Cudowne właściwości migdałów

Cudowne właściwości migdałów

migdały zdrowe odżywianie

Zazwyczaj bakalie spożywamy tylko w razie świąt i różnych uroczystości. Rzadko jednak zjadane są przez nas same. Najczęściej goszczą one w ciastach i różnych deserach. Powinniśmy częściej spożywać pełne wartości odżywczych migdały. 

Jaką moc mają migdały?

W dawnych czasach uważano, że przynoszą one szczęście. Jednego migdała wkładano do nadzienia pączka w tłusty czwartek, a komu trafił się pączek właśnie z tym migdałem to miał mieć przez następny rok szczęście. 

Migdałowiec jest drzewem, które możemy spotkać w zachodniej Azji. To nie jest jednak jedyne miejsce znajdowania się migdałowców, ponieważ możemy je również znaleźć we Włoszech czy w Hiszpanii. Migdały są uważane za orzechy. Ich drzewa potrzebują dużo słońca, które zapewnia obrodzenie w owoce o bardzo smacznych pestkach, czyli naszych migdałach.
Relaks i piękno

Migdały zawierają bardzo wiele substancji odżywczych oraz cennych witamin i minerałów, które zbawiennie działają na nasz organizm. Bardzo ważną witaminą znajdującą się w tych orzechach jest B2. Działa ona wspomagająco na nasz układ nerwowy zaś magnez chroni nas przed stresem i zdenerwowaniem. Za naszą skórę odpowiedzialny jest natomiast cynk, który wzmacnia również paznokcie. Mocne kości zapewnia zaś wapń oraz fosfor, którego w migdałach nie brakuje. Możemy znacznie wzmocnić pracę naszego bardzo ważnego organu, czyli serca za pomocą potasu, który jest za nie odpowiedzialny. 

Również, jeśli chcemy zrzucić parę kilo to możemy liczyć na potas, który usuwa wszelkie zalegające produkty przemiany materii. Dlatego też migdały są spożywane przez osoby, którym dokucza zbyt duża waga, ponieważ oprócz usuwania produktów przemiany materii regulują również ich proces, a także pilnują żeby zbędny tłuszcz nie odkładał się pod naszą skórą. Jeśli również występuje u nas niebezpieczeństwo zawału lub miażdżycy, ponieważ zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe. Dzięki zawartości takich kwasów znakomicie wpływają również na pracę mózgu wzmacniając koncentrację oraz pamięć.

Jeśli dokuczają nam często przeziębienia, infekcje oraz grypa to regularnie spożywane migdały pomogą nam lepiej niż nie jedne tabletki, ponieważ doskonale wzmacniają one odporność. Take przy walce z wysokim cholesterolem migdały mogą być zbawienne gdyż regulują one ciśnienie w tętnicach, co zapobiega odkładaniu się niebezpiecznego cholesterolu. Pomocne są również w przypadku chorób płuc, układu moczowego, dróg żółciowych oraz oskrzeli. 

Migdały są również źródłem piękna. Chronią one naszą skórę przed rozstępami, nawilżają, uelastyczniają oraz wzmacniają naczynia krwionośne dzięki zawartości witaminy E.

Ranking zamienników Najlepsze produkty - migdały

Treści znajdujące się w serwisie supple.pl powstały po to, aby polepszyć kontakt jego Użytkownika z lekarzem, a nie po to, aby go zastąpić. Wynika to z informacyjno-edukacyjnego charakteru serwisu. Jeszcze przed zastosowaniem się do porad opartych na wiedzy specjalistycznej, w tym zwłaszcza medycznej, a zawartych w prowadzonym przez nas Serwisie wskazane jest bezwzględne zasięgnięcie opinii lekarza. Administrator nie ponosi konsekwencji wynikających z praktycznego wykorzystania zawartych w Serwisie informacji.