Sok Z Mango

miejsce
w rankingu

0

Sok Z Mango
4.33
opinii: 6

Sok Z Mango znajduje się w rankingach Najlepsze produkty - odżywianie

Zapoznaj się z ulotką Sok Z Mango

Czy mango to wyłącznie słodki, soczysty owoc?

Ten smaczny i wyjątkowo słodki owoc znany jest wytrawnym znawcom kuchni oraz smakoszom. Ale pochodzące z Indii mango to nie tylko soczysta przekąska. Całkiem niedawno naukowcy pochylili się nad egzotycznym owocem i poznali jego niecodzienne właściwości zdrowotne oraz wartości odżywcze. Nie dziwi zatem, że już od starożytności pełni w Indiach ważną rolę, nie tylko w kuchni, ale również kulturze oraz religii Hindusów. Mango, zielono-czerwony pestkowiec o żółtym miąższu to także doskonały lek dla diabetyków, osób z anemią oraz tych, którzy zmagają się z chorobami układu krążenia.

Siła zdrowia zamknięta w małym owocu

Mango uprawiane jest w Azji już od tysięcy lat. Owoce zbiera się z tak zwanego mangusodrzewa, które osiąga wysokość do 40 m i rośnie nawet 300 lat. Można je spotkać nie tylko w Indiach, ale również w Malezji, Chinach oraz na Filipinach. Jego owoce cenione są ze względów smakowych, choć nie tylko – odgrywają bardzo ważną rolę w hinduizmie. Drzewo jest symbolicznym odzwierciedleniem licznych bóstw, a poszczególnych części roślin używa się podczas ceremonii zaślubin.

„Owoc młodości”

Potocznie mango zwie się czasem „owocem młodości”, za sprawą swych właściwości odmładzających, między innymi zawartości przeciwutleniaczy. Nie bez przyczyny mango wchodzi w skład kremów oraz balsamów, mających na celu ujędrnienie i napięcie skóry. Na swe miano mango zasłużyło również dzięki sporej zawartości beta-karotenu. Bezpośrednie nałożenie na skórę chroni przed szkodliwym działaniem promieni UV, dlatego wyciągu z owocu używa się jako dodatkowego składnika balsamów do opalania.

Mango dla diabetyków i sercowców

Jak wynika z badań amerykańskich naukowców, jedzenie jednego mango dziennie przyczynia się do obniżenia poziomu cukru we krwi i uregulowania gospodarki insulinowej organizmu, chroniąc przez zgubnym skutkiem działania glukozy. Osoby chore na cukrzycę typu 2. mogą zatem bez obaw sięgnąć po owoce oraz uzyskane z nich soki. Podobnie bez obaw mango mogą zajadać się osoby, które dbają o profilaktykę serca lub chorują na dolegliwości wieńcowe. Udowodniono naukowo, że mango zawiera wysoki poziom lipidów, które odpowiadają za prawidłową pracę serca, a także skutecznie obniżają „zły” cholesterol. Natomiast zawarty w owocu potas sprzyja obniżaniu ciśnienia tętniczego.

Z mango uzyskuje się wartościowe maseczki i pożywne soki, najczęściej jednak jaka się je na świeżo. Równie odżywczą przekąską są suszone jagody goji. Jako dodatek do śniadań z pewnością sprawdzi się łuskany sezam, natomiast z przypraw pożywne ziarno kozieradki. Pożytecznym dla zdrowia wyborem będzie też zdrowa mąka jaglana.

Jak prawidłowo parzyć zieloną herbatę?

Jak prawidłowo parzyć zieloną herbatę?

Jedno z chińskich przysłów mówi nam o tym, że herbata da nam wszystkie swoje cudowne składniki, jeśli tylko my damy jej to, czego potrzebuje do... Czytaj więcej

Producent:

Thumb vivio

Postać:

Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

czytaj więcej

Read more icon

Kup w sklepie

Artykuły wybrane dla Ciebie

Dodaj opinię

Opinie użytkowników Supple.pl zawarte w komentarzach stanowią ich subiektywną ocenę i nie mogą być traktowane jako profesjonalne porady medyczne

  • Opinia użytkownika 2016-09-07 20:41

    Jakiś taki dziwny smak ale piłem pyszny w niebieskiej puszce z Filipin 100% mango nie pamietam nazwy

  • Aneta 2016-03-21 11:59

    Przepyszny sok. Smak przypominający wakacje.

  • Opinia użytkownika 2015-10-20 15:55

    mogłabym go pić bez końca

  • Iza 2015-10-20 15:55

    Zamówiłam kilka soków m. in. z mango, marakui, porzeczki i jagód. Ten zdecydowanie smakuje najlepiej z nich wszystkich.

