Gorczyca Czarna Ziarno

miejsce
w rankingu

--

Gorczyca Czarna Ziarno
3.0
opinii: 3

Gorczyca Czarna Ziarno znajduje się w rankingach Najlepsze produkty - odżywianie

Zapoznaj się z ulotką Gorczyca Czarna Ziarno

Intensywna gorczyca czarna

Gorczyca czarna, podobnie jak biała, używana jest głównie do produkcji musztardy. Jej smak jest jednak znacznie bardziej wyrazisty i pikantny, stąd też wynika popularność takich sosów, jak musztarda niemiecka, angielska czy dijon. Dzięki temu z powodzeniem stosuje się musztardę do przyprawiania potraw mięsnych oraz smażonych – dodana podczas gotowania sprawia, że mięso kruszeje i staje się znacznie delikatniejsze. Nie sposób również wyobrazić sobie kuchni bez musztardy w towarzystwie serów, jajek czy wędlin. Jej popularność wynika jednak nie tylko z pikantnego smaku, ale właściwości zdrowotnych, zwłaszcza dla żołądka oraz jelit.

Środek na niestrawność

Gorczyca czarna wchodzi w skład leków i suplementów diety łagodzących dolegliwości żołądkowe. Jedzenie gorczycy czarnej w niewielkiej dawce zaleca się osobom, które miewają problemy z trawieniem, a po posiłkach często towarzyszą im bóle brzucha, wzdęcia, a nawet nudności. Gorczyca czarna sprzyja produkcji śluzu, który otacza ściany żołądka i tym samym chroni go przed procesami trawiennymi oraz działaniem chorobotwórczych drobnoustrojów. Leki na bazie gorczycy zaleca się w przypadku chorób układu pokarmowego, takich jak dwunastnica, choroba wrzodowa, zaparcia lub stany zapalne. Natomiast w przypadku przeziębienia lub bólu mięśni i stawów można przyrządzić napar z rozgniecionych ziaren gorczycy i pić go kilka razy dziennie, by poczuć się lepiej.

Z gorczycą należy uważać

Gorczyca czarna znana jest również ze swych właściwości przeciwbólowych i przeciwzapalnych, stąd też bywa składnikiem płukanek stosowanych w przypadku bólu gardła oraz zębów. Łagodzi zapalenie i zmniejsza ból oraz trudności z przełykaniem. W aptekach można też znaleźć plastry rozgrzewające, które zawierają wyciąg z ostrych ziaren gorczycy. Lekarze zalecają jednak, by nie spożywać gorczycy czarnej oraz produktów pochodnych w nadmiernych ilościach, ponieważ doprowadza to do uszkodzenia układu moczowego. W przypadku kobiet gorczyca może mieć natomiast działanie poronne. Są to jednak skrajne przypadki, dlatego musztardą i sosami na bazie gorczycy czarnej można objadać się bez obaw.

Gorczyca czarna sprawia, że dania są pikantne i wyraziste. Podobne właściwości mają ziarna gorczycy białej, choć są nieco delikatniejsze. Z przypraw polecamy wyrazisty pieprz kolorowy. Energii doda z pewnością mielona guarana. Ze zdrowych produktów proponujemy również morską sól jodowaną.

Mówiąc STOP nikotynie -  czyli dlaczego warto rzucić palenie i… jak to zrobić

Mówiąc STOP nikotynie - czyli dlaczego warto rzucić palenie i… jak to zrobić

Dzisiejsze społeczeństwo staje się coraz bardziej świadome w sprawach dotyczących właściwej diety i pozytywnego wpływu aktywności fizycznej na nasz... Czytaj więcej

Producent:

Thumb vivio

Postać:

inne

Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

czytaj więcej

Read more icon

Kup w sklepie

Artykuły wybrane dla Ciebie

Dodaj opinię

Opinie użytkowników Supple.pl zawarte w komentarzach stanowią ich subiektywną ocenę i nie mogą być traktowane jako profesjonalne porady medyczne

  • Jolanta 2017-10-04 08:27

    Skuteczność Gorczyca Czarna Ziarno mnie osobiście nie zachwyca ale można sobie wypróbować

  • Opinia użytkownika 2017-05-23 10:38

    nie lubie

  • Nela 2017-05-12 11:22

    Od dawna wiem, że czarna gorczyca jest niezwykle skuteczna na niestrawność, ale nie chcę przedobrzyć ze względu na częste choroby układu moczowego - trzeba wtedy bardziej uważać nawet z przyprawami.

  • pokaż więcej opinii Read more icon

    Zapoznaj się z ulotką Gorczyca Czarna Ziarno

    Intensywna gorczyca czarna

    Gorczyca czarna, podobnie jak biała, używana jest głównie do produkcji musztardy. Jej smak jest jednak znacznie bardziej wyrazisty i pikantny, stąd też wynika popularność takich sosów, jak musztarda niemiecka, angielska czy dijon. Dzięki temu z powodzeniem stosuje się musztardę do przyprawiania potraw mięsnych oraz smażonych – dodana podczas gotowania sprawia, że mięso kruszeje i staje się znacznie delikatniejsze. Nie sposób również wyobrazić sobie kuchni bez musztardy w towarzystwie serów, jajek czy wędlin. Jej popularność wynika jednak nie tylko z pikantnego smaku, ale właściwości zdrowotnych, zwłaszcza dla żołądka oraz jelit.

