Syrop Z Pigwy

miejsce
w rankingu

--

Syrop Z Pigwy
4.33
opinii: 3

Syrop Z Pigwy znajduje się w rankingach Najlepsze produkty - odżywianie

Zapoznaj się z ulotką Syrop Z Pigwy

"Polska cytryna" dla wytrawnych smakoszy

Istnieje owoc o długiej, starożytnej tradycji, niezbyt smaczny na surowo, ale za to niezwykle aromatyczny i nadający potrawom posmak cytrusów. Pochodzący z obszarów Azji i zadomowiony w Europie wyglądem przypomina niedojrzałe, żółte jabłko, w smaku zaś niewątpliwie blisko mu do cytryny. Rośnie na gałęziach niewielkich krzewów, które z łatwością znaleźć można w przydomowym ogródku. Idealny do przyrządzania dżemów i konfitur, niezwykle rześki, zdrowy i pełen cennych składników. Tym owocem jest pigwa - niekwestionowana królowa przetworów.

Babciny sposób na przeziębienie

Pigwa jest wręcz stworzona do przyrządzania przetworów, takich jak dżemy, marmolady czy konfitury. Bardzo często owoców używa się jako zagęszczacza do innych produktów. Nazywana bywa "polską” cytryną", nie bez powodu zresztą - jest równie kwaśna i nadaje herbacie żółty odcień. Gdy więc pod ręką nie ma cytryny, sięga się właśnie po pigwę. Zawarte w owocu związki działają przeciwzapalnie, zarówno na zewnątrz (stosowany na skórze), jak i wewnątrz organizmu. Pigwa okaże się skuteczna w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, jako dodatek do gorących herbat powinna być zatem niezbędna.

Nasiona pigwy w problemach żołądkowych

Konfitura z pigwy to nie tylko smak, ale również wartości odżywcze. Zawiera sporo witaminy C podobnie jak cytrusy, a także witaminę B potrzebną do prawidłowej pracy układu nerwowego. Pigwę bez wątpienia należy docenić również ze względu na zawartość przeciwutleniaczy, mikroelementów oraz łatwo rozpuszczalnego błonnika (czyli pektyn). Pigwę stosuje się jako jeden z produktów ułatwiających przemianę materii, oczyszczających organizm i wspomagających pracę jelit. Na uwagę zasługują zwłaszcza pestki pigwy, z których uzyskuje się środek przeczyszczający. Do tego owoc wykazuje właściwości bakteriobójcze, w walce z chorobotwórczymi drobnoustrojami będzie zatem niezwykle skuteczny.

Pigwa na surowo? Wykluczone

Niewielka popularność pigwy w dzisiejszej kuchni może wynikać z tego, że owoce nie nadają się do jedzenia na surowo. Są twarde, bardzo kwaśne, cierpkie i niewielkie, nie przypadną zatem do gustu. W kuchni warto jednak wykorzystywać cały owoc, bo zarówno w miąższu, jak i w skórce znajduje się najwięcej wartościowych składników odżywczych. Na szczęście przetworzona pigwa wydobywa z siebie to, co najlepsze, czyli smak i aromat. Kandyzowane owoce pigwy, sok lub syrop, konfitura czy nalewka - wszystkie zyskują nieco słodyczy, kwasowości i charakteru. Ale czy owoce smakują wyłącznie na słodko? Skąd, mięsa z dodatkiem pigwy zyskają nieco egzotyczny, oryginalny smak. Dawniej pigwy używano też jako swoisty odświeżacz powietrza - owoce trzymane w szafie lub kredensie odświeżały wnętrze, nadając ubraniom i obrusom cytrusowy, orzeźwiający zapach.

Owoce pigwy można łączyć z innymi zdrowymi produktami, takimi jak świeże kłącze imbiru czy słodki miód spadziowy. By wzmocnić układ pokarmowy, polecamy jedzenie niepalonej kaszy gryczanej. Przy oczyszczaniu organizmu z toksyn pomocny okaże się mielony ostropest, energii doda natomiast smaczny sok z buraka.

