DOSKONAŁE ŹRÓDŁA BŁONNIKA

DOSKONAŁE ŹRÓDŁA BŁONNIKA

błonnik

CZYM TAK WŁAŚCIWICE JEST BŁONNIK?

Błonnik pokarmowy należy do węglowodanów złożonych, czyli polisacharydów. Nazywany jest również włóknem pokarmowym. Składa się, m.in. z celulozy, ligniny, hemicelulozy, gum, śluzów i pektyn. 

BŁONNIK POKARMOWY NIEZBĘDYM ELEMENTEM DO WŁAŚCIWEGO FUNKCJONOWANIA

Niezaprzeczalnie błonnik jest bardzo ważnym elementem diety. Zastanówmy się, na co są narażone osoby, które w swojej diecie unikają błonnika.
Niedostarczanie odpowiedniej ilości włókna pokarmowego może doprowadzić do:
Chorób układu krążenia- choroby serca, nadciśnienie, wysoki poziom cholesterolu, żylaki
Choroby układu trawienia- hemoroidy, zaparcia, zapalenie okrężnicy
Choroby związane z przemianą materii- cukrzyca, kamienie nerkowe, nadwaga, dna moczanowa

BŁONNIK NIEROZPUSZCZALNY I ROZPUSZCZALNY W WODZIE

Błonnik możemy podzielić na rozpuszczalny i nierozpuszczalny w wodzie. Ten drugi, a więc nierozpuszczalny, pełni w organizmie bardzo ważną funkcję- istotnie wpływa na funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Błonnik nierozpuszczalny w wodzie pobudza funkcję żucia i wydzielania śliny. Odpowiedzialny jest również za wiązanie nadmiaru kwasu solnego w żołądku. Zapobiega zaparciom oraz wiąże wodę.

ZALETY SPOŻYWANIA BŁONNIKA

Przeprowadzono badania, na których podstawie odnotowano, iż osoby z wysokim poziomem cholesterolu po spożywaniu błonnika cieszyły się niższą zawartością cholesterolu we krwi. Błonnik powinny wdrążyć do diety osoby, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów, gdyż spowalnia on wchłanianie cukrów- daje to gwarancję uczucia sytości przez dłuższy czas. Do działań włókna pokarmowego należy również zaliczyć to, że kontroluje on przepływ wody, wspiera procesy trawienne, zmniejsza nadmiar toksyn oraz wody. Dla kobiet borykających się z cellulitem na pewno cenną informacją będzie to, iż zmniejsza on skłonność do powstawania, tzw. pomarańczowej skórki. Błonnik, to również doskonały środek na walkę z zaparciami, ponieważ ma on zdolność do produkcji żelu w jelitach, który odpowiedzialny jest za wiązanie gazów wewnątrz swojej struktury. 

JAKIE PRODUKTY SĄ SKARBNICĄ BŁONNIKA?

Źródłem błonnika są głównie skórki owoców i warzyw, dlatego staraj się nie obierać owoców. Od czasu do czasu zjedz również ziemniaki w „mundurkach”. Moc błonnika zapewnią nam również produkty pełnoziarniste, czyli takie, które wytwarzane są z pełnych zbóż- bez usuwania łupiny, w której znajduje się najwięcej pokładów błonnika. Do takich produktów zaliczamy: makaron, chleb, mąkę oraz ryż brązowy lub dziki. Ciekawą propozycją jest również owsianka, którą możesz połączyć z jogurtem oraz kawałkami truskawki czy banana- taki posiłek nie tylko zapewni Ci wystarczającą ilość błonnika, ale również da energię na cały dzień! Rozgotowane warzywa nie tylko tracą wartość odżywczą, ale również pozbawione są dostatecznej ilości błonnika- staraj się gotować warzywa na parze i spożywać je, kiedy są jeszcze chrupiące.

DO CZEGO MOŻE DOPROWADZIĆ BRAK BŁONNIKA W DIECIE?

