Artykuły

Orzechy włoskie, czyli najbardziej zdrowy rodzaj orzechów!

Orzechy włoskie, czyli najbardziej zdrowy rodzaj orzechów!

Orzechy włoskie większości z nas kojarzą się z przekąską o wyjątkowo smacznym smaku, po którą sięgamy najczęściej w zimie lub dodajemy do wypieków. Tymczasem ich właściwości doceniła również medycyna oraz kosmetologia. Liście orzecha włoskiego od dawna sprawdzają się doskonale w leczeniu krzywicy, cukrzycy oraz pasożytów zasiedlających układ pokarmowy. Nalewkę na orzechach włoskich wykorzystuje się do leczenia zaburzeń ze strony układu pokarmowego. Świetnie sprawdza się zwłaszcza w przypadku biegunki. Z orzechów włoskich produkuje się również rozmaite kremy, peelingi oraz balsamy brązujące. Doceniła je więc także kosmetologia.

Orzechy włoskie rodzi drzewo liściaste zaliczane do rodziny orzechowatych. Roślinę tą spotkać można w południowo – wschodniej części Europy, na Bałkanach oraz w Azji: rośnie w Himalajach, południowo – zachodniej części Chin oraz innych regionach kontynentu. Orzech włoski znany jest od dawna. Z jego zdrowotnych właściwości zdano sobie sprawę już w okresie starożytności. Sięgano po niego wtedy, kiedy chciano zapewnić sobie ochronę przed owadami – nacierano nimi bydło. Liście rośliny wykorzystywane były do leczenia takich dolegliwości, jak cukrzyca, krzywica, krwotoki. Okazywały się także skuteczne wtedy, kiedy w przewodzie pokarmowym zasiedliły się pasożyty.

Nalewka na orzechach okazywała się natomiast doskonałym środkiem w przypadku biegunki. Orzechy włoskie to drzewa, które spotkać można w wielu krajach leżących w strefie klimatu ciepłego. Pod koniec czerwca prowadzi się zbiór liści, zaś w lipcu zrywa się niedojrzałe jeszcze owoce. Ususzone liście dostarczają dużych ilości witaminy B1, B2, C, K, PP, soli mineralnych i flawonoidów. Kaloryczność orzechów jest znaczne. Aż 65% ich objętości stanowią tłuszcze, 25% biała, zaś 10% węglowodany i inne związki.

Wpływ orzechów włoskich na zdrowie

Lecznice właściwości orzecha włoskiego zostały potwierdzone. Wykazuje się działanie bakteriobójcze. Działa na bakterie duru brzusznego, czerwonkę, paciorkowce i gronkowce. Cechuje go także działanie przeciwzapalne, odtruwające oraz przeciwkrwotoczne. Orzech włoski działa również ściągająco na błony śluzowe i wykazuje działanie grzybobójcze. Spożywanie orzechów sprawia, że poprawie ulegają procesy trawienne, obniża się poziom cholesterolu. Pomagają również obniżać poziom ciśnienia krwi. Po nalewkę z orzechów oraz napar z suszonych liści warto sięgać w przypadku bakteryjnej biegunki, owrzodzeń, zatruć, nieżytu przewodu pokarmowego oraz krwawień w nim występujących. W przypadku cukrzycy zaleca się sięganie po orzechy profilaktycznie. Doskonale radzą sobie one z ropnymi zapaleniami, trądzikiem, żylakami oraz nadmierną potliwością. Od dawna znane jest ich działanie w przypadku problemów żołądkowo – jelitowych. 

Jak można je stosować?

Z liści orzecha można przygotować napar. W tym celu należy je rozdrobnić, a następnie zalać ciepłą wodą. Tak przygotowaną mieszankę należy gotować, doprowadzając do wrzenia. Następnie odstawić na około pięć minut. Miksturę pijemy 3 – 4 razy dziennie po pół szklanki przed spożyciem posiłku.

Treści znajdujące się w serwisie supple.pl powstały po to, aby polepszyć kontakt jego Użytkownika z lekarzem, a nie po to, aby go zastąpić. Wynika to z informacyjno-edukacyjnego charakteru serwisu. Jeszcze przed zastosowaniem się do porad opartych na wiedzy specjalistycznej, w tym zwłaszcza medycznej, a zawartych w prowadzonym przez nas Serwisie wskazane jest bezwzględne zasięgnięcie opinii lekarza. Administrator nie ponosi konsekwencji wynikających z praktycznego wykorzystania zawartych w Serwisie informacji.

Thumb custom

Herbata Wellness Chai Tea

5.0
opinii: 1

Thumb custom

Herbata Cholesterol Pana Jana

5.0
opinii: 1

Thumb custom

Herbata Gwiazdka z Nieba

5.0
opinii: 1

Thumb custom

Syrop Malina Z Miodem

5.0
opinii: 3

Thumb custom

Czarnuszka Nasiona

5.0
opinii: 5

Thumb custom

SYROP PRAWOŚLAZOWY

5.0
opinii: 1