Cząber Suszony

miejsce
w rankingu

9

Cząber Suszony
4.17
opinii: 6

Cząber Suszony znajduje się w rankingach Najlepsze produkty - odżywianie

Zapoznaj się z ulotką Cząber Suszony

Intensywne ziele cząbru

Cząber (zwany też jako satureja lub fasolowe ziele) to przyprawa pochodząca z terenów Morza Śródziemnego. Z cząbru uzyskuje się aromatyczną przyprawę zwaną czubrycą, dodawaną do dań pod koniec gotowania. Wystarczy odrobina, by potrawa nabrała intensywnego zapachu ziół i smakowała wybornie. Znany już w XVI wieku stracił siłę oddziaływania, by obecnie wrócić nie tylko do kuchni, ale także ziołolecznictwa. Jak uważali nasi przodkowie, cząber jest świetnym środkiem na dolegliwości jelitowo-żołądkowe, działał bowiem wiatropędnie, łagodził bóle brzucha i pomagał w przypadku niestrawności.

Cząber w ogrodzie i na balkonie

Cząber jest ziołem dość wdzięcznym i z łatwością można go uprawiać w domowych warunkach. Roślina rodzi drobne, zielone liście, które po zebraniu suszy się i rozdrabnia. Ale będzie również doskonały na świeżo. Warto zauważyć, że w Starożytnym Rzymie cząber z powodzeniem zastępował pieprz. Często stosowano go do przyprawiania tradycyjnych potraw, ponieważ łączył w sobie pikantność z wyrazistym smakiem ziół. Doskonale sprawdzi się w kuchni, nie tylko jako dodatek do bigosu i fasoli, ale również gęstych ciemnych sosów, gulaszu czy pieczonych mięs oraz ryb. Warzywa z cząbrem nabiorą wyrazistości, a jajka ze szczyptą ziół staną się jeszcze smaczniejsze. Dodawanie przyprawy do ciężkostrawnych dań zminimalizuje ich niekorzystne działanie dla żołądka. Cząber bywa elementem popularnych mieszanek, na przykład ziół prowansalskich, dlatego dobrze odnajduje się w kuchni włoskiej.

Cząber na dolegliwości żołądkowe

Cząber ceni się ze względu na bogactwo aromatów, które uwydatniają smaki i zapachy dań. Olejki eteryczne zawarte w ziele służą również zdrowiu, ponieważ wspomagają proces trawienia i regulują pracę żołądka. Przy tym wykazują właściwości tonizujące, rozkurczowe oraz przeciwzapalne. W razie zaparć, wzdęć oraz bólu podbrzusza można zatem bez obaw sięgnąć po cząber w formie naparu. By przyrządzić zdrowy napar, wystarczy zalać susz wrzącą wodą i pić 2-3 filiżanki dziennie, by pozbyć się nudności oraz wzdęć. Nie dziwi zatem, że niegdyś cząbrem przyprawiano dania wywołujące wyżej wymienione dolegliwości – świetnie nadawał się do łagodzenia skutków jedzenia kapusty, grochu, fasoli i innych ciężkostrawnych posiłków.

Właściwości zdrowotne

Obecnie przyprawę docenia się ze względu na silne działanie antyseptyczne oraz odkażające, stąd wchodzi w skład łagodnych kosmetyków do higieny jamy ustnej. Ponadto okazuje się również, że cząber świetnie radzi sobie z ukąszeniami owadów, głównie komarów. By zniwelować swędzenie i zmniejszyć obrzęk wokół ukłucia, wystarczy przyrządzić napar z cząbru i przemyć ukąszenie nasączonym w naparze wacikiem. Ten sam napój można wykorzystać do przemywania twarzy z problemami trądzikowymi. Cząber jest ponadto bogaty we flawonoidy i witaminę C, a także sód, magnez i cynk, warto dodać zatem przyprawę do codziennych posiłków i docenić cząber nie tylko ze względu na smak, ale również właściwości zdrowotne.

Cząber to świetna przyprawa do dań mięsnych, którą warto uzupełnić aromatyczną przyprawą do gulaszu. Miłośnicy polskiej kuchni nie powinni zapomnieć o zdrowych owocach jałowca. Z przypraw warto spróbować idealnie skomponowane pomidory z czosnkiem i bazylią. Doskonałym uzupełnieniem dziennej dawki witamin będzie pożywny sok z goji.

