Curry Mielone

miejsce
w rankingu

--

Curry Mielone
5.0
opinii: 2

Curry Mielone znajduje się w rankingach Najlepsze produkty - odżywianie

Zapoznaj się z ulotką Curry Mielone

Curry – jedna z najpopularniejszych przypraw na świecie

Żółta, aromatyczna przyprawa, jaką jest curry, to prawdopodobnie jedna z najpopularniejszych przypraw na świecie. Stosowana jest do zabarwiania potraw, a dzięki niej jedzenie zyskuje egzotyczny, korzenny aromat i niepowtarzalny smak. Curry to w rzeczywistości mieszanka innych przypraw, wykorzystywanych w kuchni indyjskiej, a także nieco rzadziej w chińskiej. W skład wchodzą najczęściej: kurkuma, kolendra, kmin rzymski, pieprz, imbir, gorczyca czarna oraz chili. Inne warianty przyprawy zakładają obecność cynamonu, czosnku, kardamonu, gałki muszkatołowej, a nawet goździków. Odpowiednie proporcje i różnorodność przypraw sprawiają, że curry od dawna króluje w kuchniach na całym świecie.

Curry, czyli sos

Dosłowne znaczenie słowa curry nie ma związku z przyprawami. Nazwę tłumaczy się jako „sos” i inaczej niż w Europie, kojarzy się z gotowymi potrawami, nie zaś z osobną przyprawą lub pastą. Znane są również odmiany przyprawy – żółte, czerwone oraz brązowe curry różni się od siebie stopniem ostrości oraz intensywności smaku. Curry najczęściej dodaje się do ryżu, który zyskuje złotą barwę i korzenny smak, z mieszanki sporządza się również sycące zupy, sosy oraz farsze. To idealny dodatek do mięs, zwłaszcza delikatnego kurczaka i ryb, a także warzyw strączkowych. Znane jest od tysięcy lat i niezmiennie cieszy się sporym zainteresowaniem smakoszy oraz wielbicieli kuchni indyjskiej. Smak i aromat to jednak tylko jedno oblicze curry. Mieszanka przypraw jest również niezwykle zdrowa i korzystna dla naszego organizmu.

Zdrowie na talerzu dzięki curry

Na wartości odżywcze curry wpływ mają przyprawy wchodzące w skład mieszanki. Kardamon oraz cynamon znane są ze swych właściwości rozgrzewających i pobudzających. Czosnek i kmin to bomby witaminowe, obecność ostrych przypraw pobudza trawienie i przyspiesza metabolizm, imbir natomiast nie bez przyczyny nazywa się „korzeniem młodości”. Składniki te w połączeniu tworzą przyprawę, która wspomaga pracę układu pokarmowego oraz naczyniowego, skutecznie radzi sobie z chorobotwórczymi drobnoustrojami, a dzięki zawartości przeciwutleniaczy chroni przed zmianami nowotworowymi. Curry działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, służy pracy serca, pomaga podczas dolegliwości żołądkowych, przyspiesza leczenie chorób, słowem – to przyprawa, która nie tylko doskonale smakuje, ale wspiera procesy zachodzące w ciele.

Curry w polskiej kuchni

By cieszyć się smakiem i aromatem curry, nie trzeba sięgać po przepisy kuchni indyjskiej. Mieszanka nada tradycyjnym potrawom nieco egzotycznej, ciepłej nuty, rozpieszczając podniebienie zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy to organizm potrzebuje sycących oraz rozgrzewających dań. Curry będzie więc idealnym dodatkiem do gorących zup – rosołu, grochówki czy gęstej zupy warzywnej. Przyprawa idealnie połączy się również ze smakiem soczewicy oraz jajek. Curry to również świetny dodatek do owoców – bananów, pomarańczy oraz pieczonych jabłek. By jak najdłużej cieszyć się smakiem i zapachem przyprawy, należy przechowywać ją w suchym i ciemnym miejscu, ponieważ bardzo szybko chłonie wilgoć i w ten sposób traci swoje wartości odżywcze.

Curry to przyprawa o wielu obliczach. W pracy układu pokarmowego pomoże nie tylko curry, ale również lekki błonnik oczyszczający. Obiad z dodatkiem czerwonej soczewicy będzie sycący i zdrowy. Do sałatek warto dosypać wartościowe ziarna słonecznika. Na deser polecamy natomiast słodki sok z mango pełen witamin.

