Ziarno Amarantus

miejsce
w rankingu

12

Ziarno Amarantus
3.63
opinii: 8

Ziarno Amarantus znajduje się w rankingach Najlepsze produkty - odżywianie

Zapoznaj się z ulotką Ziarno Amarantus

Amarantus – samo zdrowie!

Nie bez powodu amarantus został uznany za prawdziwe odkrycie ostatnich lat. „Zboże XXI wieku” – tak roślina ta została nazwana przez specjalistów zajmujących się zdrowym odżywianiem. Z tego powodu amarantus jest coraz chętniej wykorzystywany jako ważny składnik zdrowej diety, ale także znalazł zastosowanie w produkcji kosmetyków. Co niezwykle istotne amarantus nie zawiera w sobie glutenu, a to obecnie cecha bardzo pożądana. Czym zatem wyróżnia się amarantus, że jego popularność rośnie w tak szybkim tempie?

Wartości odżywcze

Co znajdziemy w 100 gramach amarantusa? Przede wszystkim 17 gram białka, 65 gram węglowodanów oraz 7,5 grama tłuszczu, w którym przeważają nienasycone kwasy tłuszczowe. Oprócz tego należy zwrócić uwagę na dużą ilość cennych dla naszego zdrowia składników, jak witaminy E oraz B, miedź, żelazo, fosfor, antyoksydanty na czele ze skwalenem czy błonnik. Amarantus zawiera również magnez, które ilość zaspokaja 1/3 naszego dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek, oraz wapń. 

Właściwości zdrowotne amarantusa

Jak już wspomniano wcześniej, amarantus nie zawiera w sobie glutenu, zatem bez jakichkolwiek przeszkód może być używany w kuchni również przez osoby, które mają problemy z przyswajaniem tego typu białka.

Oprócz tego amarantus jest bogaty w lizynę, a ta z kolei jest ważnym składnikiem, który wspomaga wzrost naszego organizmu, ale także przyczynia się do regenerowania komórek oraz bierze udział w produkcji przeciwciał i hormonów. Amarantus jest cenną rośliną uprawną, a to ze względu na fakt, iż zawiera w sobie ważne aminokwasy siarkowe, które są potrzebne naszemu organizmowi. Chodzi tutaj o cysteinę, cystynę oraz metioninę. Nasiona amarantusa są także ważnym źródłem jedno i wielonienasyconych kwasów tuszowych, a zwłaszcza kwasów GLA. Jak kwasy te wpływają na nasz organizm? Doskonale obniżają poziom złego cholesterolu w krwi człowieka.

Amarantus jest składnikiem, który warto wprowadzić do diety, gdyż ma wiele cennych składników odżywczych  i jest znacznie zdrowszy od pszenicy. Wystarczy tutaj wspomnieć o wysokiej zawartości błonnika, który jak wiemy jest podstawą zbilansowanej diety każdego z nas.

Spożywanie nasion amarantusa może nam również pomóc w pozbyciu się z naszego organizmu kenobiotyków, czyli niekorzystnych dla naszego zdrowia substancji , które są efektem przemysłowej działalności ludzi. Zawarte w amarantusie skwaleny, czyli substancje bioaktywne będące jednocześnie antyoksydantami i deoksydantami, świetnie radzą sobie z groźnymi kenobiotykami zatruwającymi nasz organizm. Warto także podkreślić, że w wyniku syntezy skwalenu powstaje czynnik DHEA, który może skutecznie przedłużyć naszą młodość.

Zastosowanie oleju z nasion amarantusa, w równego typu kremach pozwala na leczenie problemów skórnych, ale także zapobieganiu im. Świetnie sprawdza się w przypadku alergii, łuszczeniu się skóry, jej suchości oraz łojotoku. Krem z amarantusem może także opóźniać proces starzenia się skóry. 

