Zastosowanie świeżych ziół w kuchni i jako wsparcie w leczeniu

świeże zioła

Świeże zioła stanowią nieodzowny element wielu kuchni i potraw na całym świecie. Nie tylko dodają smaku i aromatu daniom, ale wpływają także korzystnie na zdrowie i samopoczucie. Niezależnie od tego, czy zioła stosuje się w kuchni, aby urozmaicić posiłki, czy też jako naturalne leki – są one bardzo cennym źródłem cennych substancji.

Zastosowanie ziół w kuchni

  • Wyśmienity smak i aromat potraw

Świeże zioła ekologiczne nadają potrawom wyjątkowy smak oraz aromat. Można je używać zarówno do dań z mięsem oraz rybą, jak i do potraw warzywnych, a także i do dodatków, takich jak sosy i dressingi.

  • Naturalne barwniki

Niektóre zioła sprawdzają się również doskonale jako naturalne barwniki. Dodanie natki pietruszki czy bazylii nie tylko sprawi, że danie stanie się smaczniejsze, ale jego kolor stanie się bardziej intensywny i będzie prezentować się bardziej apetycznie na talerzu. Takie naturalne barwniki warto stosować również podczas przygotowywania pisanek na Święta Wielkanocne.

  • Uzupełnienie diety o cenne składniki odżywcze

Zioła ekologiczne warto dodawać do potraw również po to, aby wzbogacić swoją dietę o cenne składniki odżywcze, ponieważ są one bardzo bogate w witaminy, minerały czy przeciwutleniacze. Przykładowo natka pietruszki jest źródłem witaminy C, beta-karotenu i żelaza, z kolei bazylia zawiera sporo witaminę K, a także magnez i cynk. Dodanie tych ziół do potraw może pomóc w uzupełnieniu brakujących składników w diecie.

  • Ograniczenie soli

Co ważne, zioła pomagają również ograniczyć sól w diecie! Zamiast sięgać po niezdrową sól, można wybrać zioła, które także podkreślają smak potraw. Dzięki temu danie będzie równie smaczne, ale jednocześnie i o wiele zdrowsze.

Zastosowanie ziół w leczeniu

  • Szybsza przemiana materii

Istnieje wiele ziół, które wspomagają i przyspieszają przemianę materii. Do takich składników należą między innymi imbir, cynamon, mniszek czy papryczka chilli. Stosowanie tych ziół pozwala zrzucić zbędne kilogramy, ale również i usprawnić proces trawienia w swoim organizmie.

  • Zioła przeciwbólowe

Niektóre zioła mają właściwości przeciwbólowe oraz przeciwzapalne, na przykład imbir lekarski, wierzba biała, hakorośl rozesłana, kurkuma czy kozłek lekarski. Można je stosować jako naturalny środek przeciwbólowy w przypadku bólu głowy, mięśni czy brzucha. Zioła działają słabiej niż leki, która często obciążają wątrobę – warto więc w przypadku niewielkiego bólu zdecydować się na inne, bezpieczniejsze rozwiązanie.

  • Zioła uspokajające

Wiele ziół ma także właściwości uspokajające. Do najpopularniejszych rozwiązań należą melisa czy rumianek. Melisa jest bardzo znana ze swoich właściwości uspokajających oraz łagodzących objawy stresu i bezsenności. Rumianek także ma działa uspokajające, a na dodatek jest też stosowany w przypadku problemów z trawieniem.

  • Zioła na trawienie

Istnieją także zioła, które wspomagają układ trawienny, takie jak np. mięta czy koperek. Pozwalają one złagodzić dolegliwości żołądkowe i jelitowe, a także i ból brzucha czy niestrawność. Zioła ekologiczne na trawienie to również znakomite rozwiązanie w przypadku przewlekłych dolegliwości, takich jak zespół jelita drażliwego. Zastosowanie świeżych ziół ekologicznych w kuchni, jako dodatek do potraw i jako naturalne leki jest niezwykle wszechstronne oraz korzystne dla ludzkiego zdrowia. Nie tylko poprawiają smak potraw, ale i dostarczają organizmowi cennych składników odżywczych, a nawet wspomagają leczenie różnych dolegliwości. 

 

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.