Stres: 5 sposobów jak się go pozbyć

Stres: 5 sposobów jak się go pozbyć

Stres- najpopularniejsza choroba cywilizacyjna naszych czasów! Czy możemy na własną rękę próbować się go pozbyć? Oczywiście, są na to sprawdzone... Czytaj więcej

Producent:

Thumb vivio

Postać:

inne

Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

czytaj więcej

Read more icon

Kup w sklepie

Artykuły wybrane dla Ciebie

Dodaj opinię

Opinie użytkowników Supple.pl zawarte w komentarzach stanowią ich subiektywną ocenę i nie mogą być traktowane jako profesjonalne porady medyczne

  • Gabriela 2017-05-29 20:43

    Super jest ten syrop! Niestety nie mam czasu, żeby sama przetwarzać pigwę w sezonie, dlatego też ratuję się takimi właśnie gotowymi rozwiązaniami i wcale nie uważam, żeby były gorsze.

  • Anka 2017-05-19 14:20

    dobry do herbaty. Syrop z pigwy znam już z dzieciństwa, moja babcia robiła własnoręcznie na przeziębienie.

  • Aneta 2016-04-01 08:45

    Syrop z pigwy dodaję do herbaty zamiast cytryny. Ma o wiele lepszy smak.

  • pokaż więcej opinii Read more icon

    Zapoznaj się z ulotką Syrop Z Pigwy

    "Polska cytryna" dla wytrawnych smakoszy

    Istnieje owoc o długiej, starożytnej tradycji, niezbyt smaczny na surowo, ale za to niezwykle aromatyczny i nadający potrawom posmak cytrusów. Pochodzący z obszarów Azji i zadomowiony w Europie wyglądem przypomina niedojrzałe, żółte jabłko, w smaku zaś niewątpliwie blisko mu do cytryny. Rośnie na gałęziach niewielkich krzewów, które z łatwością znaleźć można w przydomowym ogródku. Idealny do przyrządzania dżemów i konfitur, niezwykle rześki, zdrowy i pełen cennych składników. Tym owocem jest pigwa - niekwestionowana królowa przetworów.

    Babciny sposób na przeziębienie

    Pigwa jest wręcz stworzona do przyrządzania przetworów, takich jak dżemy, marmolady czy konfitury. Bardzo często owoców używa się jako zagęszczacza do innych produktów. Nazywana bywa "polską” cytryną", nie bez powodu zresztą - jest równie kwaśna i nadaje herbacie żółty odcień. Gdy więc pod ręką nie ma cytryny, sięga się właśnie po pigwę. Zawarte w owocu związki działają przeciwzapalnie, zarówno na zewnątrz (stosowany na skórze), jak i wewnątrz organizmu. Pigwa okaże się skuteczna w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, jako dodatek do gorących herbat powinna być zatem niezbędna.

    Nasiona pigwy w problemach żołądkowych

    Konfitura z pigwy to nie tylko smak, ale również wartości odżywcze. Zawiera sporo witaminy C podobnie jak cytrusy, a także witaminę B potrzebną do prawidłowej pracy układu nerwowego. Pigwę bez wątpienia należy docenić również ze względu na zawartość przeciwutleniaczy, mikroelementów oraz łatwo rozpuszczalnego błonnika (czyli pektyn). Pigwę stosuje się jako jeden z produktów ułatwiających przemianę materii, oczyszczających organizm i wspomagających pracę jelit. Na uwagę zasługują zwłaszcza pestki pigwy, z których uzyskuje się środek przeczyszczający. Do tego owoc wykazuje właściwości bakteriobójcze, w walce z chorobotwórczymi drobnoustrojami będzie zatem niezwykle skuteczny.

    Pigwa na surowo? Wykluczone

    Niewielka popularność pigwy w dzisiejszej kuchni może wynikać z tego, że owoce nie nadają się do jedzenia na surowo. Są twarde, bardzo kwaśne, cierpkie i niewielkie, nie przypadną zatem do gustu. W kuchni warto jednak wykorzystywać cały owoc, bo zarówno w miąższu, jak i w skórce znajduje się najwięcej wartościowych składników odżywczych. Na szczęście przetworzona pigwa wydobywa z siebie to, co najlepsze, czyli smak i aromat. Kandyzowane owoce pigwy, sok lub syrop, konfitura czy nalewka - wszystkie zyskują nieco słodyczy, kwasowości i charakteru. Ale czy owoce smakują wyłącznie na słodko? Skąd, mięsa z dodatkiem pigwy zyskają nieco egzotyczny, oryginalny smak. Dawniej pigwy używano też jako swoisty odświeżacz powietrza - owoce trzymane w szafie lub kredensie odświeżały wnętrze, nadając ubraniom i obrusom cytrusowy, orzeźwiający zapach.

