Maliny - nic, tylko jeść!

Maliny - nic, tylko jeść!

Maliny to wyjątkowe owoce, których pora obecnie się rozpoczęła. Małe w swoim rozmiarze, ale wielkie w wartości odżywczej, doskonale smakują i są uwielbiane przez wszystkich. Maliny są owocami, które mają poprawiać nam humor, dodawać energii, a także wpływać na walkę z różnego rodzaju chorobami. 

Maliny – właściwości prozdrowotne

Maliny, mimo że są malutkie, w rzeczywistości w każdym owocu mają masę różnych wartości i są wielką bombą witaminową. Przede wszystkim te naturalnie rosnące są wartościowe i mają masę witaminy C. Poza tym będą tam witaminy A, E, PP oraz te z grupy B. Dodatkowo znajdzie się tam również ważny dla wszystkich kobiet w ciąży kwas foliowy. W malinach znajduje się również bardzo dużo żelaza i w ten sposób będą one poprawiać krążenie krwi oraz wpłyną na pracę naszego serca. Znajdujący się tam magnez, potas i wapń to składniki, które mogą wpływać na poprawę pamięci, obniżą ciśnienie czy też będą w stanie zmniejszać zmiany miażdżycowe i walczą z osteoporozą. 

Czy maliny są dobre na odchudzanie?

Maliny to również owoce, w których mamy bardzo mało kalorii. Znajduje się tam jedynie 47 kalorii na każde 100 g tych owoców. Duża ilość błonnika, który znajduje się w malinach, będzie wpływał na to, że szybko można się nimi nasycić, a jednocześnie poprawić funkcjonowanie trawienia w organizmie. Inne składniki malin takie jak pektyny oraz kwasy organiczne będą również wpływać na to, że organizm będzie lepiej oczyszczony z toksyn. 

Maliny na odporność

Wielu z nas maliny będą się kojarzyć również z leczniczymi rozwiązaniami przede wszystkim o naturalnym, domowym charakterze. W składzie malin znajduje się bowiem kwas salicylowy, który stosuje się również w produkcji aspiryny. Będzie on wpływał na pocenie się, dlatego może pomagać w czasie gorączki. Obecność różnego rodzaju olejków eterycznych wpływa, że maliny działają rozgrzewająco i pozwalają w ten sposób walczyć z różnego rodzaju infekcjami, które wiążą się z występowaniem gorączki. Maliny przede wszystkim stosowane są przez nas w kuchni, jednak przez zielarzy są również traktowane jako forma lekarstwa. Liście z malin mają charakter przeciwgorączkowy oraz przeciwzapalny. Uważa się, że mogą również pomagać w walce z biegunką. 

Maliny na piękną skórę

Owoce malin są również wykorzystywane w kosmetyce. Znajduje się w nich duża ilość polifenoli, dlatego wykorzystuje się je do produkcji różnych elementów pozwalających na poprawę wyglądu skóry. Antyutleniające właściwości sprawiają, że można walczyć z wolnymi rodnikami i chronić się przed starzeniem się skóry. Poza tym maliny mają wyjątkowe aromaty i dlatego produkuje się z nich różnego rodzaju kosmetyki: żele, szampony czy maseczki oczyszczające. 

Przeciwwskazania do spożywania malin

Maliny mają wiele zalet, ale są pewne przeciwwskazania do ich stosowania. Przede wszystkim maliny mogą uczulać, dlatego ostrożnością muszą wykazywać się alergicy. Poza tym również osoby chore na podagrę oraz nerki nie powinny ich spożywać, gdyż jest tam duża ilość puryny, która może wpływać na zwiększenie odczuwania dolegliwości.

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.