Miód Spadziowy

miejsce
w rankingu

7

Miód Spadziowy
3.89
opinii: 9

Miód Spadziowy znajduje się w rankingach Najlepsze produkty - odżywianie

Zapoznaj się z ulotką Miód Spadziowy

Miód spadziowy - złote lekarstwo

Wszyscy wiedzą, że miód posiada wiele zdrowotnych właściwości. Powszechnie też wiadomo, że prócz cech wspólnych, różne rodzaje miodu wpływają pozytywnie na różne rzeczy. Miód spadziowy powstaje nieco inaczej, niż miody tradycyjne - jest jednak równie zdrowy! Kiedy go stosować i dlaczego warto?

Jak powstaje miód spadziowy?

Tradycyjny miód wytwarzany jest przez pszczoły z nektaru kwiatów. Miód spadziowy powstaje jednak ze spadzi - czyli wydaliny mszyc i czerwców, na których później bytują pszczoły. Po pobraniu soków z roślin, owady te zatrzymują w organizmie białko i inne substancje odżywcze, a wydalają cukier. Ten wabi pszczoły, które magazynują go w plastrach - jak inne rodzaje miodu. 

W Polsce spotkać można spadź liściastą, bądź też spadź iglastą - przy czym ta druga uważana jest za smaczną i pożywną. Spadź liściasta jest raczej nieprzyjemna w smaku. Rodzaje spadzi zależą od tego, czy pszczoły pobierają ją wśród drzew liściastych, czy iglastych. Zachowuje ona bowiem ich smak, z racji na fakt, iż owady, które ją wytworzyły, pobierały sok z roślin.

Charakterystyka miodu spadziowego

Spadź z drzew iglastych posiada łagodny smak, przypominający żywicę, z której powstała. Dlatego też jest uznawana za smaczniejszą od spadzi liściastej - która nie każdemu przypada do gustu. Oba rodzaje spadzi różnią się również barwą - iglasta jest ciemna, z zielonkawym odcieniem, a liściasta posiada odcień żółty. Świeża spadź jest bardzo jasna - dopiero z czasem ciemnieje, dlatego też miody mają już nieco inny kolor. 

Miody spadziowe są cięższe od miodów nektarowych, ponieważ charakteryzują się większą lepkością i gęstością.  Posiadają wiele leczniczych właściwości - dlatego też poleca się ich regularne spożywanie.

Miód spadziowy - właściwości zdrowotne

Każdy miód jest polecany jako idealny lek na jakieś schorzenie, czy przypadłość. Miód spadziowy zaleca się stosować zwłaszcza w okresie rekonwalescencji, gdy pragniemy, aby nasz organizm wrócił do formy. Ponadto posiada właściwości przeciwzapalne i antyseptyczne - polecany jest w okresie obniżonej odporności lub w czasie zmagania się z przeziębieniem, a nawet zapaleniem płuc. 

Poza tym dobrze wpływa na serce i układ krwionośny - wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe. Pozytywnie wpływa na stawy i układ nerwowy. Poleca się go stosować, gdy zmagamy się z anemią, kamicą nerkową i astmą. Przede wszystkim jednak w momencie, gdy zakończyliśmy kurację antybiotykiem, albo innymi silnymi lekami - sterydowymi lub przeciwnowotworowymi. Udowodniono też, że miód spadziowy wykazuje właściwości antyrakowe - należy go zatem stosować prewencyjnie. Nie jest to trudne, bowiem jest pyszny - wystarczy nim posłodzić herbatę, czy kawę, zamiast dodawać do nich zwykły cukier. To zdrowy i smaczny produkt natury!

Miód spadziowy uznaje się powszechnie za jeden z najzdrowszych miodów, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. By wzmocnić jego zdrowotne właściwości, można dosypać do niego naturalny pyłek kwiatowy. Polecamy również spróbowanie sycącej czerwonej soczewicy. Do gorących dań warto dodawać złocistą kurkumę, która wzmocni smak i aromat potrawy, a dania kuchni włoskiej z pewnością nabiorą charakteru dzięki zmielonym orzeszkom piniowym.

Dlaczego warto zostać wegetarianinem?

Dlaczego warto zostać wegetarianinem?

Zostając wegetarianinem lub weganinem zwiększasz swoje szanse na długie życie i dobre samopoczucie. Produkty pochodzenia roślinnego zawierają... Czytaj więcej

Producent:

Thumb vivio

Postać:

inne

Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

czytaj więcej

Read more icon

Kup w sklepie

Artykuły wybrane dla Ciebie

Dodaj opinię

Opinie użytkowników Supple.pl zawarte w komentarzach stanowią ich subiektywną ocenę i nie mogą być traktowane jako profesjonalne porady medyczne

  • Anka 2017-05-24 21:05

    całkiem spoko!

