Soczewica czerwona

miejsce
w rankingu

8

Soczewica czerwona
4.0
opinii: 7

Soczewica czerwona znajduje się w rankingach Najlepsze produkty - odżywianie

Zapoznaj się z ulotką Soczewica czerwona

Wartości odżywcze soczewicy

Soczewica jest takim produktem, który zawiera bardzo dużo białka, które jest łatwo przyswajalne. Na około 100 gram tego produktu mamy aż około 30 g przyswajalnego doskonale biała. Dodatkowo nie jest to produkt, który ma jakąś szczególną kaloryczność a jedno niski indeks glikemiczny sprawia, że nawet osoby, które dbają o linię albo mają cukrzycę mogą spokojnie decydować się na ten produkt. W przypadku cukrzycy tak naprawdę trzeba powiedzieć, że soczewica wydaje się być niezbędnym elementem diety. Dzięki niej można między innymi skutecznie doprowadzić do ustabilizowania poziomu cukru we krwi. Doceniać ją będą kobiety, które planują macierzyństwo, ponieważ znajduje się tam dużo kwasu foliowego. 

Dobrze będzie pasować do osób, które mają problem z anemią ponieważ właśnie kwas foliowy i do tego jeszcze żelazo sprawiają, że tworzy się więcej czerwonych krwinek i w organizmie jest więcej hemoglobiny. Dodatkowo jest to produkt, który będzie źródłem fosforu, magnezu, cynku czy witamin z grupy B. Jeśli soczewicę będzie spożywało się regularnie to można oczekiwać poprawy wyglądu cery czy też pracy układu pokarmowego i przemiany materii. Będzie ona wspomagać odchudzanie oraz zmniejszy poziom cholesterolu. Inaczej niż fasola jest to produkt lekkostrawny i dlatego nie ma żadnego problemu, by spożywać ją praktycznie każdego dnia. 

Jak ugotować soczewicę

Ugotowana na świeżo soczewica będzie dużo zdrowsza niż taka, która zostanie wyjęta z puszki jako konserwowa. Ta świeża posiada bowiem niższy indeks glikemiczny. Również mamy możliwości skutecznego kontrolowania zawartości soli w potrawie. Gotowanie jest bardzo proste, dlatego każdy spokojnie sobie z tym poradzi. Należy przepłukać ziarna i wrzucić do wrzątku. Gotować się powinny do miękkości, ale najczęściej wystarczy wyłącznie 15 minut. Jeśli ziarna dłużej leżały to czasami będzie trzeba przedłużyć czas gotowaia. Ilość wody, która będzie użyta do gotowania powinna być dwa razy większa niż ilość soczewicy. Na szklankę dodajemy dwie szklanki wody. W trakcie gotowania soczewica powinna całą wodę wchłonąć i tym samym zwiększyć swoją objętość. Można również w razie potrzeby dolać wrzątku, ale to raczej rzadko będzie się zdarzać.  

Soczewica czerwona i żółta:

To odmiana, która będzie bardzo drobna, ale będzie się charakteryzować wyjątkową delikatnością. Można ją bardzo szybko ugotować, dlatego jeśli chce się zachowywać jej strukturę należy postarać się o to, by nie doszło do rozgotowania. 

Soczewica zielona 

Jej smak jest bardzo przyjemny, głęboki, będzie nadawała się doskonale do mięsa, ponieważ uzyskać można z niej wyjątkową sytość. 

Soczewica czarna (beluga):

To soczewica o mocnych walorach smakowych, która kontrastuje świetnie z kolorowymi, różnymi warzywami i wygląda dzięki temu smakowicie. Po ugotowaniu podobna jest do kawioru czarnego. 

Soczewica brązowa 

Klientów zaskakuje ciekawym wyglądem, ponieważ na skórce znajdują się ciemne plamki a w środku mamy kolor pomarańczowy. W rzeczywistości jest to produkt, który nie będzie łuskany a w środku jest soczewica czerwona.

Sycąca soczewica jest odpowiednia zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Podobne właściwości posiada niezwykle zdrowa kasza kuskus. By wydobyć smak soczewicy, warto dodać do niej pikantny pieprz czerwony. Jako przekąska sprawdzą się solone pistacje, a z napojów proponujemy spróbowanie smacznego soku z głogu, który dodaje energii i doskonale orzeźwia.

 

Choroby tarczycy- jakie badania wykonać

Choroby tarczycy- jakie badania wykonać

Czy wiesz jak badać tarczycę? Czym ona właściwie jest? I jakie są jej choroby? Otóż gdy organ ten nie funkcjonuje prawidłowo, odbija się to na... Czytaj więcej

Producent:

Thumb vivio

Postać:

inne

Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

czytaj więcej

Read more icon

Kup w sklepie

Artykuły wybrane dla Ciebie

Dodaj opinię

Opinie użytkowników Supple.pl zawarte w komentarzach stanowią ich subiektywną ocenę i nie mogą być traktowane jako profesjonalne porady medyczne

  • Marysia 2017-11-20 21:56

    Czerwoną soczewice odkryłam stosunkowo niedawno - ale korzystając z okazji, że mój chrześniak jest na BLW a ja jestem u niego częstym gościem, to często dostaję porcyjkę nieznanych mi rzeczy do spróbowania;) Pierogi z czerwoną soczewicą - uwielbiam!

