Biały Mak

miejsce
w rankingu

74

Biały Mak
3.86
opinii: 7

Biały Mak znajduje się w rankingach Najlepsze produkty - odżywianie

Zapoznaj się z ulotką Biały Mak

Właściwości białego maku

Mak występuje również w odmianie białej, która charakteryzuje się wybitnymi walorami smakowymi, dlatego jest to mak najszlachetniejszy. Będzie delikatniejszy i słodszy niż niebieski, dlatego doskonale nadaje się do rogali Marcińskich, które w poznaniu wypieka się na dzień św. Marcina 11.11. Pasuje również doskonale do innych ciast, wypieków a także do wigilijnych potraw. Wyróżnia się on między innymi doskonałą jakością, aromatem i smakiem, dlatego każdy wypiek z jego użyciem będzie po prostu smaczniejszy. 

Właściwości lecznice i odżywcze maku - nie tylko na sen 

To, że mak ma swoje właściwości lecznicze ludzie wiedzieli już w starożytności. To już wtedy odkryto, że mak nie jest jedynie dodatkiem do potraw ale można z niego również tworzyć narkotyki. Obecnie z maku przede wszystkim wykonuje się leki, które mają działanie uspokajające. Zachęcamy do tego, by zapoznawać się z leczniczymi właściwościami maku. 

Przede wszystkim jednak mak wykorzystuje się w kuchni. Konkretne masa makowa z niego tworzona staje się w dużej mierze bazą do ciast i deserów przygotowywanych na święta. Mak jest składnikiem kutii, łazanek czy makowców, ale będzie również stosowany w lekach takich jak kodeina oraz morfina. Warto również wiedzieć, że spożywany w dużej ilości będzie działał tak jak narkotyk. 

Rodzaje maku 

Wyróżnia się obecnie kilka rodzajów maku. Najbardziej rozpowszechniony jest mak niebieski, który przede wszystkim wykorzystywany jest w celach kulinarnych. Nie powinien być mylony z makiem lekarskim, z którego tworzy się opium a więc bazę do morfiny, kodeiny i innych leków. Rzadziej spotyka się mak biały, który ma naprawdę wyjątkowy, delikatny smak i jest wykorzystywany między innymi do zdobienia rogali na dzień św. Marcina. Mak polny znajduje natomiast zastosowanie w ramach medycyny ludowej oraz przy produkcji kosmetyków. 

Właściwości maku najczęściej wykorzystuje się w kuchni. Mak, a konkretnie masa makowa z niego wytwarzana, jest bazą świątecznych ciast i deserów. Jednak mak jest składnikiem nie tylko kutii, łazanek czy makowców, lecz także powszechnie znanych leków, takich jak morfina i kodeina. Co więcej, mak, spożywany w większych ilościach, działa jak narkotyk.

Właściwości zdrowotne i odżywcze maku

W maku znajduje się dużo witamin, które rozpuszczają się w tłuszczach oraz witamina C. jest to źródło wapnia, ma dużo żelaza, miedzy, manganu czy magnezu. 

Z ziaren leczniczego maku przygotowuje się także olej makowy, który będzie wpływał na pracę nerek oraz wątroby. Będzie w stanie poprawiać proces gojenia się ran przyspieszając go. Przede wszystkim dzieje się tak ponieważ w maku znajduje się duża ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które doskonale wpływają na pracę serca i gwarantują odpowiedni podział między złym a dobrym cholesterolem. Olej taki kupić można w sklepach ze zdrową żywnością. Można dodawać go do posiłków. 

W diecie powinna być odpowiednia proporcja kwasów tłuszczowych zarówno omega-6 jak i omega-3. Mówi się obecnie o proporcji 5:1 jako najodpowiedniejszej.

Biały mak jest świetną alternatywą dla swej czarnej kuzynki - jest znacznie delikatniejszy i zdrowszy. Do wypieków z dodatkiem białego maku warto dodać smaczne rodzynki. By nieco urozmaicić smak, można pokusić się o dodanie słodkich fig lub suszonych daktyli. Z korzennych przypraw z pewnością sprawdzi się pachnący cynamon w laskach. By nadać wypiekom aromatu, proponujemy również dodanie charakterystycznego mielonego imbiru.

 

Trądzik różowaty – najważniejsze informacje

Trądzik różowaty – najważniejsze informacje

Przyczyny wystąpienia trądziku różowatego nie są do końca znane, zatem każdy z nas może paść ofiarą tego schorzenia! Wówczas nasza skóra pokryje... Czytaj więcej

Producent:

Thumb vivio

Postać:

Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

czytaj więcej

Read more icon

Kup w sklepie

Artykuły wybrane dla Ciebie

Dodaj opinię

Opinie użytkowników Supple.pl zawarte w komentarzach stanowią ich subiektywną ocenę i nie mogą być traktowane jako profesjonalne porady medyczne

  • Nina 2016-12-16 14:17

    do wypieków jest idealny! Bardzo polecam

  • ewa 2016-04-16 22:02

    uwielbiam ten mak! swietnie smakuje! uzywam go do swoich wypiekow. sprawdza sie znakomicie. cena atrakcyjna, szybka wysylka.

