Kardamon Ziarno

Kardamon Ziarno

miejsce
w rankingu

6

Kardamon Ziarno
4.17
opinii: 6
Co mogą oznaczać pryszcze na twarzy.

Co mogą oznaczać pryszcze na twarzy.

Czytaj artykuł
Supple.PL to niezależny ranking suplementów i leków OTC

Supple.PL to niezależny ranking suplementów i leków OTC

Czytaj artykuł
Zdrowych, Wesołych i Śnieżnych Świąt Bożego Narodzenia życzy redakcja Supple.pl

Zdrowych, Wesołych i Śnieżnych Świąt Bożego Narodzenia życzy redakcja Supple.pl

Czytaj artykuł

Dodaj opinię

Opinie użytkowników Supple.pl zawarte w komentarzach stanowią ich subiektywną ocenę i nie mogą być traktowane jako profesjonalne porady medyczne

  • Madzia 2017-05-10 10:45

    Dobry do wypieków i do popołudniowej kawki.

  • Natka 2017-05-09 12:08

    Fajna spraw, tylko trzeba mieć porządny moździerz żeby dokładnie porozbijać ziarenka

  • Aśka 2015-10-18 20:36

    Zamówiłam, ale w międzyczasie dowiedziałam się, że zaciążyłam i nie byłam pewna czy można jeść kardamon. Na szczęście jest w pełni bezpieczny i można. Rodzę za 6 miesięcy i narazie (odpukać w niemalowane drewno) wszystko jest w jak najlepszym porządku.

  • Suplement diety a lek. Czy znasz różnice?

    Suplement diety a lek. Czy znasz różnice?

    Czytaj artykuł
    Czynniki uzależnienia od alkoholu u ludzi młodych

    Czynniki uzależnienia od alkoholu u ludzi młodych

    Czytaj artykuł
    Właściwości chlorelli

    Właściwości chlorelli

    Czytaj artykuł
  • Justyna 2015-08-31 12:35

    Przeczytałam kilka pozytywnych opinii na jego temat i się trochę zdziwiłam. W ogóle smak mi nie podszedł, było to coś okropnego :(

  • MałaMi 2015-08-31 12:33

    Dodaję go od czasu do czasu do różnych past i super wychodzi! polecam spróbować

  • Karolina.P 2015-08-31 12:32

    Znacznie bardziej wolę ziarno kardamonu niż już proszek, smak jest inny i głębszy. Polecam!

  • Zapoznaj się z ulotką Kardamon Ziarno

    Producent:

    VIVIO

    Thumb vivio

    Opis:

    Intensywnie pachnący kardamon

    Ta indyjska, dziko rosnąca bylina skrywa w sobie niezwykle aromatyczny skarb, którego zastosowanie nie ogranicza się wyłącznie do przyprawiania ciepłych napojów. Rośliny można spotkać przede wszystkim na Półwyspie Indyjskim, ale także na terenie Chin, Indonezji oraz Ameryki Środkowej. Kardamon ceni się ze względu na niezwykłe walory zapachowe i smakowe. Świetnie nadaje się jako dodatek do herbat oraz kaw, ponieważ uwydatnia ich smak, a dodatkowo rozgrzewa i pobudza. Mimo to po kardamon sięga się rzadko, niesłusznie zresztą. Oprócz silnego, korzennego aromatu ziarna docenić należy ze względu na sporą dawkę wartości odżywczych.

    Cenna przyprawa

    Istnieje kilka odmian kardamonu używanego w formie przyprawy. Do najdroższych i zarazem najsmaczniejszych należy kardamon zielony, obok niego można również spotkać kardamon indyjski, nepalski oraz chiński. Wszystkich używa się do nadania potrawom intensywnego aromatu oraz smaku o ciepłych, korzennych nutach. Ciekawostką jest to, że w starożytności kardamonu używano do wzmacniania zapachu perfum. Obecnie z kardamonem można spotkać się w przemyśle alkoholowym – służy aromatyzowaniu wysokoprocentowych trunków, nadając im bursztynową barwę i korzenny zapach. Nierzadko mielony kardamon spotyka się w towarzystwie cynamonu, anyżu i goździków, czyli mieszankach stosowanych do trunków pitych na ciepło.

    Aromat i smak kardamonu

    Ziarna kardamonu należą do raczej lekkich, niskokalorycznych przypraw, które uzupełniają niedobór błonnika, magnezu oraz wapnia. By cieszyć się wartościami odżywczymi kardamonu, warto przyprawiać nim codzienne posiłki oraz napoje, zwłaszcza zimą – przyprawa silnie rozgrzewa, przyspiesza krążenie, dodaje energii i poprawia nastrój. Pobudza również pracę żołądka, dlatego przyda się osobom, które cierpią na brak apetytu. Dodawanie kardamonu do dań mięsnych sprzyjać będzie zdrowemu trawieniu, ponieważ przyprawia bierze czynny udział w rozkładaniu białka. By docenić bogaty aromat kardamonu, nie należy ograniczać się wyłącznie do dań słodkich. Przyprawa idealnie pasuje również do mięs, sosów, ryżu lub warzyw.