Mąka kokosowa – świetna alternatywa w kuchni

Mąka kokosowa – świetna alternatywa w kuchni

Pszenna, kukurydziana, ziemniaczana... mąka to produkt, po który w kuchni sięga się dość często. Niestety, nie każdy może używać jej na co dzień, z... Czytaj więcej

Producent:

Thumb vivio

Postać:

Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

czytaj więcej

Read more icon

Kup w sklepie

Artykuły wybrane dla Ciebie

Dodaj opinię

Opinie użytkowników Supple.pl zawarte w komentarzach stanowią ich subiektywną ocenę i nie mogą być traktowane jako profesjonalne porady medyczne

  • Opinia użytkownika 2017-01-02 12:18

    mniam!

  • Ala 2015-10-18 20:28

    Bardzo dobre cerry i kosztujące stosunkowo mało. Robiłam większe zamówienie i opłaciło się zamówić.

  • pokaż więcej opinii Read more icon

    Zapoznaj się z ulotką Curry Mielone

    Curry – jedna z najpopularniejszych przypraw na świecie

    Żółta, aromatyczna przyprawa, jaką jest curry, to prawdopodobnie jedna z najpopularniejszych przypraw na świecie. Stosowana jest do zabarwiania potraw, a dzięki niej jedzenie zyskuje egzotyczny, korzenny aromat i niepowtarzalny smak. Curry to w rzeczywistości mieszanka innych przypraw, wykorzystywanych w kuchni indyjskiej, a także nieco rzadziej w chińskiej. W skład wchodzą najczęściej: kurkuma, kolendra, kmin rzymski, pieprz, imbir, gorczyca czarna oraz chili. Inne warianty przyprawy zakładają obecność cynamonu, czosnku, kardamonu, gałki muszkatołowej, a nawet goździków. Odpowiednie proporcje i różnorodność przypraw sprawiają, że curry od dawna króluje w kuchniach na całym świecie.

    Curry, czyli sos

    Dosłowne znaczenie słowa curry nie ma związku z przyprawami. Nazwę tłumaczy się jako „sos” i inaczej niż w Europie, kojarzy się z gotowymi potrawami, nie zaś z osobną przyprawą lub pastą. Znane są również odmiany przyprawy – żółte, czerwone oraz brązowe curry różni się od siebie stopniem ostrości oraz intensywności smaku. Curry najczęściej dodaje się do ryżu, który zyskuje złotą barwę i korzenny smak, z mieszanki sporządza się również sycące zupy, sosy oraz farsze. To idealny dodatek do mięs, zwłaszcza delikatnego kurczaka i ryb, a także warzyw strączkowych. Znane jest od tysięcy lat i niezmiennie cieszy się sporym zainteresowaniem smakoszy oraz wielbicieli kuchni indyjskiej. Smak i aromat to jednak tylko jedno oblicze curry. Mieszanka przypraw jest również niezwykle zdrowa i korzystna dla naszego organizmu.

    Zdrowie na talerzu dzięki curry

    Na wartości odżywcze curry wpływ mają przyprawy wchodzące w skład mieszanki. Kardamon oraz cynamon znane są ze swych właściwości rozgrzewających i pobudzających. Czosnek i kmin to bomby witaminowe, obecność ostrych przypraw pobudza trawienie i przyspiesza metabolizm, imbir natomiast nie bez przyczyny nazywa się „korzeniem młodości”. Składniki te w połączeniu tworzą przyprawę, która wspomaga pracę układu pokarmowego oraz naczyniowego, skutecznie radzi sobie z chorobotwórczymi drobnoustrojami, a dzięki zawartości przeciwutleniaczy chroni przed zmianami nowotworowymi. Curry działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, służy pracy serca, pomaga podczas dolegliwości żołądkowych, przyspiesza leczenie chorób, słowem – to przyprawa, która nie tylko doskonale smakuje, ale wspiera procesy zachodzące w ciele.

    Curry w polskiej kuchni

    By cieszyć się smakiem i aromatem curry, nie trzeba sięgać po przepisy kuchni indyjskiej. Mieszanka nada tradycyjnym potrawom nieco egzotycznej, ciepłej nuty, rozpieszczając podniebienie zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy to organizm potrzebuje sycących oraz rozgrzewających dań. Curry będzie więc idealnym dodatkiem do gorących zup – rosołu, grochówki czy gęstej zupy warzywnej. Przyprawa idealnie połączy się również ze smakiem soczewicy oraz jajek. Curry to również świetny dodatek do owoców – bananów, pomarańczy oraz pieczonych jabłek. By jak najdłużej cieszyć się smakiem i zapachem przyprawy, należy przechowywać ją w suchym i ciemnym miejscu, ponieważ bardzo szybko chłonie wilgoć i w ten sposób traci swoje wartości odżywcze.

