Dieta dla zdrowych zębów

Dieta dla zdrowych zębów

Dodano: 26-04-2017

próchnica wapń zdrowe odżywianie zdrowe zęby zęby

Oprócz systematycznego mycia zębów i regularnych wizyt u stomatologa należy również pomyśleć jaki wpływ ma dieta na nasze zęby. Czy wiesz, że olej kokosowy hamuje rozwój próchnicy, a cytrusy mogą uszkadzać szkliwo? Co jeść, a jakich produktów lepiej unikać, aby nasze zęby były piękne, mocne i zdrowe? 

Mocne szkliwo

Wapń odpowiada za stan szkliwa, jest podstawowym składnikiem budującym zęby dlatego często spożywaj  mleko i produkty mleczne, jogurty, kefiry, maślanki, twaróg.Osoby cierpiące na alergie na białko mleka krowiego powinny stosować suplementację lub pić mleko kozie, które również zawiera duże ilości wapnia.

Dobrym źródłem wapnia są: rośliny strączkowe, orzechy, pestki słonecznika, szpinak, wędzone ryby.sardynki, rabarbar

 

Twarde zęby

W tym przypadku główną rolę odgrywa witamina D. Witamina t ułatwia wchłanianie wapnia   a  także odpowiada za odpowiednią mineralizację szkliwa. Najlepszym źródłem są tłuste ryby, jak np.  tłuste ryby (tuńczyk, halibut, makrela, łosoś, śledź), oraz kakao, kukurydza, jaja, masło

 

Uwaga!

Organizm potrafi wchłonąć z jedzenia maksymalnie 40 proc. wapnia. Pamiętaj, że z wiekiem ilość ta maleje. bardzo istotne jest,aby aby dostarczać do organizmu wapń i witaminę D  w odpowiedniej ilości (najlepiej w proporcji 1:1).

WHO, jak i Instytut Żywności i Żywienie alarmują. Zalecana dzienna porcja wapnia to ok. 1000 mg. Jak wykazały badania spożycie tego pierwiastka w Polsce jest niskie - 400-500 mg dziennie. To zdecydowanie za mało, dlatego wskazana jest suplementacja.

 

Przeciw bakteriom

Witamina A pozytywnie wpływa na błony śluzowe jamy ustnej, działa przeciwbakteryjnie i zapobiega próchnicy. Najwięcej jest jej w: marchwi, szpinaku, melonie, agreście, dyni, kapuście, jajach, morelach,  czerwonym mięsie oraz wątróbce.

 

Zdrowe dziąsła

Witamina C wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiega odsłanianiu szyjek zębowych, a co za tym idzie przeciwdziała nadwrażliwości zębów. Znajdziesz  ją w: kapuście, kiwi, cytrusach, pomidorach, ziemniakach, selerze, czerwonej papryce, cynaderkach i brokułach.

 

Zbilansowana dieta

Najważniejsze, aby nasza dieta była odpowiednio zbilansowana. Co oznacza nie tylko uwzględnienie  produktów, ale też spożywanie ich w optymalnych proporcjach.

Zaleca się jedzenie jak największe ilości warzyw,owoców, nabiału i tłuszczów nienasyconych, które znajdziesz w: rybach, białym mięsie, orzechach.

Warzywa najlepiej  jedz na surowo - np. marchewka, kalarepa, rzodkiewka usuwają osad i płytkę nazębną.  Gryzienie twardych warzyw jest doskonałym masażem dla naszych  dziąseł. Dodatkowo są  noiskokaloryczne, co ważne dla osób dbajacych o linie.

 

Czego unikać?

Próchnica jest najczęściej konsekwencją nadmiaru cukru w diecie. Szczególnie szkodliwe są krówki, żelki czy batoniki, które oblepiają zęby, cukierki, które długo trzymamy w ustach oraz słodkie napoje.

Chipsy, popcorn, hamburgery zawierają duże ilości  soli, która zwiększa wydalanie wapnia z organizmu.

Kawa, herbata, napoje gazowane typu cola  powodują demineralizację i zębów, a także odkładanie się żółto-brunatnego osadu na zębach.

Alkohol zakwasza środowisko w jamie ustnej, przez co stwarza idealne środowisko do rozwoju bakterii powodujących próchnicę. Unikaj spożywania wina. Czerwone sprzyja powstawaniu przebarwień, z kolei białe obniża poziom  pH.

 

Uśmiech jest najlepszą wizytówką człowieka, a zdrowe zęby są jego podstawą.  I chociaż nowoczesna stomatologia potrafi zdziałać cuda, lepiej zapobiegać niż leczyć.  

Treści znajdujące się w serwisie supple.pl powstały po to, aby polepszyć kontakt jego Użytkownika z lekarzem, a nie po to, aby go zastąpić. Wynika to z informacyjno-edukacyjnego charakteru serwisu. Jeszcze przed zastosowaniem się do porad opartych na wiedzy specjalistycznej, w tym zwłaszcza medycznej, a zawartych w prowadzonym przez nas Serwisie wskazane jest bezwzględne zasięgnięcie opinii lekarza. Administrator nie ponosi konsekwencji wynikających z praktycznego wykorzystania zawartych w Serwisie informacji.