Jałowiec Owoc

miejsce
w rankingu

--

Jałowiec Owoc
3.67
opinii: 3

Jałowiec Owoc znajduje się w rankingach Najlepsze produkty - odżywianie

Zapoznaj się z ulotką Jałowiec Owoc

Jałowiec z dziada pradziada

Jałowiec – niewielkie drzewo iglaste – uważa się za roślinę o słowiańskim rodowodzie. Rosła swobodnie w klimacie umiarkowanym Środkowej Europy oraz na jej wschodnich krańcach, a ich zastosowanie datuje się na czasy prehistoryczne. Obecnie szyszkojagody jałowca można spotkać w lasach Europy Środkowej oraz Północnej. Ta pradawna przyprawa gości w polskiej kuchni do dziś, nadając przygotowywanym posiłkom (zwłaszcza mięsnym) nieco ostry, słodko-gorzki smak i leśny aromat. Jałowiec najczęściej stosowany był do suszenia wędlin, przyprawiania bigosu oraz fasoli, idealnie nadawał się do dziczyzny. Na tym nie kończyło się jednak zadanie jałowca – owoce obecne były w ludowym ziołolecznictwie, powszechnie używano ich do radzenia sobie z dolegliwościami żołądkowymi oraz podczas przeziębienia. Szyszkojagody znane są również ze swego aromatu, stąd też owoce umieszczano często w zakamarkach domostw, by odświeżały powietrze.

Właściwości zdrowotne jałowca

Do przyprawiania potraw najlepiej sprawdza się mocno dojrzały jałowiec – ciemne, miękkie jagody, które można utrzeć i dodać do potrawy. Swój silny aromat jałowiec zawdzięcza zawartości olejków eterycznych. Walory zdrowotne szyszkojagód objawiają się jednak w niedojrzałych, zielonych jeszcze owocach. Z jałowcem można spotkać się w suplementach diety oraz lekach o działaniu moczopędnym. Zawarte w nim substancje wspomagają leczenie chorób układu moczowego, regulują pracę nerek i oczyszczają organizm z mocznika. Owoce nadają się do przeprowadzenia detoksykacji, ponieważ skutecznie usuwają toksyny. Zadowolone będą również osoby będące na diecie, ponieważ dzięki swym właściwościom moczopędnym jałowiec pomaga w pozbywaniu się wody organizmu. Oprócz tego, dzięki zawartości flawonoidów (w tym garbnika) jałowiec skutecznie obniża ciśnienie krwi i wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego.

Jałowiec na problemy ze stawami

To jednak nie koniec zdrowotnych właściwości szyszkojagód. Z cennych właściwości powinni skorzystać seniorzy, którym doskwierają choroby reumatyczne. Udowodniono, że jałowiec wykazuje działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne, rozgrzewając mięśnie, łagodzi bóle stawów oraz kości, sprzyjając przy tym leczeniu stanów zapalnych. Suszony jałowiec będzie natomiast skutecznym środkiem na przeziębienie, ponieważ składniki zawarte w owocach obniżają temperaturę, dostarczają witaminy C oraz odkażają organizm. Wystarczy codziennie pić napar z owoców, by poczuć różnicę i zauważyć poprawę.

Kiedy jałowiec może zaszkodzić?

Należy jednak uważać, ponieważ nadmiar jagód w organizmie może przynieść ze sobą negatywne skutki. Jałowiec w nadmiernych ilościach podrażnia wrażliwą ścianę żołądka, a także szkodzi nerkom – przedawkowanie leków z wyciągiem z jałowca lub samych owoców może wywołać ból w okolicy nerek, a także nieprzyjemne dolegliwości podczas oddawania moczu. Uważać powinny również kobiety w ciąży oraz osoby mające problemy z sercem. Sytuacje tego typu bywają jednak rzadkie, dlatego jałowiec jako przyprawę i suplement diety można stosować bez obaw o swoje zdrowie i samopoczucie.