  • Agusia 2017-05-11 11:09

    Daję 4 na 5. Miód jest bardzo zdrowy, jak to miód, ale chyba każdy ma inne preferencje smakowe i mi spadziowy tak jakoś do końca nie pasuje. Nie umywa się do lipowego :)

  • norbert 2016-04-17 21:10

    nie kupię więcej tego miodu. Smakuje kiepsko, jest po prostu mało slodki. Ja jestem łasuchem! Cena też wysoka

  • piotr 2016-03-15 11:00

    miód doskonałej jakośći

  • Weronika 2016-03-14 21:04

    siegam po miod spadziowy w czasie przeziebienia i grypy. to naturalny antybiotyk i sposob na walke z infekcja. polecam goraco.niestety cena dosc wysoka, ale mimo to naprawdę warto posiadać ten produkt!

  • wiktor 2016-03-08 16:17

    polecam!

  • Ofka 2015-08-20 11:23

    Ogólnie jestem bardzo zadowolona z tego miodu, jednakże są inne lepsze rodzaje, które można również dobrze stosować. Aby nie narzekać uznam,że ten tez jest dobry :)

  • Ania5 2015-08-20 11:22

    Pomyłeczka miałam dać 5!

  • Ania5 2015-08-20 11:22

    Aby zdrowo się odżywiać ten miód spadziowy jest dla mnie podstawą! Dodaje mi bardzo dużo energii rano na cały dzień i bardzo mi to sprzyja ;)

  • pokaż więcej opinii Read more icon

    Zapoznaj się z ulotką Miód Spadziowy

    Miód spadziowy - złote lekarstwo

    Wszyscy wiedzą, że miód posiada wiele zdrowotnych właściwości. Powszechnie też wiadomo, że prócz cech wspólnych, różne rodzaje miodu wpływają pozytywnie na różne rzeczy. Miód spadziowy powstaje nieco inaczej, niż miody tradycyjne - jest jednak równie zdrowy! Kiedy go stosować i dlaczego warto?

    Jak powstaje miód spadziowy?

    Tradycyjny miód wytwarzany jest przez pszczoły z nektaru kwiatów. Miód spadziowy powstaje jednak ze spadzi - czyli wydaliny mszyc i czerwców, na których później bytują pszczoły. Po pobraniu soków z roślin, owady te zatrzymują w organizmie białko i inne substancje odżywcze, a wydalają cukier. Ten wabi pszczoły, które magazynują go w plastrach - jak inne rodzaje miodu. 

    W Polsce spotkać można spadź liściastą, bądź też spadź iglastą - przy czym ta druga uważana jest za smaczną i pożywną. Spadź liściasta jest raczej nieprzyjemna w smaku. Rodzaje spadzi zależą od tego, czy pszczoły pobierają ją wśród drzew liściastych, czy iglastych. Zachowuje ona bowiem ich smak, z racji na fakt, iż owady, które ją wytworzyły, pobierały sok z roślin.

    Charakterystyka miodu spadziowego

    Spadź z drzew iglastych posiada łagodny smak, przypominający żywicę, z której powstała. Dlatego też jest uznawana za smaczniejszą od spadzi liściastej - która nie każdemu przypada do gustu. Oba rodzaje spadzi różnią się również barwą - iglasta jest ciemna, z zielonkawym odcieniem, a liściasta posiada odcień żółty. Świeża spadź jest bardzo jasna - dopiero z czasem ciemnieje, dlatego też miody mają już nieco inny kolor. 

    Miody spadziowe są cięższe od miodów nektarowych, ponieważ charakteryzują się większą lepkością i gęstością.  Posiadają wiele leczniczych właściwości - dlatego też poleca się ich regularne spożywanie.

    Miód spadziowy - właściwości zdrowotne

    Każdy miód jest polecany jako idealny lek na jakieś schorzenie, czy przypadłość. Miód spadziowy zaleca się stosować zwłaszcza w okresie rekonwalescencji, gdy pragniemy, aby nasz organizm wrócił do formy. Ponadto posiada właściwości przeciwzapalne i antyseptyczne - polecany jest w okresie obniżonej odporności lub w czasie zmagania się z przeziębieniem, a nawet zapaleniem płuc. 

