Spirulina - niezwykłe algi

Spirulina - niezwykłe algi

Spiruliną nazywamy rodzaj mikroskopijnych zielono-niebieskich alg mających kształt spirali. Walory odżywcze spiruliny doceniali Aztekowie i mieszkańcy Afryki. Naturalnym środowiskiem dla tych alg są jeziora Meksyku i Afryki. Ze względu na wysokie stężenie bardzo rzadkiego kwasu gamma-linolenowego nazywa się ją mlekiem Matki Ziemi. Nie znaleziono dotąd innego produktu, który byłby bogatszy w substancje odżywcze.

Co zawiera spirulina?

W jej skład wchodzą: witaminy C, D, E, K, witaminy z grupy B, kwas foliowy, beta-karoten, białko (18 aminokwasów), minerały (m.in. cynk, magnez, potas, selen, żelazo, miedź, mangan), nienasycone kwasy tłuszczowe. Tylko w spirulinie znajduje się barwnik- fitocyjanina, który razem z chlorofilem działa przeciwzapalnie, antyalelgicznie i oczyszczająco.

Jak działa spirulina?

  • Wzmacnia system immunologiczny.
  • Obniża stężenie cholesterolu we krwi.
  • Oszcza organizm z toksyn, metali ciężkich, pestycydów.
  • Stymuluje tworzenie komórek szpiku kostnego.
  • Poprawia wzrok.
  • Działa alkalizująco – przywraca równowagę kwasowo-zasadową.
  • Działa przeciwbakteryjnie, przeciw wirusowo, przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo.
  • Obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi.
  • Obniża poziom cukru we krwi.
  • Poprawia trawienie, usuwa zaparcia.
  • Jest dobrym źródłem żelaza – polecana jest osobom z anemią.
  • Zwalcza wolne rodniki.
  • Chroni przed szkodliwym promieniowaniem UVA.
  • Polecana dla osób odchudzających – hamuje apetyt.
  • Poprawia pamięć i koncentrację.

Spirulina a inne produkty spożywcze – porównanie.

Spirulina zawiera:

  • 3 razy więcej wapnia niż mleko,
  • 4 razy więcej białka niż tofu,
  • 23 razy więcej żelaza niż szpinak,
  • 39 razy więcej beta-karotenu niż marchew.

Wystarczy 4-10 g spiruliny dziennie by zauważyć efekty.

Spirulina dostępna jest w postaci proszku i tabletek. Proszek można dodawać do wielu dań np. koktajli, twarożku, jogurtu. Ma lekko orzechowy, nieco rybny posmak.

Bogactwo składników odżywczych spiruliny sprawia, że jest ona szczególnie polecana sportowcom, wegetarianom, a także osobom przewlekle chorym.

Nie poleca się spiruliny dzieciom, kobietom w ciąży, karmiącym piersią oraz osobom chorym na fenyloketonurię.

Źródła zdjęć:

  • https://www.instagram.com/p/BEno8TtNXw4/
  • https://www.instagram.com/p/BEmdEuHFzTq/

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.