Mówiąc STOP nikotynie -  czyli dlaczego warto rzucić palenie i… jak to zrobić

Mówiąc STOP nikotynie - czyli dlaczego warto rzucić palenie i… jak to zrobić

Dzisiejsze społeczeństwo staje się coraz bardziej świadome w sprawach dotyczących właściwej diety i pozytywnego wpływu aktywności fizycznej na nasz... Czytaj więcej

Producent:

Thumb vivio

Postać:

inne

Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

czytaj więcej

Read more icon

Kup w sklepie

Artykuły wybrane dla Ciebie

Dodaj opinię

Opinie użytkowników Supple.pl zawarte w komentarzach stanowią ich subiektywną ocenę i nie mogą być traktowane jako profesjonalne porady medyczne

  • Noemi 2017-08-13 09:16

    Cząber Suszony służy bezkonkurencyjnie. Zalecam wszystkim!

  • Renia 2017-05-23 10:40

    Cząber jest super na trawienie, kto nie zna niech spróbuje

  • Mariusz 2017-05-12 11:24

    Dobry dodatek do gulaszu. chyba jest dzięki takim przyprawom jak cząber lepiej na żołądku.

  • Opinia użytkownika 2015-10-20 12:53

    cząber dobrej jakości, polecam

  • Ilania 2015-10-20 12:52

    Przecież cząber pasuje idealnie do fasolki i innych dań. Musiałeś coś pokiełbasić, bo to moja ulubiona przyprawa i zawsze jestem chwalona za dania, do których przygotowania używam cząbru właśnie. Musiałaś coś innego mieć popsute, np fasolkę. Spróbuj jeszcze raz, a na pewno się uda

  • Opinia użytkownika 2015-10-18 20:34

    Cząber smakuje okropnie. Nie wiem dlaczego go zamówiłem i nie polecam nikomu. Całe opakowanie wyrzuciłem za to, że popsuł smak mojej ulubionej fasolki po bretońsku.

  • pokaż więcej opinii Read more icon

    Zapoznaj się z ulotką Cząber Suszony

    Intensywne ziele cząbru

    Cząber (zwany też jako satureja lub fasolowe ziele) to przyprawa pochodząca z terenów Morza Śródziemnego. Z cząbru uzyskuje się aromatyczną przyprawę zwaną czubrycą, dodawaną do dań pod koniec gotowania. Wystarczy odrobina, by potrawa nabrała intensywnego zapachu ziół i smakowała wybornie. Znany już w XVI wieku stracił siłę oddziaływania, by obecnie wrócić nie tylko do kuchni, ale także ziołolecznictwa. Jak uważali nasi przodkowie, cząber jest świetnym środkiem na dolegliwości jelitowo-żołądkowe, działał bowiem wiatropędnie, łagodził bóle brzucha i pomagał w przypadku niestrawności.

    Cząber w ogrodzie i na balkonie

    Cząber jest ziołem dość wdzięcznym i z łatwością można go uprawiać w domowych warunkach. Roślina rodzi drobne, zielone liście, które po zebraniu suszy się i rozdrabnia. Ale będzie również doskonały na świeżo. Warto zauważyć, że w Starożytnym Rzymie cząber z powodzeniem zastępował pieprz. Często stosowano go do przyprawiania tradycyjnych potraw, ponieważ łączył w sobie pikantność z wyrazistym smakiem ziół. Doskonale sprawdzi się w kuchni, nie tylko jako dodatek do bigosu i fasoli, ale również gęstych ciemnych sosów, gulaszu czy pieczonych mięs oraz ryb. Warzywa z cząbrem nabiorą wyrazistości, a jajka ze szczyptą ziół staną się jeszcze smaczniejsze. Dodawanie przyprawy do ciężkostrawnych dań zminimalizuje ich niekorzystne działanie dla żołądka. Cząber bywa elementem popularnych mieszanek, na przykład ziół prowansalskich, dlatego dobrze odnajduje się w kuchni włoskiej.

    Cząber na dolegliwości żołądkowe

    Cząber ceni się ze względu na bogactwo aromatów, które uwydatniają smaki i zapachy dań. Olejki eteryczne zawarte w ziele służą również zdrowiu, ponieważ wspomagają proces trawienia i regulują pracę żołądka. Przy tym wykazują właściwości tonizujące, rozkurczowe oraz przeciwzapalne. W razie zaparć, wzdęć oraz bólu podbrzusza można zatem bez obaw sięgnąć po cząber w formie naparu. By przyrządzić zdrowy napar, wystarczy zalać susz wrzącą wodą i pić 2-3 filiżanki dziennie, by pozbyć się nudności oraz wzdęć. Nie dziwi zatem, że niegdyś cząbrem przyprawiano dania wywołujące wyżej wymienione dolegliwości – świetnie nadawał się do łagodzenia skutków jedzenia kapusty, grochu, fasoli i innych ciężkostrawnych posiłków.