  • Aneta 2016-04-06 12:17

    Mam wielu znajomych wegetarian to dzięki nim pierwszy raz spróbowałam soczewicy i powiem że byłam mile zaskoczona. Od tego czasu minęło już kilka lat a soczewica na stałe zagościła w moim menu. Przekonałam również rodzinę do jedzenia soczewicy. Wiem że dbam o zdrowie swoje i mojej rodziny.

  • Aneta 2016-03-29 09:11

    Polecam soczewice. dla mnie to doskonała alternatywa dla mięsa a jest równie dobrym źródłem białka. Moja cała rodzina bardzo lubi soczewice.

  • ola 2016-03-12 15:42

    jestem wegetarianka i soczewica czerwona w mojej kuchni to codziennosc. polecam soczewice z tej strony, bo jest dostepna w duzym opakowaniu i ekspresowa przesylka za przystepna cene.

  • Paweł 2015-08-19 10:54

    Jest to bardzo dobra alternatywa do mięsa i cieszę się, że w ten sposób mogę szybko oraz skutecznie wzmocnić swoją pozycje w naturalnym środowisku. U mnie wiele znajomych nie je mięsa :)

  • Miranda 2015-08-19 10:52

    Stosowałam to kilka razy w życiu, jednakże nigdy mnie jakoś nie przekonało do siebie. Nie polecam za bardzo bo to nie dobre i nic nie daje..

  • Partyk 2015-08-19 10:52

    Skutecznie wpływa na mój organizm. Moje ciśnienie się uspokoiło, bo to zawiera bardzo dużo potasu i ogólnie jestem bardziej zadowolony z życia!

  • pokaż więcej opinii Read more icon

    Zapoznaj się z ulotką Soczewica czerwona

    Wartości odżywcze soczewicy

    Soczewica jest takim produktem, który zawiera bardzo dużo białka, które jest łatwo przyswajalne. Na około 100 gram tego produktu mamy aż około 30 g przyswajalnego doskonale biała. Dodatkowo nie jest to produkt, który ma jakąś szczególną kaloryczność a jedno niski indeks glikemiczny sprawia, że nawet osoby, które dbają o linię albo mają cukrzycę mogą spokojnie decydować się na ten produkt. W przypadku cukrzycy tak naprawdę trzeba powiedzieć, że soczewica wydaje się być niezbędnym elementem diety. Dzięki niej można między innymi skutecznie doprowadzić do ustabilizowania poziomu cukru we krwi. Doceniać ją będą kobiety, które planują macierzyństwo, ponieważ znajduje się tam dużo kwasu foliowego. 

    Dobrze będzie pasować do osób, które mają problem z anemią ponieważ właśnie kwas foliowy i do tego jeszcze żelazo sprawiają, że tworzy się więcej czerwonych krwinek i w organizmie jest więcej hemoglobiny. Dodatkowo jest to produkt, który będzie źródłem fosforu, magnezu, cynku czy witamin z grupy B. Jeśli soczewicę będzie spożywało się regularnie to można oczekiwać poprawy wyglądu cery czy też pracy układu pokarmowego i przemiany materii. Będzie ona wspomagać odchudzanie oraz zmniejszy poziom cholesterolu. Inaczej niż fasola jest to produkt lekkostrawny i dlatego nie ma żadnego problemu, by spożywać ją praktycznie każdego dnia. 

    Jak ugotować soczewicę

    Ugotowana na świeżo soczewica będzie dużo zdrowsza niż taka, która zostanie wyjęta z puszki jako konserwowa. Ta świeża posiada bowiem niższy indeks glikemiczny. Również mamy możliwości skutecznego kontrolowania zawartości soli w potrawie. Gotowanie jest bardzo proste, dlatego każdy spokojnie sobie z tym poradzi. Należy przepłukać ziarna i wrzucić do wrzątku. Gotować się powinny do miękkości, ale najczęściej wystarczy wyłącznie 15 minut. Jeśli ziarna dłużej leżały to czasami będzie trzeba przedłużyć czas gotowaia. Ilość wody, która będzie użyta do gotowania powinna być dwa razy większa niż ilość soczewicy. Na szklankę dodajemy dwie szklanki wody. W trakcie gotowania soczewica powinna całą wodę wchłonąć i tym samym zwiększyć swoją objętość. Można również w razie potrzeby dolać wrzątku, ale to raczej rzadko będzie się zdarzać.  

