Czerwona Quinoa Komosa

miejsce
w rankingu

13

Czerwona Quinoa Komosa
3.57
opinii: 7

Czerwona Quinoa Komosa znajduje się w rankingach Najlepsze produkty - odżywianie

Zapoznaj się z ulotką Czerwona Quinoa Komosa

Quinoa - odkrycie dwudziestego pierwszego wieku

Quinoa znana też jako komosa ryżowa pochodzi z terenów Ameryki Południowej i uznawana jest za tak zwane pseudozboże. Jej ziarna nie są zbożami, duża zawartość skrobi sprawia jednak, że mówienie o nich w tym kontekście ma uzasadnienie. Jej popularność sięga już tysięcy lat, nie można jednak nie dostrzec tego, że dopiero od niedawna robi prawdziwą furorę. Doceniają ją przy tym nie tylko kucharze, ale i osoby zawodowo zajmujące się kwestiami związanymi ze zdrowym żywieniem.

Przegląd właściwości komosy ryżowej

Osoby namawiające do włączenia komosy do codziennej diety z pewnością nie przesadzają. Mamy do czynienia z rośliną, która posiada w swoim składzie wysokiej jakości białko, a także komplet aminokwasów, które powinniśmy dostarczać do organizmu raz z pożywieniem. Lizyna, która wchodzi w jej skład, przyczynia się do szybszej budowy chrząstek, a ponieważ w produktach roślinnych występuje niezwykle rzadko, komosa powinna zainteresować zarówno wegetarian, jak i wegan. Mówimy również o ziarnach, które mogą być znakomitym uzupełnieniem dań dla dzieci. Quinoa jest bogata w witaminy, a do tego potrafi stymulować hormon wzrostu i ułatwia proces przyswajania wapnia. Jest też nieocenionym źródłem metioniny, a więc aminokwasu, który nie tylko wpływa na właściwe funkcjonowanie organizmu, ale ma też wpływ na wygląd włosów, paznokci oraz skóry.

Quinoa i dieta

Osoby dbające o linię mogą odetchnąć z ulgą, okazuje się bowiem, że quinoa jest rozwiązaniem jak gdyby stworzonym właśnie z myślą o nich. Na pierwszy plan wysuwa się jej niski indeks glikemiczny, nie bez znaczenia wydaje się jednak również wysoka zawartość błonnika w jej składzie, co jest dobrym znakiem także dla diabetyków. Kolejnym plusem jest to, że komosa ryżowa nie zawiera glutenu, może być więc stosowana przez osoby z nadwrażliwością na ten składnik. Już choćby dlatego zalecana jest jako stały składnik diety osób zmagających się z problemem alergii pokarmowych.

Sposób przygotowania i zastosowanie

Istnieje przynajmniej kilka sposobów, do których można się odwołać zastanawiając się nad tym, jak powinna być wykorzystana komosa ryżowa. Tu warto wspomnieć o tym, że mamy do czynienia z trzema rodzajami ziaren, quinoa występuje bowiem w odmianie białej, czarnej oraz czerwonej. Każda ma nieco inny smak i jest przygotowywana w nieco inny sposób, choć zawsze mamy do czynienia z ziarenkami, które po ugotowaniu charakteryzują się obecnością niewielkich, białych ogonków.

Quinoa biała zwraca na siebie uwagę przede wszystkim dlatego, że jest najdelikatniejsza w smaku, a jednocześnie najbardziej pęcznieje w trakcie gotowania. Nawet ona nie powiększa jednak w istotny sposób swojej objętości. Gotuje się ją około 15 minut, po tym okresie wskazane jest przy tym zdjęcie jej z ognia i odstawienie na około dziesięć minut, aby mogła odpocząć i wchłonąć jeszcze więcej wody. O tym, czy czas ten jest wystarczający dość łatwo się przekonać, gotowa jest bowiem przeźroczysta i szklista. Zarówno quinoa czerwona, jak i czarna niemal nie pęcznieje w trakcie gotowania. Charakterystyczne jest dla niej to, że zachowuje nie tylko twardość, ale i chrupkość. Dobrze sprawdza się jako dodatek tak do sałatek i zup, jak i do jogurtów. Czas gotowania jest nieco dłuższy i wynosi około 20 minut, po zakończeniu procesu nie zaszkodzi pozostawić jednak ziarna na moment pod przykryciem. Jeszcze przed gotowaniem można uprażyć ziarna na suchej patelni, takie podejście przyczyni się bowiem do tego, że uzyskamy oryginalny, orzechowy smak. Tylko od nas zależy też to, na którym etapie przygotowywania wypłukany ziarno.

