Gałka Muszkatołowa Mielona

miejsce
w rankingu

--

Gałka Muszkatołowa Mielona
2.8
opinii: 5

Gałka Muszkatołowa Mielona znajduje się w rankingach Najlepsze produkty - odżywianie

Zapoznaj się z ulotką Gałka Muszkatołowa Mielona

Aromatyczne ziarna muszkatu

Gałka muszkatołowa to aromatyczna, słodka przyprawa, która znana jest przede wszystkim jako dodatek do wypieków, zwłaszcza piernika. Nieco pikantna i intensywnie pachnąca za sprawą zawartości olejków eterycznych, dodawana jest do gorących dań mięsnych lub napojów na bazie mleka. Nadaje im niepowtarzalnego, nieco słodkiego posmaku. Gałka doskonale uzupełnia się z innymi przyprawami korzennymi, takimi jak cynamon, anyż czy goździki. Ziarna muszkatu rosną na wiecznie zielonym drzewie zwanym muszkatołowcem korzennym, który początkowo rósł wyłącznie na Archipelagu Malajskim. Obecnie roślinę uprawia się również w Indonezji. Wydaje on owoce, które kryją w sobie ziarno gałki muszkatołowej.

Lek ze Wschodu

Choć właściwości zdrowotne gałki są znane, to w zachodnim kręgu kulturowym stosuje się ją raczej wyłącznie jako dodatek do potraw. Niesłusznie, bowiem muszkat kryje w sobie wiele cennych wartości, docenianych przez kultury Wschodu. Przede wszystkim to doskonały lek na dolegliwości żołądkowe, takie jak nudności, biegunka oraz wzdęcia. Szczypta przyprawy łagodzi objawy przejedzenia i przyspiesza trawienie. Warto zaznaczyć, że jak wiele tego typu przypraw, w skład gałki muszkatołowej wchodzą przeciwutleniacze, skutecznie walczące z wolnymi rodnikami. Z cennych właściwości muszkatu powinny również skorzystać osoby zmagające się z reumatyzmem, ponieważ przyprawa łagodzi bóle stawów, a dzięki olejkom eterycznym przejawia działanie przeciwdepresyjne.

Do czego warto dodać gałkę muszkatołową?

Nie należy ograniczać stosowania muszkatu wyłącznie jako dodatku do wypieków. Równie dobrze komponuje się z pieczonymi mięsami, głównie drobiem, jagnięciną oraz rybami. Po tę przyprawę często sięga się w trakcie przygotowywania dań na bazie kapusty, fasoli lub grochu. Gałka wzbogaci smak jajek oraz serów, uzupełni też wartości smakowe gotowanych warzyw, pomidorów oraz fasolki, także sosów do polewania mięsa. Szpinak oraz brokuły nabiorą dodatkowego aromatu dzięki szczypcie muszkatu. Nie należy zapominać, że ziarna bywają częścią orientalnych mieszanek przypraw, stąd smak gałki muszkatołowej uzupełni dania kuchni chińskiej oraz indyjskiej.

Należy zachować umiar

Gałka muszkatołowa ma swoje drugie, nieco niebezpieczne oblicze. Przejawia ono niewielkie działanie toksyczne oraz odurzające. Niewielka dawka muszkatu nie wyrządzi krzywdy, dopiero zjedzona w nadmiarze może skutkować złym samopoczuciem, nudnościami i wymiotami, a także objawami charakterystycznymi dla epilepsji. Dodawanie gałki do potraw powinno się ograniczyć w przypadku dzieci oraz kobiet w ciąży. Przyprawa jest jednak na tyle aromatyczna i intensywna, że większa ilość muszkatu w daniu nada mu gorzkości.

Gałka muszkatołowa to jedna z głównych przypraw korzennych. Poza nią warto spróbować aromatycznego mielonego cynamonu. Bogactwo witamin można odnaleźć w naturalnym soku z acai. Do wypieków warto dodać olej z czarnuszki. W pozbywaniu się toksyn z organizmu pomoże natomiast niezwykle zdrowa fasola mung.

