Przegląd zalet orzechów nerkowca

Przegląd zalet orzechów nerkowca

bakalie sypkie zdrowe odżywianie

Orzechy już od dawna są uważane za szczególnie ważny składnik naszej diecie. Ponieważ jednak mają specyficzną fakturę i trwałość, nie każdy może cieszyć się tak ich smakiem, jak i właściwościami. Na szczęście, nerkowce są stosunkowo miękkie, a ich pogryzienie nie jest wyzwaniem. Na tym nie kończą się zresztą ich właściwości.

Same orzechy nerkowca pochodzą z Ameryki Południowej i charakteryzują się tym, że są nie tylko bardzo smaczne, ale również delikatne i kruche. Ich walory odżywcze mogą przy tym zaimponować nawet tym osobom, które nie podchodzą do orzechów ze szczególnym entuzjazmem.

Co to takiego?

Jeśli zależy nam na precyzji, powinniśmy mieć świadomość tego, że orzechy nerkowca to nasiona drzewa znanego jako nanercz zachodni. Nerkowce to krewni dobrze nam znanych pistacji, a także mango, w sprzedaży dostępne są przy tym zarówno owoce z odmiany brazylijskiej, jak i te, które uprawiane są w Indiach. Można je dość łatwo odróżnić, odmiana brazylijska charakteryzuje się bowiem nieco większym rozmiarem oraz dość słodkim smakiem. Sama nazwa orzechów również nie jest przypadkowa, gdy bowiem przyjrzymy się im uważnie, z pewnością dojdziemy do wniosku, że skojarzenie z nerką wcale nie jest przypadkowe. Charakterystyczna jest dla nich biała, łuskana powierzchnia, na uwagę zasługują jednak przede wszystkim ich właściwości.

Właściwości orzechów nerkowca

Mówiąc o najbardziej charakterystycznych cechach orzechów nerkowca wypada zwrócić uwagę na to, że stanowią one bogate źródło tak jedno-, jak i wielonasyconych kwasów tłuszczowych. Tu na szczególną uwagę zasługuje kwas gamma-linolenowy, ten bowiem poprawia nie tylko pracę serca, ale i funkcjonowanie układu krążenia. Ogromną rolę mają do spełnienia również obecne w orzechach przeciwutleniacze, te bowiem chroniąc przed rozwojem wielu chorób są wykorzystywane także w profilaktyce antynowotworowej. Nerkowce są też bogate w białko, witaminy i minerały. Tu warto wspomnieć choćby o witaminach A, E oraz D, a także o wapniu, fosforze, miedzi, potasie, żelazie i sodzie.

Dla zdrowia i urody

Po orzechy nerkowca sięgamy przede wszystkim dlatego, że doceniamy ich nietypowy smak. Okazuje się jednak, że nie jest to jedyny przemawiający do nas argument. Nie możemy przecież ignorować i tego, że zawarte w nich kwasy tłuszczowe regulują poziom cholesterolu we krwi, wspierają układ krążenia, a nawet przeciwstawiają się schorzeniom serca. Cennym składnikiem orzechów nerkowca są tez witaminy i minerały stanowiące znakomity sposób na uzupełnienie dziennej dawki wymaganych składników odżywczych. Tu na szczególną uwagę zasługuje wysoka zawartość magnezu regulująca napięcie mięśni, składniki mineralne przyczyniają się jednak również do lepszego wzmocnienia ścian naczyń krwionośnych, stanowią ochronę przed niedokrwistością i wspierają pracę układu immunologicznego.

Mówiąc o zaletach orzechów nerkowca nie można pominąć przeciwutleniaczy. Są one odpowiedzialne za hamowanie negatywnego działania wolnych rodników, zdrowe komórki naszego ciała nie są więc narażone na uszkodzenie. 

W sprzedaży dostępnych jest przynajmniej kilka ich rodzajów, konsumenci mogą mieć więc problem z wyborem tego, który jawi się jako najbardziej atrakcyjny. Najlepiej zatem sięgać po orzechy nieprzetworzone, które nie zostały wzbogacone o dodatkowe przyprawy. Takie są najzdrowsze i mogą być serwowane nie tylko jako przekąska, ale również jako oryginalny dodatek do sałatek i jogurtów.

Ranking zamienników Najlepsze produkty - bakalie

Mieszanka studencka

4.717 opinii:
Dlaczego warto sięgać po mieszankę studencką? Mieszanka studencka to przekąska dobrze znana...
Zobacz ofertę

Chipsy Bananowe

4.676 opinii:
Banany – zdrowe owoce Banany lubimy chyba wszyscy! To przepyszne owoce, które...
Zobacz ofertę

Łuskane Pestki Dyni

4.679 opinii:
Właściwości pestek z dyni Pestki z dyni to niezwykle smaczna przekąska, która zachwyca...
Zobacz ofertę

Rodzynki

4.638 opinii:
Rodzynki – właściwości i wartości odżywcze. Zagraniczne badania naukowe udowodniły, że...
Zobacz ofertę

Orzechy Włoskie

4.56 opinii:
Orzech włoski dla zdrowia i urody Orzech włoski niemal zawsze budzi pozytywne skojarzenia....
Zobacz ofertę

Cieta Żurawina suszona

4.336 opinii:
Prozdrowotne właściwości żurawiny Żurawina to coraz częściej występujący w składzie wszelkiego...
Zobacz ofertę

Gorzkie Pestki Moreli

4.336 opinii:
Morele – owoce na dobre ciśnienie i długą młodość Morele znane są ze swojego znakomitego...
Zobacz ofertę

Orzechy Pecan

4.254 opinii:
Właściwości i zastosowanie orzechów pekan Orzechy to jeden z największych...
Zobacz ofertę

Śliwka Suszona

4.25 opinii:
Suszone śliwki - pyszne i pełne zalet Śliwki są niezwykle smakowite zarówno w swojej...
Zobacz ofertę

Daktyle Bez Pestek

4.25 opinii:
Daktyle, choć wciąż mało popularne w naszym kraju, mają mnóstwo drogocennych właściwości,...
Zobacz ofertę

Treści znajdujące się w serwisie supple.pl powstały po to, aby polepszyć kontakt jego Użytkownika z lekarzem, a nie po to, aby go zastąpić. Wynika to z informacyjno-edukacyjnego charakteru serwisu. Jeszcze przed zastosowaniem się do porad opartych na wiedzy specjalistycznej, w tym zwłaszcza medycznej, a zawartych w prowadzonym przez nas Serwisie wskazane jest bezwzględne zasięgnięcie opinii lekarza. Administrator nie ponosi konsekwencji wynikających z praktycznego wykorzystania zawartych w Serwisie informacji.