Dieta bezglutenowa - na czym polega, zalecane i zakazane produkty, kiedy może zaszkodzić

dieta beglutenowa

Od jakiegoś czasu ogromną popularnością cieszy się tak zwana dieta bezglutenowa. Oczywiście nie wszyscy muszą unikać glutenu ze względów zdrowotnych. Coraz więcej osób jednak decyduje się na taki krok dobrowolnie i decyduje się na to, by usunąć ten element ze swojej diety. Mogą się z tym wiązać różne konsekwencje, dlatego można się zastanowić czy każdy może decydować się na taką właśnie dietę. 

Na czym polega dieta bezglutenowa?

Dieta, którą określa się jako bezglutenową, polega na tym, że usuwa się wszelkie produkty, w których znajduje się pszenica. Można tutaj przede wszystkim wspomnieć produkty zbożowe, mięsa w panierce, wędliny, napoje ze słodem jęczmiennym, ciasta, kawę zbożową, zupy z mąką, a także produkty, w których pojawia się proszek do pieczenia czy też hydrolizowane białko roślinne. W takiej diecie oczywiście trzeba również unikać praktycznie wszystkich produktów gotowych, w których w większości bowiem znajdować się będzie gluten. Mimo, że gluten jest pochodzenia roślinnego, tak naprawdę może pojawić się również w takich produktach, po których zupełnie byśmy się tego nie spodziewali czego przykładem będą wędliny. 

Co można spożywać na diecie bezglutenowej, jakie produkty są zakazane?

Jeśli chodzi o dietę bezglutenową, można spożywać posiłki, które opierają się na gryce, amarantusie, prosie. Trzeba pamiętać o tym, by skutecznie uzupełniać białko oraz witaminy z grupy B i składniki mineralne, które znajdują się w mące żytniej i pszennej. 

W momencie, gdy decydujemy się na tego rodzaju dietę, musimy pamiętać o tym, by skutecznie uzupełniać dietę ziarnami, w których znajdować się będzie bardzo wiele cennych składników mineralnych, które wcześniej spożywaliśmy w pszenicy. Najbardziej popularne produkty, które można tutaj wymienić to kasza gryczana, niełuskany ryż, amarantus czy kasza jaglana. Poza tym możemy również sięgać po ciecierzycę, soję, soczewicę czy sezam oraz słonecznik. Przez niektórych zaleca się w diecie również spożywanie takich elementów jak: tapioka, ziemniaki, rośliny strączkowe, maniok, sago, sorgo, orzechy, owoce, ale też mięso, owoce i warzywa.

Kto powinien stosować dietę bezglutenową

Jeśli chodzi o dietę bezglutenową, jest ona wskazana przede wszystkim w przypadku osób, które cierpią na celiakię, chorobę Duhringa oraz osoby, które mają problemy z alergią na gluten bądź też nadwrażliwością. Stosowanie diety bezglutenowej tak naprawdę jest wskazane tylko i wyłącznie w przypadkach, w których takie przypadłości zostały wskazane. Celiakię może wykrywać gastroenterolog. Prowadzi się przede wszystkim badanie serologiczne krwi. W pewnych przypadkach prowadzi się również biopsję jelita cienkiego. Przy chorobie Duhringa niekiedy pojawiają się takie same markery serologiczne z krwi jak w przypadku celiakii. 

Alergia na gluten to zupełnie inna dolegliwość niż celiakia. Niestety bardzo często takie elementy są ze sobą łączone i to wielki błąd. W przypadku alergii powinno się przede wszystkim wykonać specjalne testy skórne. Wszelkie objawy pojawiają się przy alergii w bardzo krótkim czasie po tym jak zdecydujemy się na spożycie glutenu. Przy alergii najbardziej charakterystyczne objawy to biegunka, wymioty, wstrząs anafilaktyczny, pokrzywka skórna, katar wodnisty a niekiedy również skurcz oskrzeli. 

Korzyści i wady diety bezglutenowej

Mówiąc o korzyściach z takiej diety, trzeba jedynie wskazać na osoby, które rzeczywiście muszą ją wykorzystywać ze względu na problemy zdrowotne. Jeśli zdecydujemy się na wykluczenie glutenu, można oczekiwać, że wszelkie objawy zaczną ustępować dość szybko i nie będą już tak bardzo przykre dla osoby chorej. W przypadku celiakii, gdy nie będzie wykluczony gluten mogą się również pojawić problemy z wchłanianiem składników pokarmowych, co w dalszej perspektywie będzie prowadzić do różnych chorób takich jak niepłodność, problemy psychologiczne czy neurologiczne, a niekiedy również większe ryzyko chorób autoimmunologicznych. 

W przypadku osób zdrowych nie powinno się wykluczać glutenu, jeśli nie ma odpowiedniego zdrowotnego wskazania do tego. Mąki bezglutenowe mają mało białka i składników mineralnych, które są bardzo ważne dla naszego organizmu. Dlatego jeśli będzie prowadzić się taką dietę, będzie również mniej błonnika pokarmowego, a co za tym idzie, mogą pojawić się problemy z wypróżnianiem. Wtedy więc trzeba mocno zadbać o to, by spożywać większe ilości owoców i warzyw, w których będzie znajdować się wiele istotnych składników takich jak witaminy czy błonnik pokarmowy. 

Mimo tych przeciwwskazań dieta bezglutenowa cieszy się wielką popularnością i często traktowana jest również jako dieta odchudzająca. Tak naprawdę spadek wagi może być związany z tym, że zaczynamy kontrolować to co spożywamy oraz ile jemy i dlatego chudniemy. Dlatego to, że mamy lepszą sylwetkę będzie bardziej związane z tym, że mniej jemy i jemy zdrowiej, niż tym, że wykluczamy z diety pszenicę. Odchudza więc przede wszystkim zmiana nawyków, a nie odrzucenie glutenu, dlatego nie można traktować takiej diety jako odchudzającej.

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.