Słonecznik - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

Słonecznik - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

bakalie sypkie sklep ze zdrową żywnością zdrowe odżywianie

Chyba każdy z nas miał kiedyś w ręku słonecznik. Jest to swego rodzaju symbol lata, którego smak ziaren zna chyba każdy człowiek jeszcze ze swojego wczesnego dzieciństwa. Słonecznik oprócz tego, że ma swoiste walory smakowe to charakteryzuje się również tym, że jest to produkt prozdrowotny. Jego kulinarne zastosowanie będzie w stanie zachwycić wielu. Możliwości jego wykorzystania są praktycznie nieograniczone. 

Słonecznik to roślina bylinowa lub jednoroczna, która ma charakter okrytonasienny i należy do rodziny astrowatych. Ma grube łodygi, które są sztywne a ich liście są owłosione a w dotyku lepkie. Na początku słonecznik był uprawiany przez Indian z południowej Ameryki, którzy byli w stanie wyhodować różne odmiany tej rośliny. W Europie pojawił się dzięki Hiszpanom, ale jego popularność raczej związana będzie z Rosjanami, którzy jako pierwsi zdecydowali się na masowe jego uprawianie. Wyróżnia się kilkadziesiąt różnych odmian słonecznika między innymi bulwiasty, jaskrawy, dziesięciopłatkowy, zwyczajny czy wierzbolistny.

Najczęściej kwitnie w okresie od lipca do października. Owocem tej rośliny będzie niełupka znajdująca się w zdrewniałej łupinie. Ziarna mają różną barwę od czarnej do szarej. W niektórych odmianach roślina jest uprawiana jako ozdobna. Słonecznik jest ważną rośliną oleistą, dlatego produkuje się z niej masowo olej. 

Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

Jest to taki produkt, który jest źródłem witaminy E oraz wszystkich witamin z grupy B. dzięki temu będzie pozytywnie wpływał na układ nerwowy. 

Witaminy to jednak nie wszystko co daje nam słonecznik. Jest to źródło magnezu, który jest królem minerałów i pomaga w walce ze stresem. Słonecznik nadaje się więc do tego, by został włączony do diety osoby, która żyje w stresie, pije dużo kawy, która wypłukuje magnez z organizmu. Należy zauważyć, że warto podjadać słonecznik w takich momentach, gdy będziemy narażeni na szczególną pracę intelektualną. Dzięki temu, że w słoneczniku znajduje się wiele tego minerału można oczekiwać, że będzie on pozytywnie wpływał na serce i układ krwionośny człowieka. Dodatkowo może pomagać w walce z migrenami czy skurczami mięśni.

Dzięki temu, że jest tam dużo magnezu oczywiście poprawi się koncentracja a ciśnienie krwi zostanie ustabilizowane. Jeśli będzie się spożywać nasiona słonecznika można oczekiwać, że uda się przeprowadzić walkę z bólami migrenowymi. Dodatkowo ten produkt może gwarantować, że będzie można zmniejszyć ryzyko pojawienia się zawałów serca czy udarów mózgu. Ziarna są źródłem wapnia, dzięki czemu można oczekiwać, że w ten sposób ten składnik będzie gwarantował wspomaganie naszych kości. Słonecznik wpływa również na to, że dostarczany jest do tkanek tlen i w ten sposób będzie można mówić o lepszym funkcjonowaniu całego organizmu.

Poza tym w składzie jest żelazo, które sprawdza się, gdy ktoś cierpi na anemię. Warto w ramach leczenia wprowadzić do swojej diety właśnie słonecznik. Zawartość potasu będzie natomiast gwarantować usprawnienie gospodarki wodno-elektrolitowej naszego organizmu. W ziarnach znajduje się dużo cynku, miedzi, manganu czy selnu. 

Słonecznik jest także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, przede wszystkim tych z grupy Omega 6. Minusem będzie jednak to, że znajduje się tam niewiele kwasów z grupy omega 3. Kwasy te są niezbędne do tego, by sprawnie budować błony komórkowe komórek ciała. Ziarna nieprażone mają również w składzie fitosterole, które gwarantują obniżanie cholesterolu we krwi i dzięki temu będą chronić przed chorobami serca oraz mogą ochronić przed problemami z prostatą. Ziarna słonecznika mają w sobie bardzo dużo kalorii, ale tak naprawdę nie trzeba się obawiać, że będą one powodowały przybieranie na wadze.

Znajduje się tam bowiem zdrowy tłuszcz i węglowodany, które mają niski IG. Dlatego tłuszcze ze słonecznika będą miały wartość sytną a tym samym nie da się go zjeść bardzo dużo. Jest to wiec bez wątpienia taki owoc, po którego warto sięgać ponieważ wartość pozytywnych składników rzeczywiście za nim przemawia.

Ranking zamienników Najlepsze produkty - bakalie

Mieszanka studencka

4.717 opinii:
Dlaczego warto sięgać po mieszankę studencką? Mieszanka studencka to przekąska dobrze znana...
Zobacz ofertę

Łuskane Pestki Dyni

4.679 opinii:
Właściwości pestek z dyni Pestki z dyni to niezwykle smaczna przekąska, która zachwyca...
Zobacz ofertę

Rodzynki

4.638 opinii:
Rodzynki – właściwości i wartości odżywcze. Zagraniczne badania naukowe udowodniły, że...
Zobacz ofertę

Chipsy Bananowe

4.577 opinii:
Banany – zdrowe owoce Banany lubimy chyba wszyscy! To przepyszne owoce, które...
Zobacz ofertę

Orzechy Włoskie

4.56 opinii:
Orzech włoski dla zdrowia i urody Orzech włoski niemal zawsze budzi pozytywne skojarzenia....
Zobacz ofertę

Daktyle Bez Pestek

4.336 opinii:
Daktyle, choć wciąż mało popularne w naszym kraju, mają mnóstwo drogocennych właściwości,...
Zobacz ofertę

Pestki Moreli

4.176 opinii:
Pestki moreli można spożywać na surowo lub zmielić i stosować w formie dodatku do zup,...
Zobacz ofertę

Cieta Żurawina suszona

4.147 opinii:
Prozdrowotne właściwości żurawiny Żurawina to coraz częściej występujący w składzie wszelkiego...
Zobacz ofertę

Gorzkie Pestki Moreli

4.147 opinii:
Morele – owoce na dobre ciśnienie i długą młodość Morele znane są ze swojego znakomitego...
Zobacz ofertę

Całe Pomidory suszone

4.138 opinii:
Suszone pomidory - jak je zrobić samodzielnie i dlaczego warto? Pomidory są znane ze swoich...
Zobacz ofertę

Treści znajdujące się w serwisie supple.pl powstały po to, aby polepszyć kontakt jego Użytkownika z lekarzem, a nie po to, aby go zastąpić. Wynika to z informacyjno-edukacyjnego charakteru serwisu. Jeszcze przed zastosowaniem się do porad opartych na wiedzy specjalistycznej, w tym zwłaszcza medycznej, a zawartych w prowadzonym przez nas Serwisie wskazane jest bezwzględne zasięgnięcie opinii lekarza. Administrator nie ponosi konsekwencji wynikających z praktycznego wykorzystania zawartych w Serwisie informacji.