Granulowana Sól Himalajska

Granulowana Sól Himalajska

miejsce
w rankingu

9

Granulowana Sól Himalajska
4.14
opinii: 7

Granulowana Sól Himalajska znajduje się w rankingach Najlepsze produkty - odżywianie

Zapoznaj się z ulotką Granulowana Sól Himalajska

Producent:

VIVIO

Thumb vivio

Postać:

inne

Opis:

Właściwości soli himalajskiej

Chociaż trudno jest nam wyobrazić sobie przygotowywanie posiłków bez użycia soli, powinniśmy jednak poważnie zastanowić się nad tą kwestią. Sól nie jest zdrowa, a jej wszechobecność we wszystkich niemal produktach żywnościowych, od kiełbas przez sery, aż po gotowe mieszanki przyprawowe, skutkuje wyraźnym przekroczeniem dziennych norm dopuszczalnego spożycia soli. 

Klasyczna, zazwyczaj jedzona przez nas sól to produkt wysoko rafinowany, który poddany został obróbce zapobiegającej zbrylaniu i jedynym pozytywnym dodatkiem jest w niej jod, którego jednak jest mniej niż 1% masy. Zniszczone struktury chemiczne takiej soli sprawiają, że jedyny pozytywny efekt, jaki ma ona dla nas, to smak.

Dietetycy jednym głosem apelują, by klasyczna sól zamieniać na sól morską, nieoczyszczoną kamienną oraz ziołowe mieszanki na bazie soli. Takie propozycje wciąż nie są zdrowe, ale to zawsze krok w dobrą stronę. Najdalej idącą na tym polu propozycją jest coraz bardziej popularna na świecie sól himalajska. W mniejszym stopniu jest to czysta sól, a w większym zbór różnego rodzaju pozytywnych substancji, które w dodatku podane są w wygodnej dla organizmu formie. 
Pochodzenie soli himalajskiej

Sól himalajska znajduje się głęboko pod ziemią, bo nawet na głębokości 600 metrów. Jest to jeden z typów soli krystalicznej. Wydobywana jest klasycznymi metodami suszenia i płukania w Pakistanie, u podnóża Himalajów w miejscu, gdzie kiedyś znajdował się ocean, który w wyniku zderzania się dwóch płyt kontynentalnych najpierw stał się jeziorem, a następnie zaczął szybko się zmniejszać. Jej charakterystyczny kolor – od jasno różowego po intensywnie czerwony – to właśnie efekt domieszek charakterystycznych dla oceanów.
Właściwości

Sól himalajska jest równocześnie bardziej i mniej czysta. Oznacza to, że nie znajdują się w niej żadne zanieczyszczenia biologiczne i chemiczne charakterystyczne dla soli warzonej, a z drugiej strony, można w niej znaleźć około 80 mikroelementów w postaci koloidalnej, które w naturalny sposób stały się jej częścią w czasie procesu wysychania oceanu. Są to przede wszystkim wapń, magnez i żelazo, ale w praktyce mamy tutaj niemal całą tablicę Mendelejewa, więc w przypadku jakichkolwiek niedoborów mineralnych, jest ona w stanie złagodzić sytuację. 

Trochę większa ilość soli himalajskiej może być znacznie mniej szkodliwa niż mała ilość soli ważonej gdyż uzupełnimy w ten sposób inne sole mineralne. Struktura soli himalajskiej to tak zwany diament, dzięki czemu zawarty w niej sód jest znacznie łatwiejszy do pozytywnego wykorzystania w organizmie, a zastosowań dla sodu jest cała masa: kontrola objętości krwi, wspieranie skurczów mięśnia sercowego, przewodnictwo nerwowe itp. Sód sam w sobie nie jest dla nas szkodliwy. Dopiero jego przedawkowanie powoduje liczne problemy zdrowotne, w tym zwłaszcza zatrzymywanie wody w organizmie, co sprawia, że pojawiają się opuchlizny.
Zastosowanie

Warto podkreślać, że sole himalajskie nie tylko nadają się do wykorzystania w kuchni, ale można ich używać także w charakterze soli kąpielowych. Najważniejszym efektem przygotowywania dla siebie kąpieli z wykorzystaniem soli himalajskiej jest łagodzenie zmian skórnych. Woda do kąpieli solankowych nie powinna być zbyt gorąca. Optymalna temperatura oto 40 stopni. Roztwór powinien się składać z 1 grama soli himalajskiej na 4 litry wody. Ważny jest odpowiedni czas kąpieli, Powinien on wynosić około 30 minut i raczej nie należy go przekraczać. Trzeba też dwa razy się zastanowić, najlepiej z udziałem lekarza, czy taka kąpiel jest wskazana, jeśli ktoś ma problemy z krążeniem. 

