Gorzkie Pestki Moreli

miejsce
w rankingu

10

Gorzkie Pestki Moreli
4.14
opinii: 7

Gorzkie Pestki Moreli znajduje się w rankingach Najlepsze produkty - odżywianie

Zapoznaj się z ulotką Gorzkie Pestki Moreli

Morele – owoce na dobre ciśnienie i długą młodość

Morele znane są ze swojego znakomitego faktu, ale coraz więcej ludzi zdaje też sobie sprawę, że dzięki zawartym w nich przeciwutleniaczom posiadają znakomite działanie antynowotworowe i opóźniają efekt starzenia się. Są w stanie pozytywnie wpływać na ciśnienie krwi i na trawienie, poprawiają pracę nerek i mogą także ograniczać nadkwasotę.
Beta-karoten

Charakterystyczny kolor moreli zapewniany jest im przez składnik jakim jest beta-karoten. Ten żółty barwnik jest przeciwutleniaczem, który zwalcza wolne rodniki niszczące na chybił-trafił różne elementy naszego organizmu. Po dostaniu się do wątroby przekształca się w witaminę A. W tej postaci jest dobry dla naszych oczu oraz zdecydowanie poprawia wygląd naszej skóry. Trzy nieduże morele dziennie zapewniają wystarczającą ilość przeciwutleniaczy dla zwalczenia większości wolnych rodników.

Właściwości prozdrowotne

Najważniejszymi składnikami mineralnymi moreli są potas, żelazo, wapń oraz cała masa witamin, które razem poprawiają krążenie i zapobiegają anemii. Warto jest je przyjmować zwłaszcza wtedy, kiedy regularnie jemy czerwone mięso. Pomagają zredukować kwasowość organizmu tym wywołaną. Najlepsze są tutaj morele suszone.

Suszone morele to aż 284 kalorie w 100 gramach, co w porównaniu z 47 kaloriami w owocach świeżych stanowi wielka różnicę, ale takie owoce mają więcej beta-karotenu i szybciej obniżają kwasowość, na przykład po treningu.
Wykorzystanie

Morele powinno się zrywać z drzewek dopiero w momencie, kiedy są w pełni dojrzałe. W ich przypadku w zasadzie nie zachodzi dojrzewanie po zebraniu, przez co za szybko zerwane stracą część swoich wartości odżywczych i smaku. Dojrzały owoc charakteryzuje się pomarańczową, przechodzącą lekko w żółtą skórkę. Powinna być ona niemal zupełnie gładka i mieć charakterystyczny rumieniec świadczący o zakończeniu ostatniego etapu dojrzewania. Można je oczywiście zjadać od razu na surowo i jest to polecany sposób delektowania się nimi. Istnieje też wiele ciekawych propozycji przetwarzania ich, na przykład na dżem lub mus. Świetne pomysły to także galaretki i alkohole, w tym zwłaszcza nalewki i likiery. Można je przechowywać w lodówce, ale nie powinno się tego robić przez zbyt długi czas. 

W kuchni morele można wykorzystać do przygotowywania sałatek lub jako farsz do mięs. Czasami też w innych formach. Sprawdzają się znakomicie w ciastach i deserach. Dla nas dobrą informacja jest zwłaszcza to, że można użyć ich jako nadzienie pierogów lub knedli.

Co ciekawe, nasiona moreli mogą zastępować migdały. Ich azjatyckie odmiany są bardzo słodkie, a europejskie trochę bardziej gorzkie. Tych pierwszych można używać w dużych ilościach, ale nasiona gorzkie zazwyczaj są dużo bardziej intensywne i już jedno wystarcza do uzyskania odpowiedniego migdałowego smaku. 

Warto wspomnieć, że z pestek moreli można wyciskać olej. Wykorzystuje się go przede wszystkim jako dodatek smakowy do ciast oraz w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym, gdzie jego działanie związane jest z łagodzeniem stanów zapalnych.

Jedzenie pestek moreli pozwala uzupełnić niezbędne witaminy oraz minerały. Chcąc zadbać o dobre samopoczucie i dawkę energii, warto spróbować orzeźwiającego soku z pokrzywy. Dodatkiem do dań kuchni indyjskiej i nie tylko będzie z pewnością smaczna pasta sezamowa tahini, a aromat dań włoskich uzupełni pachnący estragon. Z kolei słodki syrop z pigwy rozgrzeje i dostarczy organizmowi cennej witaminy C.

