Czerwony Olej Rzepakowy

miejsce
w rankingu

8

Czerwony Olej Rzepakowy
4.33
opinii: 6

Czerwony Olej Rzepakowy znajduje się w rankingach Najlepsze produkty - odżywianie

Zapoznaj się z ulotką Czerwony Olej Rzepakowy

Olej rzepakowy zapewne znany jest każdemu z Nas. To tak naprawdę niezbędnik w kuchni każdej Pani Domu, która dzień w dzień stara się zaspokoić kubki smakowe swoich domowników. Potocznie ten popularny olej nazywany jest również "oliwą północy". Pozyskiwany jest z rzepaku, a więc rośliny o żółtych kwiatkach, która jest cechą charakterystyczną polskiego krajobrazu.

Olej rzepakowy głównie kojarzy nam się z produktem do smażenia. To jeden z olejów, po który Polacy najczęściej sięgają w sklepach. Mimo tak ogromnej popularności, nie wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego, że jest on źródłem licznych składników odżywczych, takich jak: wielonienasycone kwasy tłuszczowe czy beta karoten.

Na czym polega fenomen oleju rzepakowego?

Olej rzepakowy, to zdecydowany lider wśród olejów. Wybór tego właśnie produktu, to przede wszystkim inwestycja w zdrowie, gdyż posiada on jeden z najniższych poziomów kwasów tłuszczowych nasyconych, które są niekorzystne dla naszego organizmu. To również bogactwo kwasów jednonienasyconych oraz kwasu omega-3. Jego fenomen można tłumaczyć również tym, iż jest on źródłem steroli roślinnych, które jak wiemy, pomagają utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu we krwi. Nie bez znaczenia jest także obecność licznych polifenoli, które odznaczają się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi.

Silnym atutem oleju rzepakowego jest również zawartość witaminy E, która potocznie nazywana jest również "witaminą młodości" o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Warto również wspomnieć o witaminie K, bez której nie byłoby możliwe właściwe krzepnięcie krwi oraz metabolizm kości. Olej rzepakowy, to skarbnica prowitaminy A, która odgrywa niezwykle istotną rolę w procesie widzenia, wpływając tym samym korzystnie na stan błon śluzowych oraz ogólną kondycję skóry.

Olej rzepakowy a cholesterol

Olej rzepakowy powinien znaleźć się w diecie osób, które borykają się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Jego niesamowity, wyróżniający go na tle innych tłuszczów skład, pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu, a tym samym chroni nas przed zawałem serca czy wylewem.

Kwasy omega-3

Jak wiemy, olej rzepakowy, to bogate źródło kwasów omega-3. Z pewnością wielu z Was zastanawia się, za co tak naprawdę odpowiedzialny jest akurat ten składnik. Otóż kwasy omega-3 wspierają funkcjonowanie mózgu i jego rozwój, dlatego ten składnik powinien być podstawą diety kobiet w ciąży oraz dzieci do drugiego roku życia, których mózg intensywnie się rozwija . Badania wykazały, iż dieta uboga w kwasy omega-3 w tym okresie, może doprowadzić do nieodwracalnych skutków.

Zastosowanie oleju rzepakowego

Olej rzepakowy, ze względu na swoje cudowne właściwości i bogaty skład, znalazł zastosowanie w wielu dziedzinach życia. Jego potencjał w pielęgnacji ciała, włosów i paznokci sprawił, iż zainteresowali się nim producenci kosmetyków. To głównie zasługa obecności witaminy E i K. Naturalne właściwości oleju rzepakowego sprawiają, iż nadaje się on do pielęgnacji skóry suchej ze skłonnością do łuszczenia. Najszersze zastosowanie olej rzepakowy znalazł jednak w przemyśle spożywczym- jest znakomitym dodatkiem do sałatek, gdyż nie tylko podkreśla ich smak, ale również dostarcza organizmowi cennych wartości odżywczych. Nadaje się również do smażenia mięs i ryb. Znaleźć go można w składzie ketchupu oraz majonezu.

Okres jesienno-zimowy, to trudny czas nie tylko dla naszego organizmu, który musi bronić się przed licznymi bakteriami i wirusami, ale również skóry. Warto więc zadbać o odpowiednią pielęgnację w tym okresie. Masło Shea nierafinowane, to odpowiedni produkt, który nie tylko chroni skórę przed działaniem czynników zewnętrznych, ale również skutecznie nawilża, uelastycznia i przeciwdziała podrażnieniom. Ciekawą propozycją jest również miód gryczany- herbata z dodatkiem miodu nadaje jej zupełnie innego oblicza, a dodatkowo jest zdrowszą formą niż biały cukier. Jeśli jesteś zwolennikiem zdrowej żywności, a monotonia w kuchni nudzi Cię  i wciąż szukasz nowych inspiracji, sięgnij po soczewicę zieloną, która może stanowić alternatywę dla tradycyjnego farszu do pierogów czy gołąbków.

