Jak prawidłowo parzyć zieloną herbatę?

Jak prawidłowo parzyć zieloną herbatę?

Jedno z chińskich przysłów mówi nam o tym, że herbata da nam wszystkie swoje cudowne składniki, jeśli tylko my damy jej to, czego potrzebuje do tego procesu. Nie dotyczy to jednak herbaty czarnej, ale zwłaszcza popularnej herbaty zielonej, która w ostatnich czasach jest nałogowo pita przez wiele osób w szczególności te, które marzą o szczupłej sylwetce. 

Co jest potrzebne do parzenia zielonej herbaty?

Przede wszystkim woda, która zawiera dość mało minerałów, następnie zielona herbata – taka jak na przykład Hyson-Emperor`s dream albo Jasmine Mistique. Ważny jest także czajnik z termometrem, porcelanowe lub szklane filiżanki oraz dzbanek. Przyda nam się również zaparzacz do herbaty i łyżeczki do herbaty.

Przede wszystkim woda

Co przede wszystkim decyduje o smaku naszej herbaty? Oczywiście woda. Aby smak był jak najlepszy, powinna to być woda źródlana, która ma niską zawartość minerałów. Pamiętajmy także, że bardzo ważne jest samo gotowanie wody. Powinniśmy, więc jej dokładnie piłować oraz wyłączyć w momencie tak zwanego: białego wrzenia”. O co konkretnie chodzi i jaki to moment?

Gotowanie się wody zachodzi w trzech etapach. Jeśli chodzi o pierwszy to mamy tu do czynienia z pęcherzykami powietrza, które po oderwaniu się od dna oraz ścianek czajnika wychodzą na powierzchnię wody. Kolejny proces polega na unoszeniu się do góry bąbelek powietrza, czemu towarzyszy lekkie zmętnienie wody. To jest właśnie odpowiedni moment na ściągnięcie czajnika z gazu – mamy właśnie do czynienia z wyżej wymienionym „białym wrzeniem”. Trzeba jednak być maksymalnie czujnym, ponieważ moment ten trwa dosłownie chwilkę i bardzo łatwo go przegapić. A gdy woda zaczyna już intensywnie się gotować, to taka nie jest odpowiednia do zaparzenia zielonej herbaty. Dlaczego? Ponieważ została ona poprzez wrzenie pozbawiona ważnego tlenu, przez co staje się zbyt twarda, więc aromat naszej herbaty się ulatnia. 

Gdy już wodę mamy w odpowiedni sposób ugotowaną powinniśmy ją schłodzić do temperatury mniej więcej 70 stopni. W przypadki, gdy czajnika z termometrem nie posiadamy, to wystarczy odstawić wodę na około 10 minut. Po upływie takiego czasu jest ona odpowiednio ciepła do parzenia zielonej herbaty. 

Akcesoria niezbędne do parzenia

Aby zaparzyć zieloną herbatę, będziemy potrzebować odpowiedniego czajniczka. Najlepszy będzie porcelanowy lub szklany, który posiada również zaparzacz. Pamiętajmy jednak, aby wpierw przelać go gorącą wodą. Zapewnia to naszej herbacie dłuższe utrzymanie ciepła. Ze względu na to, że liście herbaty bardzo szybko pochłaniają różne zapachy z otoczenia, więc niezbędne jest trzymanie takiej herbaty w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Jak powinniśmy parzyć herbatę zieloną?

Odpowiednia ilość herbaty to około 4 łyżeczki. Zależy to jednak od wielkości naczynia, w którym parzymy. Małą ilością wody zalewamy liście na około 30 sekund – jest to ich płukanie. Wylewamy pierwszy napar, a następnie ponownie zalewamy liście już na herbatę. Możemy tych samych liści użyć jeszcze na 3 parzenia.

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.