  • Aneta 2016-03-30 08:40

    Wybieram tradycyjny mak niebieski. Biały mi nie smakuje.

  • Aneta 2016-03-21 12:17

    Mile zaskoczenie... Dotychczas uzywalam tylko niebieskiego maku. teraz moge zupelnie odmienic swiateczne wypieki. Bialy mak sprawdza sie znakomicie.

  • Nikos 2015-08-18 11:30

    Jak dla mnie to niestety nic dobrego. Polecam zastosować coś zwykłego i standardowego, a nie takich biały mak..

  • Olek 2015-08-18 11:29

    Biały Mak pozwala mi w szybki sposób stworzyć coś pięknego i teraz wiem, że poprzez to mogę w prosty sposób odmienić swoje zdolności kulinarskie :)

  • Olivka 2015-08-18 11:29

    Stosuje to do swoich świątecznych wypieków i to świetnie pasuje. Nie wiem jak bez tego dałabym sobie radę :)

  • pokaż więcej opinii Read more icon

    Zapoznaj się z ulotką Biały Mak

    Właściwości białego maku

    Mak występuje również w odmianie białej, która charakteryzuje się wybitnymi walorami smakowymi, dlatego jest to mak najszlachetniejszy. Będzie delikatniejszy i słodszy niż niebieski, dlatego doskonale nadaje się do rogali Marcińskich, które w poznaniu wypieka się na dzień św. Marcina 11.11. Pasuje również doskonale do innych ciast, wypieków a także do wigilijnych potraw. Wyróżnia się on między innymi doskonałą jakością, aromatem i smakiem, dlatego każdy wypiek z jego użyciem będzie po prostu smaczniejszy. 

    Właściwości lecznice i odżywcze maku - nie tylko na sen 

    To, że mak ma swoje właściwości lecznicze ludzie wiedzieli już w starożytności. To już wtedy odkryto, że mak nie jest jedynie dodatkiem do potraw ale można z niego również tworzyć narkotyki. Obecnie z maku przede wszystkim wykonuje się leki, które mają działanie uspokajające. Zachęcamy do tego, by zapoznawać się z leczniczymi właściwościami maku. 

    Przede wszystkim jednak mak wykorzystuje się w kuchni. Konkretne masa makowa z niego tworzona staje się w dużej mierze bazą do ciast i deserów przygotowywanych na święta. Mak jest składnikiem kutii, łazanek czy makowców, ale będzie również stosowany w lekach takich jak kodeina oraz morfina. Warto również wiedzieć, że spożywany w dużej ilości będzie działał tak jak narkotyk. 

    Rodzaje maku 

    Wyróżnia się obecnie kilka rodzajów maku. Najbardziej rozpowszechniony jest mak niebieski, który przede wszystkim wykorzystywany jest w celach kulinarnych. Nie powinien być mylony z makiem lekarskim, z którego tworzy się opium a więc bazę do morfiny, kodeiny i innych leków. Rzadziej spotyka się mak biały, który ma naprawdę wyjątkowy, delikatny smak i jest wykorzystywany między innymi do zdobienia rogali na dzień św. Marcina. Mak polny znajduje natomiast zastosowanie w ramach medycyny ludowej oraz przy produkcji kosmetyków. 

    Właściwości maku najczęściej wykorzystuje się w kuchni. Mak, a konkretnie masa makowa z niego wytwarzana, jest bazą świątecznych ciast i deserów. Jednak mak jest składnikiem nie tylko kutii, łazanek czy makowców, lecz także powszechnie znanych leków, takich jak morfina i kodeina. Co więcej, mak, spożywany w większych ilościach, działa jak narkotyk.

    Właściwości zdrowotne i odżywcze maku

    W maku znajduje się dużo witamin, które rozpuszczają się w tłuszczach oraz witamina C. jest to źródło wapnia, ma dużo żelaza, miedzy, manganu czy magnezu. 

    Z ziaren leczniczego maku przygotowuje się także olej makowy, który będzie wpływał na pracę nerek oraz wątroby. Będzie w stanie poprawiać proces gojenia się ran przyspieszając go. Przede wszystkim dzieje się tak ponieważ w maku znajduje się duża ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które doskonale wpływają na pracę serca i gwarantują odpowiedni podział między złym a dobrym cholesterolem. Olej taki kupić można w sklepach ze zdrową żywnością. Można dodawać go do posiłków. 

