Zapoznaj się z ulotką Kardamon Ziarno
Intensywnie pachnący kardamon
Ta indyjska, dziko rosnąca bylina skrywa w sobie niezwykle aromatyczny skarb, którego zastosowanie nie ogranicza się wyłącznie do przyprawiania ciepłych napojów. Rośliny można spotkać przede wszystkim na Półwyspie Indyjskim, ale także na terenie Chin, Indonezji oraz Ameryki Środkowej. Kardamon ceni się ze względu na niezwykłe walory zapachowe i smakowe. Świetnie nadaje się jako dodatek do herbat oraz kaw, ponieważ uwydatnia ich smak, a dodatkowo rozgrzewa i pobudza. Mimo to po kardamon sięga się rzadko, niesłusznie zresztą. Oprócz silnego, korzennego aromatu ziarna docenić należy ze względu na sporą dawkę wartości odżywczych.
Cenna przyprawa
Istnieje kilka odmian kardamonu używanego w formie przyprawy. Do najdroższych i zarazem najsmaczniejszych należy kardamon zielony, obok niego można również spotkać kardamon indyjski, nepalski oraz chiński. Wszystkich używa się do nadania potrawom intensywnego aromatu oraz smaku o ciepłych, korzennych nutach. Ciekawostką jest to, że w starożytności kardamonu używano do wzmacniania zapachu perfum. Obecnie z kardamonem można spotkać się w przemyśle alkoholowym – służy aromatyzowaniu wysokoprocentowych trunków, nadając im bursztynową barwę i korzenny zapach. Nierzadko mielony kardamon spotyka się w towarzystwie cynamonu, anyżu i goździków, czyli mieszankach stosowanych do trunków pitych na ciepło.
Aromat i smak kardamonu
Ziarna kardamonu należą do raczej lekkich, niskokalorycznych przypraw, które uzupełniają niedobór błonnika, magnezu oraz wapnia. By cieszyć się wartościami odżywczymi kardamonu, warto przyprawiać nim codzienne posiłki oraz napoje, zwłaszcza zimą – przyprawa silnie rozgrzewa, przyspiesza krążenie, dodaje energii i poprawia nastrój. Pobudza również pracę żołądka, dlatego przyda się osobom, które cierpią na brak apetytu. Dodawanie kardamonu do dań mięsnych sprzyjać będzie zdrowemu trawieniu, ponieważ przyprawia bierze czynny udział w rozkładaniu białka. By docenić bogaty aromat kardamonu, nie należy ograniczać się wyłącznie do dań słodkich. Przyprawa idealnie pasuje również do mięs, sosów, ryżu lub warzyw.
Zastosowanie kardamonu w medycynie
Kardamon bogaty jest nie tylko w witaminy i minerały. Starożytni doceniali przyprawę ze względu na zawartość olejków eterycznych, które pozostawiają po sobie przyjemny aromat. Stąd też ziarna kardamonu najczęściej żuło się, by pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust i odświeżyć oddech. Dziś warto przyjrzeć się przyprawie również ze względu na działanie lecznicze. Jedzenie kardamonu przysłuży się w leczeniu problemów trawiennych oraz w przypadku wrzodów żołądka, łagodząc nieprzyjemne dolegliwości. Kardamon zawiera związki bakteriobójcze i przeciwzapalne, podczas przeziębienia lub grypy warto dodać jego ziarna do napojów i słodkich posiłków. To jednak nie wszystko. Kardamon przypadnie do gustu osobom, które dbają o linię oraz często oczyszczają organizm z toksyn – wykazuje on działanie przeczyszczające i moczopędne, co więcej pomaga w usuwaniu nadmiaru soli oraz obniża ciśnienie krwi.
Kardamon odmieni kuchnię i nada potrawom nowego smaku, który uzupełnią świeże laski cynamonu. Warta spróbowania jest z również zielona soczewica. Smacznym dodatkiem do śniadań będzie lekko słone masło orzechowe. Lekkości posiłkom nada z kolei olej z pestek moreli.
Zapoznaj się z ulotką Kardamon Ziarno

Ekskluzywne meble ogrodowe z technorattanu
Jakie cechy powinny posiadać technorattanowe meble ogrodowe, żeby można je było określić jako ekskluzywne? Przede wszystkim powinny być bardzo... Czytaj więcej
Producent:
Postać:
inne
Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.
Dodaj opinię
Opinie użytkowników Supple.pl zawarte w komentarzach stanowią ich subiektywną ocenę i nie mogą być traktowane jako profesjonalne porady medyczne
Od ponad roku stawiam na zdrowe odżywianie. Zbilansowana dieta to podstawa do zgrabnej sylwetki. A to moje postanowienie. W tym kierunku używam Kardamon Ziarno . Ten cenny produkt jest pomocą w odchudzaniu.
Dobry do wypieków i do popołudniowej kawki.
Fajna spraw, tylko trzeba mieć porządny moździerz żeby dokładnie porozbijać ziarenka
Zamówiłam, ale w międzyczasie dowiedziałam się, że zaciążyłam i nie byłam pewna czy można jeść kardamon. Na szczęście jest w pełni bezpieczny i można. Rodzę za 6 miesięcy i narazie (odpukać w niemalowane drewno) wszystko jest w jak najlepszym porządku.
Przeczytałam kilka pozytywnych opinii na jego temat i się trochę zdziwiłam. W ogóle smak mi nie podszedł, było to coś okropnego :(
Dodaję go od czasu do czasu do różnych past i super wychodzi! polecam spróbować
Znacznie bardziej wolę ziarno kardamonu niż już proszek, smak jest inny i głębszy. Polecam!
pokaż więcej opinii
Popularne produkty
Rostil
UroFuraginum
Bliznasil
Aronia kapsułki
Asmag tabletki
Urocal
Axolan
Sulfarinol
Inni oglądali też
Permen King
Debutir
Sinulan Forte
Belissa
Fluimucil Forte
Aerozol Steper
Bioaron C
Pneumolan - nos i zatoki, dla dzieci
Laremid
Cubitan
Zapoznaj się z ulotką Kardamon Ziarno

Ekskluzywne meble ogrodowe z technorattanu
Jakie cechy powinny posiadać technorattanowe meble ogrodowe, żeby można je było określić jako ekskluzywne? Przede wszystkim powinny być bardzo... Czytaj więcej
Producent:
Postać:
inne
Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.