Pieczarki i ich zalety

Pieczarki i ich zalety

zdrowe odżywianie

Bardzo często możemy usłyszeć, że choć walory smakowe grzybów są niemożliwe do zakwestionowania, są one również jedynym argumentem przemawiającym za tym, aby ich kosztować, grzyby nie dostarczają bowiem naszym organizmom żadnych dodatkowych wartości. Na szczęście, nie jest to prawda, a znakomitym przykładem grzybów nie tylko smacznych, ale również zdrowych okazują się być pieczarki.

Już od wielu lat możemy mówić o charakterystycznym dla wielu z nas lęku przed grzybami spowodowanym przede wszystkim tym, że niektóre ich odmiany są trujące. Pewną ostrożność należy zachować również zbierając na własną rękę pieczarki, warto więc pamiętać o tym, że tylko te, które są wyrośnięte nadają się do spożycia. Małe pieczarki z pewnością nie zrobią nam krzywdy, okazuje się jednak, że dość łatwo można je pomylić z muchomorami jadowitymi, a więc grzybami silnie trującymi. Nasz lęk przed grzybami jest tez związany z przekonaniem o ich małej wartości odżywczej. Mit ten towarzyszy nam już od pokoleń, dla wielu osób odkrycie, że pieczarki są bogatym źródłem soli mineralnych, mikroelementów i antyutleniaczy jest więc niemałym zaskoczeniem.

Tymczasem dawniej pieczarki były cenione równie wysoko, co trufle i wcale nie były od nich tańsze. Powszechnie uważano je za pożywienie godne elity, trudno więc dziwić się, że były rarytasem, na który nie każdy mógł sobie pozwolić. Dziś z dumą możemy mówić o tym, że co czwarta pieczarka znajdująca kupców w Europie pochodzi z naszego kraju, nie bez znaczenia jest zaś to, że zakup pieczarek nie jest już dużym wydatkiem.

Pieczarka dla odchudzających się

Osoby, które obawiają się, że grzyby, choć smaczne, są również kaloryczne, mogą odetchnąć z ulgą, okazuje się bowiem, że jedząc pieczarki można dbać o linię. Ich atutem jest przede wszystkim to, że są wolne od szkodliwego cholesterolu, nie można jednak nie docenić i tego, że zawierają wyjątkowo niewiele kalorii. Dieta pieczarkowa to zatem nie tylko pomysł na pozbycie się zbędnych kilogramów, ale również na przeciwdziałanie niepożądanemu efektowi jo-jo, a jej pozytywne rezultaty zostały potwierdzone przez badania naukowe.

Niekwestionowaną zaletą pieczarki jest i to, że mamy w jej przypadku do czynienia z grzybem, który wspiera metabolizm. Dzieje się tak przede wszystkim dlatego, że w jej składzie znajduje się błonnik pokarmowy, białko, które jest bardzo dobrze przyswajane przez organizm, a także witaminy z grupy B wspomagające przemianę materii i poprawiające pamięć. Pieczarki są zresztą dobre i wówczas, gdy chcemy poprawić odporność, stymulują bowiem układ immunologiczny i poprawiają zdolności regeneracyjne organizmu.

Pieczarka jako bomba witaminowa

Mówiąc o składzie pieczarek warto wspomnieć przede wszystkim o tym, że są one bogate w witaminę D, której niedobór okazuje się szczególnie kłopotliwy zimą oraz jesienią, gdy brakuje nam także promieni słonecznych. Nie można nie docenić i tego, że jedząc pieczarki dostarczamy do naszego organizmu fosfor, miedź, selen, żelazo i potas.

Ostrożnie z układem pokarmowym!

Choć pieczarki mają szereg zalet, ich walory przesłania jedna dość poważna wada. Nie da się ukryć, że są one grzybami ciężkostrawnymi, osoby zmagające się z problemami gastrycznymi powinny więc ograniczać ich stosowanie.

Ranking zamienników Najlepsze produkty - zdrowe odżywianie

Olej Kokosowy VIRGIN

4.910 opinii:
Olej kokosowy virgin potocznie nazywany jest bombą kaloryczną. Kalorie z reguły kojarzą nam...
Zobacz ofertę

Olej Z Pestek Moreli

4.836 opinii:
Pestki z moreli uznawane są za naturalny lek, który skutecznie walczy z...
Zobacz ofertę

Miód Kremowany Z Propolisem

4.836 opinii:
Właściwości miodu kremowanego Naturalny miód pszczeli z upływem czasu zmienia...
Zobacz ofertę

Czarnuszka Nasiona

4.836 opinii:
Czarnuszka i jej właściwości Czarnuszka to jeden z tych środków, dla których...
Zobacz ofertę

Miód Wielokwiatowy Z Malinami

4.836 opinii:
Miód wielokwiatowy z malinami to świetny wybór dla osób, które...
Zobacz ofertę

Masło Orzechowe

4.758 opinii:
Masło orzechowe – warto je jeść? Masło orzechowe to produkt, który popularny...
Zobacz ofertę

Olej Kokosowy Rafinowany

4.758 opinii:
Czym tak naprawdę różni się olej rafinowany od nierafinowanego? Oleje nierafinowane...
Zobacz ofertę

Czystek

4.7512 opinii:
Czystek to zioło, które ma wiele zastosowań zdrowotnych. Przede wszystkim reguluje...
Zobacz ofertę

Sok Z Dzikiej Róży

4.717 opinii:
Dzika róża – zdrowy skarb jesieni Zwany przez Słowian szypszyną, krzew...
Zobacz ofertę

Mieszanka studencka

4.717 opinii:
Dlaczego warto sięgać po mieszankę studencką? Mieszanka studencka to przekąska dobrze...
Zobacz ofertę

Treści znajdujące się w serwisie supple.pl powstały po to, aby polepszyć kontakt jego Użytkownika z lekarzem, a nie po to, aby go zastąpić. Wynika to z informacyjno-edukacyjnego charakteru serwisu. Jeszcze przed zastosowaniem się do porad opartych na wiedzy specjalistycznej, w tym zwłaszcza medycznej, a zawartych w prowadzonym przez nas Serwisie wskazane jest bezwzględne zasięgnięcie opinii lekarza. Administrator nie ponosi konsekwencji wynikających z praktycznego wykorzystania zawartych w Serwisie informacji.