Co jeść i pić podczas upałów?

Co jeść i pić podczas upałów?

Zjawisko upałów ma swoje plusy i minusy – miło jest się wylegiwać na plaży i odpoczywać na słońcu, ale nie należy zapominać o zagrożeniach jakie... Czytaj więcej

Producent:

Thumb vivio

Postać:

inne

Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

czytaj więcej

Read more icon

Artykuły wybrane dla Ciebie

Dodaj opinię

Opinie użytkowników Supple.pl zawarte w komentarzach stanowią ich subiektywną ocenę i nie mogą być traktowane jako profesjonalne porady medyczne

  • Sława 2018-07-08 09:12

    Jestem zakręcona w tematyce ,,healthy lifestyle''. Już dawno temu zmieniłam swój sposób żywienia a pierwszym działaniem było nabycie Czerwony Olej Rzepakowy . Towarzyszy mi gdy przygotowuję potrawy. Moim zdaniem to kulinarne odkrycie:)

  • Opinia użytkownika 2018-06-15 10:21

    Czerwony Olej Rzepakowy to produkt - olej spożywczy - stosowany w kuchni jako dodatek do zimnych dań i sałatek. Dla zdrowotności można go także stosować łyżką. Ma dużo sposobów na wykorzystanie. Szczerze polecam :)

  • Opinia użytkownika 2017-05-09 10:42

    A ja tam wolę oliwę z oliwek, unikam smażenia.

  • Halina 2017-04-26 12:34

    No czerwonego oleju rzepakowego to ja jeszcze nie znałam! Koniecznie musze wypróbować.

  • hania 2016-04-15 20:26

    ciezko mi ocenic ten produkt. on nie ma ani minusow, ani jakichs szczegolnie pozytywnych cech. nie kupie go wiecej. ale generalnie smazy się na nim dobrze, stad dosc wysoka ocena z mojej strony

  • Natalka 2016-03-14 21:29

    polecam czerwony olej rzepakowy. mieso idealnie wysmaza sie na oleju rzepakowym, dobrze smakuje. wartosci odzywcze zachecaja do zakupu. jedynym mankamentem jest troszke wysoka cena, ale jakosc produktu jest naprawde wysoka.....

  • pokaż więcej opinii Read more icon

    Zapoznaj się z ulotką Czerwony Olej Rzepakowy

    Olej rzepakowy zapewne znany jest każdemu z Nas. To tak naprawdę niezbędnik w kuchni każdej Pani Domu, która dzień w dzień stara się zaspokoić kubki smakowe swoich domowników. Potocznie ten popularny olej nazywany jest również "oliwą północy". Pozyskiwany jest z rzepaku, a więc rośliny o żółtych kwiatkach, która jest cechą charakterystyczną polskiego krajobrazu.

    Olej rzepakowy głównie kojarzy nam się z produktem do smażenia. To jeden z olejów, po który Polacy najczęściej sięgają w sklepach. Mimo tak ogromnej popularności, nie wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego, że jest on źródłem licznych składników odżywczych, takich jak: wielonienasycone kwasy tłuszczowe czy beta karoten.

    Na czym polega fenomen oleju rzepakowego?

    Olej rzepakowy, to zdecydowany lider wśród olejów. Wybór tego właśnie produktu, to przede wszystkim inwestycja w zdrowie, gdyż posiada on jeden z najniższych poziomów kwasów tłuszczowych nasyconych, które są niekorzystne dla naszego organizmu. To również bogactwo kwasów jednonienasyconych oraz kwasu omega-3. Jego fenomen można tłumaczyć również tym, iż jest on źródłem steroli roślinnych, które jak wiemy, pomagają utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu we krwi. Nie bez znaczenia jest także obecność licznych polifenoli, które odznaczają się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi.

    Silnym atutem oleju rzepakowego jest również zawartość witaminy E, która potocznie nazywana jest również "witaminą młodości" o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Warto również wspomnieć o witaminie K, bez której nie byłoby możliwe właściwe krzepnięcie krwi oraz metabolizm kości. Olej rzepakowy, to skarbnica prowitaminy A, która odgrywa niezwykle istotną rolę w procesie widzenia, wpływając tym samym korzystnie na stan błon śluzowych oraz ogólną kondycję skóry.

    Olej rzepakowy a cholesterol

    Olej rzepakowy powinien znaleźć się w diecie osób, które borykają się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Jego niesamowity, wyróżniający go na tle innych tłuszczów skład, pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu, a tym samym chroni nas przed zawałem serca czy wylewem.