Inne zastosowania soli himalajskiej to przede wszystkim tworzenie solanki do picia, wykonywanie płukanek solankowych i wykonywanie okładów z soli. W przypadku bólu gardła płukanki solankowe są w stanie pomóc, jeśli płukanie wykonuje się3 razy dziennie roztworem przygotowanym z 1 łyżki soli na 1 szklankę wody. Okłady z soli to z kolei skuteczny sposób na trądzik, problemy grzybicze oraz łuszczycę. 

Na koniec można wspomnieć o tym, że sól himalajska wykorzystywana jest bardzo często do budowy grot solnych oraz znajduje zastosowanie w produkcji jonizujących powietrze lamp solnych.

Czysta sól himalajska jest znacznie zdrowsza od tradycyjnej soli. Z produktów o niezwykłych właściwościach zdrowotnych warto polecić również suszony żeń-szeń syberysjki. W formie przekąski sprawdzą się gorzkie pestki moreli, a doskonałą alternatywą dla ryżu czy kaszy będzie sycąca komosa czerwona. Ciepłe napoje warto uzupełnić o łyżkę słodkiego miodu kremowanego z pierzgą.

 

Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

czytaj więcej

Read more icon

Kup w sklepie

Artykuły wybrane dla Ciebie

Zdrowych, Wesołych i Śnieżnych Świąt Bożego Narodzenia życzy redakcja Supple.pl

Zdrowych, Wesołych i Śnieżnych Świąt Bożego Narodzenia życzy redakcja Supple.pl

Czytaj artykuł
Ekskluzywne meble ogrodowe z technorattanu

Ekskluzywne meble ogrodowe z technorattanu

Czytaj artykuł
Tradycyjna kuchnia w wersji slow

Tradycyjna kuchnia w wersji slow

Czytaj artykuł

Dodaj opinię

Opinie użytkowników Supple.pl zawarte w komentarzach stanowią ich subiektywną ocenę i nie mogą być traktowane jako profesjonalne porady medyczne

  • Teresa 2017-05-31 11:25

    Zdrowy zamiennik soli. Ludzie kochani, gdyby takie rzeczy można było dostać 20 lat temu, to byłabym w tej chwili okazem zdrowia...

  • Baśka 2017-05-15 14:17

    Jakość Vivio jest zdecydowanie warta polecenia!

  • Dominika 2016-04-06 16:09

    Soli himalajskiej używam do zrobienia domowego napoju izotonicznego: 2 szklanki wody, 1/8 łyżeczki soli himalajskiej, 2 łyżki dobrego miodu pół szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny i limonki. Jest pyszny i o wiele zdrowszy od napojów kupionych w sklepie.

  • Naturalne sposoby na poprawę trawienia

    Naturalne sposoby na poprawę trawienia

    Czytaj artykuł
    Rzeżucha – cenne źródło witamin i mikroelementów

    Rzeżucha – cenne źródło witamin i mikroelementów

    Czytaj artykuł
    Nie męcz się typową dietą dla kulturystów. Wprowadź kilka zasad!

    Nie męcz się typową dietą dla kulturystów. Wprowadź kilka zasad!

    Czytaj artykuł
  • Hania 2016-03-23 09:52

    Doskonały produkt. zdecydowanie polecam! Sól himalajska zawiera mnóstwo ważnych makro i mikroelementów, jest nierafinowa, nie zawiera zanieczyszczeń. smakuje lepiej od zwykłej soli i nie kosztuje dużo. Dla mnie najlepsza.

  • Andrzej W. 2015-08-20 11:07

    Jak dla mnie to jest bez różnicy i osobiście nie polecam zmieniać siebie na tą sól, bo to bez sensu. Tylko będziesz więcej płacic!

  • Marta5 2015-08-20 11:04

    Jest bardzo duża różnica pomiędzy stosowaniu zwykłej a tej soli. Ta smakuje o wiele bardziej i jest zdrowsza!

  • Himos 2015-08-20 11:04

    Bardzo polecam stosowanie tej soli, ponieważ tylko ona zawiera wiele składników naturalnych mikro i makro. Polecam to działa!

  • pokaż więcej opinii Read more icon

    Zapoznaj się z ulotką Granulowana Sól Himalajska

    Producent:

    VIVIO

    Thumb vivio

    Postać:

    inne

    Opis:

    Właściwości soli himalajskiej

    Chociaż trudno jest nam wyobrazić sobie przygotowywanie posiłków bez użycia soli, powinniśmy jednak poważnie zastanowić się nad tą kwestią. Sól nie jest zdrowa, a jej wszechobecność we wszystkich niemal produktach żywnościowych, od kiełbas przez sery, aż po gotowe mieszanki przyprawowe, skutkuje wyraźnym przekroczeniem dziennych norm dopuszczalnego spożycia soli. 