  • Iza 2015-10-20 15:54

    Bardzo dobry sok, mógłby być trochę tańszy

  • Ola 2015-10-20 15:54

    Uwielbiam manga. Są to najsłodsze i najcudowniejsze owoce na świecie. Niestety w Polandi nie można dostać prawdziwych soczystych mango jakie jadłam na wakacjach w Chinach i Indonezji. Te, które mam do kupienia w Lidlach i Biedronkach są niedojrzałe i nawet jak zaczeka się kilka dni to i tak nie są ani trochę tak słodkie jakie na miejscu w ciepłych krajach. Po prostu masakra. Sok kupiłam z ciekawości, bo myślałem, że czemu nie. Może smak będzie mi przypominał wakacje. Nie jest może tak dobrze jakby mogło być ale o lata świetlne jest lepiej od tego co możemy spotkać w hipermarketach

  • pokaż więcej opinii Read more icon

    Zapoznaj się z ulotką Sok Z Mango

    Czy mango to wyłącznie słodki, soczysty owoc?

    Ten smaczny i wyjątkowo słodki owoc znany jest wytrawnym znawcom kuchni oraz smakoszom. Ale pochodzące z Indii mango to nie tylko soczysta przekąska. Całkiem niedawno naukowcy pochylili się nad egzotycznym owocem i poznali jego niecodzienne właściwości zdrowotne oraz wartości odżywcze. Nie dziwi zatem, że już od starożytności pełni w Indiach ważną rolę, nie tylko w kuchni, ale również kulturze oraz religii Hindusów. Mango, zielono-czerwony pestkowiec o żółtym miąższu to także doskonały lek dla diabetyków, osób z anemią oraz tych, którzy zmagają się z chorobami układu krążenia.

    Siła zdrowia zamknięta w małym owocu

    Mango uprawiane jest w Azji już od tysięcy lat. Owoce zbiera się z tak zwanego mangusodrzewa, które osiąga wysokość do 40 m i rośnie nawet 300 lat. Można je spotkać nie tylko w Indiach, ale również w Malezji, Chinach oraz na Filipinach. Jego owoce cenione są ze względów smakowych, choć nie tylko – odgrywają bardzo ważną rolę w hinduizmie. Drzewo jest symbolicznym odzwierciedleniem licznych bóstw, a poszczególnych części roślin używa się podczas ceremonii zaślubin.

    „Owoc młodości”

    Potocznie mango zwie się czasem „owocem młodości”, za sprawą swych właściwości odmładzających, między innymi zawartości przeciwutleniaczy. Nie bez przyczyny mango wchodzi w skład kremów oraz balsamów, mających na celu ujędrnienie i napięcie skóry. Na swe miano mango zasłużyło również dzięki sporej zawartości beta-karotenu. Bezpośrednie nałożenie na skórę chroni przed szkodliwym działaniem promieni UV, dlatego wyciągu z owocu używa się jako dodatkowego składnika balsamów do opalania.

    Mango dla diabetyków i sercowców

    Jak wynika z badań amerykańskich naukowców, jedzenie jednego mango dziennie przyczynia się do obniżenia poziomu cukru we krwi i uregulowania gospodarki insulinowej organizmu, chroniąc przez zgubnym skutkiem działania glukozy. Osoby chore na cukrzycę typu 2. mogą zatem bez obaw sięgnąć po owoce oraz uzyskane z nich soki. Podobnie bez obaw mango mogą zajadać się osoby, które dbają o profilaktykę serca lub chorują na dolegliwości wieńcowe. Udowodniono naukowo, że mango zawiera wysoki poziom lipidów, które odpowiadają za prawidłową pracę serca, a także skutecznie obniżają „zły” cholesterol. Natomiast zawarty w owocu potas sprzyja obniżaniu ciśnienia tętniczego.

    Z mango uzyskuje się wartościowe maseczki i pożywne soki, najczęściej jednak jaka się je na świeżo. Równie odżywczą przekąską są suszone jagody goji. Jako dodatek do śniadań z pewnością sprawdzi się łuskany sezam, natomiast z przypraw pożywne ziarno kozieradki. Pożytecznym dla zdrowia wyborem będzie też zdrowa mąka jaglana.

    Jak prawidłowo parzyć zieloną herbatę?

    Jak prawidłowo parzyć zieloną herbatę?

    Jedno z chińskich przysłów mówi nam o tym, że herbata da nam wszystkie swoje cudowne składniki, jeśli tylko my damy jej to, czego potrzebuje do... Czytaj więcej

    Producent:

    Thumb vivio

    Postać:

    Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

    Ranking zamienników Najlepsze produkty - soki