Kategorie produktów

Mąka Jaglana

Mąka Jaglana

4.19 Dobry

ilość opinii: 16

Kategorie produktów

Zapoznaj się z ulotką

Opis produktu Mąka Jaglana

Kasza jaglana oraz mąka jaglana – jedz na zdrowie!

Kasza jaglana to kasza z łuskanego ziarna prosa. Tego rodzaju kaszę można uznać za najstarszą ze wszystkich nam znanych – jej nazwa pochodzi z języka prasłowiańskiego i w skrócie nazywa się ją również "jagły". Mąka jaglana to mąka wytwarzana właśnie z kaszy jaglanej i świetnie nadaje się na przykład do wypieków. Jakie są zalety kaszy i mąki jaglanej? Jest ich mnóstwo! Wymieniamy kilka z nich!

Kasza jaglana a zdrowie

Kasza jaglana posiada mało skrobi, dużo białka, witaminy z grupy B, żelazo i miedź. Jagła jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu – jest to o tyle ważne, że aż 1% ludzi na całym świecie to alergicy uczuleni właśnie na gluten. Poza tym powinny go unikać dzieci i kobiety w średnim wieku – w szczególności zaś te, które są w okołomenopauzalnym wieku. Ich kosmki jelitowe są szczególnie wrażliwe, zatem kobiety te uważają, że powinny unikać kaszy – nie jest to prawda, bowiem kaszę jaglaną mogą jeść z przyjemnością i nie obawiać się o swoje zdrowie, ani samopoczucie. 

To nie wszystkie zalety, jakie posiada kasza jaglana – jest ona szczególnie polecana osobom cierpiącym na niedokrwistość i tym, których organizmy są zakwaszone. Kasza jaglana – podobnie jak kasza gryczana – to jeden z niewielu produktów, który potrafi przywrócić równowagę kwasowo-zasadową organizmu, ponieważ zmniejsza jego zakwaszenie. Kasza działa bowiem zasadotwórczo. A wiadomo, że zakwaszony nadmiernie organizm, to chory organizm – odkwaśmy go, jedząc kaszę!

https://youtu.be/zFw_QEzoYA8

Zalet tego rodzaju kaszy jest o wiele więcej. Między innymi:

- jest bardzo sycąca, ponieważ zawiera błonnik, zatem dzięki niej jesteśmy syci i nie podjadamy w ciągu dnia
- jest bardzo energetyczna, ponieważ aż 65% jej składu stanowi skrobia, a więc mamy więcej chęci do życia i działania
- jest bardzo pożywna, dzięki dużej zawartości białka (10-11%)
- zawiera krzemionkę, która wykazuje świetne działanie kosmetyczne i dzięki jej spożywaniu mamy piękniejsze włosy, kości, zęby, paznokcie i stawy
- poprawia pamięć i koncentrację
- pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu we krwi
- jest polecana przez dietetyków, ponieważ mimo wysokiej kaloryczności posiada krzem, który poprawia przemianę materii

Jak przygotować mąkę jaglaną

Mąka jaglana posiada oczywiście te same właściwości co kasza jaglana. Jest zatem bardzo zdrowa i łatwo przyswajalna przez organizm ludzki. Wiele osób marzy, by samodzielnie ją przygotować – czy jest to trudne?

Oczywiście, mąkę jaglaną można kupić w sklepie jako towar gotowy. Jeśli jednak ktoś pragnie przyszykować ją we własnym domu, musi:

1. Najpierw zakupić kaszę jaglaną, odmierzyć taką jej ilość, którą chcemy przeznaczyć na mąkę i dokładnie wypłukać (najlepiej na sitku, aby widzieć, czy woda jest już przezroczysta).
2. Kaszę – nadal leżącą na sitku – należy przelać wrzątkiem, aby wypłukać ją jeszcze dokładniej.
3. Gdy kasza troszkę przeschnie, należy ułożyć ją na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika. Co jakiś czas trzeba ją mieszać, żeby wyschła równomiernie. Ile należy ją piec? Około godziny. Wszystko zależy jednak od ilości kaszy, którą przeznaczamy na mąkę. 
4. Tak przygotowaną kaszę jaglaną należy zmielić na mąkę. I... gotowe!

Wszechstronne zastosowanie kaszy jaglanej

Nie wszyscy wiedzą, że według pewnych teorii nie istnieją poszczególne choroby, a jedynie jedna choroba organizmu, która po prostu w różnych miejscach się pojawia. Zatem jeśli organizm jest osłabiony, samopoczucie marne i odporność zmniejszona, łatwo o infekcję – i to niekoniecznie o zwykłe przeziębienie, ale też o poważniejsze choroby. 

Wedle tych samych teorii składniki, które pozytywnie wpływają na cały organizm, potrafią go tym samym uchronić przed chorobami. Bowiem jeśli będziemy się skupiać jedynie na jednym obszarze, inny obszar może na tym ucierpieć. 
    
Wierząc w poprawność tej teorii można dojść do wniosku, że kasza w ogóle, ale kasza jaglana w szczególności, może poprawić samopoczucie i ogólny stan organizmu człowieka – a zatem zapobiec powstaniu różnych chorób. Dlaczego? Ponieważ oddziałuje na jego ogólne zdrowie, dzięki czemu nie jest osłabiony i nie zachoruje tak łatwo – nawet, gdy zetknie się z jakimś wirusem. 
    