    Klasyczna, zazwyczaj jedzona przez nas sól to produkt wysoko rafinowany, który poddany został obróbce zapobiegającej zbrylaniu i jedynym pozytywnym dodatkiem jest w niej jod, którego jednak jest mniej niż 1% masy. Zniszczone struktury chemiczne takiej soli sprawiają, że jedyny pozytywny efekt, jaki ma ona dla nas, to smak.

    Dietetycy jednym głosem apelują, by klasyczna sól zamieniać na sól morską, nieoczyszczoną kamienną oraz ziołowe mieszanki na bazie soli. Takie propozycje wciąż nie są zdrowe, ale to zawsze krok w dobrą stronę. Najdalej idącą na tym polu propozycją jest coraz bardziej popularna na świecie sól himalajska. W mniejszym stopniu jest to czysta sól, a w większym zbór różnego rodzaju pozytywnych substancji, które w dodatku podane są w wygodnej dla organizmu formie. 
    Pochodzenie soli himalajskiej

    Sól himalajska znajduje się głęboko pod ziemią, bo nawet na głębokości 600 metrów. Jest to jeden z typów soli krystalicznej. Wydobywana jest klasycznymi metodami suszenia i płukania w Pakistanie, u podnóża Himalajów w miejscu, gdzie kiedyś znajdował się ocean, który w wyniku zderzania się dwóch płyt kontynentalnych najpierw stał się jeziorem, a następnie zaczął szybko się zmniejszać. Jej charakterystyczny kolor – od jasno różowego po intensywnie czerwony – to właśnie efekt domieszek charakterystycznych dla oceanów.
    Właściwości

    Sól himalajska jest równocześnie bardziej i mniej czysta. Oznacza to, że nie znajdują się w niej żadne zanieczyszczenia biologiczne i chemiczne charakterystyczne dla soli warzonej, a z drugiej strony, można w niej znaleźć około 80 mikroelementów w postaci koloidalnej, które w naturalny sposób stały się jej częścią w czasie procesu wysychania oceanu. Są to przede wszystkim wapń, magnez i żelazo, ale w praktyce mamy tutaj niemal całą tablicę Mendelejewa, więc w przypadku jakichkolwiek niedoborów mineralnych, jest ona w stanie złagodzić sytuację. 

    Trochę większa ilość soli himalajskiej może być znacznie mniej szkodliwa niż mała ilość soli ważonej gdyż uzupełnimy w ten sposób inne sole mineralne. Struktura soli himalajskiej to tak zwany diament, dzięki czemu zawarty w niej sód jest znacznie łatwiejszy do pozytywnego wykorzystania w organizmie, a zastosowań dla sodu jest cała masa: kontrola objętości krwi, wspieranie skurczów mięśnia sercowego, przewodnictwo nerwowe itp. Sód sam w sobie nie jest dla nas szkodliwy. Dopiero jego przedawkowanie powoduje liczne problemy zdrowotne, w tym zwłaszcza zatrzymywanie wody w organizmie, co sprawia, że pojawiają się opuchlizny.
    Zastosowanie

    Warto podkreślać, że sole himalajskie nie tylko nadają się do wykorzystania w kuchni, ale można ich używać także w charakterze soli kąpielowych. Najważniejszym efektem przygotowywania dla siebie kąpieli z wykorzystaniem soli himalajskiej jest łagodzenie zmian skórnych. Woda do kąpieli solankowych nie powinna być zbyt gorąca. Optymalna temperatura oto 40 stopni. Roztwór powinien się składać z 1 grama soli himalajskiej na 4 litry wody. Ważny jest odpowiedni czas kąpieli, Powinien on wynosić około 30 minut i raczej nie należy go przekraczać. Trzeba też dwa razy się zastanowić, najlepiej z udziałem lekarza, czy taka kąpiel jest wskazana, jeśli ktoś ma problemy z krążeniem. 

    Inne zastosowania soli himalajskiej to przede wszystkim tworzenie solanki do picia, wykonywanie płukanek solankowych i wykonywanie okładów z soli. W przypadku bólu gardła płukanki solankowe są w stanie pomóc, jeśli płukanie wykonuje się3 razy dziennie roztworem przygotowanym z 1 łyżki soli na 1 szklankę wody. Okłady z soli to z kolei skuteczny sposób na trądzik, problemy grzybicze oraz łuszczycę. 

    Na koniec można wspomnieć o tym, że sól himalajska wykorzystywana jest bardzo często do budowy grot solnych oraz znajduje zastosowanie w produkcji jonizujących powietrze lamp solnych.

