Morwa Biała Bez Pestek

miejsce
w rankingu

--

Morwa Biała Bez Pestek
3.67
opinii: 3

Morwa Biała Bez Pestek znajduje się w rankingach Najlepsze produkty - odżywianie

Zapoznaj się z ulotką Morwa Biała Bez Pestek

Morwa biała to niezwykła roślina, które znalazła swoje zastosowanie również z medycynie konwencjonalnej oraz fitoterapii. Jest ona szczególnie przydatna podczas leczenia, w którym składniki chemiczne wywołujące alergię etapowo wypiera się zamiennikami roślinnymi pochodzenia naturalnego. Praktycznie każda część morwy zawiera w sobie mnóstwo substancji biologicznie aktywnych, które oddziaływają w sposób pozytywny na nasz organizm, a więc również na nasze zdrowie. 

Morwa biała jest szczególnie doceniania przez osoby borykające się z cukrzycą, ponieważ ma dobry wpływ na gospodarkę insulinową w organizmie. Oprócz tego, potwierdzony jest wpływ morwy na nasz układ sercowo-naczyniowy, nerwowy i krwionośny, co pozwala na skuteczniejsze radzenie sobie chociażby z chorobą Alzheimera, miażdżycą oraz anemią. Morwa biała może jednak również pomóc naszej skórze, wykazuje bowiem działanie wybielające, przez co chętnie wyciąg z jej liści dodawany jest do przeróżnego typu kremów.

Charakterystyka morwy

Choć istnieje kilka odmian morwy, w Polsce rośnie przede wszystkim morwa biała i to właśnie ona jest najczęściej wykorzystywana w medycynie oraz kosmetyce. Drzewo ma średnią wysokość, a owoce, które na nim rosną kształtem przypominają jeżyny, ale oczywiście są koloru białego. Uważa się, że najstarsze drzewo tego rodzaju, które znajduje się w Polsce, to morwa biała w Sulejowie. Według dokonanych szacunków, może mieć ona nawet 237 lat, mierzy 18 metrów wysokości, a obwód jej pnia to 412 cm. Co wyjątkowo ciekawe, liście morwy stanowiły pożywienie dla lar jedwabników, w tych państwach, które zajmowały się produkcją jedwabiu.

Owoce morwy białej zawierają między innymi drogocenne cukry, witaminy, minerały oraz flawonoidy. Wykazują one działanie moczopędne oraz przeciwgorączkowe, a przyrządzone z nich soki lub też syropy wykorzystuje się między innymi przy takich dolegliwościach jak przeziębienie, astma oskrzelowa, anemia, miażdżyca, choroby nerek oraz serca.

W medycynie konwencjonalnej używa się przede wszystkim liści morwy oraz ekstraktu z tej części drzewa. Wyciąg ten ma bardzo bogaty skład, które może wspomóc nasz organizm w wielu różnych dolegliwościach. Choć badania nie są jednoznaczne, to wielu ekspertów twierdzi, że ekstrakt właśnie z tej rośliny jest w stanie osłabić wytwarzanie białek b-amyloidu, czyli związków, które między innymi są odpowiedzialne za występowanie o niektórych osób choroby Alzheimera. Z kolei właściwości antyoksydacyjne morwy białej powodują, że jej spożywanie może przeciwdziałać pojawieniu się miażdżycy.

Już starożytni mieszkańcy Chin zauważyli, że morwa biała ma działanie wybielające oraz antyhiperglikemiczne, przez co już wtedy zaczęto sporządzać coś na wzór współczesnych kremów do twarzy. Nawet obecnie wiele chińskich kobiet, które mają dostęp do kwiatów morwy białej, przygotowuje sobie samodzielnie taki krem, dzięki czemu skutecznie zwalczają przebarwienia powstałe na skórze.

W Azji popularne jest również picie herbaty o nazwie Mon Tea. Ten napar, przygotowywany z ususzonych liści morwy białej pomaga bowiem z obniżeniu poziomu cukru we krwi  - ma zatem działanie przeciwdiabetyczne.

Warto przekonać się do smaku morwy białej i sięgać po nią między posiłkami. Wiele wartości odżywczych posiada również sycąca kasza gryczana. Do słodkich śniadań oraz naleśników idealnie nadaje się gęsty syrop malinowy z kwiatem lipy. W razie przeziębienia lub grypy warto spróbować wartościowej pierzgi pszczelej lub dodać ją do słodkiego miodu wielokwiatowego.