Niestety, brak dostatecznej ilości błonnika w codziennej diecie może wiązać się z wieloma przykrymi konsekwencjami, m.in. zaparciami, a także może przyczynić się do rozpowszechnienia chorób cywilizacyjnych, takich jak: miażdżyca, kamica żółciowa, uchyłkowatość jelit, nowotwory jelita grubego oraz w przypadku kobiet- nowotwory sutka. 

Dieta uboga w błonnik, która bazuje głównie na oczyszczonych produktach, jest przyczyną powstawania otyłości.  Natomiast dostarczanie organizmowi błonnika pokarmowego, który jest źródłem witamin (witamina C, beta-karoten, witamina E), prowadzi do rozwoju właściwej flory bakteryjnej jelit oraz zwiększonej syntezy witamin: B1 i B2.

Spożywanie zbyt dużej ilości błonnika może nieść za sobą negatywne skutki. Zaliczamy do nich zmniejszenie wchłaniania tłuszczów, a tym samym zmniejszenie zdolności do przyswajania witamin, które są w nich rozpuszczalne. Dlatego warto zadbać również o to, by w naszym jadłospisie znalazło się miejsce dla daktyli bez pestek, które wykazują działanie przeciwbólowe oraz są źródłem witamin, takich jak: A, B1, B2, C, PP. Słusznym byłoby wspomnieć również o herbacie Pai Mu Tan i Bambus, ponieważ to bogactwo antyoksydantów. Ciekawą propozycją jest też syrop owocowy z hibiskusem- roślina ta wzmacnia układ odpornościowy, dzięki dużej ilości polisacharydów. 

Ranking zamienników Najlepsze produkty - błonnik

Micro Błonnik Jabłkowy

5.01 opinii:
Micro Błonnik Jabłkowy to suplement diety dostępny w postaci proszku, który pęcznieje...
Zobacz ofertę

Błonnik z ananasem + Chrom

5.01 opinii:
Tabletki Błonnik z ananasem + Chrom to suplement diety dedykowany osobom odchudzającym...
Zobacz ofertę

Humavit Multi Błonnik

5.01 opinii:
Humavit Multi Błonnik to suplement diety dostępny w postaci tabletek,...
Zobacz ofertę

Błonnik Witalny Mieszanka Nasion

5.01 opinii:
Błonnik Witalny Mieszanka Nasion to produkt spożywczy cechujący się wysoką zawartość błonnika,...
Zobacz ofertę

Błonnik Naturalny Produkt Bonifraterski

5.02 opinii:
Błonnik Naturalny Produkt Bonifraterski jest suplementem diety, który pomoga...
Zobacz ofertę

ALINESS Błonnik Witalny Plus Acerola i Fibregum

5.02 opinii:
ALINESS Błonnik Witalny Plus Acerola i Fibregum to suplement diety, który wspomaga...
Zobacz ofertę

Chili Fat Burner

5.01 opinii:
Kapsułki Chili Fat Burner to suplement diety, który w...
Zobacz ofertę

Happy Mama Slim

5.01 opinii:
Saszetki Happy Mama Slim to suplement diety z błonnikiem skierowany do matek w...
Zobacz ofertę

Apetyt Stop Max

5.01 opinii:
Apetyt Stop Max to naturalny suplement diety wspomagający odchudzanie poprzez...
Zobacz ofertę

Treści znajdujące się w serwisie supple.pl powstały po to, aby polepszyć kontakt jego Użytkownika z lekarzem, a nie po to, aby go zastąpić. Wynika to z informacyjno-edukacyjnego charakteru serwisu. Jeszcze przed zastosowaniem się do porad opartych na wiedzy specjalistycznej, w tym zwłaszcza medycznej, a zawartych w prowadzonym przez nas Serwisie wskazane jest bezwzględne zasięgnięcie opinii lekarza. Administrator nie ponosi konsekwencji wynikających z praktycznego wykorzystania zawartych w Serwisie informacji.