Rzeżucha – cenne źródło witamin i mikroelementów

Rzeżucha – cenne źródło witamin i mikroelementów

Trzeba sobie powiedzieć, że rzeżucha ma bardzo wiele cennych właściwości zdrowotnych i kosmetycznych. Jest to źródło bardzo wielu cennych dla naszego organizmu witamin, w tym witaminy C oraz mikroelementów. Przed laty rzeżucha była wykorzystywana w przypadku wrzodów na skórze i pasożytach jelit. Z jej użyciem dezynfekowano między innymi jamę ustną i przewód pokarmowy. 

Rodzaje rzeżuchy

To może niektórych dziwić, ale smak rzeżuchy trzeba określić ogólnie jako pikantny i nieco ostry oraz oryginalny. Może ma ona niepozorny wygląd jednak to zupełnie o niej nie świadczy niczego szczególnego. Jest to roślina, która pod kątem gatunkowym jest bliską krewną kapusty. W naszym kraju wyróżnić można nawet dziewięć różnych gatunków rzeżuchy. Pośród nich znajduje się rzeżucha wodna, która jest hodowana w akwarium czy też popularna rzeżucha łąkowa. W rzeczywistości jednak warto zainteresować się tylko jadalną rzeżuchą ogrodową. 

Jak zdrowa jest rzeżucha?

Trzeba podkreślić, że rzeżucha na naszych stołach powinna gościć regularnie i to nie jako ozdoba, ale jako produkt do jedzenia. Najważniejsze, by pojawiała się w okresie zimy i na początku wiosny, które mamy niedobór wartościowych warzyw w sprzedaży. Natomiast stosując rzeżuchę, można je doskonale zastąpić, ponieważ jej wartość odżywcza jest większa niż w przypadku innych warzyw. Poza tym jej hodowla odbywa się bez stosowania sztucznych, chemicznych nawozów. Rzeżucha to również nieoceniony produkt, jeśli pojawia się w nas wiosenne przesilenie i czujemy się słabo. Gdy mamy problem ze zmianą temperatur, szarą cerę czy matowe włosy powinniśmy sięgnąć po rzeżuchę. 

W medycynie, którą określa się jako ludową, nazywano powszechnie rzeżuchę jako zdrowie ciała. Nic w tym dziwnego, ponieważ regularnie spożywana rzeżucha może doskonale wpływać na nasz organizm i radzić sobie z pasożytami w jelitach. Już przed laty znane były również dezynfekujące właściwości rzeżuchy. Działa ona również moczopędnie i dzięki temu będzie chętnie stosowana w przypadku chorób nerek. Jeśli zjemy jej zbyt dużo, możemy się nabawić problemów z zapaleniem pęcherza, dlatego nigdy nie można przesadzić. 

Rzeżucha – właściwości zdrowotne

W rzeżusze znajdziemy również duże ilości witaminy C, dlatego zalecana jest w przypadku problemów z odpornością czy palaczom, u których zawsze występuje niedobór tego właśnie przeciwutleniacza. Rzeżucha to także cenne źródło takich witamin jak A, B, PP i K. 

Przez specjalistów rzeżucha jest także chwalona jako produkt, w którym znajdują się duże ilości soli mineralnej oraz takie pierwiastki jak żelazo i magnez. Powinna się więc znajdować również w diecie kobiet w ciąży oraz diecie dzieci. Warto dodawać ją do posiłku, gdy czujemy się wycieńczeni. Wskazane jest między innymi, by regularnie spożywać rzeżuchę w przypadku bronchity i dolegliwościach związanych z reumatyzmem czy anemią. Niektórzy uważają, że świetnie będzie sobie także radzić w przypadku choroby wieńcowej czy problemów z krążeniem. 

Do spożywania rzeżuchy zachęca się również osoby, które mają problem z osteoporozą. Szczególnie takie, które nie tolerują mleka i jego przetworów, a dla których duża ilość wapnia jest ważna. W przypadku roślin właśnie rzeżucha ma szczególne ilości wapnia. Mamy tam go dużo więcej niż w innych roślinach, przed nią znajdują się tylko orzechy laskowe. Rzeżucha to także produkt, w którym mamy dużo jodu przyswajalnego, dlatego jeśli mamy problemy z tarczycą również będzie to dobry produkt. Rzeżuchę warto stosować również w przypadku cukrzycy. Przez jej spożywanie będzie można obniżać poziom cukru we krwi, a jednocześnie będzie ona również kontrolowała i stabilizowała pracę trzustki. 

Rzeżucha dla urody

Oprócz tego, że rzeżucha ma znaczenie zdrowotne może również mieć wpływ na nasz estetyczny wygląd. Zawarta w niej siarka wpływa na ostry smak ale będzie także wzmacniać włosy i pobudzać skórę do pracy, dzięki czemu cebulki włosów będą lepiej pracować. Tak samo będzie działać sok z rzeżuchy, który wcierać się będzie we włosy. Powinniśmy pamiętać, że Francuzki przed laty przez rzeżuchę i jej sok zmywały plamy pigmentowe o charakterze starczym. Rzeżucha wpływa oczyszczająco na krew i dlatego uważa się, że jest produktem, który spokojnie poradzi sobie z trądzikiem, a także łojotokiem. 

Domowa uprawa rzeżuchy

Jeśli chcemy samodzielnie uprawiać rzeżuchę, należy zalać nasiona wodą w szklance i odstawić na jakiś czas, by zaczęły się kleić. Gdy do tego dojdzie, trzeba je rozsmarować na ligninie o wilgotnym charakterze, którą można rozciągnąć na talerzu czy tacy. Trzeba zadbać  o to, by wszystko było stale wilgotne. Całość przykrywamy na dwa dni, a gdy pojawią się już pierwsze kiełki, wszystko odkrywamy. Po około 10 dniach można rozpocząć zbiory, gdy rzeżucha ma już około 5-7 cm.

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.