 

Otręby pszenne przyspieszają przemianę materii i sycą na długo

Otręby pszenne przyspieszają przemianę materii i sycą na długo

Regularne jedzenie kilku łyżeczek otrąb dziennie przyczynia się do lepszej pracy układu pokarmowego i chroni przed groźnymi nowotworami jelita... Czytaj więcej

Producent:

Thumb vivio

Postać:

Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

czytaj więcej

Read more icon

Kup w sklepie

Artykuły wybrane dla Ciebie

Dodaj opinię

Opinie użytkowników Supple.pl zawarte w komentarzach stanowią ich subiektywną ocenę i nie mogą być traktowane jako profesjonalne porady medyczne

  • Nico 2015-08-19 12:02

    Ogólnie moim zdaniem bez rewelacji jakiejś smakowej, jednakże warto jest to stosować, ponieważ dodaje wiele składników odżywczych. jako tako pomaga!

  • Zrixsa 2015-08-19 12:01

    Morwa Biała Bez Pestek to mój ulubiony dodatek i tak na prawdę jeszcze nigdy nie miałam tak dobrych płatek jak dodałem je pierwszy raz :) Morda biała to świetny i zdrowy środek.

  • Andrew 2015-08-19 11:54

    jakoś nigdy mi to nie posmakowało, jednak znam efekt tego środka. Mojej mamie w bardzo szybki i niezły sposób to pomoglo. polecam!

  • pokaż więcej opinii Read more icon

    Zapoznaj się z ulotką Morwa Biała Bez Pestek

    Morwa biała to niezwykła roślina, które znalazła swoje zastosowanie również z medycynie konwencjonalnej oraz fitoterapii. Jest ona szczególnie przydatna podczas leczenia, w którym składniki chemiczne wywołujące alergię etapowo wypiera się zamiennikami roślinnymi pochodzenia naturalnego. Praktycznie każda część morwy zawiera w sobie mnóstwo substancji biologicznie aktywnych, które oddziaływają w sposób pozytywny na nasz organizm, a więc również na nasze zdrowie. 

    Morwa biała jest szczególnie doceniania przez osoby borykające się z cukrzycą, ponieważ ma dobry wpływ na gospodarkę insulinową w organizmie. Oprócz tego, potwierdzony jest wpływ morwy na nasz układ sercowo-naczyniowy, nerwowy i krwionośny, co pozwala na skuteczniejsze radzenie sobie chociażby z chorobą Alzheimera, miażdżycą oraz anemią. Morwa biała może jednak również pomóc naszej skórze, wykazuje bowiem działanie wybielające, przez co chętnie wyciąg z jej liści dodawany jest do przeróżnego typu kremów.

    Charakterystyka morwy

    Choć istnieje kilka odmian morwy, w Polsce rośnie przede wszystkim morwa biała i to właśnie ona jest najczęściej wykorzystywana w medycynie oraz kosmetyce. Drzewo ma średnią wysokość, a owoce, które na nim rosną kształtem przypominają jeżyny, ale oczywiście są koloru białego. Uważa się, że najstarsze drzewo tego rodzaju, które znajduje się w Polsce, to morwa biała w Sulejowie. Według dokonanych szacunków, może mieć ona nawet 237 lat, mierzy 18 metrów wysokości, a obwód jej pnia to 412 cm. Co wyjątkowo ciekawe, liście morwy stanowiły pożywienie dla lar jedwabników, w tych państwach, które zajmowały się produkcją jedwabiu.

    Owoce morwy białej zawierają między innymi drogocenne cukry, witaminy, minerały oraz flawonoidy. Wykazują one działanie moczopędne oraz przeciwgorączkowe, a przyrządzone z nich soki lub też syropy wykorzystuje się między innymi przy takich dolegliwościach jak przeziębienie, astma oskrzelowa, anemia, miażdżyca, choroby nerek oraz serca.

    W medycynie konwencjonalnej używa się przede wszystkim liści morwy oraz ekstraktu z tej części drzewa. Wyciąg ten ma bardzo bogaty skład, które może wspomóc nasz organizm w wielu różnych dolegliwościach. Choć badania nie są jednoznaczne, to wielu ekspertów twierdzi, że ekstrakt właśnie z tej rośliny jest w stanie osłabić wytwarzanie białek b-amyloidu, czyli związków, które między innymi są odpowiedzialne za występowanie o niektórych osób choroby Alzheimera. Z kolei właściwości antyoksydacyjne morwy białej powodują, że jej spożywanie może przeciwdziałać pojawieniu się miażdżycy.

    Już starożytni mieszkańcy Chin zauważyli, że morwa biała ma działanie wybielające oraz antyhiperglikemiczne, przez co już wtedy zaczęto sporządzać coś na wzór współczesnych kremów do twarzy. Nawet obecnie wiele chińskich kobiet, które mają dostęp do kwiatów morwy białej, przygotowuje sobie samodzielnie taki krem, dzięki czemu skutecznie zwalczają przebarwienia powstałe na skórze.

