Artykuły

Zdrowotne właściwości bakalii

Zdrowotne właściwości bakalii

Bakalie to prawdziwa kopalnia witamin i składników mineralnych. Sprawdzą się jako podstawowy składnik diety poprawiającej samopoczucie i zdrowie lub jako zdrowa przekąska zastępując słodycze, batoniki itp.

Najważniejsze substancje odżywcze zawarte w bakaliach to: 

Błonnik, który pobudza perystaltykę jelit, obniża poziom cholesterolu we krwi, wypełnia żołądek zapewniając na długo uczucie sytości. Tłuszcze, które dostarczają energie, zapewniają sprawne funkcjonowanie organizmu, a także mają korzystny wpływ na stan skóry. Dzięki nim organizm otrzymuje rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, D, E, K. Węglowodany to kolejny składnik, który dostarcza energii. Dzięki węglowodanom zmniejsza się jednak zapotrzebowanie na tłuszcz. Z kolei wapń, magnez i cynk oraz witaminy z grupy B regulują pracę znajdującego się w mózgu ośrodka głodu i sytości, oraz poprawiają stan skóry, włosów i paznokci. Natomiast beta-karoten pomaga zwalczać nowotwory, chroni przed skutkami starzenia się, poprawia wzrok.
 

Dieta bogata w bakalie polecana jest szczegółnie kobietom w okresie menopauzy, osobom cierpiącym na zaparcia, a także w okresach przemęczenia, przepracowania, stanach stresu i napięcia. Zrezygnować z bakalii powinny osoby uczulone na orzechy, z chorobami układu pokarmowego. Ważne, aby unikać bakalii w czekoladzie, w cukrze, smażonych i solonych. Kupując suszone owoce i bakalie najlepiej wybierać sklepy ze zdrową żywnością lub przed zjedzeniem myć je w ciepłej wodzie, by usunąć choć część dwutlenku siarki, którym zazwyczaj bakalie są konserwowane. Patrząć na opakowaniewarto sprawdzić czy dany produkt zawiera np.: E220, dwutlenek siarki, siarczyny. Konserwanty te mogą powodować u osób wrażliwych nieprzyjemne objawy takie jak: nudności, bóle głowy, a u chorych na astmę groźne problemy z oddychaniem.

 

Migdały, czyli nasiona migdałowca, to najszlachetniejsze z orzechów, dlatego posiadają tytuł "króla orzechów". Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe magnez, miedź, błonnik tokoferole oraz amigdalinę. Korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, obniżają poziom cholesterolu, zwalczają wolne rodniki, zapobiegają tyciu, działają przeciwzapalne, oraz alkalizująco - odwkwaszają organizm.

 

Orzechy brazylijskie są najlepszym naturalnym źródłem selenu. Zjedzenie tylko jednego orzecha brazylijskiego pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na selen. Garść tych niezwykłych orzechów to nawet 480% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek! W obecności selenu aktywują się przeciwutleniacze, czyli substancje zabezpieczające organizm przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych i substancji rakotwórczych. Orzechy brazylijskie są także źródłem kompletnego białka. Oznacza, że zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy, potrzebne do prawidłowego wzrostu, rozwoju i regeneracji tkanek. Orzechy brazylijskie są doskonałym źródłem wielu minerałów i witamin takich jakwitaminy z grupy B, witamian E, miedź, magnez, mangan, potas, żelazo, wapń.

 

Nerkowce mogą zapobiec rozwojowi cukrzycy typu 2. Wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego, m.in. dzięki zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nerkowce to skarbnica potasu, który obniża ciśnienie tętnicze i sprawia, że serce bije regularnie. Można w nich znaleźć także magnez, który rozszerza tętnice i chroni przed zawałem. Poza tym nerkowce zawierają witaminę K, która bierze udział w utrzymaniu prawidłowego stężenia czynników krzepnięcia. Orzechy nerkowca wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, ponieważ są cennyn źródłem witamin z grupy B, a zwłaszcza niacyny, która koji nerwy i dodaje energii.

 

Jagody goji są nazywane czerwonymi diamentami Wschodu i należą do superfoods, czyli "superżywności". Są kompletnym źródłem białka. Zawierają 19 różnych aminokwasów, w tym 8 aminokwasów egzogennych (które występują, tylko w pożywieniu i nie są produkowane w organizmie człowieka) oraz 21 pierwiastków śladowych – m.in.: cynk, żelazo, miedź, wapno, german, selen, fosfor. Są najbogatszym źródłem karetonoidów, w tym beta karotenu. Zawiera ją go więcej niż jakiekolwiek inne pożywienie na świecie. Jagody goji zawierają 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwas linolowy – pomocny w odchudzaniu i beta-sisterol – działa przeciwzapalnie, obniża poziom cholesterolu. Luteina i zeaksantyna dostarczona w jagodach goji pomaga chronić oczy przed atakami wolnych rodników. Długotrwałe stosowanie jagód goji dodaje witalnoci, wzmacnia stawy, kości, opóźnia procesy starzenia, poprawia wzrok, wyszczupla.

 

Miechunka jadalna znana także jako physalis, wiśnia peruwiańska, rodzynka brazylijska lub złota jagoda Inków. Ten malutki owoc to skarbnica witamin i składników mineralnych m.in. witaminy A, C,witamin z grupy B oraz cynku,wapnia,f osforu, magnezu oraz żelaza. Owoce miechunkimają delikatny słodko-kwaśnym smak z nutą goryczki. Niektórym może przypominać on smak agrestu, kiwi, innym z kolei owoc ten w smaku przypomina połączenie pomidora i pomarańczy.

 

Żurawina jest stosowana głównie na przeziębienie, angine, problemy z pęcherzem. Hamuje przyleganie bakterii E.coli  do ścian dróg moczowych, ogranicza ich namnażaniei ułatwia wydalanie. Podobnie działa na drobnoustroje wywołujące próchnicę i choroby dziąseł. Substancje zawarte w żurawinie działają na zęby jak teflon - tworzą powłokę utrudniającą przyleganie bakterii do szkliwa i infekowanie dziąseł.  Prócz właściwości aseptycznych żurawina ma też wartośći odżywcze. Jest bogatym źródłem witamn i minerałów m.in.: potasu, manganu, miedzi i jodu, witamin A, C, E, K i z grupy B, oraz błonnika. Owoce żurawiny bardzo długo zachowują swoje właściwości, ponieważ zawierają naturalny konserwant - kwas benzoesowy. Zapobiega on rozwojowi bakterii i drożdży. W lodówce można ją przechowywać nawet do sześciu tygodni.
 

Treści znajdujące się w serwisie supple.pl powstały po to, aby polepszyć kontakt jego Użytkownika z lekarzem, a nie po to, aby go zastąpić. Wynika to z informacyjno-edukacyjnego charakteru serwisu. Jeszcze przed zastosowaniem się do porad opartych na wiedzy specjalistycznej, w tym zwłaszcza medycznej, a zawartych w prowadzonym przez nas Serwisie wskazane jest bezwzględne zasięgnięcie opinii lekarza. Administrator nie ponosi konsekwencji wynikających z praktycznego wykorzystania zawartych w Serwisie informacji.

Thumb custom

Liponexin

5.0
opinii: 1

Thumb custom

Lipomal

5.0
opinii: 3

Thumb custom

Homeovox

5.0
opinii: 3

Thumb custom

Deflegmin

5.0
opinii: 1

Thumb custom

Curiosin

5.0
opinii: 4

Thumb custom

Imunit

5.0
opinii: 2