Artykuły

Skład odżywek typu gainer

Skład odżywek typu gainer

W gainerach muszą się znaleźć wszystkie składniki odżywcze i to w swoich najlepszych formach. Najkorzystniej będzie nabrać dzięki nim masę mięśniową. Zawartość białka w gainerach to najczęściej między 15 a 30%. Pozostałe elementy to oczywiście węglowodany, do których dołączone będą w niewielkiej ilości tłuszcze oraz witaminy oraz minerały, które są ważnym składnikiem odżywczym dla każdego człowieka. Dzięki nim oczywiście uda się zapewnić powstanie enzymów, które dokonują przemian białek i węglowodanów o charakterze metabolicznym. W ten sposób dzięki nim zachodzić będą reakcje białek ustrojowych w organizmie człowieka. Dojdzie między innymi do usunięcia produktów przemiany materii oraz innych przemian chemicznych.

Jakie białka powinny wchodzić w skład gainerów pretendujących do zaszczytnego miana produktu wysokiej jakości? 
Jeśli białko, które znajdzie w gainerze ma być traktowane jako pełnowartościowe to powinno być to albo białko serwatkowe albo jajeczne. Jest to podyktowane tym, że właśnie skład aminokwasowy białka serwatkowego oraz białka jajecznego będzie najlepszy, gdy chodzi o skuteczny i optymalny rozwój białek w mięśniach człowieka. Wszystkie inne białka, które póki co również niestety często się pojawiają w gainerach to bardzo niskiej jakości produktu. W żadnym wypadku nie będzie można ich traktować jako białka w pełni wartościowego i w ten sposób można mówić o tym, że cały produkt jest marnej jakości. Można tutaj mówić o białkach pszenicznych oraz kazeinie. Wyjątkiem będzie kazeina micelarna, która będzie bardzo drogim i rzeczywiście wartościowym białkiem. 

Uwaga!

Często zdarza się, że producenci wprowadzają do swoich odżywek kazeinę, by obniżyć cenę produktu i nazywają ją jako białko mleczne czym chcą wprowadzić klienta w błąd i wytworzyć przekonanie, że jest to produkt podobny do białka serwatkowego. Nie dajmy się nabrać na to i takiej odżywki po prostu nie kupujmy. Kazeina to białko, które będzie długo trawione i to trawienie będzie też trudniejsze niż w przypadku białka serwatkowego czy białka jajecznego. Jak więc będzie sens spożywania takiej kazeiny, która wolno się wchłania w momencie, gdy można wybrać białko, którego wchłanianie będzie szybkie. 

W przypadku wiatropędnych białek pszenicznych ich umieszczanie w odżywkach świadczy najczęściej o ignorancji tematu przez producenta lub też o jego nieuczciwości, gdy będzie starał się określać swój produkt jako taki, który zwiększa masę mięśniową. Chyba nie ma osoby, które mięśnie urosły dlatego, że spożywała pszenne bułki. 

Jakie węglowodany powinny występować w gainerach pretendujących do zaszczytnego miana produktu wysokiej jakości? 
Najlepszy węglowodan, który może zostać umieszczony w gainerach to wysokooczyszczona skrobia, która może pochodzić albo z kukurydzy albo z pszenicy. Jedynie taki produkt będzie w stanie nam zagwarantować stabilną energię i nie będzie nadmiernie podnosił cukru we krwi. Nasz rynek ciągle jednak jest dominowany przez odżywki, które są skromnej jakości. Jeśli weźmie się pod uwagę właśnie to, że wiele osób, które wybierają gainery mają małe możliwości finansowe to producenci starają się swoje produkty uzupełniać niskocukrowymi maltodekstryny a więc polisacharydy pochodzenia zbożowego. Jednak taki produkt ma niższe niż IG niż glukoza. Czyli prawie podobnie będą podnosić poziom cukru we krwi. Jednocześnie jednak nie będą w stanie dać nam stabilnej energii, nie będą produktem, którego wchłanianie będzie stopniowe i to oczywiście ich największy minus, dlatego trzeba uważać na ich stosowanie. 

Maltodekstryny jeśli są zbudowane z około 50 lub większej ilości cząsteczek glukozy to będą tak samo dobrze rozpuszczać się na pojedyncze cząsteczki jak glukoza czy enzymy trawienne, które znajdują się w jelitach. Niewielkie będzie opóźnienie, gdy chodzi o wejście cukru, który pochodzi z maltodekstryny w krwioobiegu. Może wynikać  to oczywiście z tego, że białka czy tłuszcze, które znajdować się będą w gainerze mogą się również rozpuszczać w mleku. Jednak nawet powyższe nie będzie stanowić o tym, że energia będzie stabilnie pojawiała się w naszym krwioobiegu. Trzeba jednak zauważyć, że swoistość jaka wiąże się z hydrofobią skrobi wymagać będzie także zastosowania odpowiednich środków wspomagających funkcyjnie, dzięki czemu rozpuszczenie skropi będzie skuteczniejsze. Będzie dochodziło dzięki temu do tego, że uda się odpowiednio rozmieścić składniki, które są w gainerze a więc węglowodany, białka oraz tłuszcze. Rozpuszczalnikiem może być albo woda albo mleko. 

Taki produkt będzie jednak oczywiście znacząco droższy a to oczywiście sprawia, żę sprzedaż będzie mniejsza niż tych produktów, które są tanie i oparte na maltodekstrynach. Z tego powodu obecnie na naszym rynku niestety znajduje się mała ilość takich odżywek, które przygotowane są z użyciem trudno rozpuszczalnej skrobi. Zdecydowanie liczniej oferowane są nam produkty oparte na maltodekstrynach. 

Treści znajdujące się w serwisie supple.pl powstały po to, aby polepszyć kontakt jego Użytkownika z lekarzem, a nie po to, aby go zastąpić. Wynika to z informacyjno-edukacyjnego charakteru serwisu. Jeszcze przed zastosowaniem się do porad opartych na wiedzy specjalistycznej, w tym zwłaszcza medycznej, a zawartych w prowadzonym przez nas Serwisie wskazane jest bezwzględne zasięgnięcie opinii lekarza. Administrator nie ponosi konsekwencji wynikających z praktycznego wykorzystania zawartych w Serwisie informacji.

Thumb custom

Cellucor Alpha Amino

5.0
opinii: 1

Thumb custom

Usp Labs Modern Bcaa

5.0
opinii: 1

Thumb custom

Olimp Beta Alanine Xplode

5.0
opinii: 2

Thumb custom

Trec AAKG HardCore

5.0
opinii: 2

Thumb custom

Iron Horse High Kick

5.0
opinii: 1

Thumb custom

Grenade Defend

5.0
opinii: 1