Olej babassu i jego zalety?

Olej babassu i jego zalety?

olej

Zarówno w dobrze zaopatrzonej drogerii, jak i w sklepie, w którym można znaleźć produkty ekologiczne, bez większego trudu powinniśmy natknąć się również na olej babassu. Dla wielu z nas nie jest to zresztą wcale rozwiązanie anonimowe, olej babassu znany jest bowiem z tego, że sprawdza się jako składnik wielu kosmetyków, w tym zwłaszcza szamponów, maseczek oraz balsamów do ciała. Jest przy tym tłoczony na zimno, a jednocześnie do jego oczyszczania wykorzystuje się jedynie metody tradycyjne. W rezultacie mamy do czynienia z produktem, który jest w stanie przez długi czas cieszyć nas swoimi właściwościami. Można zresztą wykorzystywać go na wiele sposobów, spożywanie go jest zaś tak samo uzasadnione, jak pielęgnacja włosów i skóry z jego udziałem.

Sam olej powstaje dzięki nasionom palmy znanej nam jako atalia brazylijska. Z drzewem tym możemy spotkać się przede wszystkim w wilgotnych lasach wschodniej Brazylii, palma babassu rośnie jednak również w Afryce.
Mówiąc o oleju babassu i jego wyjątkowych właściwościach, warto zwrócić uwagę na jego skład. Mamy przecież do czynienia nie tylko z cennymi kwasami tłuszczowymi, ale także z witaminą E oraz z fitosterolami cieszącymi się ostatnio szczególnie dużą popularnością ze względu na wszechstronny, dobroczynny wpływ na nasz organizm.

Olej babassu dla skóry

Gdy analizujemy skład oleju babassu nie możemy nie odnieść wrażenia, że mamy do czynienia z rozwiązaniem jak gdyby stworzonym do tego, aby zainteresowała się nim kosmetologia. Charakteryzuje go przecież działanie nawilżające, ujędrniające, a także pobudzające komórki do odnowy, nie bez znaczenia jest zaś i to, że jego składniki sprawiają, że skóra staje się nie tylko delikatniejsza, ale również bardziej miękka i elastyczna. Olej babassu znany jest również z tego, że spowalnia procesy starzenia przeciwdziałając nie tylko rogowaceniu naskórka, ale również przesuszaniu skóry. Warto stosować go zwłaszcza na kolanach, piętach i łokciach, a także w tych wszystkich miejscach, które są szczególnie zagrożone egzemą i łuszczycą.

Nie zaszkodzi również, jeśli olej zainteresuje kobiety, których skóra jest nie tylko przesuszona i wrażliwa, ale również zmęczona i wykazuje się skłonnością do uszkodzeń.

Mówiąc o pozytywnym wpływie oleju na skórę warto zwrócić uwagę i na to, że mamy do czynienia z rozwiązaniem, dla którego charakterystyczne jest działanie przeciwalergiczne. Co więcej, nie tylko nie wywołuje on podrażnień, ale również daje się poznać jako naturalny kosmetyk o delikatnym działaniu oczyszczającym. Można stosować go i wówczas, gdy obawiamy się, że nasza skóra ucierpi pod wpływem niekorzystnych czynników zewnętrznych, a także wtedy, gdy jest ona poparzona (na przykład po opalaniu). Olej ma też działanie zmiękczające zapobiegając powstawaniu zmarszczek. Okazuje się przy tym, że może okazać się skuteczny tak w walce z cellulitem, jak i rozstępami. 

Istnieje jeszcze jeden argument przemawiający za stosowaniem oleju babassu, okazuje się bowiem, że jego niekwestionowanym atutem jest niewygórowana cena.