Przechowywanie komosy ryżowej

Już po ugotowaniu ziarno można pozostawić w lodówce na około 2-3 dni, można więc gotować je w większych ilościach i wykorzystywać jako uzupełnienie wielu dań. Jeśli ziarno nie jest ugotowane, należy przechowywać je szczelnie zamknięte. Najlepszym miejscem wykorzystywanym w tym celu jest lodówka, ziarno nie powinno jednak czekać na wykorzystanie dłużej niż przez trzy lub cztery miesiące, jest bowiem dość nietrwałe.

Komosa ryżowa jest łatwa w przygotowaniu i niezwykle zdrowa. Do codziennej diety warto wprowadzić źródło cennego tłuszczu, czyli czerwony olej rzepakowy. By wzmocnić odporność, polecamy spróbowanie delikatnego soku z aloesu. Trawienie wspomaga z kolei zdrowa chlorella w proszku, uzyskana z zielonych alg. W chwilach spadku odporności należy uzupełnić niedobór witaminy C, sięgając po naturalną acerolę.

Krótki przewodnik po butach sportowych dla najmłodszych

Krótki przewodnik po butach sportowych dla najmłodszych

Czasy, gdy w jednych, podniszczonych trampkach grało się i w kosza, i w piłkę, a o bieganiu nie mówiło się w innym kontekście niż bieganie na... Czytaj więcej

Producent:

Thumb vivio

Postać:

inne

Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

czytaj więcej

Read more icon

Kup w sklepie

Artykuły wybrane dla Ciebie

Dodaj opinię

Opinie użytkowników Supple.pl zawarte w komentarzach stanowią ich subiektywną ocenę i nie mogą być traktowane jako profesjonalne porady medyczne

  • Iwetta 2017-07-19 19:37

    Czerwona Quinoa Komosa dla mnie jest ok i jestem zadowolona.

  • Daniel 2017-04-24 10:58

    Ciekawe urozmaicenie posiłków.

  • estera 2017-04-19 14:38

    Myślałam, że moje dzieci skuszą się na ciekawe, kolorowe kuleczki, ale jednak nie:/ trudno dogodzić niejadkom! muszę zjeść teraz sama całe opakowanie...

  • Aneta 2016-03-29 10:41

    Czerwona Quinoa Komosa bardzo mi smakuje i czuję się po niej dobrze. Wiem że źródłem wielu składników odżywczych ale dla mnie jest za droga. Gdyby była tańsza z pewnością częściej gościłaby w mojej kuchni.

  • Bercik 2015-08-19 10:37

    Niestety jak dla mnie to Czerwona Quinoa Komosa powinna nie istnieć. Jest tak nie dobra i niestety tak słaba, że szkoda mi hajsu na to.

  • Marcin W. 2015-08-19 10:37

    Ziarenka posiadają lecznicze właściwości i człowiek po takim zdrowym i wartościowym posiłku czuje się bardzo dobrze. To jest super uczucie!

  • Olaf 2015-08-19 10:36

    Bardzo mi smakuje i nie wiem jak kiedyś nie wiedziałem o tym. Po raz pierwszy spróbowałem 2 miesiące temu i dobrze, że pozostałem przy tym :)

  • pokaż więcej opinii Read more icon

    Zapoznaj się z ulotką Czerwona Quinoa Komosa

    Quinoa - odkrycie dwudziestego pierwszego wieku

    Quinoa znana też jako komosa ryżowa pochodzi z terenów Ameryki Południowej i uznawana jest za tak zwane pseudozboże. Jej ziarna nie są zbożami, duża zawartość skrobi sprawia jednak, że mówienie o nich w tym kontekście ma uzasadnienie. Jej popularność sięga już tysięcy lat, nie można jednak nie dostrzec tego, że dopiero od niedawna robi prawdziwą furorę. Doceniają ją przy tym nie tylko kucharze, ale i osoby zawodowo zajmujące się kwestiami związanymi ze zdrowym żywieniem.