    W Azji popularne jest również picie herbaty o nazwie Mon Tea. Ten napar, przygotowywany z ususzonych liści morwy białej pomaga bowiem z obniżeniu poziomu cukru we krwi  - ma zatem działanie przeciwdiabetyczne.

    Warto przekonać się do smaku morwy białej i sięgać po nią między posiłkami. Wiele wartości odżywczych posiada również sycąca kasza gryczana. Do słodkich śniadań oraz naleśników idealnie nadaje się gęsty syrop malinowy z kwiatem lipy. W razie przeziębienia lub grypy warto spróbować wartościowej pierzgi pszczelej lub dodać ją do słodkiego miodu wielokwiatowego.

     

    Otręby pszenne przyspieszają przemianę materii i sycą na długo

    Otręby pszenne przyspieszają przemianę materii i sycą na długo

    Regularne jedzenie kilku łyżeczek otrąb dziennie przyczynia się do lepszej pracy układu pokarmowego i chroni przed groźnymi nowotworami jelita... Czytaj więcej

    Producent:

    Thumb vivio

    Postać:

    Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

    Ranking zamienników Najlepsze produkty - Bakalie

    Mieszanka studencka

    4.717 opinii:
    Dlaczego warto sięgać po mieszankę studencką? Mieszanka studencka to przekąska dobrze znana...
    czytaj dalej »

    Dlaczego warto sięgać po mieszankę studencką? Mieszanka studencka to przekąska dobrze znana... czytaj dalej »

    Łuskane Pestki Dyni

    4.679 opinii:
    Właściwości pestek z dyni Pestki z dyni to niezwykle smaczna przekąska, która zachwyca...
    czytaj dalej »

    Właściwości pestek z dyni Pestki z dyni to niezwykle smaczna przekąska, która zachwyca... czytaj dalej »

    Rodzynki

    4.638 opinii:
    Rodzynki – właściwości i wartości odżywcze. Zagraniczne badania naukowe udowodniły, że...
    czytaj dalej »

    Rodzynki – właściwości i wartości odżywcze. Zagraniczne badania naukowe udowodniły, że... czytaj dalej »

    4.638 opinii:

    Chipsy Bananowe

    4.577 opinii:
    Banany – zdrowe owoce Banany lubimy chyba wszyscy! To przepyszne owoce, które...
    czytaj dalej »

    Banany – zdrowe owoce Banany lubimy chyba wszyscy! To przepyszne owoce, które... czytaj dalej »

    Orzechy Włoskie

    4.56 opinii:
    Orzech włoski dla zdrowia i urody Orzech włoski niemal zawsze budzi pozytywne skojarzenia....
    czytaj dalej »

    Orzech włoski dla zdrowia i urody Orzech włoski niemal zawsze budzi pozytywne skojarzenia.... czytaj dalej »

    Daktyle Bez Pestek

    4.336 opinii:
    Daktyle, choć wciąż mało popularne w naszym kraju, mają mnóstwo drogocennych właściwości,...
    czytaj dalej »

    Daktyle, choć wciąż mało popularne w naszym kraju, mają mnóstwo drogocennych właściwości,... czytaj dalej »

    Pestki Moreli

    4.176 opinii:
    Pestki moreli można spożywać na surowo lub zmielić i stosować w formie dodatku do zup,...
    czytaj dalej »

    Pestki moreli można spożywać na surowo lub zmielić i stosować w formie dodatku do zup,... czytaj dalej »

    Cieta Żurawina suszona

    4.147 opinii:
    Prozdrowotne właściwości żurawiny Żurawina to coraz częściej występujący w składzie...
    czytaj dalej »

    Prozdrowotne właściwości żurawiny Żurawina to coraz częściej występujący w składzie... czytaj dalej »

    Gorzkie Pestki Moreli

    4.147 opinii:
    Morele – owoce na dobre ciśnienie i długą młodość Morele znane są ze swojego znakomitego...
    czytaj dalej »

    Morele – owoce na dobre ciśnienie i długą młodość Morele znane są ze swojego znakomitego... czytaj dalej »

    Całe Pomidory suszone

    4.138 opinii:
    Suszone pomidory - jak je zrobić samodzielnie i dlaczego warto? Pomidory są znane ze swoich...
    czytaj dalej »

    Suszone pomidory - jak je zrobić samodzielnie i dlaczego warto? Pomidory są znane ze swoich... czytaj dalej »