Kategorie produktów

Gorczyca Czarna Ziarno

Gorczyca Czarna Ziarno
Najtańsza oferta

3.5 Dobry

ilość opinii: 4

Kategorie produktów

Zapoznaj się z ulotką

Opis produktu Gorczyca Czarna Ziarno

Intensywna gorczyca czarna

Gorczyca czarna, podobnie jak biała, używana jest głównie do produkcji musztardy. Jej smak jest jednak znacznie bardziej wyrazisty i pikantny, stąd też wynika popularność takich sosów, jak musztarda niemiecka, angielska czy dijon. Dzięki temu z powodzeniem stosuje się musztardę do przyprawiania potraw mięsnych oraz smażonych – dodana podczas gotowania sprawia, że mięso kruszeje i staje się znacznie delikatniejsze. Nie sposób również wyobrazić sobie kuchni bez musztardy w towarzystwie serów, jajek czy wędlin. Jej popularność wynika jednak nie tylko z pikantnego smaku, ale właściwości zdrowotnych, zwłaszcza dla żołądka oraz jelit.

Środek na niestrawność

Gorczyca czarna wchodzi w skład leków i suplementów diety łagodzących dolegliwości żołądkowe. Jedzenie gorczycy czarnej w niewielkiej dawce zaleca się osobom, które miewają problemy z trawieniem, a po posiłkach często towarzyszą im bóle brzucha, wzdęcia, a nawet nudności. Gorczyca czarna sprzyja produkcji śluzu, który otacza ściany żołądka i tym samym chroni go przed procesami trawiennymi oraz działaniem chorobotwórczych drobnoustrojów. Leki na bazie gorczycy zaleca się w przypadku chorób układu pokarmowego, takich jak dwunastnica, choroba wrzodowa, zaparcia lub stany zapalne. Natomiast w przypadku przeziębienia lub bólu mięśni i stawów można przyrządzić napar z rozgniecionych ziaren gorczycy i pić go kilka razy dziennie, by poczuć się lepiej.

Z gorczycą należy uważać

Gorczyca czarna znana jest również ze swych właściwości przeciwbólowych i przeciwzapalnych, stąd też bywa składnikiem płukanek stosowanych w przypadku bólu gardła oraz zębów. Łagodzi zapalenie i zmniejsza ból oraz trudności z przełykaniem. W aptekach można też znaleźć plastry rozgrzewające, które zawierają wyciąg z ostrych ziaren gorczycy. Lekarze zalecają jednak, by nie spożywać gorczycy czarnej oraz produktów pochodnych w nadmiernych ilościach, ponieważ doprowadza to do uszkodzenia układu moczowego. W przypadku kobiet gorczyca może mieć natomiast działanie poronne. Są to jednak skrajne przypadki, dlatego musztardą i sosami na bazie gorczycy czarnej można objadać się bez obaw.

Gorczyca czarna sprawia, że dania są pikantne i wyraziste. Podobne właściwości mają ziarna gorczycy białej, choć są nieco delikatniejsze. Z przypraw polecamy wyrazisty pieprz kolorowy. Energii doda z pewnością mielona guarana. Ze zdrowych produktów proponujemy również morską sól jodowaną.

Dodaj opinię

Oceń produkt:

Opinie użytkowników Medsowa.pl zawarte w komentarzach stanowią ich subiektywną ocenę i nie mogą być traktowane jako profesjonalne porady medyczne

Opinia użytkownika 2017-05-23 10:38

nie lubie

Nela 2017-05-12 11:22

Od dawna wiem, że czarna gorczyca jest niezwykle skuteczna na niestrawność, ale nie chcę przedobrzyć ze względu na częste choroby układu moczowego - trzeba wtedy bardziej uważać nawet z przyprawami.

Jolanta 2016-11-06 09:27

Skuteczność Gorczyca Czarna Ziarno mnie osobiście nie zachwyca ale można sobie wypróbować

Ludomira 2016-05-09 17:20

Przyprawy to nieodłączny dodatek do dań. Wystarczy wiedzieć którą, do jakiego dania zastosować. W mojej kuchni jedną z najczęściej wybieranych przypraw jest Gorczyca Czarna Ziarno . Przyprawa ta nadaje dodatkowy walor smakowy i nie jest przy tym szkodliwa.

Podobne produkty

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.