    Zastosowanie kardamonu w medycynie

    Kardamon bogaty jest nie tylko w witaminy i minerały. Starożytni doceniali przyprawę ze względu na zawartość olejków eterycznych, które pozostawiają po sobie przyjemny aromat. Stąd też ziarna kardamonu najczęściej żuło się, by pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust i odświeżyć oddech. Dziś warto przyjrzeć się przyprawie również ze względu na działanie lecznicze. Jedzenie kardamonu przysłuży się w leczeniu problemów trawiennych oraz w przypadku wrzodów żołądka, łagodząc nieprzyjemne dolegliwości. Kardamon zawiera związki bakteriobójcze i przeciwzapalne, podczas przeziębienia lub grypy warto dodać jego ziarna do napojów i słodkich posiłków. To jednak nie wszystko. Kardamon przypadnie do gustu osobom, które dbają o linię oraz często oczyszczają organizm z toksyn – wykazuje on działanie przeczyszczające i moczopędne, co więcej pomaga w usuwaniu nadmiaru soli oraz obniża ciśnienie krwi.

    Kardamon odmieni kuchnię i nada potrawom nowego smaku, który uzupełnią świeże laski cynamonu. Warta spróbowania jest z również zielona soczewica. Smacznym dodatkiem do śniadań będzie lekko słone masło orzechowe. Lekkości posiłkom nada z kolei olej z pestek moreli.

    Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

    Ranking zamienników Najlepsze produkty - przyprawy

    Cynamon Laski

    4.56 opinii:
    Cynamon nie tylko do wypieków Lody, desery, ciasteczka – smaczne i sycące,...
    czytaj dalej »

    Cynamon nie tylko do wypieków Lody, desery, ciasteczka – smaczne i sycące,... czytaj dalej »

    Kurkuma Mielona

    4.4511 opinii:
    Kurkuma to niezwykle aromatyczna, popularna potrawa kuchni indyjskiej, której walory...
    czytaj dalej »

    Kurkuma to niezwykle aromatyczna, popularna potrawa kuchni indyjskiej, której walory... czytaj dalej »

    Pieprz Kolorowy Ziarno

    4.336 opinii:
    Kolorowy pieprz to nie tylko bogactwo aromatów, ale także miły dla oka dodatek,...
    czytaj dalej »

    Kolorowy pieprz to nie tylko bogactwo aromatów, ale także miły dla oka dodatek,... czytaj dalej »

    Karob Proszek

    4.310 opinii:
    Właściwości chleba świętojańskiego Pochodzący z terenów śródziemnomorskich...
    czytaj dalej »

    Właściwości chleba świętojańskiego Pochodzący z terenów śródziemnomorskich... czytaj dalej »

    Kardamon Łuskany

    4.297 opinii:
    Kardamon to bardzo aromatyczna przyprawa, która świetnie komponuje się z gorącymi...
    czytaj dalej »

    Kardamon to bardzo aromatyczna przyprawa, która świetnie komponuje się z gorącymi... czytaj dalej »

    Czosnek Granulowany

    4.297 opinii:
    Świeży, mielony, w płatkach... czosnek dobry w każdej postaci Kucharze zachwalają właściwości...
    czytaj dalej »

    Świeży, mielony, w płatkach... czosnek dobry w każdej postaci Kucharze zachwalają właściwości... czytaj dalej »

    Imbir Mielony

    4.176 opinii:
    Niezwykły korzeń imbiru Ten niezwykły korzeń znany jest medycynie chińskiej jako środek na...
    czytaj dalej »

    Niezwykły korzeń imbiru Ten niezwykły korzeń znany jest medycynie chińskiej jako środek na... czytaj dalej »

    Kardamon Ziarno

    4.176 opinii:
    Intensywnie pachnący kardamon Ta indyjska, dziko rosnąca bylina skrywa w sobie niezwykle...
    czytaj dalej »

    Intensywnie pachnący kardamon Ta indyjska, dziko rosnąca bylina skrywa w sobie niezwykle... czytaj dalej »

    Suszony Liść Laurowy

    4.176 opinii:
    Liść laurowy to popularna, często używana przyprawa, którą dodaje się do tradycyjnych...
    czytaj dalej »

    Liść laurowy to popularna, często używana przyprawa, którą dodaje się do tradycyjnych... czytaj dalej »

    Czosnek Niedźwiedzi

    4.147 opinii:
    Czosnek niedźwiedzi to coś więcej Czosnek niedźwiedzi ze względu na nazwę kojarzony bywa z...
    czytaj dalej »

    Czosnek niedźwiedzi to coś więcej Czosnek niedźwiedzi ze względu na nazwę kojarzony bywa z... czytaj dalej »

    Produkt Kardamon Ziarno został dodany do kategorii Zdrowie wraz z tagami: zdrowe odżywianie, sklep ze zdrową żywnością, jednorodne, przyprawy. Wytwórcą preparatu Kardamon Ziarno jest ViVio, który również jest twórcą takich specyfików jak Herbata Zmęczona Basia, Żeń-Szeń Syberyjski, LA POTENTE Yerba Mate Afrodyzjak Z Catuabą, Mate Green FUERTE, Yerba Mate Green Despalada. Ulotka produktu Kardamon Ziarno jest dostępna i można ją zobaczyć. Na stronie Supple.PL mogą Państwo przeczytać recenzje na temat Kardamon Ziarno oraz znaleźć opis produktu i obejrzeć jego opakowanie. Specyfik Kardamon Ziarno dostępny jest bez recepty. W czytelni nie ma jeszcze informacji na temat preparatu Kardamon Ziarno. Preparat Kardamon Ziarno został dodany do bazy danych w dniu 2015-08-09 12:21. Jeżeli jesteś osobą, która używała preparatu Kardamon Ziarno to prosimy o napisanie swojej opinii. Platforma współtworzona jest przez odwiedzających i to właśnie dzięki nim możemy dzielić się z innymi informacjami na temat użytkowania Kardamon Ziarno. Jeżeli utworzysz opinię na temat preparatu Kardamon Ziarno to z pewnością pomożesz wielu ludziom.