Niestety oprócz licznych substancji oddziałujących pozytywnie na kondycję naszego organizmu, amarantus zawiera również substancje, które mogą utrudnić przyswajanie przez nas witamin oraz minerałów. Takie substancje jak fityniany, saponiny czy inhibitory trypsyny, działają niekorzystnie, ale na szczęście podczas gotowanie, pieczenia czy innych procesów termicznych, rozkładają się. Leucyny – aminokwasu, który ogranicza wartość pokarmową białka amarantusa, jest zbyt dużo, dlatego chcąc osiągnąć równowagę aminokwasową podczas przygotowywania na przykład chleba, dobrze jest użyć nie tylko mąki amarantusowej, ale także takiej z popularnych zbóż, jak pszenica czy kukurydza.

Bogatym w witaminy amarantusem warto zastępować inne produkty, na przykład tradycyjną mąkę pszenną. Obiady nabiorą aromatu dzięki dodaniu suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią. By dostarczyć organizmowi cennego błonnika, warto sięgnąć po młody zielony jęczmień w proszku. Podczas przeziębienia sprawidzi się słodki syrop żurawinowy z z ziołami, a także herbata z dodatkiem świeżego kłącza imbiru.

 

Zdrowych, Wesołych i Śnieżnych Świąt Bożego Narodzenia życzy redakcja Supple.pl

Zdrowych, Wesołych i Śnieżnych Świąt Bożego Narodzenia życzy redakcja Supple.pl

Wszystkim naszym czytelnikom życzymy zdrowych, wesołych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia Czytaj więcej

Producent:

Thumb vivio

Postać:

inne

Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

czytaj więcej

Read more icon

Kup w sklepie

Artykuły wybrane dla Ciebie

Dodaj opinię

Opinie użytkowników Supple.pl zawarte w komentarzach stanowią ich subiektywną ocenę i nie mogą być traktowane jako profesjonalne porady medyczne

  • Ruda 2017-05-26 19:25

    Ale fajnie! Odkąd postanowiłam jeść zdrowiej, asortyment moich potraw znacznie si€ powiększył. Dużo eksperymentuję i tym sposobem trafiłam na przepyszny amarantus!

  • Syla 2017-05-15 14:01

    Kupiłam, ale jakoś nie znajduję zastosowania dla amarantusa w mojej kuchni

  • Aneta 2016-03-29 09:48

    Stosuję ziarno amarantusa ze względu na to że nie zawiera glutenu. Jeśli macie tak jak ja problem z przyswajaniem glutenu to doskonały wybór. Niestety jest to produkt bardzo drogi.

  • Aneta 2016-03-22 16:12

    Zupełna nowość dla mnie. Trochę byłam zawiedziona smakiem, chociaż to samo zdrowie i super żywność. Z pewnością jeszcze nieraz spróbuję Amarantusa. Może przekonam się do niego.

  • Opinia użytkownika 2015-09-28 14:01

    Amarantus to samo zdrowie. Fajnie, że teraz trwa moda na zdrową żywność, a w szczególności na tą bezglutenową. Byłam ostatnio na wakacjach u rodziny w Stanach i powiem szczerze, że przeraziłam się ilu tam jest grubasów. Co ja mówię. Spaślaków! Takich grubych ludzi jak tam nie widziałam nigdy w życiu w Polsce, a tam coś takiego robi się normą. Nie wiedziałam dlaczego tak się dzieje aż zobaczyłam co tam ludzie jedzą. Nie nazwałabym tego jedzeniem. Nawet takie proste rzeczy jak chleb smakują jak karton i są napakowane w tłuszcz i sól. Nie dziwie się, że mają takie problemy.

  • Olaf 2015-08-18 09:54

    Ajć miałem dać 4! Ziarno Amarantus jest dobre, ale drogie..

  • Olaf 2015-08-18 09:54

    Ziarno Amarantus było dla mnie totalnie nieznane, jednak po kilku dniach przekonałem się do niego i teraz wiem jak łatwo można zbilansować swoją dietę. Jedyny problem to wynika z tego, jak zarobić na niego, bo drogi jest mega.

  • Marian W. 2015-08-18 09:53

    Dla mnie jest to jedno z lepiej przyswajalnych białek! Bardzo mi się to podoba i jestem ogólnie zadowolony. Daje 5/5!

  • pokaż więcej opinii Read more icon

    Zapoznaj się z ulotką Ziarno Amarantus

    Amarantus – samo zdrowie!