    Czysta sól himalajska jest znacznie zdrowsza od tradycyjnej soli. Z produktów o niezwykłych właściwościach zdrowotnych warto polecić również suszony żeń-szeń syberysjki. W formie przekąski sprawdzą się gorzkie pestki moreli, a doskonałą alternatywą dla ryżu czy kaszy będzie sycąca komosa czerwona. Ciepłe napoje warto uzupełnić o łyżkę słodkiego miodu kremowanego z pierzgą.

     

    Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

    Artykuły wybrane dla Ciebie

    Zdrowych, Wesołych i Śnieżnych Świąt Bożego Narodzenia życzy redakcja Supple.pl

    Zdrowych, Wesołych i Śnieżnych Świąt Bożego Narodzenia życzy redakcja Supple.pl

    Czytaj artykuł
    Ekskluzywne meble ogrodowe z technorattanu

    Ekskluzywne meble ogrodowe z technorattanu

    Czytaj artykuł
    Tradycyjna kuchnia w wersji slow

    Tradycyjna kuchnia w wersji slow

    Czytaj artykuł

    Ranking zamienników Najlepsze produkty - sypkie

    Kasza Jaglana

    4.5413 opinii:
    Co warto wiedzieć o kaszy jaglanej? Kasza jaglana, często nazywana także krupami bądź też...
    czytaj dalej »

    Co warto wiedzieć o kaszy jaglanej? Kasza jaglana, często nazywana także krupami bądź też... czytaj dalej »

    Orzechy Włoskie

    4.56 opinii:
    Orzech włoski dla zdrowia i urody Orzech włoski niemal zawsze budzi pozytywne skojarzenia....
    czytaj dalej »

    Orzech włoski dla zdrowia i urody Orzech włoski niemal zawsze budzi pozytywne skojarzenia.... czytaj dalej »

    Jodowana Sól Morska

    4.56 opinii:
    Zalety soli morskiej Nie od dziś wiadomo, że na co dzień spożywamy zbyt dużo soli,...
    czytaj dalej »

    Zalety soli morskiej Nie od dziś wiadomo, że na co dzień spożywamy zbyt dużo soli,... czytaj dalej »

    Sezam Czarny

    4.336 opinii:
    Dlaczego warto jeść sezam? Wiele ostatnio mówi się o dobroczynnym działaniu nasion na...
    czytaj dalej »

    Dlaczego warto jeść sezam? Wiele ostatnio mówi się o dobroczynnym działaniu nasion na... czytaj dalej »

    Mąka orkiszowa typ 2000

    4.310 opinii:
    Orkisz i jego zalety Gdy mamy do czynienia ze zwykłą pszenicą powinniśmy mieć na uwadze to, że...
    czytaj dalej »

    Orkisz i jego zalety Gdy mamy do czynienia ze zwykłą pszenicą powinniśmy mieć na uwadze to, że... czytaj dalej »

    Drobna Sól Himalajska

    4.2512 opinii:
    Sól himalajska i jej właściwości Chyba mało jest takich osób, które mogą...
    czytaj dalej »

    Sól himalajska i jej właściwości Chyba mało jest takich osób, które mogą... czytaj dalej »

    Granulowana Sól Himalajska

    4.147 opinii:
    Właściwości soli himalajskiej Chociaż trudno jest nam wyobrazić sobie przygotowywanie...
    czytaj dalej »

    Właściwości soli himalajskiej Chociaż trudno jest nam wyobrazić sobie przygotowywanie... czytaj dalej »

    Fasola Karłowa Jaś

    4.147 opinii:
    Co charakteryzuje fasolę kałową Jaś Fasola karłowy Jaś to jedna z tych roślin strączkowych,...
    czytaj dalej »

    Co charakteryzuje fasolę kałową Jaś Fasola karłowy Jaś to jedna z tych roślin strączkowych,... czytaj dalej »

    Proszek Maca

    4.147 opinii:
    Korzeń z Peru o cudownych wielostronnych własnościach – Maca Roślina ta pochodzi z...
    czytaj dalej »

    Korzeń z Peru o cudownych wielostronnych własnościach – Maca Roślina ta pochodzi z... czytaj dalej »

    Całe Pomidory suszone

    4.138 opinii:
    Suszone pomidory - jak je zrobić samodzielnie i dlaczego warto? Pomidory są znane ze swoich...
    czytaj dalej »

    Suszone pomidory - jak je zrobić samodzielnie i dlaczego warto? Pomidory są znane ze swoich... czytaj dalej »

    Kategoria:
    Inne
    Producent:
    VIVIO
    Ulotka:
    Brak ulotki
    Na receptę:
    Nie