Owoce jałowca to nieodzowny składnik polskiej kuchni. Obok niego wśród przypraw powinien znaleźć się również czosnek niedźwiedzi. Do dań mięsnych idealnie pasuje lekkostrawna palona kasza gryczana. Polecamy również stosowanie tłoczonego na zimno oleju lnianego. Zdrowym dodatkiem do zup będzie natomiast smaczna fasola karłowa.

Mówiąc STOP nikotynie -  czyli dlaczego warto rzucić palenie i… jak to zrobić

Mówiąc STOP nikotynie - czyli dlaczego warto rzucić palenie i… jak to zrobić

Dzisiejsze społeczeństwo staje się coraz bardziej świadome w sprawach dotyczących właściwej diety i pozytywnego wpływu aktywności fizycznej na nasz... Czytaj więcej

Producent:

Thumb vivio

Postać:

inne

Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

czytaj więcej

Read more icon

Artykuły wybrane dla Ciebie

Dodaj opinię

Opinie użytkowników Supple.pl zawarte w komentarzach stanowią ich subiektywną ocenę i nie mogą być traktowane jako profesjonalne porady medyczne

  • Halina 2017-05-10 10:46

    Dla mnie jałowiec jest zbyt gorzki, ale wiem, że to może być bardzo subiektywna ocena, bo wielu osobom ten smak bardzo odpowiada.

  • Halina 2017-05-09 12:09

    Do mięs jałowiec jest jak najbardziej pożądany.

  • Alina 2015-10-18 20:30

    Jałolwiec to pozycja obowiązkowa na półce z przyprawami każdej szanującej się gospodyni.

  • pokaż więcej opinii Read more icon

    Zapoznaj się z ulotką Jałowiec Owoc

    Jałowiec z dziada pradziada

    Jałowiec – niewielkie drzewo iglaste – uważa się za roślinę o słowiańskim rodowodzie. Rosła swobodnie w klimacie umiarkowanym Środkowej Europy oraz na jej wschodnich krańcach, a ich zastosowanie datuje się na czasy prehistoryczne. Obecnie szyszkojagody jałowca można spotkać w lasach Europy Środkowej oraz Północnej. Ta pradawna przyprawa gości w polskiej kuchni do dziś, nadając przygotowywanym posiłkom (zwłaszcza mięsnym) nieco ostry, słodko-gorzki smak i leśny aromat. Jałowiec najczęściej stosowany był do suszenia wędlin, przyprawiania bigosu oraz fasoli, idealnie nadawał się do dziczyzny. Na tym nie kończyło się jednak zadanie jałowca – owoce obecne były w ludowym ziołolecznictwie, powszechnie używano ich do radzenia sobie z dolegliwościami żołądkowymi oraz podczas przeziębienia. Szyszkojagody znane są również ze swego aromatu, stąd też owoce umieszczano często w zakamarkach domostw, by odświeżały powietrze.

    Właściwości zdrowotne jałowca

    Do przyprawiania potraw najlepiej sprawdza się mocno dojrzały jałowiec – ciemne, miękkie jagody, które można utrzeć i dodać do potrawy. Swój silny aromat jałowiec zawdzięcza zawartości olejków eterycznych. Walory zdrowotne szyszkojagód objawiają się jednak w niedojrzałych, zielonych jeszcze owocach. Z jałowcem można spotkać się w suplementach diety oraz lekach o działaniu moczopędnym. Zawarte w nim substancje wspomagają leczenie chorób układu moczowego, regulują pracę nerek i oczyszczają organizm z mocznika. Owoce nadają się do przeprowadzenia detoksykacji, ponieważ skutecznie usuwają toksyny. Zadowolone będą również osoby będące na diecie, ponieważ dzięki swym właściwościom moczopędnym jałowiec pomaga w pozbywaniu się wody organizmu. Oprócz tego, dzięki zawartości flawonoidów (w tym garbnika) jałowiec skutecznie obniża ciśnienie krwi i wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego.