    Poza tym dobrze wpływa na serce i układ krwionośny - wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe. Pozytywnie wpływa na stawy i układ nerwowy. Poleca się go stosować, gdy zmagamy się z anemią, kamicą nerkową i astmą. Przede wszystkim jednak w momencie, gdy zakończyliśmy kurację antybiotykiem, albo innymi silnymi lekami - sterydowymi lub przeciwnowotworowymi. Udowodniono też, że miód spadziowy wykazuje właściwości antyrakowe - należy go zatem stosować prewencyjnie. Nie jest to trudne, bowiem jest pyszny - wystarczy nim posłodzić herbatę, czy kawę, zamiast dodawać do nich zwykły cukier. To zdrowy i smaczny produkt natury!

    Miód spadziowy uznaje się powszechnie za jeden z najzdrowszych miodów, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. By wzmocnić jego zdrowotne właściwości, można dosypać do niego naturalny pyłek kwiatowy. Polecamy również spróbowanie sycącej czerwonej soczewicy. Do gorących dań warto dodawać złocistą kurkumę, która wzmocni smak i aromat potrawy, a dania kuchni włoskiej z pewnością nabiorą charakteru dzięki zmielonym orzeszkom piniowym.

    Dlaczego warto zostać wegetarianinem?

    Dlaczego warto zostać wegetarianinem?

    Zostając wegetarianinem lub weganinem zwiększasz swoje szanse na długie życie i dobre samopoczucie. Produkty pochodzenia roślinnego zawierają... Czytaj więcej

    Producent:

    Thumb vivio

    Postać:

    inne

    Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

    Ranking zamienników Najlepsze produkty - miód

    Miód Kremowany Z Propolisem

    4.836 opinii:
    Właściwości miodu kremowanego Naturalny miód pszczeli z upływem czasu zmienia...
    czytaj dalej »

    Właściwości miodu kremowanego Naturalny miód pszczeli z upływem czasu zmienia... czytaj dalej »

    Miód Wielokwiatowy Z Malinami

    4.836 opinii:
    Miód wielokwiatowy z malinami to świetny wybór dla osób, które...
    czytaj dalej »

    Miód wielokwiatowy z malinami to świetny wybór dla osób, które... czytaj dalej »

    Bonimel

    4.45 opinii:
    Bonimel to miód pszczeli z dodatkiem mleczka pszczelego, polecany do spożywania w...
    czytaj dalej »

    Bonimel to miód pszczeli z dodatkiem mleczka pszczelego, polecany do spożywania w... czytaj dalej »

    4.45 opinii:

    Miód Wielokwiatowy Z Żurawiną

    4.410 opinii:
    Doskonałe właściwości miodu To jak wiele doskonałych właściwości ma miód poznali...
    czytaj dalej »

    Doskonałe właściwości miodu To jak wiele doskonałych właściwości ma miód poznali... czytaj dalej »

    Miód Wielokwiatowy

    4.138 opinii:
    Odkryj dobroczynne właściwości miodu O tym, że miód doskonale może wpływać na...
    czytaj dalej »

    Odkryj dobroczynne właściwości miodu O tym, że miód doskonale może wpływać na... czytaj dalej »

    Miód Gryczany

    4.08 opinii:
    O miodzie gryczanym Wśród różnych miodów miód gryczany...
    czytaj dalej »

    O miodzie gryczanym Wśród różnych miodów miód gryczany... czytaj dalej »

    Miód Malinowy

    4.09 opinii:
    Zalety miodu malinowego Z czym mogą kojarzyć się maliny? Z głębokim kolorem, słodkim smakiem,...
    czytaj dalej »

    Zalety miodu malinowego Z czym mogą kojarzyć się maliny? Z głębokim kolorem, słodkim smakiem,... czytaj dalej »

    Miód Spadziowy

    3.899 opinii:
    Miód spadziowy - złote lekarstwo Wszyscy wiedzą, że miód posiada wiele...
    czytaj dalej »

    Miód spadziowy - złote lekarstwo Wszyscy wiedzą, że miód posiada wiele... czytaj dalej »

    Miód Kremowany Z Pierzgą

    3.836 opinii:
    Miód kremowany Miód pszczeli jest znanym i cenionym od wieków...
    czytaj dalej »

    Miód kremowany Miód pszczeli jest znanym i cenionym od wieków... czytaj dalej »

    Miód Manuka

    3.758 opinii:
    Miód manuka - jak powstaje, lecznicze właściwości, na co uważać przy...
    czytaj dalej »

    Miód manuka - jak powstaje, lecznicze właściwości, na co uważać przy... czytaj dalej »