Właściwości nasion chia

Właściwości nasion chia

zdrowe odżywianie

 

Szałwia hiszpańska to roślina pochodząca z Meksyku i Gwatemali o szerokich liściach i niedużych, fioletowych lub białych kwiatach. Jej owoce zawierają dużą ilość owalnych nasion, nazywanych nasionami chia. Nasiona te były zaraz po fasoli i kukurydzy trzecią najważniejszą uprawa Azteków.

Te małe niepozorne nasionka kryją niezwykłe właściwości dla naszego zdrowia. Nasiona chia są jednym z najbardziej wartościowych produktów żywnościowych na świecie. Dlaczego warto po nie sięgnąć:

Nasiona chia dostarczają ogromną ilość składników odżywczych i małą ilość kalorii.Zawierają błonnik, wapń,mangan, magnez,potas, fosfor, witaminy B3 (niacyny) witaminy B1 (tiaminy) witaminy B2. Są bogatym żródłem przeciwutleniaczy, które zwalczają powstawanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za starzenie się organizmu i mutacje komórek, powodujących np., choroby nowotworowe. Posiadają wysoką zawartość błonnika i białka, co pomaga w odchudzaniu. Poprawiają przemianę materii. Dają uczucie sytości. Są również polecane dla diabetyków, gdyż spowalniają wchłanianie cukru i pomagają regulować jego poziom.Nasiona chia wspomagają nawilżanie organizmu, ponieważ mogą zatrzymywać dziesięciokrotność swojej wagi. Nasiona chia mogą też poprawić wydolność fizyczną tak dobrze jak napoje izotoniczne. Dlatego polecane są dla sportowców. Nasiona chia poprawiają pamięć i koncentrację dzięki zawartości kwasów omega-3. Ponadto wspomagają układ nerwowy, łagodzą objawy depresji. Nasiona chia oczyszczają organizm z toksyn. Poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci. Nasiona chia bardzo łatwo włączyć do codziennej diety. Mona je stosować sałatek, koktajli, kasz, makaronów, ziemniaków, musli, płatków, owsianki. Zmielone można używać do wypieku chleba. Z nasion chia można przyrządzać desery. Nasiona chia można zalać gorącą wodą w celu uzyskania żelu, który znakomicie nawadnia organizm. Nasiona chia można także kiełkować. Zalecane spożycie to 20g (około łyżki stołowej) nasion chia dwa razy dziennie.

Jak przechowywać nasiona chia.

Dzięki zawartości przeciwutleniaczy nasiona możemy przechowywać w domu przez długi czas w suchym, ciemnym miejscu, w zamkniętym pojemniku nawet do czterech lat bez obaw o utratę właściwości zdrowotnych i smakowych.

 

Ranking zamienników Najlepsze produkty - zdrowe odżywianie

Kwas hialuronowy 1%

5.03 opinii:
W każdej kuchni powinna zagościć mąka jaglana- to samo zdrowie! Dla zwolenników zdrowej...
Zobacz ofertę

Olej Rycynowy Kosmetyczny

5.02 opinii:
Olejek rycynowy to jeden z najbardziej znanych olejków. Nasze babcie uznawały go za lek na...
Zobacz ofertę

Olej Macadamia Kosmetyczny

5.01 opinii:
Biozgodność olejku macadamia została potwierdzona badaniami w latach 80. Olejek stał się...
Zobacz ofertę

Przyprawa Do Rosołu

5.01 opinii:
Nie można poddać wątpliwości, iż orzechy nerkowca to samo zdrowie. Okazuje się, że to...
Zobacz ofertę

Curry Mielone

5.02 opinii:
Curry – jedna z najpopularniejszych przypraw na świecie Żółta, aromatyczna...
Zobacz ofertę

Czarnuszka Nasiona

5.05 opinii:
Czarnuszka i jej właściwości Czarnuszka to jeden z tych środków, dla których...
Zobacz ofertę

Sok Z Żurawiny

5.01 opinii:
Żurawina – mały owoc z wielkim potencjałem Żurawina to mały, wiecznie zielony krzew,...
Zobacz ofertę

Olej Z Oregano Esencja

5.04 opinii:
Oregano to przyprawa, która stanowi niezbędnik w kuchni każdej Pani Domu. Mimo ogromnej...
Zobacz ofertę

Olej Rzepakowy

5.04 opinii:
Olej rzepakowy nazywany jest również "eliksirem młodości". Z czego to wynika?...
Zobacz ofertę

Treści znajdujące się w serwisie supple.pl powstały po to, aby polepszyć kontakt jego Użytkownika z lekarzem, a nie po to, aby go zastąpić. Wynika to z informacyjno-edukacyjnego charakteru serwisu. Jeszcze przed zastosowaniem się do porad opartych na wiedzy specjalistycznej, w tym zwłaszcza medycznej, a zawartych w prowadzonym przez nas Serwisie wskazane jest bezwzględne zasięgnięcie opinii lekarza. Administrator nie ponosi konsekwencji wynikających z praktycznego wykorzystania zawartych w Serwisie informacji.