    Nie bez powodu amarantus został uznany za prawdziwe odkrycie ostatnich lat. „Zboże XXI wieku” – tak roślina ta została nazwana przez specjalistów zajmujących się zdrowym odżywianiem. Z tego powodu amarantus jest coraz chętniej wykorzystywany jako ważny składnik zdrowej diety, ale także znalazł zastosowanie w produkcji kosmetyków. Co niezwykle istotne amarantus nie zawiera w sobie glutenu, a to obecnie cecha bardzo pożądana. Czym zatem wyróżnia się amarantus, że jego popularność rośnie w tak szybkim tempie?

    Wartości odżywcze

    Co znajdziemy w 100 gramach amarantusa? Przede wszystkim 17 gram białka, 65 gram węglowodanów oraz 7,5 grama tłuszczu, w którym przeważają nienasycone kwasy tłuszczowe. Oprócz tego należy zwrócić uwagę na dużą ilość cennych dla naszego zdrowia składników, jak witaminy E oraz B, miedź, żelazo, fosfor, antyoksydanty na czele ze skwalenem czy błonnik. Amarantus zawiera również magnez, które ilość zaspokaja 1/3 naszego dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek, oraz wapń. 

    Właściwości zdrowotne amarantusa

    Jak już wspomniano wcześniej, amarantus nie zawiera w sobie glutenu, zatem bez jakichkolwiek przeszkód może być używany w kuchni również przez osoby, które mają problemy z przyswajaniem tego typu białka.

    Oprócz tego amarantus jest bogaty w lizynę, a ta z kolei jest ważnym składnikiem, który wspomaga wzrost naszego organizmu, ale także przyczynia się do regenerowania komórek oraz bierze udział w produkcji przeciwciał i hormonów. Amarantus jest cenną rośliną uprawną, a to ze względu na fakt, iż zawiera w sobie ważne aminokwasy siarkowe, które są potrzebne naszemu organizmowi. Chodzi tutaj o cysteinę, cystynę oraz metioninę. Nasiona amarantusa są także ważnym źródłem jedno i wielonienasyconych kwasów tuszowych, a zwłaszcza kwasów GLA. Jak kwasy te wpływają na nasz organizm? Doskonale obniżają poziom złego cholesterolu w krwi człowieka.

    Amarantus jest składnikiem, który warto wprowadzić do diety, gdyż ma wiele cennych składników odżywczych  i jest znacznie zdrowszy od pszenicy. Wystarczy tutaj wspomnieć o wysokiej zawartości błonnika, który jak wiemy jest podstawą zbilansowanej diety każdego z nas.

    Spożywanie nasion amarantusa może nam również pomóc w pozbyciu się z naszego organizmu kenobiotyków, czyli niekorzystnych dla naszego zdrowia substancji , które są efektem przemysłowej działalności ludzi. Zawarte w amarantusie skwaleny, czyli substancje bioaktywne będące jednocześnie antyoksydantami i deoksydantami, świetnie radzą sobie z groźnymi kenobiotykami zatruwającymi nasz organizm. Warto także podkreślić, że w wyniku syntezy skwalenu powstaje czynnik DHEA, który może skutecznie przedłużyć naszą młodość.

    Zastosowanie oleju z nasion amarantusa, w równego typu kremach pozwala na leczenie problemów skórnych, ale także zapobieganiu im. Świetnie sprawdza się w przypadku alergii, łuszczeniu się skóry, jej suchości oraz łojotoku. Krem z amarantusem może także opóźniać proces starzenia się skóry. 

    Niestety oprócz licznych substancji oddziałujących pozytywnie na kondycję naszego organizmu, amarantus zawiera również substancje, które mogą utrudnić przyswajanie przez nas witamin oraz minerałów. Takie substancje jak fityniany, saponiny czy inhibitory trypsyny, działają niekorzystnie, ale na szczęście podczas gotowanie, pieczenia czy innych procesów termicznych, rozkładają się. Leucyny – aminokwasu, który ogranicza wartość pokarmową białka amarantusa, jest zbyt dużo, dlatego chcąc osiągnąć równowagę aminokwasową podczas przygotowywania na przykład chleba, dobrze jest użyć nie tylko mąki amarantusowej, ale także takiej z popularnych zbóż, jak pszenica czy kukurydza.

