Kurkuma  to przyprawa, która nie tylko barwi potrawy, ale także słynie ze swoich licznych właściwości zdrowotnych. Jak wykazały badania działa toksycznie na komórki rakowe, a także chroni  przed czerniakiem (nowotwór skóry). Kurkuma oczyszcza krew, działa przeciwzapalne. Sprawdź, dlaczego warto spożywać kurkumę.  Oto  5 niezwykłych właściwości kurkumy.

Czym jest kurkuma?
Kurkuma to przyprawa pochodząca z Indii.  To sproszkowany korzeń rośliny  podobnej do imbiru zwanej  ostyżem. Właściwości barwiące  kurkumy znane były już   600 r. p.n.e. Przyprawa ta wchodzi w skład curry, musztardy i sosu Worcestershire. Kurkuma  jest stosowana w przemyśle spożywczym jako barwnik o numerze E100.
 

1. Antynowotworowe właściwości kurkumy
Swoje cudowne właściwości kurkuma zawdzięcza związkowi o nazwie kurkumina.  To polifenol wykazujący silne działanie  antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Liczne badania naukowe potwierdziły skuteczność kurkumy w leczeniu stanów zapalnych.
 

2. Kurkuma pomaga na dolegliwości trawienne
Kurkuma ma  właściwości żółciopędne, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjne,  pobudza wydzielanie enzymów trzustkowych, a także działa rozkurczająco. Jest składnikiem preparatów wspomagających trawienie.

3. Kurkuma zwalcza infekcje i wzmacnia odporność
Amerykańscy naukowcy z Oregon State University  oraz badacze z uniwersytetu w Kopenhadze odkryli, że kurkumina podnosi poziom katelicydyny - peptydu, który  zapobiega  infekcjom wirusowym, bakteryjnym i grzybiczym.

4. Kurkuma uśmierza ból
Kurkuma wykazuje właściwości przeciwbólowe podobne jak ibubrofen czy aspiryna. W przeciwieństwie do środków farmaceutycznych stosowanie kurkumy nie powoduje  skutków ubocznych. Warto o tym pamiętać i zamiast aspiryny wypić gorący napar z kurkumy.
 

5. Właściwości kurkumy wykorzystywane  w kosmetyce
Kurkumę wykorzystuje się do barwienia szminek, podkładów, płukanek do włosów. Olejek z kurkumy  stanowi składnik perfum o orientalnej nucie.
Na bazie kurkumy można przygotować domową maseczkę  do cery tłustej lub trądzikowej.  Taka maseczka to także doskonały sposób na nieestetyczne przebarwienia skóry.

Składniki: 1 łyżeczkę kurkumy, 1 łyżeczkę  miodu oraz ok. 1-2 łyżeczki  mleka wymieszaj w miseczce. Nakładając rękami  maseczkę na twarz, koniecznie pamiętaj o rękawiczkach.  Maskę zmyj po ok. 20 minutach. Jak wiadomo kurkuma jest silnym barwnikiem dlatego maseczkę najlepiej wykonać ją na noc. W celu pozbycia się żółtego odcienia skóry  przemyj twarz  wacikiem nasączonym  jogurtem naturalnym.

Stosowanie kurkumy w kuchni
Przyprawę  dodajemy  zawsze na początku gotowania. Kurkumy używa się  głównie do dań  z ryżu, drobiu, ryb i warzyw. Stosuje  się ją również do barwienia omletów, sosów, sałatek, ryżu, zup. Nie należy przesadzać z ilością dodanej przyprawy, gdyż w niewielkiej ilości ma łagodny smak i zapach, natomiast w dużych ilościach nadaje potrawie intensywny, gorzkawy smak.


Przyprawy to mały dodatek do potraw, który potrafi podkreślić smak potraw, a także pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Więcej ciekawych informacji na temat przypraw znajdziesz tutaj.

Treści znajdujące się w serwisie supple.pl powstały po to, aby polepszyć kontakt jego Użytkownika z lekarzem, a nie po to, aby go zastąpić. Wynika to z informacyjno-edukacyjnego charakteru serwisu. Jeszcze przed zastosowaniem się do porad opartych na wiedzy specjalistycznej, w tym zwłaszcza medycznej, a zawartych w prowadzonym przez nas Serwisie wskazane jest bezwzględne zasięgnięcie opinii lekarza. Administrator nie ponosi konsekwencji wynikających z praktycznego wykorzystania zawartych w Serwisie informacji.