    Jałowiec na problemy ze stawami

    To jednak nie koniec zdrowotnych właściwości szyszkojagód. Z cennych właściwości powinni skorzystać seniorzy, którym doskwierają choroby reumatyczne. Udowodniono, że jałowiec wykazuje działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne, rozgrzewając mięśnie, łagodzi bóle stawów oraz kości, sprzyjając przy tym leczeniu stanów zapalnych. Suszony jałowiec będzie natomiast skutecznym środkiem na przeziębienie, ponieważ składniki zawarte w owocach obniżają temperaturę, dostarczają witaminy C oraz odkażają organizm. Wystarczy codziennie pić napar z owoców, by poczuć różnicę i zauważyć poprawę.

    Kiedy jałowiec może zaszkodzić?

    Należy jednak uważać, ponieważ nadmiar jagód w organizmie może przynieść ze sobą negatywne skutki. Jałowiec w nadmiernych ilościach podrażnia wrażliwą ścianę żołądka, a także szkodzi nerkom – przedawkowanie leków z wyciągiem z jałowca lub samych owoców może wywołać ból w okolicy nerek, a także nieprzyjemne dolegliwości podczas oddawania moczu. Uważać powinny również kobiety w ciąży oraz osoby mające problemy z sercem. Sytuacje tego typu bywają jednak rzadkie, dlatego jałowiec jako przyprawę i suplement diety można stosować bez obaw o swoje zdrowie i samopoczucie.

    Owoce jałowca to nieodzowny składnik polskiej kuchni. Obok niego wśród przypraw powinien znaleźć się również czosnek niedźwiedzi. Do dań mięsnych idealnie pasuje lekkostrawna palona kasza gryczana. Polecamy również stosowanie tłoczonego na zimno oleju lnianego. Zdrowym dodatkiem do zup będzie natomiast smaczna fasola karłowa.

    Mówiąc STOP nikotynie -  czyli dlaczego warto rzucić palenie i… jak to zrobić

    Mówiąc STOP nikotynie - czyli dlaczego warto rzucić palenie i… jak to zrobić

    Dzisiejsze społeczeństwo staje się coraz bardziej świadome w sprawach dotyczących właściwej diety i pozytywnego wpływu aktywności fizycznej na nasz... Czytaj więcej

    Producent:

    Thumb vivio

    Postać:

    inne

    Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

    Ranking zamienników Najlepsze produkty - przyprawy

    Zioła Prowansalskie

    4.867 opinii:
    Zioła prowansalskie to niezwykle aromatyczna mieszanka ziół z Prowansji. Są popularne...
    czytaj dalej »

    Czarnuszka Nasiona

    4.836 opinii:
    Czarnuszka i jej właściwości Czarnuszka to jeden z tych środków, dla których...
    czytaj dalej »

    Cynamon Laski

    4.679 opinii:
    Cynamon nie tylko do wypieków Lody, desery, ciasteczka – smaczne i sycące,...
    czytaj dalej »

    Czosnek Niedźwiedzi

    4.512 opinii:
    Czosnek niedźwiedzi to coś więcej Czosnek niedźwiedzi ze względu na nazwę kojarzony bywa...
    czytaj dalej »

    Kurkuma Mielona

    4.4511 opinii:
    Kurkuma to niezwykle aromatyczna, popularna potrawa kuchni indyjskiej, której walory...
    czytaj dalej »

    Kardamon Łuskany

    4.388 opinii:
    Kardamon to bardzo aromatyczna przyprawa, która świetnie komponuje się z gorącymi...
    czytaj dalej »

    Estragon Mielony

    4.336 opinii:
    Bylica draganek, czyli popularny estragon Estragon to roślina stosowana w wielu...
    czytaj dalej »

    Papryka Słodka Wędzona

    4.336 opinii:
    Słodka wędzona papryka idealnie pasuje do mięs, nadając im dodatkowego, mocnego aromatu. Na...
    czytaj dalej »

    Gałka Muszkatołowa Cała

    4.336 opinii:
    Nasiona muszkatołowca korzennego Gałka muszkatołowa to w rzeczywistości nasiona rośliny...
    czytaj dalej »

    Pieprz Kolorowy Ziarno

    4.336 opinii:
    Kolorowy pieprz to nie tylko bogactwo aromatów, ale także miły dla oka dodatek,...
    czytaj dalej »