 

Tradycyjna kuchnia w wersji slow

Tradycyjna kuchnia w wersji slow

Żyjemy w ciągłym biegu, spiesząc się i często zapominając o tym, że warto od czasu do czasu zwolnić, nacieszyć się tym co mamy. Niezwykle ważną... Czytaj więcej

Producent:

Thumb vivio

Postać:

inne

Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

czytaj więcej

Read more icon

Kup w sklepie

Artykuły wybrane dla Ciebie

Dodaj opinię

Opinie użytkowników Supple.pl zawarte w komentarzach stanowią ich subiektywną ocenę i nie mogą być traktowane jako profesjonalne porady medyczne

  • Iza 2017-05-31 11:25

    Wiem, że pestki moreli są zdrowe, ale mi akurat smakowo nie podeszły.

  • Elena 2017-05-15 14:13

    Super! i do tego bez dwutlenku siarki. Jest moc! :)

  • Beata 2016-04-02 21:53

    polecam gorzkie pestki moreli. fajny produkt w przystępnej cenie, ktory przyda się w każdej kuchni.

  • Opinia użytkownika 2015-10-27 10:12

    Do smaku można się przyzwyczaić, ale są bardzo zdrowe

  • Nika 2015-08-19 12:22

    Gdyby te pestki moreli były lepsze smakowo to dałoby się to jakoś jeszcze wytrzymać, ale teraz nie mogę :D

  • Mika 2015-08-19 12:22

    Jak dla mnie Gorzkie Pestki Moreli stanowią 1 miejsce w mojej diecie. Polecam to bardzo gdyż warto jest dbać o znakomitą sylwetkę i samopoczucie!

  • Quater 2015-08-19 12:21

    Stosuje je jako dodatek do produktów, które spożywam na co dzień. Bardzo mi to pomaga i cieszę się, że mogę efektywnie takim sposobem wspomagać swoje zdrowe:)

  • pokaż więcej opinii Read more icon

    Zapoznaj się z ulotką Gorzkie Pestki Moreli

    Morele – owoce na dobre ciśnienie i długą młodość

    Morele znane są ze swojego znakomitego faktu, ale coraz więcej ludzi zdaje też sobie sprawę, że dzięki zawartym w nich przeciwutleniaczom posiadają znakomite działanie antynowotworowe i opóźniają efekt starzenia się. Są w stanie pozytywnie wpływać na ciśnienie krwi i na trawienie, poprawiają pracę nerek i mogą także ograniczać nadkwasotę.
    Beta-karoten

    Charakterystyczny kolor moreli zapewniany jest im przez składnik jakim jest beta-karoten. Ten żółty barwnik jest przeciwutleniaczem, który zwalcza wolne rodniki niszczące na chybił-trafił różne elementy naszego organizmu. Po dostaniu się do wątroby przekształca się w witaminę A. W tej postaci jest dobry dla naszych oczu oraz zdecydowanie poprawia wygląd naszej skóry. Trzy nieduże morele dziennie zapewniają wystarczającą ilość przeciwutleniaczy dla zwalczenia większości wolnych rodników.

    Właściwości prozdrowotne

    Najważniejszymi składnikami mineralnymi moreli są potas, żelazo, wapń oraz cała masa witamin, które razem poprawiają krążenie i zapobiegają anemii. Warto jest je przyjmować zwłaszcza wtedy, kiedy regularnie jemy czerwone mięso. Pomagają zredukować kwasowość organizmu tym wywołaną. Najlepsze są tutaj morele suszone.

    Suszone morele to aż 284 kalorie w 100 gramach, co w porównaniu z 47 kaloriami w owocach świeżych stanowi wielka różnicę, ale takie owoce mają więcej beta-karotenu i szybciej obniżają kwasowość, na przykład po treningu.
    Wykorzystanie

    Morele powinno się zrywać z drzewek dopiero w momencie, kiedy są w pełni dojrzałe. W ich przypadku w zasadzie nie zachodzi dojrzewanie po zebraniu, przez co za szybko zerwane stracą część swoich wartości odżywczych i smaku. Dojrzały owoc charakteryzuje się pomarańczową, przechodzącą lekko w żółtą skórkę. Powinna być ona niemal zupełnie gładka i mieć charakterystyczny rumieniec świadczący o zakończeniu ostatniego etapu dojrzewania. Można je oczywiście zjadać od razu na surowo i jest to polecany sposób delektowania się nimi. Istnieje też wiele ciekawych propozycji przetwarzania ich, na przykład na dżem lub mus. Świetne pomysły to także galaretki i alkohole, w tym zwłaszcza nalewki i likiery. Można je przechowywać w lodówce, ale nie powinno się tego robić przez zbyt długi czas. 

    W kuchni morele można wykorzystać do przygotowywania sałatek lub jako farsz do mięs. Czasami też w innych formach. Sprawdzają się znakomicie w ciastach i deserach. Dla nas dobrą informacja jest zwłaszcza to, że można użyć ich jako nadzienie pierogów lub knedli.