    Soczewica czerwona i żółta:

    To odmiana, która będzie bardzo drobna, ale będzie się charakteryzować wyjątkową delikatnością. Można ją bardzo szybko ugotować, dlatego jeśli chce się zachowywać jej strukturę należy postarać się o to, by nie doszło do rozgotowania. 

    Soczewica zielona 

    Jej smak jest bardzo przyjemny, głęboki, będzie nadawała się doskonale do mięsa, ponieważ uzyskać można z niej wyjątkową sytość. 

    Soczewica czarna (beluga):

    To soczewica o mocnych walorach smakowych, która kontrastuje świetnie z kolorowymi, różnymi warzywami i wygląda dzięki temu smakowicie. Po ugotowaniu podobna jest do kawioru czarnego. 

    Soczewica brązowa 

    Klientów zaskakuje ciekawym wyglądem, ponieważ na skórce znajdują się ciemne plamki a w środku mamy kolor pomarańczowy. W rzeczywistości jest to produkt, który nie będzie łuskany a w środku jest soczewica czerwona.

    Sycąca soczewica jest odpowiednia zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Podobne właściwości posiada niezwykle zdrowa kasza kuskus. By wydobyć smak soczewicy, warto dodać do niej pikantny pieprz czerwony. Jako przekąska sprawdzą się solone pistacje, a z napojów proponujemy spróbowanie smacznego soku z głogu, który dodaje energii i doskonale orzeźwia.

     

    Choroby tarczycy- jakie badania wykonać

    Choroby tarczycy- jakie badania wykonać

    Czy wiesz jak badać tarczycę? Czym ona właściwie jest? I jakie są jej choroby? Otóż gdy organ ten nie funkcjonuje prawidłowo, odbija się to na... Czytaj więcej

    Producent:

    Thumb vivio

    Postać:

    inne

    Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

    Ranking zamienników Najlepsze produkty - ziarna

    Łuskane Pestki Dyni

    4.679 opinii:
    Właściwości pestek z dyni Pestki z dyni to niezwykle smaczna przekąska, która...
    czytaj dalej »

    Właściwości pestek z dyni Pestki z dyni to niezwykle smaczna przekąska, która... czytaj dalej »

    Siemię Lniane Ziarna

    4.410 opinii:
    Dlaczego warto sięgać po siemię lniane? Siemię lniane, a więc nasiona lnu zwyczajnego, to...
    czytaj dalej »

    Dlaczego warto sięgać po siemię lniane? Siemię lniane, a więc nasiona lnu zwyczajnego, to... czytaj dalej »

    Słonecznik Łuskany

    4.3611 opinii:
    Podstawowe fakty i garść ciekawostek o słoneczniku Słonecznik to niezwykle uzależniająca...
    czytaj dalej »

    Podstawowe fakty i garść ciekawostek o słoneczniku Słonecznik to niezwykle uzależniająca... czytaj dalej »

    Sezam Czarny

    4.297 opinii:
    Dlaczego warto jeść sezam? Wiele ostatnio mówi się o dobroczynnym działaniu nasion...
    czytaj dalej »

    Dlaczego warto jeść sezam? Wiele ostatnio mówi się o dobroczynnym działaniu nasion... czytaj dalej »

    Fasola Mung

    4.258 opinii:
    Fasola Mung – czyli o zdrowotnych właściwościach złotej fasoli Fasola Mung jest...
    czytaj dalej »

    Fasola Mung – czyli o zdrowotnych właściwościach złotej fasoli Fasola Mung jest... czytaj dalej »

    Ziarno Ostropest

    4.147 opinii:
    Co warto wiedzieć o ostropeście plamistym? Pochodzący z rodziny astrowatych ostropest...
    czytaj dalej »

    Co warto wiedzieć o ostropeście plamistym? Pochodzący z rodziny astrowatych ostropest... czytaj dalej »

    Soczewica czerwona

    4.07 opinii:
    Wartości odżywcze soczewicy Soczewica jest takim produktem, który zawiera bardzo...
    czytaj dalej »

    Wartości odżywcze soczewicy Soczewica jest takim produktem, który zawiera bardzo... czytaj dalej »

    Siemię Lniane Mielone

    4.08 opinii:
    Siemię lniane - niedocenione źródło zdrowia Siemię lniane, a w rzeczywistości...
    czytaj dalej »

    Siemię lniane - niedocenione źródło zdrowia Siemię lniane, a w rzeczywistości... czytaj dalej »

    Soczewica Zielona

    3.867 opinii:
    Co warto wiedzieć o soczewicy? Mówiąc o właściwościach odżywczych soczewicy w...
    czytaj dalej »

    Co warto wiedzieć o soczewicy? Mówiąc o właściwościach odżywczych soczewicy w... czytaj dalej »

    Fasola Karłowa Jaś

    3.789 opinii:
    Co charakteryzuje fasolę karłową Jaś Fasola karłowy Jaś to jedna z tych roślin...
    czytaj dalej »

    Co charakteryzuje fasolę karłową Jaś Fasola karłowy Jaś to jedna z tych roślin... czytaj dalej »