    Bogatym w witaminy amarantusem warto zastępować inne produkty, na przykład tradycyjną mąkę pszenną. Obiady nabiorą aromatu dzięki dodaniu suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią. By dostarczyć organizmowi cennego błonnika, warto sięgnąć po młody zielony jęczmień w proszku. Podczas przeziębienia sprawidzi się słodki syrop żurawinowy z z ziołami, a także herbata z dodatkiem świeżego kłącza imbiru.

     

    Zdrowych, Wesołych i Śnieżnych Świąt Bożego Narodzenia życzy redakcja Supple.pl

    Zdrowych, Wesołych i Śnieżnych Świąt Bożego Narodzenia życzy redakcja Supple.pl

    Wszystkim naszym czytelnikom życzymy zdrowych, wesołych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia Czytaj więcej

    Producent:

    Thumb vivio

    Postać:

    inne

    Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

    Ranking zamienników Najlepsze produkty - ziarna

    Łuskane Pestki Dyni

    4.679 opinii:
    Właściwości pestek z dyni Pestki z dyni to niezwykle smaczna przekąska, która...
    czytaj dalej »

    Właściwości pestek z dyni Pestki z dyni to niezwykle smaczna przekąska, która... czytaj dalej »

    Siemię Lniane Ziarna

    4.410 opinii:
    Dlaczego warto sięgać po siemię lniane? Siemię lniane, a więc nasiona lnu zwyczajnego, to...
    czytaj dalej »

    Dlaczego warto sięgać po siemię lniane? Siemię lniane, a więc nasiona lnu zwyczajnego, to... czytaj dalej »

    Słonecznik Łuskany

    4.3611 opinii:
    Podstawowe fakty i garść ciekawostek o słoneczniku Słonecznik to niezwykle uzależniająca...
    czytaj dalej »

    Podstawowe fakty i garść ciekawostek o słoneczniku Słonecznik to niezwykle uzależniająca... czytaj dalej »

    Sezam Czarny

    4.336 opinii:
    Dlaczego warto jeść sezam? Wiele ostatnio mówi się o dobroczynnym działaniu nasion...
    czytaj dalej »

    Dlaczego warto jeść sezam? Wiele ostatnio mówi się o dobroczynnym działaniu nasion... czytaj dalej »

    Fasola Mung

    4.258 opinii:
    Fasola Mung – czyli o zdrowotnych właściwościach złotej fasoli Fasola Mung jest...
    czytaj dalej »

    Fasola Mung – czyli o zdrowotnych właściwościach złotej fasoli Fasola Mung jest... czytaj dalej »

    Ziarno Ostropest

    4.147 opinii:
    Co warto wiedzieć o ostropeście plamistym? Pochodzący z rodziny astrowatych ostropest...
    czytaj dalej »

    Co warto wiedzieć o ostropeście plamistym? Pochodzący z rodziny astrowatych ostropest... czytaj dalej »

    Soczewica Zielona

    3.867 opinii:
    Co warto wiedzieć o soczewicy? Mówiąc o właściwościach odżywczych soczewicy w...
    czytaj dalej »

    Co warto wiedzieć o soczewicy? Mówiąc o właściwościach odżywczych soczewicy w... czytaj dalej »

    Siemię Lniane Mielone

    3.867 opinii:
    Siemię lniane - niedocenione źródło zdrowia Siemię lniane, a w rzeczywistości...
    czytaj dalej »

    Siemię lniane - niedocenione źródło zdrowia Siemię lniane, a w rzeczywistości... czytaj dalej »

    Soczewica czerwona

    3.836 opinii:
    Wartości odżywcze soczewicy Soczewica jest takim produktem, który zawiera bardzo...
    czytaj dalej »

    Wartości odżywcze soczewicy Soczewica jest takim produktem, który zawiera bardzo... czytaj dalej »

    Fasola Karłowa Jaś

    3.758 opinii:
    Co charakteryzuje fasolę kałową Jaś Fasola karłowy Jaś to jedna z tych roślin...
    czytaj dalej »

    Co charakteryzuje fasolę kałową Jaś Fasola karłowy Jaś to jedna z tych roślin... czytaj dalej »