Niezawodne sposoby na uspokojenie i pozbycie się stresu

Niezawodne sposoby na uspokojenie i pozbycie się stresu

Nerwy i stres są obecne w naszym życiu niemal na każdym kroku. Wyeliminowanie stresujących sytuacji nie jest możliwe, ale za to możemy zrobić... Czytaj więcej

Producent:

Thumb vivio

Postać:

inne

Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

czytaj więcej

Read more icon

Kup w sklepie

Artykuły wybrane dla Ciebie

Dodaj opinię

Opinie użytkowników Supple.pl zawarte w komentarzach stanowią ich subiektywną ocenę i nie mogą być traktowane jako profesjonalne porady medyczne

  • Salix 2017-05-22 11:25

    Uderzę i tutaj - dają słabą ocenę, bo nie równa się gałce "w całości"

  • Marcin 2017-05-11 10:39

    Radzę dokładnie przeczytać sobie opis - po większej ilości gałki muszkatołowej faktycznie mocno boli brzuch!

  • Eryk 2015-08-30 21:22

    Kupiłem ją raz na próbę, ale miała paskudny smak, nigdy więcej jej już nie kupię

  • Kiri 2015-08-30 21:20

    Ma fajną konsystencję, przez co nadaje się do większości dań. Mogę polecić akurat tego producent, mam do niego już zaufanie

  • Daga 2015-08-30 21:17

    Od czasu do czasu ją stosuję przy różnych daniach i wszystko wychodzi w miarę ok.

  • pokaż więcej opinii Read more icon

    Zapoznaj się z ulotką Gałka Muszkatołowa Mielona

    Aromatyczne ziarna muszkatu

    Gałka muszkatołowa to aromatyczna, słodka przyprawa, która znana jest przede wszystkim jako dodatek do wypieków, zwłaszcza piernika. Nieco pikantna i intensywnie pachnąca za sprawą zawartości olejków eterycznych, dodawana jest do gorących dań mięsnych lub napojów na bazie mleka. Nadaje im niepowtarzalnego, nieco słodkiego posmaku. Gałka doskonale uzupełnia się z innymi przyprawami korzennymi, takimi jak cynamon, anyż czy goździki. Ziarna muszkatu rosną na wiecznie zielonym drzewie zwanym muszkatołowcem korzennym, który początkowo rósł wyłącznie na Archipelagu Malajskim. Obecnie roślinę uprawia się również w Indonezji. Wydaje on owoce, które kryją w sobie ziarno gałki muszkatołowej.

    Lek ze Wschodu

    Choć właściwości zdrowotne gałki są znane, to w zachodnim kręgu kulturowym stosuje się ją raczej wyłącznie jako dodatek do potraw. Niesłusznie, bowiem muszkat kryje w sobie wiele cennych wartości, docenianych przez kultury Wschodu. Przede wszystkim to doskonały lek na dolegliwości żołądkowe, takie jak nudności, biegunka oraz wzdęcia. Szczypta przyprawy łagodzi objawy przejedzenia i przyspiesza trawienie. Warto zaznaczyć, że jak wiele tego typu przypraw, w skład gałki muszkatołowej wchodzą przeciwutleniacze, skutecznie walczące z wolnymi rodnikami. Z cennych właściwości muszkatu powinny również skorzystać osoby zmagające się z reumatyzmem, ponieważ przyprawa łagodzi bóle stawów, a dzięki olejkom eterycznym przejawia działanie przeciwdepresyjne.

    Do czego warto dodać gałkę muszkatołową?

    Nie należy ograniczać stosowania muszkatu wyłącznie jako dodatku do wypieków. Równie dobrze komponuje się z pieczonymi mięsami, głównie drobiem, jagnięciną oraz rybami. Po tę przyprawę często sięga się w trakcie przygotowywania dań na bazie kapusty, fasoli lub grochu. Gałka wzbogaci smak jajek oraz serów, uzupełni też wartości smakowe gotowanych warzyw, pomidorów oraz fasolki, także sosów do polewania mięsa. Szpinak oraz brokuły nabiorą dodatkowego aromatu dzięki szczypcie muszkatu. Nie należy zapominać, że ziarna bywają częścią orientalnych mieszanek przypraw, stąd smak gałki muszkatołowej uzupełni dania kuchni chińskiej oraz indyjskiej.