Indiańskie tajemnice

Olej babassu wcale nie został odkryty przez współczesnych kosmetologów, z powodzeniem stosowali go bowiem również Indianie zamieszkujący tereny dzisiejszej Brazylii. To właśnie oni odkryli więc, że olej może być z powodzeniem stosowany na włosy, znakomicie radzi sobie bowiem z nimi nawet, jeśli włosy są nie tylko suche, ale także matowe i pozbawione życia. Jego aplikacja pozwala też na ich lepsze rozczesywanie, a także przeciwdziała ich wypadaniu. Najlepiej, jeśli nałożymy olej na włosy i zostawimy go na nich na noc po to, aby następnego dnia rano umyć je z wykorzystaniem delikatnego szamponu. Kuracja taka może być stosowana z powodzeniem przynajmniej raz w tygodniu, nic nie stoi przy tym na przeszkodzie temu, aby olej babassu zastępował klasyczną odżywkę lub maskę.

Indianie doceniali również to, że olej babassu przyspiesza proces gojenia się ran, a także łagodzi zmiany skórne. Okazuje się przy tym, że skutecznie łagodzi gorączkę.
W warunkach domowych rozwiązanie to ma postać masła, gdy jednak dochodzi do jego kontaktu ze skórą, bardzo szybko zaczyna się topić. Dzięki temu olej babassu jest bardzo prosty w użyciu i nie tylko szybko się wchłania, ale również pozwala na natychmiastowe dostrzeżenie efektów jego działania.

O czym warto pamiętać?

Olej babassu zazwyczaj jest stosowany samodzielnie, nic jednak nie stoi na przeszkodzie temu, aby łączyć go zarówno z szamponami i odżywkami, jak i z balsamami. Ciekawym pomysłem jest też wykorzystywanie go w kuchni, gdzie można nie tylko smażyć na nim, ale również stosować podgrzany olej jako dodatek do zup, drugich dań, a nawet sałatek

Ranking zamienników Najlepsze produkty - olej

Olej Macadamia Kosmetyczny

5.01 opinii:
Biozgodność olejku macadamia została potwierdzona badaniami w latach 80. Olejek stał się...
Zobacz ofertę

Olej Rycynowy Kosmetyczny

5.03 opinii:
Olejek rycynowy to jeden z najbardziej znanych olejków. Nasze babcie uznawały go za lek na...
Zobacz ofertę

Olej Kokosowy VIRGIN

4.899 opinii:
Olej kokosowy virgin potocznie nazywany jest bombą kaloryczną. Kalorie z reguły kojarzą nam się z...
Zobacz ofertę

Olej Z Pestek Moreli

4.85 opinii:
Pestki z moreli uznawane są za naturalny lek, który skutecznie walczy z...
Zobacz ofertę

Olej Z Krokosza Barwierskiego

4.65 opinii:
Olej o intensywnym, złoto-żółtym zabarwieniu. Pozyskiwany jest z nasion krokosza...
Zobacz ofertę

Olej Arganowy Kosmetyczny

4.52 opinii:
Na pewno nie każdy wie, dlaczego olej arganowy nazywany jest eliksirem młodości. To szlachetny...
Zobacz ofertę

Olej Z Pestek Winogron

4.333 opinii:
Często nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak wiele cennych produktów dla zdrowia i...
Zobacz ofertę

Olej Tamanu Nierafinowany

4.333 opinii:
O niezwykłych właściwościach tej rośliny przekonali się jako pierwsi mieszkańcy Polinezji....
Zobacz ofertę

Olej ze Słodkich Migdałów

4.333 opinii:
Olej ze słodkich migdałów pozyskiwany jest z nasion owoców drzewa migdałowego....
Zobacz ofertę

Smalec Gęsi

3.54 opinii:
Olej avocado kosmetyczny, to niezbędny produkt do codziennej pielęgnacji ciała. Miód i...
Zobacz ofertę

Treści znajdujące się w serwisie supple.pl powstały po to, aby polepszyć kontakt jego Użytkownika z lekarzem, a nie po to, aby go zastąpić. Wynika to z informacyjno-edukacyjnego charakteru serwisu. Jeszcze przed zastosowaniem się do porad opartych na wiedzy specjalistycznej, w tym zwłaszcza medycznej, a zawartych w prowadzonym przez nas Serwisie wskazane jest bezwzględne zasięgnięcie opinii lekarza. Administrator nie ponosi konsekwencji wynikających z praktycznego wykorzystania zawartych w Serwisie informacji.