Suplementy, które warto spożywać po 60 roku życia.

Suplementy, które warto spożywać po 60 roku życia

Ostatnie badania wskazują, że niemalże 70% współczesnych Europejczyków wdraża dodatkową suplementację po 60 roku życia. Zmiana ta dyktowana jest przez większą świadomość zagrożeń i co ważniejsze – przez większe wymagania, które stawia organizm seniora.

Chęć dostarczenia wartościowych składników, które mają zadbać o kondycję, odporność i prawidłową glikemię, przyczynia się do nadmiernego i często nieodpowiedniego poszukiwania odpowiednich suplementów. O ile niedobory są faktycznie problematyczne, o tyle niewskazane jest nieprzemyślane łykanie wszystkich, popularnych witamin.

Kluczem jest słuchanie organizmu – nasze własne ciało i zachodzące zmiany powinny być dla nas doskonałą wskazówką. Jest to szczególnie istotne, gdy obserwujemy odsetek problemów zdrowotnych wynikających z niewłaściwej lub nieprzemyślanej suplementacji.

Jakie sygnały powinny nas zaniepokoić? Na jakie niedobory narażony jest organizm po 60 roku życia?

Słuchaj swojego organizmu

Organizm jest kalką, która nierzadko alarmuje nas o potrzebach. Każdą z nich należy skonsultować z lekarzem, ponieważ niewłaściwa suplementacja lub nadmierne uzupełnianie rzekomych niedoborów witamin, lub minerałów może przynieść więcej szkody niż pożytku.

No właśnie – słowo klucz to „rzekome”, ponieważ nie zawsze nieprzyjemne objawy są efektem niedoborów minerałów lub witamin. Nie zawsze też dane niedobory wynikają z niewłaściwej diety. W dobie XXI wieku – nie wszystkie trendy i chwytliwe hasła są odpowiednie dla naszego stanu zdrowia. Przesiewaj informacje, analizuj, konsultuj informacje z lekarzem i specjalistą.

Ten ostatni problem najlepiej przedstawiają badania, które regularnie przeprowadzane są na grupie polskich seniorów. Popularna witamina A, którą znajdujemy w kosmetykach, suplementach, ale także w codziennej żywności pod postacią ziemniaków, ryb, szpinaku, mleka lub masła, dba o nasz organizm i wygląd. Jej zadaniem jest wzmacniać układ odpornościowy, utrzymywać prawidłowy stan skóry i włosów, ochraniać przed drobnoustrojami i osłaniać narząd wzroku.  Z oczywistych względów jej właściwości są szczególnie atrakcyjne w przypadku seniorów – co wybitnie udowadniają badania przeprowadzone na terenie Polski. Szacuje się, że seniorzy w naszym kraju tak systematycznie suplementują tą witaminę, że jej spożycie przekracza średnio 400% swojej laboratoryjnej normy. Objawy w postaci bólu głowy, nudności i zaburzeń pracy wątroby są pomijane lub przypisywane innym chorobom, przez co nie jesteśmy w stanie zredukować jej ilości.

Podobnie jest w przypadku żelaza – obwinianego za anemie, osłabienie i brak koncentracji. Seniorzy, którzy mają zaburzoną pracę układu nerwowego lub cierpią na demencję starczą, chętnie suplementują go, wierząc, iż w ten sposób zyskają dotychczasową sprawność. O ile nie cierpimy na zaburzenia wchłaniania, a nasza dieta opiera się na podrobach, natce pietruszki i burakach, nie musimy kłaść nacisku na dodatkową suplementację tego minerału. Trendy jednakże wpływają na naszą podświadomość tak bardzo, że nierzadko norma zjadanego żelaza przekracza normę o 500%. Ponownie objawy w postaci bóli stawów i spadku wagi są pomijane lub przypisywane innym schorzeniom, co z oczywistych względów staje się niebezpieczne.

Jakie witaminy zażywać?

Po pierwsze – takie, które nie kolidują z naszymi pozostałymi lekami. Po drugie – takie, które nie zastępują zbilansowanej i rozsądnej diety, a stanowią jedynie jej uzupełnienie. Po trzecie – te, które wcześniej skonsultujemy z lekarzem prowadzącym, unikając tym samym występowania skutków ubocznych.

Przy ogromie suplementów i leków związanych z chorobami przewlekłymi ważna jest także właściwa kolejność i przemyślane łączenie tabletek. W planowaniu pomocne okazać się mogą pojemniki z podziałami na dni tygodnia lub pory dnia, które oferuje ten internetowy sklep medyczny.

Wśród suplementów, które należy rozważyć przed wdrożeniem wymienia się:

  • Witaminę D3, której niedobory są niezwykle częste w przypadku tej części świata. Polska, z racji swojego położenia posiada ograniczony dostęp do słońca. Jego deficyt, który dotyka znaczącą część społeczeństwa, przyczynia się do wielu chorób, w tym cukrzycy typu 1, Alzhaimera czy stwardnienia rozsianego. Lekarze są zgodni, że w okresie zimowym, prewencyjnie, powinno stosować się 1000iU witaminy D3.
  • Melatonina, której niedobór odczuwalny jest szczególnie po 60 roku życia. Jej suplementacja przyczynia się do trwałego, spokojnego snu oraz sprawnego zasypiania. Jeśli więc schorzenia nie pozwalają nam na utrzymanie ciągłości snu, z pewnością jej regularne spożywanie ułatwi wyciszenie i regenerację organizmu. Dawka oraz częstotliwość zażywania powinna być skonsultowana z lekarzem. 
  • Magnez, który jest znaczącym budulcem tkanki kostnej oraz nieodzownym pierwiastkiem układu nerwowego zapobiega chorobom niedokrwiennym i arytmii. Normując ciśnienie krwi i przyczyniając się do wzmocnienia układu odpornościowego, staje się nieocenionym składnikiem diety seniora. Jeśli więc zauważamy u siebie drganie powiek, skurcze mięśni, objawy depresji lub pogorszenie snu, przyczyną może być niewłaściwa dieta lub brak suplementacji tego pierwiastka. Obecnie na rynku znajdujemy zarówno magnez w tabletkach dojelitowych, jak i rozpuszczalnych w wodzie, w formie musującej. Przewlekły niedobór magnezu przyczynia się do cukrzycy typu II, do depresji, astmy i wspomnianej już arytmii, dlatego tak niezbędne jest spożywanie przynajmniej 300-400mg magnezu na dobę.

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.