Probiotyki. Co musisz o nich wiedzieć?

Probiotyki. Co musisz o nich wiedzieć?

Z terminem „probiotyki” na pewno wielokrotnie zetknęliście się w kontekście zdrowego odżywiania. Czym jednak są probiotyki i dlaczego warto zwrócić uwagę na ich zawartość w codziennej diecie? W nowym artykule podajemy definicję probiotyków, a także wyjaśniamy, jaki mają wpływ na nasze zdrowie oraz i gdzie można je znaleźć.

Probiotyk zawierający bakterie probiotyczne. Jak szczepy probiotyczne wpływają na organizm człowieka?

Probiotyk to żywe mikroorganizmy, które spożywane w odpowiednich ilościach wykazują korzystny wpływ na zdrowie gospodarza (w tym przypadku człowieka). Zazwyczaj są to bakterie lub drożdże, występujące naturalnie w organizmach ludzi, odgrywające ważną rolę w wielu procesach biologicznych. Dla ludzi najważniejszymi probiotykami są następujące szczepy:

  • Lactobacillus acidophilus
  • Bifidobacterium lactis
  • Lactobacillus rhamnosus
  • Saccharomyces boulardii

Szczepy bakterii probiotycznych Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus gg i innych

Probiotyki są często mylone z prebiotykami. Tymczasem oba terminy odnoszą do zupełnie innych rzeczy. Prebiotyki to substancje sprzyjają wzrostowi i aktywności korzystnych bakterii w jelitach. Podczas gdy probiotyki to same mikroorganizmy, prebiotyki to związki chemiczne, które odgrywają kluczową rolę w stwarzaniu odpowiednich warunków do wzrostu i działania probiotyków. Produkty bogate w prebiotyki to np.:

  • cebula
  • czosnek
  • banany
  • szparagi
  • jęczmień

Bakterie kwasu mlekowego — występują w niektórych produktach spożywczych. Zawierają je też suplementy diety

Probiotyki są naturalnie obecne w niektórych produktach spożywczych. Do najważniejszych źródeł tych mikroorganizmów należy zaliczyć:

  • jogurt: zawiera Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus oraz inne probiotyczne szczepy bakterii;
  • kefir: dostarcza różnych szczepów bakterii kwasu mlekowego i drożdży;
  • kiszonki: dostarczają naturalnych probiotyków na czele z Lactobacillus plantarum;
  • tempeh: fermentowane ziarna soi zawierające szczep Bacillus subtilis.

Jak działają probiotyki? Zapewniają równowagę mikroflory jelitowej i prawidłowe działanie enzymów trawiennych

Chociaż zwykle mikroorganizmy probiotyczne w wystarczającej ilości możemy dostarczyć wraz ze standardowymi składnikami codziennej diety, w niektórych przypadkach konieczne będzie sięgnięcie po suplementy probiotyczne. Taka potrzeba może zaistnieć np. podczas antybiotykoterapii, która może zakłócić naturalną równowagę bakteryjną w jelitach. Wskazaniem do zastosowania probiotyków mogą być też zaburzenia w działaniu układu pokarmowego – np. zespół jelita drażliwego i inne choroby.

Przy wyborze suplementu probiotycznego warto zwrócić uwagę na kilka aspektów – przede wszystkim:

  • rodzaj szczepów: wybierajcie preparaty zawierające różnorodne szczepy probiotyczne;
  • liczba organizmów żywych: upewnijcie się, że suplement zawiera odpowiednią ilość żywych organizmów – od tego zależy jego skuteczność.

Który suplement diety wybrać? Naturalne probiotyki stymulujące układ odpornościowy i pokarmowy

Probiotyki mają ogromny wpływ na prawidłowe działanie układu pokarmowego i odpornościowe. W sytuacjach wymagających ich zwiększonej podaży skutecznym sposobem na przywrócenie i utrzymanie równowagi bakteryjnej okażą się suplementy probiotyczne. Pamiętajcie jednak, że wybór odpowiedniego preparatu probiotycznego wymaga sprawdzenia jego składu. Chociaż są one wydawane bez recepty (możecie je nawet szybko i wygodnie zamówić online), ostateczną decyzję najlepiej jest podjąć po konsultacji z lekarzem lub farmaceutą.

Podsumowując, probiotyki stanowią niezwykle istotny element zdrowej diety – wspomagają nasz układ pokarmowy i odpornościowy. Ich regularne spożywanie może przynieść wiele korzyści dla naszego organizmu, zwłaszcza w sytuacjach, gdy naturalna równowaga bakteryjna jest zakłócona, na przykład podczas antybiotykoterapii czy przy występowaniu różnych zaburzeń jelitowych. Chociaż występują naturalnie w niektórych produktach spożywczych, takich jak jogurt, kefir czy kiszonki, w niektórych sytuacjach konieczne może być sięgnięcie po suplementy diety. W takich przypadkach należy dokładnie przyjrzeć się składowi produktu, wybierając preparaty zawierające różnorodne szczepy probiotyczne oraz odpowiednią liczbę żywych organizmów.
 

Artykuł sponsorowany 

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.