    Przegląd właściwości komosy ryżowej

    Osoby namawiające do włączenia komosy do codziennej diety z pewnością nie przesadzają. Mamy do czynienia z rośliną, która posiada w swoim składzie wysokiej jakości białko, a także komplet aminokwasów, które powinniśmy dostarczać do organizmu raz z pożywieniem. Lizyna, która wchodzi w jej skład, przyczynia się do szybszej budowy chrząstek, a ponieważ w produktach roślinnych występuje niezwykle rzadko, komosa powinna zainteresować zarówno wegetarian, jak i wegan. Mówimy również o ziarnach, które mogą być znakomitym uzupełnieniem dań dla dzieci. Quinoa jest bogata w witaminy, a do tego potrafi stymulować hormon wzrostu i ułatwia proces przyswajania wapnia. Jest też nieocenionym źródłem metioniny, a więc aminokwasu, który nie tylko wpływa na właściwe funkcjonowanie organizmu, ale ma też wpływ na wygląd włosów, paznokci oraz skóry.

    Quinoa i dieta

    Osoby dbające o linię mogą odetchnąć z ulgą, okazuje się bowiem, że quinoa jest rozwiązaniem jak gdyby stworzonym właśnie z myślą o nich. Na pierwszy plan wysuwa się jej niski indeks glikemiczny, nie bez znaczenia wydaje się jednak również wysoka zawartość błonnika w jej składzie, co jest dobrym znakiem także dla diabetyków. Kolejnym plusem jest to, że komosa ryżowa nie zawiera glutenu, może być więc stosowana przez osoby z nadwrażliwością na ten składnik. Już choćby dlatego zalecana jest jako stały składnik diety osób zmagających się z problemem alergii pokarmowych.

    Sposób przygotowania i zastosowanie

    Istnieje przynajmniej kilka sposobów, do których można się odwołać zastanawiając się nad tym, jak powinna być wykorzystana komosa ryżowa. Tu warto wspomnieć o tym, że mamy do czynienia z trzema rodzajami ziaren, quinoa występuje bowiem w odmianie białej, czarnej oraz czerwonej. Każda ma nieco inny smak i jest przygotowywana w nieco inny sposób, choć zawsze mamy do czynienia z ziarenkami, które po ugotowaniu charakteryzują się obecnością niewielkich, białych ogonków.

    Quinoa biała zwraca na siebie uwagę przede wszystkim dlatego, że jest najdelikatniejsza w smaku, a jednocześnie najbardziej pęcznieje w trakcie gotowania. Nawet ona nie powiększa jednak w istotny sposób swojej objętości. Gotuje się ją około 15 minut, po tym okresie wskazane jest przy tym zdjęcie jej z ognia i odstawienie na około dziesięć minut, aby mogła odpocząć i wchłonąć jeszcze więcej wody. O tym, czy czas ten jest wystarczający dość łatwo się przekonać, gotowa jest bowiem przeźroczysta i szklista. Zarówno quinoa czerwona, jak i czarna niemal nie pęcznieje w trakcie gotowania. Charakterystyczne jest dla niej to, że zachowuje nie tylko twardość, ale i chrupkość. Dobrze sprawdza się jako dodatek tak do sałatek i zup, jak i do jogurtów. Czas gotowania jest nieco dłuższy i wynosi około 20 minut, po zakończeniu procesu nie zaszkodzi pozostawić jednak ziarna na moment pod przykryciem. Jeszcze przed gotowaniem można uprażyć ziarna na suchej patelni, takie podejście przyczyni się bowiem do tego, że uzyskamy oryginalny, orzechowy smak. Tylko od nas zależy też to, na którym etapie przygotowywania wypłukany ziarno.

    Przechowywanie komosy ryżowej

    Już po ugotowaniu ziarno można pozostawić w lodówce na około 2-3 dni, można więc gotować je w większych ilościach i wykorzystywać jako uzupełnienie wielu dań. Jeśli ziarno nie jest ugotowane, należy przechowywać je szczelnie zamknięte. Najlepszym miejscem wykorzystywanym w tym celu jest lodówka, ziarno nie powinno jednak czekać na wykorzystanie dłużej niż przez trzy lub cztery miesiące, jest bowiem dość nietrwałe.