    Kwasy omega-3

    Jak wiemy, olej rzepakowy, to bogate źródło kwasów omega-3. Z pewnością wielu z Was zastanawia się, za co tak naprawdę odpowiedzialny jest akurat ten składnik. Otóż kwasy omega-3 wspierają funkcjonowanie mózgu i jego rozwój, dlatego ten składnik powinien być podstawą diety kobiet w ciąży oraz dzieci do drugiego roku życia, których mózg intensywnie się rozwija . Badania wykazały, iż dieta uboga w kwasy omega-3 w tym okresie, może doprowadzić do nieodwracalnych skutków.

    Zastosowanie oleju rzepakowego

    Olej rzepakowy, ze względu na swoje cudowne właściwości i bogaty skład, znalazł zastosowanie w wielu dziedzinach życia. Jego potencjał w pielęgnacji ciała, włosów i paznokci sprawił, iż zainteresowali się nim producenci kosmetyków. To głównie zasługa obecności witaminy E i K. Naturalne właściwości oleju rzepakowego sprawiają, iż nadaje się on do pielęgnacji skóry suchej ze skłonnością do łuszczenia. Najszersze zastosowanie olej rzepakowy znalazł jednak w przemyśle spożywczym- jest znakomitym dodatkiem do sałatek, gdyż nie tylko podkreśla ich smak, ale również dostarcza organizmowi cennych wartości odżywczych. Nadaje się również do smażenia mięs i ryb. Znaleźć go można w składzie ketchupu oraz majonezu.

    Okres jesienno-zimowy, to trudny czas nie tylko dla naszego organizmu, który musi bronić się przed licznymi bakteriami i wirusami, ale również skóry. Warto więc zadbać o odpowiednią pielęgnację w tym okresie. Masło Shea nierafinowane, to odpowiedni produkt, który nie tylko chroni skórę przed działaniem czynników zewnętrznych, ale również skutecznie nawilża, uelastycznia i przeciwdziała podrażnieniom. Ciekawą propozycją jest również miód gryczany- herbata z dodatkiem miodu nadaje jej zupełnie innego oblicza, a dodatkowo jest zdrowszą formą niż biały cukier. Jeśli jesteś zwolennikiem zdrowej żywności, a monotonia w kuchni nudzi Cię  i wciąż szukasz nowych inspiracji, sięgnij po soczewicę zieloną, która może stanowić alternatywę dla tradycyjnego farszu do pierogów czy gołąbków.

    Co jeść i pić podczas upałów?

    Co jeść i pić podczas upałów?

    Zjawisko upałów ma swoje plusy i minusy – miło jest się wylegiwać na plaży i odpoczywać na słońcu, ale nie należy zapominać o zagrożeniach jakie... Czytaj więcej

    Producent:

    Thumb vivio

    Postać:

    inne

    Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

    Ranking zamienników Najlepsze produkty - olej spożywczy

    Olej Rzepakowy

    5.06 opinii:
    Olej rzepakowy nazywany jest również "eliksirem młodości". Z czego to...
    czytaj dalej »

    Olej Z Oregano Esencja

    5.06 opinii:
    Oregano to przyprawa, która stanowi niezbędnik w kuchni każdej Pani Domu. Mimo...
    czytaj dalej »

    Olej Kokosowy VIRGIN

    4.9212 opinii:
    Olej kokosowy virgin potocznie nazywany jest bombą kaloryczną. Kalorie z reguły kojarzą nam...
    czytaj dalej »

    Olej Kokosowy Rafinowany

    4.810 opinii:
    Czym tak naprawdę różni się olej rafinowany od nierafinowanego? Oleje nierafinowane...
    czytaj dalej »

    Olej Z Pestek Dyni Dary Natury

    4.6411 opinii:
    Olej z pestek dyni Dary Natury tłoczony jest na zimno. Nasiona dyni pochodzą z polskich...
    czytaj dalej »

    Olej Z Czarnuszki Vivio

    4.6411 opinii:
    Czarnuszka siewna, to mało znana roślinka, która zawiera ziarenka o olbrzymiej mocy. W...
    czytaj dalej »

    Olej Z Pestek Winogron

    4.577 opinii:
    Często nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak wiele cennych produktów dla zdrowia...
    czytaj dalej »

    Czerwony Olej Rzepakowy

    4.336 opinii:
    Olej rzepakowy zapewne znany jest każdemu z Nas. To tak naprawdę niezbędnik w kuchni każdej...
    czytaj dalej »

    Olej Lniany

    4.297 opinii:
    Olej lniany nie bez powodu nazywany jest „złotem wśród olejów”....
    czytaj dalej »

    Olej Lniany Szarłat

    4.07 opinii:
    Olej Lniany Szarłat ze względu na jego wysoki stopień strawności, ma działanie ochronne dla...
    czytaj dalej »