    Właściwości zdrowotne

    Obecnie przyprawę docenia się ze względu na silne działanie antyseptyczne oraz odkażające, stąd wchodzi w skład łagodnych kosmetyków do higieny jamy ustnej. Ponadto okazuje się również, że cząber świetnie radzi sobie z ukąszeniami owadów, głównie komarów. By zniwelować swędzenie i zmniejszyć obrzęk wokół ukłucia, wystarczy przyrządzić napar z cząbru i przemyć ukąszenie nasączonym w naparze wacikiem. Ten sam napój można wykorzystać do przemywania twarzy z problemami trądzikowymi. Cząber jest ponadto bogaty we flawonoidy i witaminę C, a także sód, magnez i cynk, warto dodać zatem przyprawę do codziennych posiłków i docenić cząber nie tylko ze względu na smak, ale również właściwości zdrowotne.

    Cząber to świetna przyprawa do dań mięsnych, którą warto uzupełnić aromatyczną przyprawą do gulaszu. Miłośnicy polskiej kuchni nie powinni zapomnieć o zdrowych owocach jałowca. Z przypraw warto spróbować idealnie skomponowane pomidory z czosnkiem i bazylią. Doskonałym uzupełnieniem dziennej dawki witamin będzie pożywny sok z goji.

    Mówiąc STOP nikotynie -  czyli dlaczego warto rzucić palenie i… jak to zrobić

    Mówiąc STOP nikotynie - czyli dlaczego warto rzucić palenie i… jak to zrobić

    Dzisiejsze społeczeństwo staje się coraz bardziej świadome w sprawach dotyczących właściwej diety i pozytywnego wpływu aktywności fizycznej na nasz... Czytaj więcej

    Producent:

    Thumb vivio

    Postać:

    inne

    Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

    Ranking zamienników Najlepsze produkty - przyprawy

    Cynamon Laski

    4.56 opinii:
    Cynamon nie tylko do wypieków Lody, desery, ciasteczka – smaczne i sycące,...
    czytaj dalej »

    Cynamon nie tylko do wypieków Lody, desery, ciasteczka – smaczne i sycące,... czytaj dalej »

    Kurkuma Mielona

    4.4511 opinii:
    Kurkuma to niezwykle aromatyczna, popularna potrawa kuchni indyjskiej, której walory...
    czytaj dalej »

    Kurkuma to niezwykle aromatyczna, popularna potrawa kuchni indyjskiej, której walory... czytaj dalej »

    Czosnek Niedźwiedzi

    4.410 opinii:
    Czosnek niedźwiedzi to coś więcej Czosnek niedźwiedzi ze względu na nazwę kojarzony bywa...
    czytaj dalej »

    Czosnek niedźwiedzi to coś więcej Czosnek niedźwiedzi ze względu na nazwę kojarzony bywa... czytaj dalej »

    Pieprz Kolorowy Ziarno

    4.336 opinii:
    Kolorowy pieprz to nie tylko bogactwo aromatów, ale także miły dla oka dodatek,...
    czytaj dalej »

    Kolorowy pieprz to nie tylko bogactwo aromatów, ale także miły dla oka dodatek,... czytaj dalej »

    Estragon Mielony

    4.336 opinii:
    Bylica draganek, czyli popularny estragon Estragon to roślina stosowana w wielu...
    czytaj dalej »

    Bylica draganek, czyli popularny estragon Estragon to roślina stosowana w wielu... czytaj dalej »

    Papryka Słodka Wędzona

    4.336 opinii:
    Słodka wędzona papryka idealnie pasuje do mięs, nadając im dodatkowego, mocnego aromatu. Na...
    czytaj dalej »

    Słodka wędzona papryka idealnie pasuje do mięs, nadając im dodatkowego, mocnego aromatu. Na... czytaj dalej »

    Karob Proszek

    4.310 opinii:
    Właściwości chleba świętojańskiego Pochodzący z terenów śródziemnomorskich...
    czytaj dalej »

    Właściwości chleba świętojańskiego Pochodzący z terenów śródziemnomorskich... czytaj dalej »

    Kardamon Łuskany

    4.297 opinii:
    Kardamon to bardzo aromatyczna przyprawa, która świetnie komponuje się z gorącymi...
    czytaj dalej »

    Kardamon to bardzo aromatyczna przyprawa, która świetnie komponuje się z gorącymi... czytaj dalej »

    Czosnek Granulowany

    4.297 opinii:
    Świeży, mielony, w płatkach... czosnek dobry w każdej postaci Kucharze zachwalają...
    czytaj dalej »

    Świeży, mielony, w płatkach... czosnek dobry w każdej postaci Kucharze zachwalają... czytaj dalej »

    Imbir Mielony

    4.176 opinii:
    Niezwykły korzeń imbiru Ten niezwykły korzeń znany jest medycynie chińskiej jako środek...
    czytaj dalej »

    Niezwykły korzeń imbiru Ten niezwykły korzeń znany jest medycynie chińskiej jako środek... czytaj dalej »