Kardamon Ziarno

miejsce
w rankingu

9

Kardamon Ziarno
4.17
opinii: 6

Kardamon Ziarno znajduje się w rankingach Najlepsze produkty - odżywianie

Zapoznaj się z ulotką Kardamon Ziarno

Intensywnie pachnący kardamon

Ta indyjska, dziko rosnąca bylina skrywa w sobie niezwykle aromatyczny skarb, którego zastosowanie nie ogranicza się wyłącznie do przyprawiania ciepłych napojów. Rośliny można spotkać przede wszystkim na Półwyspie Indyjskim, ale także na terenie Chin, Indonezji oraz Ameryki Środkowej. Kardamon ceni się ze względu na niezwykłe walory zapachowe i smakowe. Świetnie nadaje się jako dodatek do herbat oraz kaw, ponieważ uwydatnia ich smak, a dodatkowo rozgrzewa i pobudza. Mimo to po kardamon sięga się rzadko, niesłusznie zresztą. Oprócz silnego, korzennego aromatu ziarna docenić należy ze względu na sporą dawkę wartości odżywczych.

Cenna przyprawa

Istnieje kilka odmian kardamonu używanego w formie przyprawy. Do najdroższych i zarazem najsmaczniejszych należy kardamon zielony, obok niego można również spotkać kardamon indyjski, nepalski oraz chiński. Wszystkich używa się do nadania potrawom intensywnego aromatu oraz smaku o ciepłych, korzennych nutach. Ciekawostką jest to, że w starożytności kardamonu używano do wzmacniania zapachu perfum. Obecnie z kardamonem można spotkać się w przemyśle alkoholowym – służy aromatyzowaniu wysokoprocentowych trunków, nadając im bursztynową barwę i korzenny zapach. Nierzadko mielony kardamon spotyka się w towarzystwie cynamonu, anyżu i goździków, czyli mieszankach stosowanych do trunków pitych na ciepło.

Aromat i smak kardamonu

Ziarna kardamonu należą do raczej lekkich, niskokalorycznych przypraw, które uzupełniają niedobór błonnika, magnezu oraz wapnia. By cieszyć się wartościami odżywczymi kardamonu, warto przyprawiać nim codzienne posiłki oraz napoje, zwłaszcza zimą – przyprawa silnie rozgrzewa, przyspiesza krążenie, dodaje energii i poprawia nastrój. Pobudza również pracę żołądka, dlatego przyda się osobom, które cierpią na brak apetytu. Dodawanie kardamonu do dań mięsnych sprzyjać będzie zdrowemu trawieniu, ponieważ przyprawia bierze czynny udział w rozkładaniu białka. By docenić bogaty aromat kardamonu, nie należy ograniczać się wyłącznie do dań słodkich. Przyprawa idealnie pasuje również do mięs, sosów, ryżu lub warzyw.

Zastosowanie kardamonu w medycynie

Kardamon bogaty jest nie tylko w witaminy i minerały. Starożytni doceniali przyprawę ze względu na zawartość olejków eterycznych, które pozostawiają po sobie przyjemny aromat. Stąd też ziarna kardamonu najczęściej żuło się, by pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust i odświeżyć oddech. Dziś warto przyjrzeć się przyprawie również ze względu na działanie lecznicze. Jedzenie kardamonu przysłuży się w leczeniu problemów trawiennych oraz w przypadku wrzodów żołądka, łagodząc nieprzyjemne dolegliwości. Kardamon zawiera związki bakteriobójcze i przeciwzapalne, podczas przeziębienia lub grypy warto dodać jego ziarna do napojów i słodkich posiłków. To jednak nie wszystko. Kardamon przypadnie do gustu osobom, które dbają o linię oraz często oczyszczają organizm z toksyn – wykazuje on działanie przeczyszczające i moczopędne, co więcej pomaga w usuwaniu nadmiaru soli oraz obniża ciśnienie krwi.

Kardamon odmieni kuchnię i nada potrawom nowego smaku, który uzupełnią świeże laski cynamonu. Warta spróbowania jest z również zielona soczewica. Smacznym dodatkiem do śniadań będzie lekko słone masło orzechowe. Lekkości posiłkom nada z kolei olej z pestek moreli.