    Komosa ryżowa jest łatwa w przygotowaniu i niezwykle zdrowa. Do codziennej diety warto wprowadzić źródło cennego tłuszczu, czyli czerwony olej rzepakowy. By wzmocnić odporność, polecamy spróbowanie delikatnego soku z aloesu. Trawienie wspomaga z kolei zdrowa chlorella w proszku, uzyskana z zielonych alg. W chwilach spadku odporności należy uzupełnić niedobór witaminy C, sięgając po naturalną acerolę.

    Krótki przewodnik po butach sportowych dla najmłodszych

    Krótki przewodnik po butach sportowych dla najmłodszych

    Czasy, gdy w jednych, podniszczonych trampkach grało się i w kosza, i w piłkę, a o bieganiu nie mówiło się w innym kontekście niż bieganie na... Czytaj więcej

    Producent:

    Thumb vivio

    Postać:

    inne

    Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

    Ranking zamienników Najlepsze produkty - ziarna

    Łuskane Pestki Dyni

    4.679 opinii:
    Właściwości pestek z dyni Pestki z dyni to niezwykle smaczna przekąska, która...
    czytaj dalej »

    Właściwości pestek z dyni Pestki z dyni to niezwykle smaczna przekąska, która... czytaj dalej »

    Siemię Lniane Ziarna

    4.410 opinii:
    Dlaczego warto sięgać po siemię lniane? Siemię lniane, a więc nasiona lnu zwyczajnego, to...
    czytaj dalej »

    Dlaczego warto sięgać po siemię lniane? Siemię lniane, a więc nasiona lnu zwyczajnego, to... czytaj dalej »

    Słonecznik Łuskany

    4.3611 opinii:
    Podstawowe fakty i garść ciekawostek o słoneczniku Słonecznik to niezwykle uzależniająca...
    czytaj dalej »

    Podstawowe fakty i garść ciekawostek o słoneczniku Słonecznik to niezwykle uzależniająca... czytaj dalej »

    Sezam Czarny

    4.336 opinii:
    Dlaczego warto jeść sezam? Wiele ostatnio mówi się o dobroczynnym działaniu nasion...
    czytaj dalej »

    Dlaczego warto jeść sezam? Wiele ostatnio mówi się o dobroczynnym działaniu nasion... czytaj dalej »

    Fasola Mung

    4.258 opinii:
    Fasola Mung – czyli o zdrowotnych właściwościach złotej fasoli Fasola Mung jest...
    czytaj dalej »

    Fasola Mung – czyli o zdrowotnych właściwościach złotej fasoli Fasola Mung jest... czytaj dalej »

    Ziarno Ostropest

    4.147 opinii:
    Co warto wiedzieć o ostropeście plamistym? Pochodzący z rodziny astrowatych ostropest...
    czytaj dalej »

    Co warto wiedzieć o ostropeście plamistym? Pochodzący z rodziny astrowatych ostropest... czytaj dalej »

    Soczewica Zielona

    3.867 opinii:
    Co warto wiedzieć o soczewicy? Mówiąc o właściwościach odżywczych soczewicy w...
    czytaj dalej »

    Co warto wiedzieć o soczewicy? Mówiąc o właściwościach odżywczych soczewicy w... czytaj dalej »

    Siemię Lniane Mielone

    3.867 opinii:
    Siemię lniane - niedocenione źródło zdrowia Siemię lniane, a w rzeczywistości...
    czytaj dalej »

    Siemię lniane - niedocenione źródło zdrowia Siemię lniane, a w rzeczywistości... czytaj dalej »

    Soczewica czerwona

    3.836 opinii:
    Wartości odżywcze soczewicy Soczewica jest takim produktem, który zawiera bardzo...
    czytaj dalej »

    Wartości odżywcze soczewicy Soczewica jest takim produktem, który zawiera bardzo... czytaj dalej »

    Fasola Karłowa Jaś

    3.758 opinii:
    Co charakteryzuje fasolę kałową Jaś Fasola karłowy Jaś to jedna z tych roślin...
    czytaj dalej »

    Co charakteryzuje fasolę kałową Jaś Fasola karłowy Jaś to jedna z tych roślin... czytaj dalej »