Miód manuka – porcja zdrowia prosto z Nowej Zelandii!

Miód manuka – porcja zdrowia prosto z Nowej Zelandii!

O leczniczych właściwościach miodu manuka jest obecnie coraz głośniej – odkryto bowiem, iż miód poprawia odporność, pomaga w walce z chorobami układu pokarmowego oraz znakomicie radzi sobie z chorobami skóry. Czym jest miód manuka i dlaczego warto go kupić?

Miody Nowozelandzkie

Historia tak teraz popularnych miodów nowozelandzkich zaczęła się następująco: w latach trzydziestych XX wieku, zaobserwowano, że krowy, którym podaje się do jedzenia plastry pewnego rodzaju miodu, znacznie rzadziej chorują. Chodziło o miód z krzewów manuka, który był produktem raczej niechętnie wykorzystywanym przez ludzi, ze względu na charakterystyczny, niezwykle mocny zapach i smak. Po pewnym czasie jednak ludzie również zaczęli próbować miodu i okazało się, że także i oni – jeśli stale się nim raczą – są o wiele zdrowsi. 

Miody z tego krzewu zaczęto badać, chcąc bliżej poznać ich niezwykłe właściwości. Okazało się, że cały skład chemiczny miodu niezwykle korzystnie wpływa na zdrowie, a w szczególności jeden składnik – methylglyoxal. Został on odkryty w roku 2006 przez niemieckiego naukowca, Thomasa Henle. Methylglyoxal wykazuje działanie antybakteryjne i jest równie silny, co wykorzystywane w lecznictwie antybiotyki!

Manuka jest krzewem herbacianym, który występuje w Nowej Zelandii – to tam wytwarzane są rozprowadzane następnie na cały świat miody!

Właściwości lecznicze miodu manuka

Dowiedziono, że jedzenie miodu manuka znacznie poprawia odporność. Prócz korzyści dla naszego układu immunologicznego, miód pozytywnie działa na nasz układ trawienny – pomaga utrzymać równowagę bakteryjną jelit oraz radzi sobie z dużo poważniejszymi schorzeniami – refluksem, wrzodami, czy zespołem jelita drażliwego. 

Odkryto także, iż miód manuka pomaga leczyć przeziębienie i grypę, jak również choroby gardła. Wspaniale nadaje się do nakładania na trudno gojące rany, dzięki swym antybakteryjnym właściwościom.

Przez gwiazdy wielkiego formatu – na przykład Kylie Minogue, czy Scarlett Johansson – jest również wykorzystywany jako wspaniały kosmetyk. Miód manuka doskonale oczyszcza skórę i pomaga uporać się z egzemą, liszajami oraz trądzikiem. 

Od niedawna poleca się spożywanie miodu manuka jako kurację antynowotworową oraz włącza się go do leczenia klinicznego. 

Miody manuka – jaki produkt wybrać?

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów miodu manuka i ktoś niezorientowany w sytuacji może często nie wiedzieć, który najlepiej wybrać. Przede wszystkim należy wyjaśnić dwa podstawowe terminy, które pojawiają się w odniesieniu do tego produktu – oznaczenia MGO oraz UMF. 

  • MGO – termin oznaczający pomiar stężenia methylglyoxalu w miodzie. Im go więcej, tym lepiej miód oddziałuje na nasze zdrowie. Tym więcej jednak zapłacimy za dany słoiczek. Powinniśmy mimo wszystko pamiętać, że lecznicze właściwości miodu manuka zaczynają się od 100 mg methylglyoxalu, który na opakowaniu oznaczony będzie jako 100 MGO. 
  • UMF – to termin oznaczający badania, które prowadzono nad miodem wcześniej, zanim Henle odkrył metkylglyoxal. Metoda UMF mierzyła efekty działania miodu manuka po neutralizacji nadtlenku wodoru. Wciąż jest stosowana, choć ma niższą dokładność niż metoda MGO – stąd też to słoiczki z oznaczeniem MGO są najbardziej polecane przez specjalistów.

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.