    Środek na niestrawność

    Gorczyca czarna wchodzi w skład leków i suplementów diety łagodzących dolegliwości żołądkowe. Jedzenie gorczycy czarnej w niewielkiej dawce zaleca się osobom, które miewają problemy z trawieniem, a po posiłkach często towarzyszą im bóle brzucha, wzdęcia, a nawet nudności. Gorczyca czarna sprzyja produkcji śluzu, który otacza ściany żołądka i tym samym chroni go przed procesami trawiennymi oraz działaniem chorobotwórczych drobnoustrojów. Leki na bazie gorczycy zaleca się w przypadku chorób układu pokarmowego, takich jak dwunastnica, choroba wrzodowa, zaparcia lub stany zapalne. Natomiast w przypadku przeziębienia lub bólu mięśni i stawów można przyrządzić napar z rozgniecionych ziaren gorczycy i pić go kilka razy dziennie, by poczuć się lepiej.

    Z gorczycą należy uważać

    Gorczyca czarna znana jest również ze swych właściwości przeciwbólowych i przeciwzapalnych, stąd też bywa składnikiem płukanek stosowanych w przypadku bólu gardła oraz zębów. Łagodzi zapalenie i zmniejsza ból oraz trudności z przełykaniem. W aptekach można też znaleźć plastry rozgrzewające, które zawierają wyciąg z ostrych ziaren gorczycy. Lekarze zalecają jednak, by nie spożywać gorczycy czarnej oraz produktów pochodnych w nadmiernych ilościach, ponieważ doprowadza to do uszkodzenia układu moczowego. W przypadku kobiet gorczyca może mieć natomiast działanie poronne. Są to jednak skrajne przypadki, dlatego musztardą i sosami na bazie gorczycy czarnej można objadać się bez obaw.

    Gorczyca czarna sprawia, że dania są pikantne i wyraziste. Podobne właściwości mają ziarna gorczycy białej, choć są nieco delikatniejsze. Z przypraw polecamy wyrazisty pieprz kolorowy. Energii doda z pewnością mielona guarana. Ze zdrowych produktów proponujemy również morską sól jodowaną.

    Mówiąc STOP nikotynie -  czyli dlaczego warto rzucić palenie i… jak to zrobić

    Mówiąc STOP nikotynie - czyli dlaczego warto rzucić palenie i… jak to zrobić

    Dzisiejsze społeczeństwo staje się coraz bardziej świadome w sprawach dotyczących właściwej diety i pozytywnego wpływu aktywności fizycznej na nasz... Czytaj więcej

    Producent:

    Thumb vivio

    Postać:

    inne

    Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

    Ranking zamienników Najlepsze produkty - przyprawy

    Cynamon Laski

    4.56 opinii:
    Cynamon nie tylko do wypieków Lody, desery, ciasteczka – smaczne i sycące,...
    czytaj dalej »

    Cynamon nie tylko do wypieków Lody, desery, ciasteczka – smaczne i sycące,... czytaj dalej »

    Kurkuma Mielona

    4.4511 opinii:
    Kurkuma to niezwykle aromatyczna, popularna potrawa kuchni indyjskiej, której walory...
    czytaj dalej »

    Kurkuma to niezwykle aromatyczna, popularna potrawa kuchni indyjskiej, której walory... czytaj dalej »

    Czosnek Niedźwiedzi

    4.410 opinii:
    Czosnek niedźwiedzi to coś więcej Czosnek niedźwiedzi ze względu na nazwę kojarzony bywa...
    czytaj dalej »

    Czosnek niedźwiedzi to coś więcej Czosnek niedźwiedzi ze względu na nazwę kojarzony bywa... czytaj dalej »

    Pieprz Kolorowy Ziarno

    4.336 opinii:
    Kolorowy pieprz to nie tylko bogactwo aromatów, ale także miły dla oka dodatek,...
    czytaj dalej »

    Kolorowy pieprz to nie tylko bogactwo aromatów, ale także miły dla oka dodatek,... czytaj dalej »

    Estragon Mielony

    4.336 opinii:
    Bylica draganek, czyli popularny estragon Estragon to roślina stosowana w wielu...
    czytaj dalej »

    Bylica draganek, czyli popularny estragon Estragon to roślina stosowana w wielu... czytaj dalej »

    Papryka Słodka Wędzona

    4.336 opinii:
    Słodka wędzona papryka idealnie pasuje do mięs, nadając im dodatkowego, mocnego aromatu. Na...
    czytaj dalej »

    Słodka wędzona papryka idealnie pasuje do mięs, nadając im dodatkowego, mocnego aromatu. Na... czytaj dalej »

    Karob Proszek

    4.310 opinii:
    Właściwości chleba świętojańskiego Pochodzący z terenów śródziemnomorskich...
    czytaj dalej »

    Właściwości chleba świętojańskiego Pochodzący z terenów śródziemnomorskich... czytaj dalej »

    Kardamon Łuskany

    4.297 opinii:
    Kardamon to bardzo aromatyczna przyprawa, która świetnie komponuje się z gorącymi...
    czytaj dalej »

    Kardamon to bardzo aromatyczna przyprawa, która świetnie komponuje się z gorącymi... czytaj dalej »

    Czosnek Granulowany

    4.297 opinii:
    Świeży, mielony, w płatkach... czosnek dobry w każdej postaci Kucharze zachwalają...
    czytaj dalej »

    Świeży, mielony, w płatkach... czosnek dobry w każdej postaci Kucharze zachwalają... czytaj dalej »

    Imbir Mielony

    4.176 opinii:
    Niezwykły korzeń imbiru Ten niezwykły korzeń znany jest medycynie chińskiej jako środek...
    czytaj dalej »

    Niezwykły korzeń imbiru Ten niezwykły korzeń znany jest medycynie chińskiej jako środek... czytaj dalej »