    Co ciekawe, nasiona moreli mogą zastępować migdały. Ich azjatyckie odmiany są bardzo słodkie, a europejskie trochę bardziej gorzkie. Tych pierwszych można używać w dużych ilościach, ale nasiona gorzkie zazwyczaj są dużo bardziej intensywne i już jedno wystarcza do uzyskania odpowiedniego migdałowego smaku. 

    Warto wspomnieć, że z pestek moreli można wyciskać olej. Wykorzystuje się go przede wszystkim jako dodatek smakowy do ciast oraz w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym, gdzie jego działanie związane jest z łagodzeniem stanów zapalnych.

    Jedzenie pestek moreli pozwala uzupełnić niezbędne witaminy oraz minerały. Chcąc zadbać o dobre samopoczucie i dawkę energii, warto spróbować orzeźwiającego soku z pokrzywy. Dodatkiem do dań kuchni indyjskiej i nie tylko będzie z pewnością smaczna pasta sezamowa tahini, a aromat dań włoskich uzupełni pachnący estragon. Z kolei słodki syrop z pigwy rozgrzeje i dostarczy organizmowi cennej witaminy C.

     

    Tradycyjna kuchnia w wersji slow

    Tradycyjna kuchnia w wersji slow

    Żyjemy w ciągłym biegu, spiesząc się i często zapominając o tym, że warto od czasu do czasu zwolnić, nacieszyć się tym co mamy. Niezwykle ważną... Czytaj więcej

    Producent:

    Thumb vivio

    Postać:

    inne

    Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

    Ranking zamienników Najlepsze produkty - bakalie

    Mieszanka studencka

    4.717 opinii:
    Dlaczego warto sięgać po mieszankę studencką? Mieszanka studencka to przekąska dobrze...
    czytaj dalej »

    Dlaczego warto sięgać po mieszankę studencką? Mieszanka studencka to przekąska dobrze... czytaj dalej »

    Łuskane Pestki Dyni

    4.679 opinii:
    Właściwości pestek z dyni Pestki z dyni to niezwykle smaczna przekąska, która...
    czytaj dalej »

    Właściwości pestek z dyni Pestki z dyni to niezwykle smaczna przekąska, która... czytaj dalej »

    Rodzynki

    4.638 opinii:
    Rodzynki – właściwości i wartości odżywcze. Zagraniczne badania naukowe udowodniły,...
    czytaj dalej »

    Rodzynki – właściwości i wartości odżywcze. Zagraniczne badania naukowe udowodniły,... czytaj dalej »

    4.638 opinii:

    Chipsy Bananowe

    4.577 opinii:
    Banany – zdrowe owoce Banany lubimy chyba wszyscy! To przepyszne owoce, które...
    czytaj dalej »

    Banany – zdrowe owoce Banany lubimy chyba wszyscy! To przepyszne owoce, które... czytaj dalej »

    Orzechy Włoskie

    4.56 opinii:
    Orzech włoski dla zdrowia i urody Orzech włoski niemal zawsze budzi pozytywne skojarzenia....
    czytaj dalej »

    Orzech włoski dla zdrowia i urody Orzech włoski niemal zawsze budzi pozytywne skojarzenia.... czytaj dalej »

    Daktyle Bez Pestek

    4.336 opinii:
    Daktyle, choć wciąż mało popularne w naszym kraju, mają mnóstwo drogocennych...
    czytaj dalej »

    Daktyle, choć wciąż mało popularne w naszym kraju, mają mnóstwo drogocennych... czytaj dalej »

    Orzechy Pecan

    4.176 opinii:
    Właściwości i zastosowanie orzechów pecan Orzechy to jeden z największych...
    czytaj dalej »

    Właściwości i zastosowanie orzechów pecan Orzechy to jeden z największych... czytaj dalej »

    Pestki Moreli

    4.176 opinii:
    Pestki moreli można spożywać na surowo lub zmielić i stosować w formie dodatku do zup,...
    czytaj dalej »

    Pestki moreli można spożywać na surowo lub zmielić i stosować w formie dodatku do zup,... czytaj dalej »

    Cieta Żurawina suszona

    4.147 opinii:
    Prozdrowotne właściwości żurawiny Żurawina to coraz częściej występujący w składzie...
    czytaj dalej »

    Prozdrowotne właściwości żurawiny Żurawina to coraz częściej występujący w składzie... czytaj dalej »

    Gorzkie Pestki Moreli

    4.147 opinii:
    Morele – owoce na dobre ciśnienie i długą młodość Morele znane są ze swojego znakomitego...
    czytaj dalej »

    Morele – owoce na dobre ciśnienie i długą młodość Morele znane są ze swojego znakomitego... czytaj dalej »