Ekskluzywne meble ogrodowe z technorattanu

Ekskluzywne meble ogrodowe z technorattanu

Jakie cechy powinny posiadać technorattanowe meble ogrodowe, żeby można je było określić jako ekskluzywne? Przede wszystkim powinny być bardzo... Czytaj więcej

Producent:

Thumb vivio

Postać:

inne

Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

czytaj więcej

Read more icon

Kup w sklepie

Artykuły wybrane dla Ciebie

Dodaj opinię

Opinie użytkowników Supple.pl zawarte w komentarzach stanowią ich subiektywną ocenę i nie mogą być traktowane jako profesjonalne porady medyczne

  • Madzia 2017-05-10 10:45

    Dobry do wypieków i do popołudniowej kawki.

  • Natka 2017-05-09 12:08

    Fajna spraw, tylko trzeba mieć porządny moździerz żeby dokładnie porozbijać ziarenka

  • Aśka 2015-10-18 20:36

    Zamówiłam, ale w międzyczasie dowiedziałam się, że zaciążyłam i nie byłam pewna czy można jeść kardamon. Na szczęście jest w pełni bezpieczny i można. Rodzę za 6 miesięcy i narazie (odpukać w niemalowane drewno) wszystko jest w jak najlepszym porządku.

  • Justyna 2015-08-31 12:35

    Przeczytałam kilka pozytywnych opinii na jego temat i się trochę zdziwiłam. W ogóle smak mi nie podszedł, było to coś okropnego :(

  • MałaMi 2015-08-31 12:33

    Dodaję go od czasu do czasu do różnych past i super wychodzi! polecam spróbować

  • Karolina.P 2015-08-31 12:32

    Znacznie bardziej wolę ziarno kardamonu niż już proszek, smak jest inny i głębszy. Polecam!

  • pokaż więcej opinii Read more icon

    Zapoznaj się z ulotką Kardamon Ziarno

    Intensywnie pachnący kardamon

    Ta indyjska, dziko rosnąca bylina skrywa w sobie niezwykle aromatyczny skarb, którego zastosowanie nie ogranicza się wyłącznie do przyprawiania ciepłych napojów. Rośliny można spotkać przede wszystkim na Półwyspie Indyjskim, ale także na terenie Chin, Indonezji oraz Ameryki Środkowej. Kardamon ceni się ze względu na niezwykłe walory zapachowe i smakowe. Świetnie nadaje się jako dodatek do herbat oraz kaw, ponieważ uwydatnia ich smak, a dodatkowo rozgrzewa i pobudza. Mimo to po kardamon sięga się rzadko, niesłusznie zresztą. Oprócz silnego, korzennego aromatu ziarna docenić należy ze względu na sporą dawkę wartości odżywczych.

    Cenna przyprawa

    Istnieje kilka odmian kardamonu używanego w formie przyprawy. Do najdroższych i zarazem najsmaczniejszych należy kardamon zielony, obok niego można również spotkać kardamon indyjski, nepalski oraz chiński. Wszystkich używa się do nadania potrawom intensywnego aromatu oraz smaku o ciepłych, korzennych nutach. Ciekawostką jest to, że w starożytności kardamonu używano do wzmacniania zapachu perfum. Obecnie z kardamonem można spotkać się w przemyśle alkoholowym – służy aromatyzowaniu wysokoprocentowych trunków, nadając im bursztynową barwę i korzenny zapach. Nierzadko mielony kardamon spotyka się w towarzystwie cynamonu, anyżu i goździków, czyli mieszankach stosowanych do trunków pitych na ciepło.

    Aromat i smak kardamonu

    Ziarna kardamonu należą do raczej lekkich, niskokalorycznych przypraw, które uzupełniają niedobór błonnika, magnezu oraz wapnia. By cieszyć się wartościami odżywczymi kardamonu, warto przyprawiać nim codzienne posiłki oraz napoje, zwłaszcza zimą – przyprawa silnie rozgrzewa, przyspiesza krążenie, dodaje energii i poprawia nastrój. Pobudza również pracę żołądka, dlatego przyda się osobom, które cierpią na brak apetytu. Dodawanie kardamonu do dań mięsnych sprzyjać będzie zdrowemu trawieniu, ponieważ przyprawia bierze czynny udział w rozkładaniu białka. By docenić bogaty aromat kardamonu, nie należy ograniczać się wyłącznie do dań słodkich. Przyprawa idealnie pasuje również do mięs, sosów, ryżu lub warzyw.

