Zielono mi, czyli wiosna w szklance

Zielono mi, czyli wiosna w szklance

Wiosna to idealny pomysł na szaleństwo! Nowy kolor włosów, nowe meble w domu, a może nowa Ty? Wszystko to jest możliwe. Najważniejsze, żeby podejść do tego pełna energii. Jest to możliwe dzięki odpowiedniemu uzupełnieniu witamin, minerałów i soli. W zdrowym ciele zdrowy duch!

Żeby schudnąć, trzeba jeść!

Ku zdziwieniu, co niektórych osób, przekonujemy, że tak naprawdę jest! Katorżnicze diety-cud nie dadzą nic oprócz efektu jo-jo. Przemyślana dieta to ta, która zaopatrzy nasz organizm w witaminy, potrzebne sole i minerały oraz inne wartościowe rzeczy, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Coraz więcej osób chce być fit, dlatego coraz częściej Polacy odwiedzają strony z przeróżnymi poradami na temat zdrowego trybu życia.

Kuchenny misz-masz

Zmiany warto zacząć od najważniejszego, czyli diety. Wprowadzenie warzyw i owoców zamiast ciastek i torcików, to dobry początek zmian. Koktajle owocowo – warzywne to idealny pomysł nie tylko na wspomniany deser, czy przekąskę, ale także lekkie śniadanie. Dzięki takiej bombie witaminowej nie tylko będziemy czuli się lepiej fizycznie, ale przede wszystkim psychicznie. Najbardziej potrzebna witamina U- UŚMIECH, to niezbędny, przemycany w owocach i warzywach element, który sprawi, że rozkwitniemy tej wiosny. Wystarczy odrobina chęci i samozaparcia w działaniu, a regularnie pite koktajle poprawią nasze samopoczucie nie do poznania. Dodatkowo napoje te wspomagają detoksykację i odchudzanie, co znacznie poprawi nie tylko naszą formę.

Zielona kuchnia

Wiosna to szczególna pora roku, która sprzyja walce z zimową chandrą, znużeniem i ospałością. Czas na pojedynek z szaroburą pogodą i długimi dniami. Wystarczy zajrzeć do ogrodu, a przekonacie się, że możecie być, jak te przebiśniegi i krokusy, które ożywają na wiosnę. Szklarnie, to miejsca, w których najszybciej pozyskamy przydatne do koktajli produkty. Wszelkiego rodzaju sałaty, pietruszka, szpinak, i inne zielone składniki – to podstawa przepysznych koktajli i smoothies.

Warto wiedzieć

Koktajle i smoothies to takie same, a zarazem różne formy serwowania owocowo-warzywnych napojów. Różnica polega na składnikach i ich dokładnych proporcjach. Warto pamiętać, że koktajl możemy stworzyć z czegokolwiek. Zblendowane owoce, a może połączone z jakimś warzywem plus woda, lub mleko. Kombinacji jest wiele tak jak naszych upodobań. W zależności od pory roku, czyli asortymentu naszych ogródków i sadów mamy mnóstwo kombinacji do wyboru. Natomiast smoothies, to specyficzny rodzaj napoju, który w odpowiednich proporcjach może zastąpić pełnowartościowy posiłek! Sekretem jest specyficzne, jasno określone połączenie wybranych składników:

  • 70% ZIELONE SKŁADNIKI – 4-6 szklanek szpinaku, jarmuż, rukola,
  • 15% PŁYNY – 1 szklanka wody lub mleczka kokosowego
  • 10% OWOCE – jabłko, kiwi, banan, pomarańcz
  • 5% WZMACNIACZE – imbir, cynamon, wanilia, świeża mięta, orzechy i nasiona, miód

Nowe ja, czyli kilka przepisów na dobry początek:

Święta wielkanocne to zdecydowana przewaga rzeżuchowych ogródków domowych. Rzeżucha ma pikantny posmak, jest oryginalny, a w połączeniu z ananasem tworzy zupełnie nową wartość. Warto więc wykorzystać tak cenną w witaminy roślinę, by wzbogacić wzmacniający koktajl, który postawi nas na nogi:

Rzeżuchowca łąka

  • miąższ z dojrzałego ananasa,
  • sok z połówki cytryny,
  • duża garść rzeżuchy.

A teraz marsz do szklarni, po niedawno zasiany szpinak, który w dzieciństwie stał w jednym rzędzie ze znienawidzoną brukselką i brokułem. Należy jednak dostrzec to, że zielone składniki w koktajlach nadają nie tylko koloru, ale również masy witamin, które niekoniecznie znajdziemy w innych elementach napoju.

Zielony melon

(składniki na 1 litr)

  • 3 melony,
  • 200 g młodych liści szpinaku,
  • 3 banany,
  • 300 ml mleka sojowego,
  • 1 kg truskawek.

Czas na regenerację również z pietruszką, która na pewno rośnie w zasobach Twojej szklarni, albo chociaż w doniczce na parapecie. Tak niepozorna zielenina, która do tej pory była używana przez większość wyłącznie do dań wytrawnych, teraz będzie stanowiła element twojej słodkiej wariacji.

Pietruszkowy zawrót głowy

(przepis na szklankę 300 ml)

  • 2 duże pomarańcze,
  • 2 dojrzałe kiwi,
  • garść zielonej pietruszki.
Autor artykułu:
Artykuł został przygotowany przez internetowy sklep meblowy Ogrodolandia. Sklep oferuje min. szeroki wybór mebli ogrodowych (http://ogrodolandia.pl/meble-ogrodowe), pergoli, donic ogrodowych i architektury ogrodowej.

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.