu. Jeszcze przed zastosowaniem się do porad opartych na wiedzy specjalistycznej, w tym zwłaszcza medycznej, a zawartych w prowadzonym przez nas Serwisie wskazane jest bezwzględne zasięgnięcie opinii lekarza. Administrator nie ponosi konsekwencji wynikających z praktycznego wykorzystania zawartych w Serwisie informacji.

Thumb custom

Liponexin

5.0
opinii: 1

Thumb custom

Lipomal

5.0
opinii: 3

Thumb custom

Homeovox

5.0
opinii: 3

Thumb custom

Deflegmin

5.0
opinii: 1

Thumb custom

Curiosin

5.0
opinii: 4

Thumb custom

Imunit

5.0
opinii: 2