    Curry to przyprawa o wielu obliczach. W pracy układu pokarmowego pomoże nie tylko curry, ale również lekki błonnik oczyszczający. Obiad z dodatkiem czerwonej soczewicy będzie sycący i zdrowy. Do sałatek warto dosypać wartościowe ziarna słonecznika. Na deser polecamy natomiast słodki sok z mango pełen witamin.

    Mąka kokosowa – świetna alternatywa w kuchni

    Mąka kokosowa – świetna alternatywa w kuchni

    Pszenna, kukurydziana, ziemniaczana... mąka to produkt, po który w kuchni sięga się dość często. Niestety, nie każdy może używać jej na co dzień, z... Czytaj więcej

    Producent:

    Thumb vivio

    Postać:

    Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

    Ranking zamienników Najlepsze produkty - przyprawy

    Cynamon Laski

    4.56 opinii:
    Cynamon nie tylko do wypieków Lody, desery, ciasteczka – smaczne i sycące,...
    czytaj dalej »

    Cynamon nie tylko do wypieków Lody, desery, ciasteczka – smaczne i sycące,... czytaj dalej »

    Kurkuma Mielona

    4.4511 opinii:
    Kurkuma to niezwykle aromatyczna, popularna potrawa kuchni indyjskiej, której walory...
    czytaj dalej »

    Kurkuma to niezwykle aromatyczna, popularna potrawa kuchni indyjskiej, której walory... czytaj dalej »

    Czosnek Niedźwiedzi

    4.410 opinii:
    Czosnek niedźwiedzi to coś więcej Czosnek niedźwiedzi ze względu na nazwę kojarzony bywa...
    czytaj dalej »

    Czosnek niedźwiedzi to coś więcej Czosnek niedźwiedzi ze względu na nazwę kojarzony bywa... czytaj dalej »

    Pieprz Kolorowy Ziarno

    4.336 opinii:
    Kolorowy pieprz to nie tylko bogactwo aromatów, ale także miły dla oka dodatek,...
    czytaj dalej »

    Kolorowy pieprz to nie tylko bogactwo aromatów, ale także miły dla oka dodatek,... czytaj dalej »

    Estragon Mielony

    4.336 opinii:
    Bylica draganek, czyli popularny estragon Estragon to roślina stosowana w wielu...
    czytaj dalej »

    Bylica draganek, czyli popularny estragon Estragon to roślina stosowana w wielu... czytaj dalej »

    Papryka Słodka Wędzona

    4.336 opinii:
    Słodka wędzona papryka idealnie pasuje do mięs, nadając im dodatkowego, mocnego aromatu. Na...
    czytaj dalej »

    Słodka wędzona papryka idealnie pasuje do mięs, nadając im dodatkowego, mocnego aromatu. Na... czytaj dalej »

    Karob Proszek

    4.310 opinii:
    Właściwości chleba świętojańskiego Pochodzący z terenów śródziemnomorskich...
    czytaj dalej »

    Właściwości chleba świętojańskiego Pochodzący z terenów śródziemnomorskich... czytaj dalej »

    Kardamon Łuskany

    4.297 opinii:
    Kardamon to bardzo aromatyczna przyprawa, która świetnie komponuje się z gorącymi...
    czytaj dalej »

    Kardamon to bardzo aromatyczna przyprawa, która świetnie komponuje się z gorącymi... czytaj dalej »

    Czosnek Granulowany

    4.297 opinii:
    Świeży, mielony, w płatkach... czosnek dobry w każdej postaci Kucharze zachwalają...
    czytaj dalej »

    Świeży, mielony, w płatkach... czosnek dobry w każdej postaci Kucharze zachwalają... czytaj dalej »

    Imbir Mielony

    4.176 opinii:
    Niezwykły korzeń imbiru Ten niezwykły korzeń znany jest medycynie chińskiej jako środek...
    czytaj dalej »

    Niezwykły korzeń imbiru Ten niezwykły korzeń znany jest medycynie chińskiej jako środek... czytaj dalej »