Przepisy z wykorzystaniem kaszy jaglanej
Niestety, okazuje się, że im większej obróbce zostanie poddana kasza jaglana, tym więcej traci wartości odżywczych. Dlatego też czasem warto zjadać taką kaszę, która nie została poddana obróbce cieplnej, a podawana jest na zimno. Oczywiście, jedzenie zimnych, surowych nasion nie jest ani najsmaczniejsze, ani najłatwiejsze, ponieważ kasza jest bardzo twarda. Można jednak i temu zaradzić. W jaki sposób? 
    
Mieląc ziarna, które w ten sposób wykorzystamy jako rodzaj potrawki. W sklepach można również zakupić gotowe płatki w postaci miazgi z kaszy, które wcale nie wymagają żadnego podgrzania. Polecane są szczególnie w sezonie letnim – doskonale chłodzą!
    
A jeśli chcemy wykorzystać kaszę jako jeden ze składników dania? Najlepiej podawać ją ze świeżymi warzywami oraz z owocami. Unikajmy jedzenia kaszy jaglanej w towarzystwie mięsa lub białka – produkty te trawione są przez ludzi w zupełnie inny sposób, zatem spożywanie ich jednocześnie może się skończyć kłopotami z żołądkiem.

Kasza jaglana świetnie sprawdza się zarówno jak dodatek do warzyw, jak i samodzielne danie. Produktem, który uzupełni niedobór witamin oraz minerałów będzie smaczny słonecznik łuskany. Z innych przekąsek polecamy chrupiące orzechy nerkowca. Idealnym produktem na śniadanie będzie masło orzechowe z sezamem, a do ciepłej herbaty warto dodać słodki miód malinowy.

 

Skład

Składniki produktu: mąka jaglana 100%.

Przeciwwskazania

Nie spożywać produktu po upływie terminu ważności podanym na opakowaniu.

Mąkę jaglaną należy przechowywać w szczelnie zmkniętym opakowaniu, w suchym i i chłodnym miejscu. 

Dodaj opinię

Oceń produkt:

Opinie użytkowników Medsowa.pl zawarte w komentarzach stanowią ich subiektywną ocenę i nie mogą być traktowane jako profesjonalne porady medyczne

Ala 2021-04-26 21:43

Mąka jaglana to badziew , jest gorzka i psuje smak , wiem bo sprawdziłam

Ala 2021-04-26 21:43

Mąka jaglana to badziew , jest gorzka i psuje smak , wiem bo sprawdziłam

Opinia użytkownika 2020-06-20 18:19

dla mnie bomba

Laura 2017-11-20 14:04

Lubie używać do potraw mąkę jaglaną, bo w przeciwieństwie do kaszy nie ma takiego charakterystycznego, gorzkiego posmaku.

Olivia 2017-10-21 10:53

Mąka Jaglana jest idealna jak dla mnie do wszystkiego. Bardzo mi podeszła i teraz z niej tylko korzystam. Daje 5/5!

maria 2017-09-06 16:22

dla mnie rewelacja

Jula 2016-12-16 10:16

genialna sprawa!

Aneta 2016-04-06 14:44

Całkowicie zrezygnowałam z białej, zwykłej mąki. Mąka jaglana to mój ulubiony zamiennik zwykłej mąki. Ciesze się, że są tak łatwo dostępne nowe zdrowe ekologiczne produkty . Polecam każdemu kto chce zmienić swoje nawyki żywieniowe. To naprawdę nie jest takie trudne.

Krystian 2016-04-02 21:24

polecam mąkę jaglaną wszystkim.cenie ja za to, ze posiada niewielka ilosc skrobi. to dla mnie ogromna zaleta

Aneta 2016-04-01 08:59

Coraz częściej staram się zastępować mąkę białą innymi zamiennikami. Maka jaglana sprawdza się doskonale. Najlepsza do naleśników!

Aneta 2016-03-29 11:01

Jestem zachwycona mąką jaglaną. Jest świetna. Bardzo dobrze sprawdza się w wielu przepisach.... naleśniki, ciasta, desery, używam jej zamiast zwykłej mąki. Dla mnie to strzał w 10!!!

Opinia użytkownika 2015-09-24 11:24

Znacie może jakieś dobre przepisy z mąką jaglaną, bo nie wiem czy mogą używać jej jako zamiennika normalnej mąki.

Opinia użytkownika 2015-09-24 11:19

Naleśniki na mące jaglanej są świetne!

Julita 2015-09-24 11:11

Gdyby jeszcze rok temu ktoś mi powiedział, że całkowicie zrezygnuję z gotowania ciast na tzw. białej mące to bym mu nie uwierzyła. Bo raz, że gorzej się gotuje na innych, a dwa, że ja i moja rodzina uwielbiamy wypieki. Co by jednak nie powiedzieć to warto było zmienić. Taka mąką jest dużo zdrowsza, smak jest trochę inny ale równie smaczny. Co najważniejsze mąka jaglana jest z kaszy jaglanej, która nie zakwasza organizmu.

Miro 2015-08-18 09:02

Ogólnie nie mam do niej zastrzeżeń ale jakoś specjalnie za nią nie przepadam. Polecam zastosować coś innego!

Olga 2015-08-18 08:54

Bardzo mi się mąka jaglana podoba i jestem zachwycona jej działaniem. Teraz wszystko o wiele lepiej smakuje i mam pewność, że jest pewna i zdrowa :)

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.