    Owoce pigwy można łączyć z innymi zdrowymi produktami, takimi jak świeże kłącze imbiru czy słodki miód spadziowy. By wzmocnić układ pokarmowy, polecamy jedzenie niepalonej kaszy gryczanej. Przy oczyszczaniu organizmu z toksyn pomocny okaże się mielony ostropest, energii doda natomiast smaczny sok z buraka.

    Stres: 5 sposobów jak się go pozbyć

    Stres: 5 sposobów jak się go pozbyć

    Stres- najpopularniejsza choroba cywilizacyjna naszych czasów! Czy możemy na własną rękę próbować się go pozbyć? Oczywiście, są na to sprawdzone... Czytaj więcej

    Producent:

    Thumb vivio

    Postać:

    inne

    Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

    Ranking zamienników Najlepsze produkty - syrop

    Syrop Klonowy

    4.85 opinii:
    Syrop klonowy z indiańskim rodowodem Syrop klonowy to specjał kanadyjskich i...
    czytaj dalej »

    Syrop klonowy z indiańskim rodowodem Syrop klonowy to specjał kanadyjskich i... czytaj dalej »

    Althaeae

    4.789 opinii:
    Althaeae to lek dostępny w postaci syropu. Preparat w szczególności rekomendowany jest dla...
    czytaj dalej »

    Althaeae to lek dostępny w postaci syropu. Preparat w szczególności rekomendowany jest dla... czytaj dalej »

    4.789 opinii:

    Syrop Owocowy Z Hibiskusem

    4.676 opinii:
    Cenne właściwości “kwiatu jednego dnia” Hibiskus to utarte w Polsce, łacińskie...
    czytaj dalej »

    Cenne właściwości “kwiatu jednego dnia” Hibiskus to utarte w Polsce, łacińskie... czytaj dalej »

    Bronchopect

    4.673 opinii:
    Bronchopect to preparat dostępny w postaci syropu. Suplement diety w szczególności...
    czytaj dalej »

    Bronchopect to preparat dostępny w postaci syropu. Suplement diety w szczególności... czytaj dalej »

    Syrop żurawinowy z ziołami

    4.54 opinii:
    Na przeziębienie i grypę - słodka żurawina Słodkie, nieco cierpkie owoce żurawiny znane...
    czytaj dalej »

    Na przeziębienie i grypę - słodka żurawina Słodkie, nieco cierpkie owoce żurawiny znane... czytaj dalej »

    Syrop Malina Z Miodem

    4.45 opinii:
    Malina i miód - para idealna! Gdy odporność spada, samopoczucie jest nie najlepsze...
    czytaj dalej »

    Malina i miód - para idealna! Gdy odporność spada, samopoczucie jest nie najlepsze... czytaj dalej »

    Syrop Z Pigwy

    4.333 opinii:
    "Polska cytryna" dla wytrawnych smakoszy Istnieje owoc o długiej,...
    czytaj dalej »

    "Polska cytryna" dla wytrawnych smakoszy Istnieje owoc o długiej,... czytaj dalej »

    Syrop Malinowy Z Kwiatem Lipy

    3.9111 opinii:
    Maliny i lipa - zdrowotny duet Zarówno owoce maliny, jak i kwiat lipy stanowią...
    czytaj dalej »

    Maliny i lipa - zdrowotny duet Zarówno owoce maliny, jak i kwiat lipy stanowią... czytaj dalej »

    Flavamed Max

    3.8622 opinii:
    Flavamed Max to lek dostępny w postaci syropu. Wskazaniem do stosowania preparatu są ostre i...
    czytaj dalej »

    Flavamed Max to lek dostępny w postaci syropu. Wskazaniem do stosowania preparatu są ostre i... czytaj dalej »

    Syrop Z Bzu Czarnego

    3.673 opinii:
    Czarny bez to nie tylko owoce Znany ze swych właściwości przeciwbakteryjnych czarny bez...
    czytaj dalej »

    Czarny bez to nie tylko owoce Znany ze swych właściwości przeciwbakteryjnych czarny bez... czytaj dalej »