    W diecie powinna być odpowiednia proporcja kwasów tłuszczowych zarówno omega-6 jak i omega-3. Mówi się obecnie o proporcji 5:1 jako najodpowiedniejszej.

    Biały mak jest świetną alternatywą dla swej czarnej kuzynki - jest znacznie delikatniejszy i zdrowszy. Do wypieków z dodatkiem białego maku warto dodać smaczne rodzynki. By nieco urozmaicić smak, można pokusić się o dodanie słodkich fig lub suszonych daktyli. Z korzennych przypraw z pewnością sprawdzi się pachnący cynamon w laskach. By nadać wypiekom aromatu, proponujemy również dodanie charakterystycznego mielonego imbiru.

     

    Trądzik różowaty – najważniejsze informacje

    Trądzik różowaty – najważniejsze informacje

    Przyczyny wystąpienia trądziku różowatego nie są do końca znane, zatem każdy z nas może paść ofiarą tego schorzenia! Wówczas nasza skóra pokryje... Czytaj więcej

    Producent:

    Thumb vivio

    Postać:

    Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby opisy produktów były jak najdokładniejsze. Jednakże może tak się zdarzyć, że niektóre z nich mogą być niepełne. Dlatego też zachęcamy przede wszystkim do zapoznania się z treścią ulotki bądź skonsultowania się z lekarzem lub farmaceutą.

    Ranking zamienników Najlepsze produkty - zdrowe odżywianie

    Olej Kokosowy VIRGIN

    4.899 opinii:
    Olej kokosowy virgin potocznie nazywany jest bombą kaloryczną. Kalorie z reguły kojarzą nam...
    czytaj dalej »

    Olej kokosowy virgin potocznie nazywany jest bombą kaloryczną. Kalorie z reguły kojarzą nam... czytaj dalej »

    Miód Wielokwiatowy Z Malinami

    4.836 opinii:
    Miód wielokwiatowy z malinami to świetny wybór dla osób, które...
    czytaj dalej »

    Miód wielokwiatowy z malinami to świetny wybór dla osób, które... czytaj dalej »

    Miód Kremowany Z Propolisem

    4.836 opinii:
    Właściwości miodu kremowanego Naturalny miód pszczeli z upływem czasu zmienia...
    czytaj dalej »

    Właściwości miodu kremowanego Naturalny miód pszczeli z upływem czasu zmienia... czytaj dalej »

    Olej Kokosowy Rafinowany

    4.758 opinii:
    Czym tak naprawdę różni się olej rafinowany od nierafinowanego? Oleje nierafinowane...
    czytaj dalej »

    Czym tak naprawdę różni się olej rafinowany od nierafinowanego? Oleje nierafinowane... czytaj dalej »

    Sok Z Dzikiej Róży

    4.717 opinii:
    Dzika róża – zdrowy skarb jesieni Zwany przez Słowian szypszyną, krzew...
    czytaj dalej »

    Dzika róża – zdrowy skarb jesieni Zwany przez Słowian szypszyną, krzew... czytaj dalej »

    Mieszanka studencka

    4.717 opinii:
    Dlaczego warto sięgać po mieszankę studencką? Mieszanka studencka to przekąska dobrze...
    czytaj dalej »

    Dlaczego warto sięgać po mieszankę studencką? Mieszanka studencka to przekąska dobrze... czytaj dalej »

    Masło Orzechowe

    4.717 opinii:
    Masło orzechowe – warto je jeść? Masło orzechowe to produkt, który popularny...
    czytaj dalej »

    Masło orzechowe – warto je jeść? Masło orzechowe to produkt, który popularny... czytaj dalej »

    Mąka Jaglana

    4.6712 opinii:
    Kasza jaglana oraz mąka jaglana – jedz na zdrowie! Kasza jaglana to kasza z łuskanego...
    czytaj dalej »

    Kasza jaglana oraz mąka jaglana – jedz na zdrowie! Kasza jaglana to kasza z łuskanego... czytaj dalej »

    Łuskane Pestki Dyni

    4.679 opinii:
    Właściwości pestek z dyni Pestki z dyni to niezwykle smaczna przekąska, która...
    czytaj dalej »

    Właściwości pestek z dyni Pestki z dyni to niezwykle smaczna przekąska, która... czytaj dalej »

    Syrop Owocowy Z Hibiskusem

    4.676 opinii:
    Cenne właściwości “kwiatu jednego dnia” Hibiskus to utarte w Polsce, łacińskie...
    czytaj dalej »

    Cenne właściwości “kwiatu jednego dnia” Hibiskus to utarte w Polsce, łacińskie... czytaj dalej »