Artykuły

Olej ryżowy i jego zalety

Olej ryżowy i jego zalety

Choć powszechnie przyjmuje się, że olej ryżowy pochodzi z nasion ryżu, w rzeczywistości w tym celu wykorzystuje się otręby ryżowe. Jest to zresztą jeden z najzdrowszych olejów, z którymi mamy do czynienia na rynku, zawiera bowiem zaledwie od 15 do 20 procent tłuszczu. Typowy jest dla niego tak charakterystyczny zapach, jak i żółtawy kolor, nie bez znaczenia jest zaś i to, że jest to jeden z najzdrowszych i najbardziej bezpiecznych olejów, jakie wykorzystuje przemysł spożywczy.

Jakie właściwości ma olej ryżowy?

Olej ryżowy cieszy się popularnością zwłaszcza w państwach azjatyckich, a mówiąc o jego walorach nie można nie docenić przede wszystkim tego, że jest on bogaty w witaminę E, która nie bez przyczyny cieszy się opinią witaminy młodości. To właśnie ona jest odpowiedzialna za gospodarkę wodną skóry, ona też gwarantuje prawidłową mikrocyrkulację w naczyniach krwionośnych. Jej właściwa ilość sprawia również, że jesteśmy mniej wrażliwi na promieniowanie ultrafioletowe, za jej ogromny atut uważa się przy tym również zdolność do neutralizacji wolnych rodników. Dbając o właściwy poziom witaminy E dba się także o ochronę włókien kolagenu i elastyny, jest to przy tym witamina nie tylko odmładzająca, ale również regenerująca. Witamina E nie jest jednak jedynym atutem oleju ryżowego, nie można bowiem nie docenić i tego, że w jego skład wchodzi również gamma oryzanol. Znany jest on z tego, że skutecznie niszczy wolne rodniki, a jednocześnie przyspiesza podziały komórek. Dzięki temu może wpływać na powstrzymanie powstawania komórek nowotworowych opóźniając efekty starzenia się skóry i łagodząc objawy typowe dla klimakterium. Innym składnikiem, którego nie powinno się pomijać jest witamina B znana jako czynnik kluczowy dla procesu spalania tłuszczów oraz fitosterole znane z tego, że potrafią regulować gospodarkę wodną skóry.

Olej ryżowy w kuchni 

Mówiąc o zaletach oleju ryżowego w kuchni wypada podkreślić, że charakteryzuje się on bardzo wysoką temperaturą dymienia. W praktyce oznacza to, że możliwe jest smażenie nie tylko bez dymu, ale również bez pryskania, a potrawy smażone w ten sposób mają mniejszą zawartość kalorii. Olej ryżowy jest wysoce ceniony także z uwagi na swój bardzo delikatny smak, okazuje się bowiem, że nie wpływa on na smak serwowanych potraw, które zyskują jedynie delikatny, orzechowy posmak. Olej ryżowy jest pakowany próżniowo, można mieć więc pewność, że przez długi czas będzie zachowywał świeżość. Zazwyczaj jest olejem tłoczonym na zimno, nie traci więc typowych dla siebie właściwości zdrowotnych, co jest charakterystyczne dla szeregu innych olejów. Można stosować go nie tylko do smażenia i pieczenia, ale również jako dodatek do sałatek.

Walory kulinarne oleju ryżowego

Z olejem ryżowym mamy do czynienia w kuchniach na całym świecie, choć to kuchnia azjatycka jest tą, która ceni go najwyżej. Najczęściej stosuje się go jako dodatek do smażonych warzyw i mięs, można jednak podawać go także przygotowując risotto lub makaron. Często jego smak staje się też uzupełnieniem sałatek i surówek, z powodzeniem urozmaicając jednocześnie dania główne. Można też na nim piec i przygotowywać te potrawy, które wymagają głębokiego smażenia.

Inne zastosowania oleju ryżowego

Mówiąc o korzyściach płynących ze stosowania oleju ryżowego nie można zapominać o tym, że często wchodzi on w smak kosmetyków. Nie ma w tym przypadku mówimy bowiem o rozwiązaniu bogatym w kwas oleinowy i linolowy zmiękczający skórę oraz przyczyniający się do jej regeneracji. Olej ryżowy ma dobroczynny wpływ na skórę suchą oraz tą, która wykazuje się skłonnością do podrażnień. Jest częstym składnikiem mydeł, a także olejków do ciała i masażu.
 

Treści znajdujące się w serwisie supple.pl powstały po to, aby polepszyć kontakt jego Użytkownika z lekarzem, a nie po to, aby go zastąpić. Wynika to z informacyjno-edukacyjnego charakteru serwisu. Jeszcze przed zastosowaniem się do porad opartych na wiedzy specjalistycznej, w tym zwłaszcza medycznej, a zawartych w prowadzonym przez nas Serwisie wskazane jest bezwzględne zasięgnięcie opinii lekarza. Administrator nie ponosi konsekwencji wynikających z praktycznego wykorzystania zawartych w Serwisie informacji.

Thumb custom

Herbata Gwiazdka z Nieba

5.0
opinii: 1

Thumb custom

Olej Z Czarnuszki

5.0
opinii: 2

Thumb custom

Syrop Malina Z Miodem

5.0
opinii: 3

Thumb custom

Herbata Cholesterol Pana Jana

5.0
opinii: 1

Thumb custom

SYROP PRAWOŚLAZOWY

5.0
opinii: 1

Thumb custom

Herbata Wellness Chai Tea

5.0
opinii: 1