    Należy zachować umiar

    Gałka muszkatołowa ma swoje drugie, nieco niebezpieczne oblicze. Przejawia ono niewielkie działanie toksyczne oraz odurzające. Niewielka dawka muszkatu nie wyrządzi krzywdy, dopiero zjedzona w nadmiarze może skutkować złym samopoczuciem, nudnościami i wymiotami, a także objawami charakterystycznymi dla epilepsji. Dodawanie gałki do potraw powinno się ograniczyć w przypadku dzieci oraz kobiet w ciąży. Przyprawa jest jednak na tyle aromatyczna i intensywna, że większa ilość muszkatu w daniu nada mu gorzkości.

    Gałka muszkatołowa to jedna z głównych przypraw korzennych. Poza nią warto spróbować aromatycznego mielonego cynamonu. Bogactwo witamin można odnaleźć w naturalnym soku z acai. Do wypieków warto dodać olej z czarnuszki. W pozbywaniu się toksyn z organizmu pomoże natomiast niezwykle zdrowa fasola mung.

    Niezawodne sposoby na uspokojenie i pozbycie się stresu

    Niezawodne sposoby na uspokojenie i pozbycie się stresu

    Nerwy i stres są obecne w naszym życiu niemal na każdym kroku. Wyeliminowanie stresujących sytuacji nie jest możliwe, ale za to możemy zrobić... Czytaj więcej

    Producent:

    Thumb vivio

    Postać:

    inne

    Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

    Ranking zamienników Najlepsze produkty - przyprawy

    Czarnuszka Nasiona

    4.836 opinii:
    Czarnuszka i jej właściwości Czarnuszka to jeden z tych środków, dla których...
    czytaj dalej »

    Czarnuszka i jej właściwości Czarnuszka to jeden z tych środków, dla których... czytaj dalej »

    Cynamon Laski

    4.638 opinii:
    Cynamon nie tylko do wypieków Lody, desery, ciasteczka – smaczne i sycące,...
    czytaj dalej »

    Cynamon nie tylko do wypieków Lody, desery, ciasteczka – smaczne i sycące,... czytaj dalej »

    Kurkuma Mielona

    4.4511 opinii:
    Kurkuma to niezwykle aromatyczna, popularna potrawa kuchni indyjskiej, której walory...
    czytaj dalej »

    Kurkuma to niezwykle aromatyczna, popularna potrawa kuchni indyjskiej, której walory... czytaj dalej »

    Czosnek Niedźwiedzi

    4.410 opinii:
    Czosnek niedźwiedzi to coś więcej Czosnek niedźwiedzi ze względu na nazwę kojarzony bywa...
    czytaj dalej »

    Czosnek niedźwiedzi to coś więcej Czosnek niedźwiedzi ze względu na nazwę kojarzony bywa... czytaj dalej »

    Pieprz Kolorowy Ziarno

    4.336 opinii:
    Kolorowy pieprz to nie tylko bogactwo aromatów, ale także miły dla oka dodatek,...
    czytaj dalej »

    Kolorowy pieprz to nie tylko bogactwo aromatów, ale także miły dla oka dodatek,... czytaj dalej »

    Estragon Mielony

    4.336 opinii:
    Bylica draganek, czyli popularny estragon Estragon to roślina stosowana w wielu...
    czytaj dalej »

    Bylica draganek, czyli popularny estragon Estragon to roślina stosowana w wielu... czytaj dalej »

    Papryka Słodka Wędzona

    4.336 opinii:
    Słodka wędzona papryka idealnie pasuje do mięs, nadając im dodatkowego, mocnego aromatu. Na...
    czytaj dalej »

    Słodka wędzona papryka idealnie pasuje do mięs, nadając im dodatkowego, mocnego aromatu. Na... czytaj dalej »

    Karob Proszek

    4.310 opinii:
    Właściwości chleba świętojańskiego Pochodzący z terenów śródziemnomorskich...
    czytaj dalej »

    Właściwości chleba świętojańskiego Pochodzący z terenów śródziemnomorskich... czytaj dalej »

    Kardamon Łuskany

    4.297 opinii:
    Kardamon to bardzo aromatyczna przyprawa, która świetnie komponuje się z gorącymi...
    czytaj dalej »

    Kardamon to bardzo aromatyczna przyprawa, która świetnie komponuje się z gorącymi... czytaj dalej »

    Czosnek Granulowany

    4.297 opinii:
    Świeży, mielony, w płatkach... czosnek dobry w każdej postaci Kucharze zachwalają...
    czytaj dalej »

    Świeży, mielony, w płatkach... czosnek dobry w każdej postaci Kucharze zachwalają... czytaj dalej »