Artykuły

Mleko roślinne – alternatywa dla osób nietolerujących laktozy.

Mleko roślinne – alternatywa dla osób nietolerujących laktozy.

Około 80% z nas nie toleruje dobrze mleka krowiego, zapewne większość z nas nawet o tym nie wie. Dzieje się tak, ponieważ nie każdy posiada enzym rozkładający laktozę. W tej sytuacji należy odstawić produkty mleczne – mleko, jogurty, serki wiejskie, itp. Nie oznacza to jednak całkowitego wyeliminowania nabiału z diety, można bowiem zastąpić go mlekiem roślinnym.

Jak rozpoznać, że nasz organizm nie toleruje laktozy?

Jest to najczęstsza nietolerancja pokarmowa, a jej objawy mogą być różne i nie zawsze są widoczne od razu po spożyciu nabiału. Jeśli masz częste bóle brzucha, zaparcia, biegunki, kolki, oddawanie nadmiernej ilości gazów, nudności oraz wymioty – mogą to być objawy nietolerancji laktozy. Towarzyszą jej również problemy z cerą, zmęczenie, bóle mięśni. W takiej sytuacji dla własnego samopoczucia i, przede wszystkim, zdrowia, należy zrezygnować z tradycyjnego nabiału. Alternatywą jest mleko roślinne , „mleko” w tym przypadku jest terminem umownym, jest to po prostu napój roślinny. Na rynku jest ich mnóstwo, możliwości co do smaku i rodzaju są naprawdę bardzo duże. Mogą być to napoje z orzechów, roślin strączkowych, ziaren lub zbóż.

Właściwości i zastosowanie mleka roślinnego

Spożywając mleko roślinne należy zapoznać się z korzyściami, jakie niesie za sobą wprowadzenie go do diety. Przede wszystkim jest ono źródłem wielu pierwiastków i witamin. Idealnie sprawdzi się u osób , mających wolny metabolizm, a także u wegan i wegetarian. Znacznie ułatwi trawienie. Warto wspomnieć , że oprócz braku laktozy, w jego składzie nie znajdziemy również cholesterolu. Atutem mleka roślinnego jest fakt, że można zastosować je do wielu potraw – zarówno zimnych, jak i ciepłych. Świetnie sprawdzi się jako składnik deseru , napoju (np. cappuccino z mlekiem sojowym lub kokosowym), zup , mięs, owsianek czy naleśników. Podczas kupowania mleka roślinnego koniecznie zwróć uwagę na jego skład – ważne, by nie był nafaszerowany sztucznymi wypełniaczami. Nie myl go z mlekiem smakowym! To drugie jest pełne cukru i sztucznych barwników.

Z czego przyrządzić mleko roślinne?

Niestety mleko roślinne jest dość drogie, to może odstraszać. Rozwiązanie jest jedno – przyrządź je samodzielnie w domu. Lista produktów, z których można przygotować mleko roślinne jest długa, oto kilka przykładów:

- soja;

- ryż;

- sezam;

- owies;

- kokos (wiórki kokosowe);

- orzechy włoskie lub kokosowe;

- migdały;

- orzechy nerkowca;

- kasza jaglana.

To zaledwie kilka możliwości, jest ich znacznie więcej. Najpopularniejszymi mlekami roślinnymi są : mleko migdałowe, mleko sojowe, mleko ryżowe oraz mleko kokosowe.

By pokazać , jak łatwo jest przyrządzić zdrowe mleko roślinne w domu, spójrz na przepis na mleko kokosowe:

Składniki:

- 4 szklanki wody ( najlepiej filtrowanej);

- 2 szklanki wiórków kokosowych;

Sposób przygotowania: Wlej wodę do garna i doprowadź ją do wrzenia, wsyp wiórki i gotuj przez chwilę. Następnie zmiksuj uzyskaną masę tak, by była jednolita. Otrzymane mleko odcedź przez sitko, przelej do szklanego pojemnika i przechowuj w lodówce. Przed otwarciem – wstrząśnij.

Treści znajdujące się w serwisie supple.pl powstały po to, aby polepszyć kontakt jego Użytkownika z lekarzem, a nie po to, aby go zastąpić. Wynika to z informacyjno-edukacyjnego charakteru serwisu. Jeszcze przed zastosowaniem się do porad opartych na wiedzy specjalistycznej, w tym zwłaszcza medycznej, a zawartych w prowadzonym przez nas Serwisie wskazane jest bezwzględne zasięgnięcie opinii lekarza. Administrator nie ponosi konsekwencji wynikających z praktycznego wykorzystania zawartych w Serwisie informacji.

Thumb custom

Heparin Hasco

5.0
opinii: 1

Thumb custom

Olimp Chela-Mag B6

5.0
opinii: 2

Thumb custom

Bobonisan Ojca Grzegorza

5.0
opinii: 2

Thumb custom

Biowap 1400

5.0
opinii: 1

Thumb custom

LomaVital

5.0
opinii: 2

Thumb custom

Asmag B

5.0
opinii: 1