    Zastosowanie kardamonu w medycynie

    Kardamon bogaty jest nie tylko w witaminy i minerały. Starożytni doceniali przyprawę ze względu na zawartość olejków eterycznych, które pozostawiają po sobie przyjemny aromat. Stąd też ziarna kardamonu najczęściej żuło się, by pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust i odświeżyć oddech. Dziś warto przyjrzeć się przyprawie również ze względu na działanie lecznicze. Jedzenie kardamonu przysłuży się w leczeniu problemów trawiennych oraz w przypadku wrzodów żołądka, łagodząc nieprzyjemne dolegliwości. Kardamon zawiera związki bakteriobójcze i przeciwzapalne, podczas przeziębienia lub grypy warto dodać jego ziarna do napojów i słodkich posiłków. To jednak nie wszystko. Kardamon przypadnie do gustu osobom, które dbają o linię oraz często oczyszczają organizm z toksyn – wykazuje on działanie przeczyszczające i moczopędne, co więcej pomaga w usuwaniu nadmiaru soli oraz obniża ciśnienie krwi.

    Kardamon odmieni kuchnię i nada potrawom nowego smaku, który uzupełnią świeże laski cynamonu. Warta spróbowania jest z również zielona soczewica. Smacznym dodatkiem do śniadań będzie lekko słone masło orzechowe. Lekkości posiłkom nada z kolei olej z pestek moreli.

    Ekskluzywne meble ogrodowe z technorattanu

    Ekskluzywne meble ogrodowe z technorattanu

    Jakie cechy powinny posiadać technorattanowe meble ogrodowe, żeby można je było określić jako ekskluzywne? Przede wszystkim powinny być bardzo... Czytaj więcej

    Producent:

    Thumb vivio

    Postać:

    inne

    Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

    Ranking zamienników Najlepsze produkty - przyprawy

    Cynamon Laski

    4.638 opinii:
    Cynamon nie tylko do wypieków Lody, desery, ciasteczka – smaczne i sycące,...
    czytaj dalej »

    Cynamon nie tylko do wypieków Lody, desery, ciasteczka – smaczne i sycące,... czytaj dalej »

    Kurkuma Mielona

    4.4511 opinii:
    Kurkuma to niezwykle aromatyczna, popularna potrawa kuchni indyjskiej, której walory...
    czytaj dalej »

    Kurkuma to niezwykle aromatyczna, popularna potrawa kuchni indyjskiej, której walory... czytaj dalej »

    Czosnek Niedźwiedzi

    4.410 opinii:
    Czosnek niedźwiedzi to coś więcej Czosnek niedźwiedzi ze względu na nazwę kojarzony bywa...
    czytaj dalej »

    Czosnek niedźwiedzi to coś więcej Czosnek niedźwiedzi ze względu na nazwę kojarzony bywa... czytaj dalej »

    Pieprz Kolorowy Ziarno

    4.336 opinii:
    Kolorowy pieprz to nie tylko bogactwo aromatów, ale także miły dla oka dodatek,...
    czytaj dalej »

    Kolorowy pieprz to nie tylko bogactwo aromatów, ale także miły dla oka dodatek,... czytaj dalej »

    Estragon Mielony

    4.336 opinii:
    Bylica draganek, czyli popularny estragon Estragon to roślina stosowana w wielu...
    czytaj dalej »

    Bylica draganek, czyli popularny estragon Estragon to roślina stosowana w wielu... czytaj dalej »

    Papryka Słodka Wędzona

    4.336 opinii:
    Słodka wędzona papryka idealnie pasuje do mięs, nadając im dodatkowego, mocnego aromatu. Na...
    czytaj dalej »

    Słodka wędzona papryka idealnie pasuje do mięs, nadając im dodatkowego, mocnego aromatu. Na... czytaj dalej »

    Karob Proszek

    4.310 opinii:
    Właściwości chleba świętojańskiego Pochodzący z terenów śródziemnomorskich...
    czytaj dalej »

    Właściwości chleba świętojańskiego Pochodzący z terenów śródziemnomorskich... czytaj dalej »

    Kardamon Łuskany

    4.297 opinii:
    Kardamon to bardzo aromatyczna przyprawa, która świetnie komponuje się z gorącymi...
    czytaj dalej »

    Kardamon to bardzo aromatyczna przyprawa, która świetnie komponuje się z gorącymi... czytaj dalej »

    Czosnek Granulowany

    4.297 opinii:
    Świeży, mielony, w płatkach... czosnek dobry w każdej postaci Kucharze zachwalają...
    czytaj dalej »

    Świeży, mielony, w płatkach... czosnek dobry w każdej postaci Kucharze zachwalają... czytaj dalej »

    Imbir Mielony

    4.176 opinii:
    Niezwykły korzeń imbiru Ten niezwykły korzeń znany jest medycynie chińskiej jako środek...
    czytaj dalej »

    Niezwykły korzeń imbiru Ten niezwykły korzeń znany jest medycynie chińskiej jako środek... czytaj dalej »