Już na pierwszy rzut oka widać, że suszone śliwki różnią się od świeżych owoców zarówno swoim smakiem, jak i wyglądem. Warto jednak zwrócić uwagę i na to, że nieco inne są ich właściwości, a nawet – zawartość składników odżywczych. I nie ma przypadku w tym, że śliwki to jeden z podstawowych składników świątecznego kompotu z suszu. Nie tylko wspomagają przecież trawienie, ale również zapobiegają wchłanianiu przez organizm cholesterolu.

Sięgając po świeże śliwki możemy liczyć nie tylko na zbiór witamin takich, jak choćby A, C, E, B6 oraz K, ale również na składniki takie, jak wapń, żelazo, miedź, mangan i potas. W owocach tych obecny jest również błonnik pokarmowy. Po ususzeniu ich właściwości ulegają pewnym przeobrażeniom, okazuje się więc, że suszona śliwka zawiera nawet pięć razy więcej witaminy A i siedem razy więcej błonnika niż świeży owoc. Pomaga to w regulowaniu pracy przewodu pokarmowego, a jednocześnie zapobiega zaparciom.

Oryginalne właściwości śliwek przyczyniają się i do tego, że już od dawna wchodzą one w skład diet odchudzających. Owszem, w 100 gramach tych owoców znajduje się około 300 kalorii, choć świeży owoc ma ich nawet sześć razy mniej, wszystkie inne właściwości uzasadniają jednak ten wybór. Suszone śliwki znane są między innymi jako owoc spowalniający wchłanianie cukry, organizm może więc szybciej zacząć zużywać rezerwy tłuszczu. Warto też wspomnieć o tym, że po dodaniu do muesli lub jogurtu są w stanie w ekspresowym tempie zaspokoić głód, ich dietetyczne działanie jest więc trudne do zakwestionowania. 

Szukając przyczyny, dla której suszone śliwki mają tak dobry wpływ na układ pokarmowy, nie można pominąć dużej zawartości błonnika zapobiegającego wchłanianiu cholesterolu. Wyjątkowo wartościowym składnikiem tych owoców jest też obniżający ciśnienie krwi potas, który chroni przed chorobami związanymi z układem sercowo-naczyniowym. Nie można też zapominać o przeciwutleniaczom. Te pomagają w zachowaniu pięknej i młodej skórze, a jednocześnie coraz częściej są postrzegane jako ważny element profilaktyki antynowotworowej. Niektórzy naukowcy uważają nawet, że nie ma innych owoców równie bogatych w antyoksydanty.

Na zakończenie warto wspomnieć, że suszone śliwki możemy wykorzystywać na wiele sposobów. Zazwyczaj kojarzymy je ze składnikiem świątecznego kompotu albo dania serwowanego osobom odchudzającym się, a przecież są one nieocenione również jako składnik sałatek, sosów do mięs oraz farszu do pierogów. I choć brzmi to dość dziwnie, nie tylko są zdrowe i smaczne, ale również mogą poprawić nasze samopoczucie.

Ranking zamienników Najlepsze produkty - bakalie

Mieszanka studencka

4.717 opinii:
Dlaczego warto sięgać po mieszankę studencką? Mieszanka studencka to przekąska dobrze znana...
Zobacz ofertę

Chipsy Bananowe

4.676 opinii:
Banany – zdrowe owoce Banany lubimy chyba wszyscy! To przepyszne owoce, które...
Zobacz ofertę

Łuskane Pestki Dyni

4.679 opinii:
Właściwości pestek z dyni Pestki z dyni to niezwykle smaczna przekąska, która zachwyca...
Zobacz ofertę

Rodzynki

4.638 opinii:
Rodzynki – właściwości i wartości odżywcze. Zagraniczne badania naukowe udowodniły, że...
Zobacz ofertę

Orzechy Włoskie

4.56 opinii:
Orzech włoski dla zdrowia i urody Orzech włoski niemal zawsze budzi pozytywne skojarzenia....
Zobacz ofertę

Cieta Żurawina suszona

4.336 opinii:
Prozdrowotne właściwości żurawiny Żurawina to coraz częściej występujący w składzie wszelkiego...
Zobacz ofertę

Daktyle Bez Pestek

4.336 opinii:
Daktyle, choć wciąż mało popularne w naszym kraju, mają mnóstwo drogocennych właściwości,...
Zobacz ofertę

Gorzkie Pestki Moreli

4.336 opinii:
Morele – owoce na dobre ciśnienie i długą młodość Morele znane są ze swojego znakomitego...
Zobacz ofertę

Orzechy Pecan

4.254 opinii:
Właściwości i zastosowanie orzechów pekan Orzechy to jeden z największych...
Zobacz ofertę

Śliwka Suszona

4.25 opinii:
Suszone śliwki - pyszne i pełne zalet Śliwki są niezwykle smakowite zarówno w swojej...
Zobacz ofertę

Treści znajdujące się w serwisie supple.pl powstały po to, aby polepszyć kontakt jego Użytkownika z lekarzem, a nie po to, aby go zastąpić. Wynika to z informacyjno-edukacyjnego charakteru serwisu. Jeszcze przed zastosowaniem się do porad opartych na wiedzy specjalistycznej, w tym zwłaszcza medycznej, a zawartych w prowadzonym przez nas Serwisie wskazane jest bezwzględne zasięgnięcie opinii lekarza. Administrator nie ponosi konsekwencji wynikających z praktycznego wykorzystania zawartych w Serwisie informacji.